Skocz do zawartości
IGNORED

Naziemna telewizja cyfrowa DVB-T

Koolo

Rekomendowane odpowiedzi

Naziemna telewizja cyfrowa DVB-T jakie są wasze doświadczenia z "nową" technologią

Państwo wydaje miliony na kampanię informacyjną która jest (chyba celowo) tak anemiczna i nieudolna żeby za dużo klientów nie uciekło od operatorów telewizji kablowej i satelitarnych platform cyfrowych.

Praktycznie mało kto nie związany z elektroniką itp. wie o co chodzi i jest bardzo zdziwiony jak się mówi o możliwości odbioru ze zwykłej anteny kilku programów w cyfrowej jakości ...

ps. o ustawowym (pominięciu) zobowiązaniu do zapewnienia sygnału dvb-t w antenach zbiorczych w blokach nie wspomnę. Jak i o harmonogramie mux-ów 1 i 3

https://www.audiostereo.pl/topic/89671-naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t/

Naziemna telewizja cyfrowa DVB-T jakie są wasze doświadczenia z "nową" technologią

Państwo wydaje miliony na kampanię informacyjną która jest (chyba celowo) tak anemiczna i nieudolna żeby za dużo klientów nie uciekło od operatorów telewizji kablowej i satelitarnych platform cyfrowych.

Praktycznie mało kto nie związany z elektroniką itp. wie o co chodzi i jest bardzo zdziwiony jak się mówi o możliwości odbioru ze zwykłej anteny kilku programów w cyfrowej jakości ...

ps. o ustawowym (pominięciu) zobowiązaniu do zapewnienia sygnału dvb-t w antenach zbiorczych w blokach nie wspomnę. Jak i o harmonogramie mux-ów 1 i 3

jak na razie bardzo dobre. niestety obecnie mamy tylko 1 z mux, jeszcze bez tvp1 itd. ale juz nie moge sie doczekac, kiedy bede mogl zrezygnowac z tv satelitarnej. nie dosc, ze ceny spore, jak za taka oferte programowa, to jeszcze jakosc i prostota dvb-t przebija satelite. mialem n-ke, tu jakosc byla moze i ok. natomiast cena zupelnie nieadekwatna do oferty, obecnie polszit, cena mniejsza, ale i jakosc fatalna.

generalnie tv ogladamy niewiele (ja prawie w ogole) wiec dla nas dvb wlasciwie bedzie zupelnie wystarczajace, tym bardziej, ze jakosc odbioru jest bdb.

imho, zobaczymy jak wejdzie juz ta telewizja, za ile na prawde beda oferowane gowniane pakiety satelitarne, gdzie oprocz tvp1 i tvp2 nie ma praktycznie nic do ogladania.w ogole skandalem satelitarnych platform jest blokowanie w tych najnizszych pakietach dostepu do tv kultura, tv kino itd.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

TVP 1 i 2 od czerwca bodajże mają być w HD. Platformy cyfrowe Polsatu, Cyfry + itd. na pewno trochę w łeb dostaną, bo jednak parę programów jest za darmo z cyfrówki naziemnej i jak ktoś nie gapi się w Tv całymi dniami to mu to wystarczy.

Nie ma co jeszcze grzebać platform satelitarnych.

W ofercie telewizji naziemnej brakowałoby mi kanałów filmowych.

Z blokiem discovery też trudno byłoby mi się rozstać, chociaż oglądać to można jedynie z dysku bo przerywają co 3 minuty na reklamy i jakieś bzdury.

Ale faktycznie, może zaowocuje to obniżką cen tychże.

80 pln na miesiąc to jakby nie patrzył, lekka przesada w tak ubogim kraju.

Mam praktycznie na codzień do czynienia z klientami pytającymi o DVB-T.

Kilka uwag co do tego jak na mapach Emitelu jets pokazywany zasięg DVB-t w polsce ogólnie rzecz birąc są one bardzo przeróżowione w porównaniu do zasięgu rzeczywistego.

Sygnał jest bardzo słaby .Kodowanie A264H(MPEG-$$ sprawie niektórym urządzenim problemy.

Co do tego ze w niektórych filmach nie mozna znienic języka czy nie ma napisów to jest problem nadacy poprstu nie sa one emitowanie .

U nas w polsce jest wielki Boom na DVB-T .Na zachodzie a konkrtnie włochy i Wielka Brytania testuje już DVB-T V2 .

W roku 2015 jest planowana tam normala transmisja w tym systemie .Proszę sobie zaobaczyć jakie tam bedą mozliwości .Dopiero wtedy platformy cyfrowe mogą zacząć sie bać .

Pozdrawiam

Hihi,

W Wielkiej Brytanii taki wynalazek nazwano V2 ??

Jeszcze 50 lat temu nie poważono by się na taką prowokację.

Ale w Polsce pewnie nieprędko się na to doczekamy, skoro obecny format dopiero się rodzi, i to w wielkich bólach. Skoro prekursorzy planują nadawanie dopiero za 4 lata, to u nas nie prędzej jak za 14. A wówczas świat techniki wyglądał będzie zupełnie inaczej.

By ktoś potrzebował to tu jest mapka, wystarczy kod pocztowy podać i pokazuje najbliższe nadajniki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do najbliższego (Legnica) brakuje mi +/- 1cm na mapie żeby być w zasięgu...

Ukryta Zawartość

TVP 1 i 2 w HD to pewnie będzie na czas mistrzostw europy i może olimpiady a potem zniknie lub pojawi się na płatnych MUX-ach w przyszłości. Platformy cyfrowe już się o to postarają. Były plany TVP na HD na Astrze a teraz nie ma nawet SD w FTA (poza platformami)! Darmowe HD na satelitach to raptem kilka stacji nie liczyłbym że naziemna coś szybko tu zmieni.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

znając polskie realia- w jakim czasie będzie można odebrać, powiedzmy, te 20 programów ?

jest w ogóle jakaś szansa, że DVB-t będzie w pełni darmowa i wyprze tradycyjne telewizje kablowe/satelitarne (UPC, N, Cyfra+ itp) ?

• Moderatorzy

na dziś w Łodzi łapię 15 kanałów(Mux2 i Mux3) z czego Puls2 nadaje tylko kontrolny, a TV Info mam 2 łódzką i warszawską.

obraz taki jak z dobrze nadawanego analogowo TVN

żadnych platform ani kablówek nie mam bo tak naprawdę to zależałoby mi jedynie na HD przyrodniczych

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ja dopiero za rok bede w zasiegu nadajnika, ktory bedzie mi umozliwial uzywanie zwyklej anteny pokojowej do odbioru wszystkich dostepnych kanalow. Narazie musze zadowolic sie czyms innym, bo nikt nie pozwoli mi montowac anten na bloku.

Kumpel kupil niedawno jakis tani TV LED i odbiera cyfre naziemna i nie powiem, obraz jest elegancki w porownaniu do kojej pseudo cyfrowki z Multimedii.

?👈

Panowie co to jest ten "mux" i jakie odbiorniki i modele nie są kompletnym shitem i są warte uwagi ?Planuje zakup jakiegoś i nie chciałbym celować pilotem, "doznawać" zawieszeń oprogramowania,wpatrywać się w nieczytelne menu, czy oglądać ciemnię bo mało czuły...:-)

Po świętach wybieram się do teścia w Rzeszowie gdzie ponoć DVB-T pojawił się bardzo wcześnie jako pilotaż. Ma kablówkę ale jakby coś nie tak to zamierzam kupić mu antenę. Jakieś pomysły czy rady? Widziałem jakieś takie skrzyneczki płaskie więc podejrzewam że to szerokopasmówka+wzmacniacz. Ale jaki model i za ile to nie mam jeszcze pojęcia.

Jestem Europejczykiem.

Po świętach wybieram się do teścia w Rzeszowie gdzie ponoć DVB-T pojawił się bardzo wcześnie jako pilotaż. Ma kablówkę ale jakby coś nie tak to zamierzam kupić mu antenę. Jakieś pomysły czy rady? Widziałem jakieś takie skrzyneczki płaskie więc podejrzewam że to szerokopasmówka+wzmacniacz. Ale jaki model i za ile to nie mam jeszcze pojęcia.

Z tego co się orientuję w Rzeszowie są dwa mux-y i w mieście powinny odbierać na zwykłych antenach, zwłaszcza że gdzieś czytałem że stosowanie wzmacniaczy może (nie musi) przy cyfrówce powodować zakłócenia. Podstawowa zasada jest taka , jak odbiera dobrze analog nie powinno być problemów z cyfrówką. Problem jest taki że czasami zmieniane są moce (kanały)nadawania i z odbiorem do czasu zakończenia cyfryzacji może być różnie.

Tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) można sprawdzić lub nawet zapytać w tej sprawie.

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

• Moderatorzy

MUX to pasmo na którym jest nadawane kilka kanałów , tunety z DVB4 dostrajają się do tego bez problemów.

żeby łapać tv cyfrową często trzeba wymieniać zwrotnice (stare typy często wycinają tą część pasma)

MUX to pasmo na którym jest nadawane kilka kanałów , tunety z DVB4 dostrajają się do tego bez problemów.

żeby łapać tv cyfrową często trzeba wymieniać zwrotnice (stare typy często wycinają tą część pasma)

Anteny powinny być na kanały 21-60, zwrotnice i wzmacniacze powinny przenosić to pasmo zresztą to pasmo było (jest) wykorzystywane przez TV analogową. Kanał analogowy zajmuje tyle pasma co jeden MUX (coś 7-8 SD stacji TV) oszczędność jest więc duża.

PS. Drobny błąd - tunery DVB-T z MPEG-4.

Dzięki Panowie za informacje.A jakie (dobre) modele można brać pod uwagę ?Interesują mnie takie z gniazdem USB "obustronnym" czyli by m.in. podłączyć twardy dysk i móc na nim nagrywać "na bieżąco".

Z tego co się orientuję w Rzeszowie są dwa mux-y i w mieście powinny odbierać na zwykłych antenach, zwłaszcza że gdzieś czytałem że stosowanie wzmacniaczy może (nie musi) przy cyfrówce powodować zakłócenia. Podstawowa zasada jest taka , jak odbiera dobrze analog nie powinno być problemów z cyfrówką. Problem jest taki że czasami zmieniane są moce (kanały)nadawania i z odbiorem do czasu zakończenia cyfryzacji może być różnie.

Teść swego czasu przerzucił się na kablówkę i zlikwidował antenę. Skanowanie pasma kablówki przez telewizor niczego nie wykryło więc podejrzewam, że nie wpuszczają sygnału w kabel i będę musiał kupić antenę.

Jestem Europejczykiem.

Teścia Donald wali - interesuje go sport i programy o historii. Ja mam satelitę wiec cyfrówka naziemna jakoś mnie nie podnieca ale może założę sobie z samej ciekawości. No i teraz widzę drugie zastosowanie - jak będę oglądał mecz to żona nie będzie jęczeć że jej serial ucieka :-).

Jestem Europejczykiem.

Dzięki Panowie za informacje.A jakie (dobre) modele można brać pod uwagę ?Interesują mnie takie z gniazdem USB "obustronnym" czyli by m.in. podłączyć twardy dysk i móc na nim nagrywać "na bieżąco".

Mam satelitę, ale interesuję się tym myśląc o 2 czy kolejnym TV. Z tego co czytałem na stronie emitela trzeba szukać takie na nowych układach (MSD 7818 lub ali, wiwy czy cabeltech i inne) to te tanie do 120-180 zł. Wszystkie mają taki USB ale jako że są to tanie urządzenia mogą mieć niedociągnięcia lub nie czytają tych lub innych plików, często usuwane jest to nowym oprogramowaniem. Trzeba poczytać na forum emitela tam ludzie testują tunery STB, TV i inne urządzenia związane z cyfrówką. Można wtedy dobrać coś do swoich potrzeb.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

ps. o ustawowym (pominięciu) zobowiązaniu do zapewnienia sygnału dvb-t w antenach zbiorczych w blokach nie wspomnę.

Jak ponad dziesięć lat temu zakładano w blokach telewizję kablową to kolesie od kablówki pocięli kable od anten zbiorczych.

Ale w Polsce pewnie nieprędko się na to doczekamy, skoro obecny format dopiero się rodzi, i to w wielkich bólach. Skoro prekursorzy planują nadawanie dopiero za 4 lata, to u nas nie prędzej jak za 14. A wówczas świat techniki wyglądał będzie zupełnie inaczej.

Przecież muszom sie nachapać...najpierw.Potem może spopularyzujom.Grandabanda.

0

ipb.global.registerReputation( 'rep_post_2350898', { app: 'forums', type: 'pid', typeid: '2350898' }, parseInt('0') );

Raportuj

Dodaj na blog

Do góry of the page up there ^

Cytu

• 4 lata później...
  • Moderatorzy

Podano info o niedługim uruchomieniu kolejnego MUX z nowymi kanałami.

Ze względu na częstotliwość często będzie wymagać wymiany anteny.

Kanały nowe, nieznane.

Jeśli o mnie chodzi to nie zainwestuję więcej kasy w kanały naziemne SD, jedynie rozszerzenie ilości kanałów HD zachęci mnie do zmiany.

Z tego co czytam na forum emitela to mux8 jest już w trakcie uruchomiania, ale pewnie nie wszędzie jeszcze dostępny.....nie liczyłbym by tam zaistniało coś w HD. Gdzieś czytałem że mux5 jest przewidziany pod HD....mam nadzieję że będzie darmowy.

Nie wiem czy trzeba coś inwestować, chyba że posiadana antena nie radzi sobie z tym pasmem na jakim jest nadawany mux8 w tej okolicy, a z tego co czytam tak być może bo nadawca kombinuje coś i zmienił polaryzację nadawania i pasmo (VHF). Antena szerokopasmowa to nie taki duży koszt....ale może tak się zdarzyć że na jednej antenie może się nie skończyć, nie będzie zadowalającego odbioru tych trzech i nowego mux.....a tu już koszty a zwłaszcza kłopot z instalacją większy. ;(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MUX-8 będzie (w zasadzie już jest, testowo) na paśmie VHF III. Tym samym, gdzie w czasach telewizji analogowej była TVP1, a obecnie jest DAB+. Jeśli ktoś więc ma antenę albo w tamtych czasów, albo obecnie dla radiofonii cyfrowej - nie musi nic robić, bo to jest ta sama antena. Przynajmniej w Warszawie, gdzie zarówno DAB+ jak i MUX-8 nadawane z polaryzacją H.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.