Skocz do zawartości
IGNORED

Oszust na giełdzie hi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie,

Chcę Was ostrzec ponieważ ozuści weszli na wyższy poziom! Dzisiaj dostaje mail w języku polskim, który juz był bardziej przkonujący

napisałem do gościa na gg.. na każda odpowiedź czekałem kilkanaście sekund, nawet jak było to jedno słowo (tłumaczył sobie moje zdania i swoje odpowiedzi) na moje pytanie skąd jest napisał białystok (pewnie wyczaił jak najdalej sie da). Poprosiłem później o nr telefonu - chciałem zadzonić - odpowidział mi że ma uszkodzony tel. ok, poprosiłem o imię i nazwisko oraz adres. Mam kolege w białymstoku (zupełnie przypadkowo) i napisałem mu że kolega może wpaść na ogledzieny. Powiedział, że ok.. zdziiwłem się, ale adresu nadal nie podał.. poprosilem o foto. wysłał mi zdjęcia z netu (oczywiście) - pokazałem mu strone skąd to zdjęcie jest a on na to ze jeg jest takie samo i w idealnym stanie. Sprzęt ma niby na dzialce.. :) i tu juz zaczęła się zabawa heh.. jego niby nr tel, 535-069-630 widać działa na wielu plaszczynzach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

także uważajcie na okazje.

Pozdrawiam

elvis

To na 100% Polak.

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

I am contacting you regarding your wanted advert, How you still

interested in buying this item.. I have it still in good working

condition and in perfect order. Good price is accepted, if you are

interested in buying from me. Let me know your price as well as the

your shipping contact address for shipping to your home. And i will

get back to you with details...Thanks and hope to hear from you soon.

Best regards

HELMUT SCHLIMPER

From Spai

dostałem coś takiego 3 maile

1000 euro chciał ,dał 2 zdjęcia 17kb ja mu 4 zdjęcia 5 mega proszę z dnia dzisiejszego

i koniec rozmowy nie odpisał :-)

I am contacting you regarding your wanted advert, How you still

interested in buying this item.. I have it still in good working

condition and in perfect order. Good price is accepted, if you are

interested in buying from me. Let me know your price as well as the

your shipping contact address for shipping to your home. And i will

get back to you with details...Thanks and hope to hear from you soon.

Best regards

HELMUT SCHLIMPER

From Spai

dostałem coś takiego 3 maile

1000 euro chciał ,dał 2 zdjęcia 17kb ja mu 4 zdjęcia 5 mega proszę z dnia dzisiejszego

i koniec rozmowy nie odpisał :-)

ok, to juz przerabialismy, teraz to inny zawodnik i typ prób oszustwa.. Chciałem tylko Was uczulić

Potwierdzam, HELMUT SCHLIMPER ciagle aktywny,

Udalo mnie sie z nim pobawic, nawet probowal wysylac zdjecia swojej rodziny ;-)

Angielski ma tak biedny, ze chyba tylko on wie co chcial powiedziec heh.

W kazdym razie, metoda dokladnie ta sama, caly czas 1000EUR - poprosilem go o adres w Hiszpanii. Nie podejrzewajac nic podeslal jakies "wygooglane" miejsce w okolicach Barcelony.

Napisalem mu, ze mam tam znajomych i jak nie ma nic przeciwko to wpadna go odwiedzic - (nie)stety cisza po tym mailu.

Swoja droga, ciezko zyje sie w takim kraju tanich cwaniaczkow.

Starsze niż 30 dni

Starsze niż 6 miesięcy

Sporo zadowolonych a niezadowolony jeden ? Dziwne. Czasem to różnie bywa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

można i tak, ja np się naciąłem jako pierwszy u sprzedającego, który miał do tej pory same pozytywy i to w niemałej liczbie... sprzedawca zataił pewną wadę, której nie opisał ani na aukcji ani w rozmowie telefonicznej przed zakupem, następnie próbował mnie wrobić, że to ja uszkodziłem sprzęt

mimo że to była licytacja a nie "kup teraz" to pieniądze odzyskałem bez zbędnych formalności, choć smród i nerwy pozostały... postraszenie policją i chyba przede wszystkim skarbówką poskutkowało

• 2 tygodnie później...

Jasne że Nigeryjczycy a nie żaden Hiszpan czy Polak - śmierdzi Nigerią na kilometr.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Powtórzę się, ponieważ już ten fakt opisałem. Dałem ogłoszenie na hifi.pl w kwestii zakupu kolumn. Po kilku dobach otrzymałem maila z ofertą oraz zdjęciami(4 fotki). Mail nie budzący niepokoju, napisany poprawną polszczyzną rzekłbym nawet wykwintną. Odpisałem z zapytaniem o cenę i lokalizację. Kolejny mail informował, że lokalizacja to Suwałk, podano kwotę za kolumny i co mnie bardzo zdziwiło gość rzyczy sobie platność przez PayPal. W tym momencie cos mnie zaniepokoiło. Napisałem, że odbiorę osobiście a płatnośc przy odbiorze, gość juz sie nie odezwał. Okazało się również, że foty pochodziły z japońskiej stronki wykonane i załączone w 2010 roku. Gośc występował jako Hindukusz022. Na szczęście wszystko skończyło sie dobrze, kasa uratowana. I cóż, tym razem oszust rodem z Suwałk.

Powtórzę się, ponieważ już ten fakt opisałem. Dałem ogłoszenie na hifi.pl w kwestii zakupu kolumn. Po kilku dobach otrzymałem maila z ofertą oraz zdjęciami(4 fotki). Mail nie budzący niepokoju, napisany poprawną polszczyzną rzekłbym nawet wykwintną. Odpisałem z zapytaniem o cenę i lokalizację. Kolejny mail informował, że lokalizacja to Suwałk, podano kwotę za kolumny i co mnie bardzo zdziwiło gość rzyczy sobie platność przez PayPal. W tym momencie cos mnie zaniepokoiło. Napisałem, że odbiorę osobiście a płatnośc przy odbiorze, gość juz sie nie odezwał. Okazało się również, że foty pochodziły z japońskiej stronki wykonane i załączone w 2010 roku. Gośc występował jako Hindukusz022. Na szczęście wszystko skończyło sie dobrze, kasa uratowana. I cóż, tym razem oszust rodem z Suwałk.

Witam

Gość, który ode mnie kupił ostatnio monitory, równie miał taką sytuację.

Tuż przed moją propozycją dostał inną. Zdjęcia dopiero po jakimś czasie, ale zauważył, że to fotki z internetu. Sprzedawca zapytany o lokalizację podał daleką od kupującego. kiedy znajomy powiedział, że w tym mieście ma rodzinę, która mogłaby odebrać mu glośniki i zapłacić na miejscu - "sprzedawca" przestał odpisywać na maile.

A, i jeszcze napisał wcześniej, ze nie ma komórki i nie może podać numeru kogoś z rodziny, bo mieszka sam.

Taki typ :/

Edit: błąd

Edytowane przez whiter1

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

........... I cóż, tym razem oszust rodem z Suwałk.

Suwałki leżą na końcu Polski więc doskonale się nadają na opisane przez Ciebie oszustwo. To jeszcze nie upoważnia żeby ogłaszać tak kategoryczne sądy i krzywdzące dla mieszkańców tego miasta.

Suwałki leżą na końcu Polski więc doskonale się nadają na opisane przez Ciebie oszustwo. To jeszcze nie upoważnia żeby ogłaszać tak kategoryczne sądy i krzywdzące dla mieszkańców tego miasta.

Może tak zabrzmiało, ale domyslnie chodzilo mi o to, że tym razem oszust podszył się pod Polaka z polskiego miasta a prawdopodobnie gość jest zlokalizowany poza krajem, Przepraszam mieszkańców Suwałk jeśli ktoś to odebrał tak jak kolega w poprzednim wpisie.

Panowie,

Ja zostalem oszukany przez tego goscia, mysle, ze to Polak.

Mnostwo rzeczy kupowalem i kupuje poprzez roznego rodzaju kontakty, krajowe i zagraniczne, nigdy zadnych problemow. I tu sie nadzialem.

Oto e-mail ktory otrzymalem w odpowiedzi na ogloszenie checi zakupu:

"Witam mam na sprzedaż

Odtwarzacz Cd firmy Onkyo Integra model DX-7911 kolor szampański, stan techniczny oceniam na bardzo dobry, czyta CDR, drobne mało widoczne ślady użytkowania.

Cena 500zł

jeżeli ma pan gg proszę o kontakt 9995288"

no to skontaktowalem sie z nim przez gg. (tez odpisywanie chwile trwalo i zawsze zwrot grzecznosciowy PAN uzywal), ustalilismy co i jak i przelalem ww kwote paypalem. po jakims czasie odezwalem sie do niego w celu upewnienia sie czy byl kurier i wtedy mi wyskoczyl, ze cofnelo mu wplate na paypalu, kuriera odmowil i juz brak odezwu na e-maile i gg, o tel juz nie wspomne - poczta non stop.

Dane ktore podal do kontaktu:

hindukusz022 <[email protected]>

gg: 9995288

tel: 535-069-630

Marek Brodziński

Traugutta 8/12

16-434 Suwałki

woj. warmińsko-mazurskie

535 069 630

dane paypal

Otworzylem sprawe na paypal, powod: nie otrzymana przesylka zakupionego przedmiotu. zobaczymy...

Myslicie, ze paypal wystarczy, czy moze to gdzies jeszcze zglosic?

dzieki

pozdrawiam

Gość masza1968

(Konto usunięte)
Otworzylem sprawe na paypal, powod: nie otrzymana przesylka zakupionego przedmiotu. zobaczymy...

dzieki

pozdrawiam

PayPal nie chroni transakcji poza sygnowanymi przez niego serwisami (np eBay czy Audiogon). Transakcje takie jak ta Twoja nie są objęte żadną ich ochroną. Pozostaje zgłosić sprawę na policję.

Zgłoś na policję.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Panowie,

Ja zostalem oszukany przez tego goscia, mysle, ze to Polak.

Mnostwo rzeczy kupowalem i kupuje poprzez roznego rodzaju kontakty, krajowe i zagraniczne, nigdy zadnych problemow. I tu sie nadzialem.

Oto e-mail ktory otrzymalem w odpowiedzi na ogloszenie checi zakupu:

"Witam mam na sprzedaż

Odtwarzacz Cd firmy Onkyo Integra model DX-7911 kolor szampański, stan techniczny oceniam na bardzo dobry, czyta CDR, drobne mało widoczne ślady użytkowania.

Cena 500zł

jeżeli ma pan gg proszę o kontakt 9995288"

no to skontaktowalem sie z nim przez gg. (tez odpisywanie chwile trwalo i zawsze zwrot grzecznosciowy PAN uzywal), ustalilismy co i jak i przelalem ww kwote paypalem. po jakims czasie odezwalem sie do niego w celu upewnienia sie czy byl kurier i wtedy mi wyskoczyl, ze cofnelo mu wplate na paypalu, kuriera odmowil i juz brak odezwu na e-maile i gg, o tel juz nie wspomne - poczta non stop.

hindukusz022 <[email protected]>

Marek Brodziński

Traugutta 8/12

16-434 Suwałki

woj. warmińsko-mazurskie

535 069 630

dane paypal

dzieki

pozdrawiam

czorny05

1. Jakiej opcji użyłeś wysyłając pieniądze to tego oszusta? Czy to była zapłata za kupiony przedmiot (zakupy) czy "koleżeński" przelew??

2. Jeżeli użyłeś opcji zapłaty za zakupy to czy opisałeś dokładnie w tytule czy opisie przelewu za co płacisz ?

Jeżeli użyłeś "zwykłego" przelewu to raczej nie odzyskasz pieniędzy.

Jeżeli zgłosisz do PayPal, że nie otrzymałeś przesyłki to w tym momencie automatycznie "oszust" musi udowodnić, że wysłał do ciebie towar.

Na dochodzenie swoich roszczeń masz 30 dni od dokonania przelewu. Nie zwlekaj z niczym. Zawiadom policje!

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Widzę , że nic nie umknie uwadze forumowiczów...

Rzeczywiście , zostałem oszukany, wpłaciłem 1300zł za kabelek Audioquest SKY, którego nie dostałem.

Sprawę zgłosiłem na policję, która to po prostu olała, bo nie było bezpośrednich dowodów dokonania przestępstwa.

Uważajcie na allegro, bezpieczne zakupy to ściema, nikt nikomu nic nie odda!

Ludziom, którzy planują coś kupić u tego sprzedającego proponuję wybrać opcje za pobraniem, tym bardziej, że jak się w moim przypadku okazało wysyłka była z Holandii!! (czego oczywiście nie było w umowie)

...jednak nawet jak dotrze do was przesyłka i będzie zniszczona to nie liczcie za jakikolwiek zwrot, niestety :(

...kto chce oszczędzić straci podwójnie.

Od kiedy dałem się zrobić w bambuko na 100 euro zawsze przed przelaniem kasy sprawdzam przez Google 3 rzeczy:

-Imię i nazwisko

-Numer konta

-Adres mailowy

ew. kombinację tych trzech, uratowało mi to nie raz tyłek przed przelaniem oszustowi grubej kasy za fikcyjny sprzęt.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Panowie, ale jaja, ten oszust miesza też w innych dziedzinach, prosze bardzo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz to ja też jestem już czujny, wręcz z zasady podejrzliwy. No nic włączenie czujnika kosztowało mnie 13 stówek, boli, ale z własnej głupoty i na własne życzenie, po prostu nie ufać - zasada nr.1 !

Naiwniak ze mnie.

Sprzęt trzeba odbierać osobiście i tyle. (choć mi pieszemu trudno)

pozdr. joa.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Trochę się dziwię. Informacja na tym klubie Audi 80 podaje rozmaite dane w tym login na Allegro. Na Allegro delikwent ma zero komentarzy. Czyli na Allegro jeszcze nikogo nie oszukał. Ewentualni oszukani widać kupowali od niego jakieś przedmioty poza Allegro. Nie znali człowieka, jego prawdziwego nazwiska, miejsca zamieszkania - tylko konto zapewne było prawdziwe. Dogadywali się poza Allegro, bo będzie taniej.

Jestem zdumiony, bo myślałem, ze takich naiwniaków już nie ma.

Nie chce ktoś kupić kolumny Zygmunta? Tanio odstąpię poza Allegro, dogadamy się.

Trochę się dziwię. Informacja na tym klubie Audi 80 podaje rozmaite dane w tym login na Allegro. Na Allegro delikwent ma zero komentarzy. Czyli na Allegro jeszcze nikogo nie oszukał. Ewentualni oszukani widać kupowali od niego jakieś przedmioty poza Allegro. Nie znali człowieka, jego prawdziwego nazwiska, miejsca zamieszkania - tylko konto zapewne było prawdziwe. Dogadywali się poza Allegro, bo będzie taniej.

Jestem zdumiony, bo myślałem, ze takich naiwniaków już nie ma.

Nie chce ktoś kupić kolumny Zygmunta? Tanio odstąpię poza Allegro, dogadamy się.

Czytaj wątek z uwagą i zrozumieniem, oszust podaje konkretne namiary tj imie, nazwisio, adres zamieszkania, telefon, nr gg, poza tym on odpowiada na ogłoszenia pod hasłem "kupię", to nie dotyczy Allegro.

hindukusz022

Marek Brodziński

Traugutta 8/12

16-434 Suwałki

woj. warmińsko-mazurskie

535 069 630

W przedstawionym adresie są dwie rzeczy, które powinny włączyć czujność u każdej osoby, która planuje przesłać trochę kasy na konto człowieka, którego osobiście nie zna.

1. Suwałki nie leżą w województwie warmińsko-mazurskim ale w podlaskim.

2. W Suwałkach nie ma ulicy Traugutta.

Do pozyskania tej tajemnej wiedzy nie trzeba być geografem lub krajoznawcą. Wystarczy być nieufnym i wpisać odpowiednie hasła do wyszukiwarki. Inna sprawa, że oszust też jest niezłym tłukiem, że na chama wpisuje adres, który z daleka widać, że jest nieprawdziwy. Albo się nie chce wysilać umysłowo bo wie, że naiwnych na świecie nie brak.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

oszust podaje konkretne namiary tj imie, nazwisio, adres zamieszkania, telefon, nr gg, poza tym on odpowiada na ogłoszenia pod hasłem "kupię", to nie dotyczy Allegro.

Odnosiłem się do konkretnej sytuacji z linku, gdzie było między innymi podane:

Nick na allegro - kylo87lbn

Można niestety podejrzewać, że oszust wykorzystywał opcję "poza allegro", choc pewności nie mam, ale znam trochę podobnych przypadków, a wystarczyło sobie sprawdzić PRZED transakcją, a nie po. Zaś wysyłanie kasy z góry komuś, kto odezwie się na jakimś forum? Bez sprawdzenia?

dobrym sposobem na upewnianie się co do sprzedającego, jest wrzucenie wysłanych przez niego zdjęć do wyszukiwarki obrazków google, i sprawdzenie w ten sposób czy te zdjęcia są faktycznie jego, czy gdzieś je znalazł. Ale pewnie większość o tym wie :)

Polecam do tego celu TinEye - Reverse Image Search.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

dobrym sposobem na upewnianie się co do sprzedającego, jest wrzucenie wysłanych przez niego zdjęć do wyszukiwarki obrazków google, i sprawdzenie w ten sposób czy te zdjęcia są faktycznie jego, czy gdzieś je znalazł. Ale pewnie większość o tym wie :)

Ha, nie wiedziałem, że można przeszukiwać gugla za pomocą obrazka :-o Thx :)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Odnosiłem się do konkretnej sytuacji z linku, gdzie było między innymi podane:

Można niestety podejrzewać, że oszust wykorzystywał opcję "poza allegro", choc pewności nie mam, ale znam trochę podobnych przypadków, a wystarczyło sobie sprawdzić PRZED transakcją, a nie po. Zaś wysyłanie kasy z góry komuś, kto odezwie się na jakimś forum? Bez sprawdzenia?

Całkowicie sie z Tobą zgadzam, tylko czasami napalenie sie na jakiś przedmiot bierze góre nad rozsądkiem i dupa blada.

Człowiek dziala wtedy jak w amoku, wpłaca sałate na podane konto i czeka na zabawkę jak na zbawienie. Zaczyna racjonalnie myśleć dopiero jak już bedzie zrobiony w bambuko.

Wczoraj dałem ogłoszenie o chęci zakupu głośników a już dziś na maila przyszła wspaniała oferta:

Good day how are you doing still interested,I have it and still in

good working condition and in perfect order. Good price is accepted,if

you are interested in buying from me. Let me know i will email you

some pics and details and i will need your email address for details

and pics contact me direct on my email below thanks

C/General Freire nº 17,

IRUN GUIPUZCOA SPAIN, ,

20303

Contact me [email protected]

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

• Pokaż nowe odpowiedzi