Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory Franco Serblin Accordo

Milimetr

Rekomendowane odpowiedzi

Stare powiedzenie mówi:

"Kobiety najbardziej lubią następujące zwierzęta:

1.JAGUARA - w garażu

2.SOBOLA - w szafie

3. I OSŁA , który na to wszystko zarobi "

pozdrawiam

Kobiety najbardziej lubią samców Alfa, ale na stałych partnerów wybierają faktycznie osłów, którzy dają się manipulować i zamiast robić to co chcą sami zastanawiają się jak przebłagać partnerkę aby nie zrobiła piekła z powodu kupna nowych kolumn...

Korzystając z zachęty kolegi Magnepana chcę podzielić się kolejnymi obserwacjami. Zaznaczam, że dzielę się swoimi wrażeniami a nie przedstawiam ocenę typu: gra/nie gra. Zatem nie jest to opis jak grają Accordo ale opis tego co ja słyszę w moim systemie i jakie w związku z tym mam odczucia.

Tym razem bez bezpośrednich porównań do PMC a tylko w nawiązaniu do sposobu prezentacji brzmienia "kolumn studyjnych".

Pisząc wcześniej o miłym zaskoczeniu tymi kolumnami w odniesieniu do moich preferencji dźwiękowych ukierunkowanych na "brzmienie surowe i studyjne" nie chcę sugerować, że Accordo potrafią tak zagrać lub też, że... nie potrafią tak zagrać. W zależności od klasy wzmacniacza plasują się "w środku", bardziej w jedną lub w drugą stronę. To to co pokazują jest jak najbardziej do przyjęcia i szczerej pochwały. To precyzyjny instrument potrafiący odwzorować poprawnie, czasem wybitnie (uwaga - wzmacniacz) detale i przedstawić bez zbytnich uśrednień obraz dźwiękowy w zakresie pasma w jakim pracują.

Zazwyczaj, kiedy przynosiłem do domu kolumny "do użytku domowego" różnice w prezentacji brzmienia w odniesieniu do dotychczasowych (od producentów działających na rynku pro) powodowały u mnie dyskomfort. Tym razem jest inaczej. Accordo potrafią pokazać wszystko co tamte ale w sposób szlachetny.

Nie odnajduję w ich brzmieniu tendencji do prezentowania dźwięku w sposób cukierkowy czy taki, kiedy przypadkowy słuchacz wyraża opinię: "zajebiście". Wyobrażam sobie, że nikt, kto nie jest doświadczony długotrwałym obcowaniem z dźwiękiem "na żywo" a jedynie ogromną ilością sklepowych odsłuchów, nie będzie piał z zachwytu nad tego typu prezentacją jaką proponują Accordo i skupi się raczej na tym czy jest "bombastic" i czy są słyszalne efekty rodem z kina domowego.

Tymczasem ja jestem pod wrażeniem kapitalnej wręcz barwy i bardziej, niż tylko prawidłowych proporcji w podzakresach brzmienia prezentowanych przez te maluchy. Nie jestem zwolennikiem "holograficznej przestrzeni" nie dlatego, że jej nie ma ale dlatego, że hektary przestrzeni słyszane poza domem, na działce sąsiada nie są tym co mnie urzeka. Wolę usłyszeć rzeczywiste odwzorowanie niż fantazje na temat. Ale kiedy trzeba, kiedy realizator o to zadbał, Accordo potrafią zmusić słuchacza aby przekręcił głowę w fotelu po to aby sprawdzić, czy obok nie leje się woda, za oknem nie szczeka pies, lub czy za drzwiami jakiś gość prowadzi rozmowę. Takie wydarzenia mają miejsce.

Ja jednak bardziej jestem pod wrażeniem poprawnie oddanej sceny i warunków akustycznych jakie towarzyszyły nagraniu. Tym bardziej, że te obserwacje dotyczą niecodziennej wprost stabilności obrazu stereofonicznego.

Tu nie jest tak jak w innych kolumnach, że dostajemy akcent, który nam pozwala wyobrazić sobie, że gdzieś tam w przestrzeni coś się wydarzyło w postaci rozmazanej plamy i zniknęło. W Accordo, jeśli coś trwa, to tak długo, jak chciał realizator i tak precyzyjnie jak to zostało zarejestrowane. Niedomówień nie ma.

"Czy im w ogóle się chce grać"? Owszem. "Chce się".

Accordo nie są ani ospałe, ani kremowe, ani ponad miarę gęste. A takie zjawiska wielokrotnie zaobserwowałem słuchając innych kolumn. Istotną rzeczą jest świadomość, że trzeba do nich podłączyć dobry wzmacniacz. Jak już będzie dobry, to powinien mieć możliwości prądowe takie aby swobodnie wysterować nawet ociężałe wydumki. Nie piszę tu oczywiście o ilości watów w tabelce "dane techniczne". Takimi wzmacniaczami mogą być: Naim, Octave V70, czy Bryston albo Conrad Johnson LP 66. Oczywiście mogą być i inne ale wolałem wpisać te, które użytkowałem, lub użytkuję osobiście i na których miałem okazję posłuchać wielu kolumn. Dobra lampa Jadis, jak wiadomo też radzi sobie bez problemu. Ze wzmacniaczami, których walory widać dopiero z kolumnami o skuteczności powyżej 89 decybeli należało by poeksperymentować ale ja nie widzę tu miejsca dla konstrukcji przykładowo 2 x 8 W w triodzie SE, to się czuje po pierwszych taktach i nie ma potrzeby męczyć wzmacniacza, kolumn i uszu.

Pomieszczenie zapewne odegra również znaczącą rolę. To co ja do tej pory sprawdziłem, to 10m - bardzo mi się podoba, 16m - jeszcze bardziej mi się podoba a do większego (20m) nie chce mi się nosić ale czuję, że może być jeszcze lepiej.

Uznaję, że to są kolumny, które spełniają moje oczekiwania i mam przekonanie, ze zagoszczą na dłużej jako odmienny wymiar dźwięku od tego, który już mam. Biorąc pod uwagę możliwość powstania u niektórych wątpliwości, że decyduję się na kosztowne (jak dla mnie) kolumny, które mnie "nie powaliły" napiszę, ze mam już za sobą i takie doświadczenia z kolumnami, które "mnie powaliły", zafundowały "opad szczęki", "zmiotły konkurencję", "przewartościowały wszystko co do tej pory słuchałem" itd. Średnio po pół roku znajdowały one szczęśliwego nabywcę a ja cieszyłem się ulgą. Jest tylko jeden wyjątek: PMC IB2i. Tyle, że gabaryty nie na moje pomieszczenia. Szczęśliwie zawsze mogę zawitać do studia przyjaciela, któremu służą niezawodnie od lat. Ale miało nie być o PMC. Przepraszam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17911-0-68099500-1355406526_thumb.jpg

post-17911-0-62736900-1355406550_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój Drogi, nieżle podgrzałeś atmosferę grania Accordo.

Na taki właśnie opis czekałem,subiektywny ale ze świadomością obiektywnej oceny.Wiem jak bardzo trudno oddać odczucia

słuchanego dżwięku i ubrać je w odpowiednie i 'zrozumiałe' słowa dla wszystkich.Jak dla mnie to muszę koniecznie wżiąć Accordo

do testu w moim systemie i porównać do SF i Magnepanów.

Filut, chciałbym aby te kolumienki zagościły na stałe w Twoim systemie.Napisz za kilka dni coś jeszcze o synergii brzmienia kiedy

na dobre osłuchasz się z klimatem barwy i tonalności Accordo.Spróbuj posłuchać tego samego materiału po jakimś czasie kiedy

cały system zgra się na dobre.Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na dalsze wrażenia.

Dzięki Magnepan. Na pewno napiszę, kiedy poczuję się na siłach dodać coś jeszcze.

Mam do posłuchania parę płyt z dawnych lat. ciekaw jestem jak się spiszą Accordo w takich klimatach.

Ponadto czekam na wkładkę Ortofon SPU Classic N E (pewnie po świętach zamontuję). Wówczas będę mógł skrobnąć małe co nieco o tym. Ale od razu uprzedzam, mam Phono Avid Pulsus a to nie jest czaruś. Ciepełka nie będzie :)

Pozdrawiam.

Stare powiedzenie mówi:

"Kobiety najbardziej lubią następujące zwierzęta:

1.JAGUARA - w garażu

2.SOBOLA - w szafie

3. I OSŁA , który na to wszystko zarobi "

pozdrawiam

Kobieta potrzebuje 4 zwierząt by być szczęśliwą:

1 - Jaguara w garażu

2 - Norkę w szafie

3 - Ogiera w łóżku

4 - ... i jednego Osła który za to wszystko zapłaci

Kobieta potrzebuje 4 zwierząt by być szczęśliwą:

1 - Jaguara w garażu

2 - Norkę w szafie

3 - Ogiera w łóżku

4 - ... i jednego Osła który za to wszystko zapłaci

Kyle, długo bo aż 3 dni myślałeś nad tym wielce 'mądrym' wpisem.

Kyle, długo bo aż 3 dni myślałeś nad tym wielce 'mądrym' wpisem.

Myślałem nad nim 0,3 sekundy, bo teraz przeczytałem - po prostu kolega źle napisał ten "dowcip", więc skorygowałem. Nie domyśliłeś się?

a po co mieć żonę jak lepiej kilka kochanek, które jak zaniedbuje się w łóżku bo czekają następne to po kilku dniach zrobią wszystko, żeby tylko o sobie przypomnieć, nie potrzebne norki, sobole, brylanty.Wystarczy ..... nie powiem czego a wtedy Panowie Audiofile macie tyle wolnego czasu na audiofilizm, zakupy w których nikt nie przeszkadza czy zabrania itd/itp. Po co utrudniacie sobie życie stałymi kobietami :).

Drogi Filutku, pozwolisz na tę małą poufałośc, ale i tak wiem, że zmienisz wcześniej czy później, może w tym wypadku później, bo takie jest życie audiofila płynące w dostatku audio klocków. Nie ma zmiłuj, zmiany będą dokąd słuch będzie służył. Nieprawdaż?

Rysunek techniczny czy "Piórkiem i węglem"?

Tak mniej więcej przebiega linia podziału między kolumnami, które mam a kolumnami, które chcę kupić.

Tyle, że profesor Wiktor Zin nie w pełni oddaje to co robią Accordo. Aby to precyzyjniej określić trzeba by się zapoznać z dokonaniami Andrzeja Bertrandta (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i przeciwstawić rysunkowi technicznemu dzieła tego artysty. Jego prace lepiej oddają przenośnię jaką można przywołać w opisie różnic między kolumnami.

Ja nie mam wątpliwości, że jedne i drugie kolumny zostały pomyślane do czegoś innego. Tyle, że obie bardzo mi pasują. Dotychczas kolumny "bardzo audiofilskie", których miałem okazję słuchać zostawiały po sobie niedosyt. Brakowało mi precyzji wybrzmień. Czasem rozmemłanie, czasem słyszalne zabiegi mające na siłę uatrakcyjnić brzmienie nie wyłączając natarczywości i wyostrzeń również dawały się zauważyć w niektórych konstrukcjach. W przypadku Accordo nie mam takiego wrażenia.

Accordo są czułe na ustawienie, reagując na zmiany ustawienia pozwalają w dużym stopniu na modelowanie brzmienia. Zauważyłem, że Accordo mają na bokach po trzy "nacięcia". Dwa najwyższe z nich (z przodu i z tyłu bocznej ścianki), na wysokości głośnika wysokotonowego okazały się bardzo pomocne w moich eksperymentach. Mnie najbardziej podoba się scena, kiedy górne nacięcia wewnętrznego boku są w jednej linii (na wysokości wzroku słuchacza) gdy na nie patrzymy. Ja ustawiłem kolumny w ten sposób, że widzę jedno (przednie) i drugie (tylne) wcięcie ustawione w jednej linii na wprost mnie. Kiedy widzę pierwsze a drugiego już nie (kolumna bardziej dogięta do środka), ubywa (w moim pomieszczeniu) nieco precyzji w budowie sceny między mną a kolumnami i ledwie zauważalnie łagodnieją wysokie tony. PMC są bardziej "stabilne w uczuciach"

Scena jaką pokazują włoskie maluchy jest bogata i mamy wrażenie obecności dźwięku w pomieszczeniu, PMC odwzorowują za to idealnie to co się dzieje za szybą dzielącą realizatora od artystów. Kiedy słucham PMC mam idealnie odwzorowany obraz tego co dzieje się za szybą. Accordo zaś wciągają mnie w zabawę tworząc iluzję mojego uczestnictwa w wydarzeniach.

Przy słuchaniu na niskich (wieczorowych) poziomach głośności Accordo lepiej prezentują podbudowę basową, jednak jeśli słuchamy głośniej, PMC przewyższają Accordo jakością tego podzakresu. Jędrność i dźwięczność obu kolumn jest porównywalna, tyle że Accordo dodają więcej blasku i perlistości. W porównaniu do nich PMC mają jednak nieznacznie "osuszony" przekaz. Tym nie mniej potrafią "pokazać" więcej niż Accordo. Wygląda na to, że rysunek techniczny udzieli nam więcej informacji niż dzieło. Mimo, że "brzydal". Ale za to Acccordo gra muzykę. I to jak!

Jeśli chodzi o słuchanie starych nagrań, to sprawa jest prosta, słabe nagranie - dźwięk płaski, dobre nagranie - bajka. Tu litości nad nieudanymi realizacjami nie będzie. Ponieważ wkładka Ortofon SPU nie dojechała, straciła szansę na zaszczyt zagrania z Accordo.

A w sobotę "nadejszła wiekopomna chwiła", że trzeba było zdemontować cuda, bo chętnych na słuchanie wielu - co mnie wcale nie dziwi po tym jakie wrażenie zrobiły na prezentacji Grobel Audio podczas Audio Show 2012. Być może tym razem nie dałem im w pełni rozwinąć skrzydeł poprzez zaniechanie. Nie posłuchałem ich w pokoju 20m. Ale już w 16m pokazały jaki mają potencjał i jak łatwo im przychodzi zniewolenie słuchacza. Prawdopodobnie będę mieć okazję w kwietniu aby pozwolić im na swobodę taką, na jaką niewątpliwie zasługują aby pokazać pełen potencjał, zamiast jak teraz "dusić się" w klitce. Czuję niedosyt, bo jeszcze bym słuchał, słuchał, słuchał...

Na zakończenie parę fotek z "akcji demontaż". Poza takimi elementami jak płyta podstawy od spodu możemy zobaczyć ciekawe podkładki pod kolce, których element stykający się bezpośrednio z podłogą przechodzi przez metalowy pierścień i od góry stanowi miejsce "dokowania" dla kolca, zaciski głośnikowe (oba gwinty, w trzpieniu i nakrętce z tworzywa a wewnątrz tuleja na wtyk metalowa) itp. Starałem się również pokazać opisywane "nacięcia" na obudowie, wylot basrefleksu wyklejony tkaniną i zatkana dziura "nogi" od góry podstawy, z której wychodzą kable biegnące od ukrytej zwrotnicy zakończone wtykiem Neutrika oraz podkładki między stojakiem a głośnikiem. Ponadto wygrawerowany na górnej powierzchni podstawy "maz", który jak się domyślam jest podpisem Franco Serblina.

post-17911-0-53346100-1355669818_thumb.jpg

post-17911-0-38739400-1355669841_thumb.jpg

post-17911-0-80546500-1355669944_thumb.jpg

post-17911-0-64159500-1355669989_thumb.jpg

post-17911-0-52172700-1355670019_thumb.jpg

post-17911-0-68982700-1355670049_thumb.jpg

post-17911-0-46741400-1355670087_thumb.jpg

post-17911-0-61046100-1355670106_thumb.jpg

post-17911-0-27854400-1355670186_thumb.jpg

post-17911-0-25951700-1355670203_thumb.jpg

post-17911-0-41411400-1355670230_thumb.jpg

post-17911-0-33615700-1355670249_thumb.jpg

post-17911-0-26472300-1355670268_thumb.jpg

post-17911-0-00513100-1355670291_thumb.jpg

post-17911-0-61649700-1355670334_thumb.jpg

post-17911-0-06745600-1355670351_thumb.jpg

post-17911-0-51310900-1355670377_thumb.jpg

post-17911-0-90965200-1355670394_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Wie ktoś jakie głośnik sa zastosowane w Accordo ?

Mid-woofer to modyfikowana 4 ohmowa 15tka Revelatora. A tweeter to D2905 - ale KTÓRY ?

w ogóle ktoś się orientuje jakie sa wartości elementów zwrotnicy w Accordo. Na wszystkich zdjęciach widać że zwrotnica skład się z 1 rezystora(zapewne tłumik dla tweetera), kondensatora (zapewne filtr tweetera) i cewki(zapewne filtr midwoofera).

Wygląda że zwrotka to "książkowy" pierwszy rząd bez żadnych układów równoległych. W dobie rozbudowanych filtrów to coś wyjątkowego.

Cewka jest polinku, pewnie jakieś 0,8 - 0,9mh z nieprzesadnie grubego drutu (1,4mm2). Sekcja na wysokotonówkę również od nas - rezystor to superes za kilka złotych a kond to jantzen superior.

Polaryzacja odwrócona, filtr będzie działał tym lepiej im większe będzie pochylenie frontu:)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Serblin nie zyje ale jak rozumiem firma Franco Serblin dziala i zaopatruje sie w podzespoły w Polinku jak wynika z wpisu Emila

Nie wiem,w ogóle nie wiem czy działają po śmierci pryncypała.

Firma działa. Od początku prowadzona była wspólnie z zięciem Serblina - Massimiliano Favellą, który kontynuuje biznes.

W sieci jest takie zdjęcie zwrotnicy Accordo, może w czymś pomoże.

To są komponenty Jantzena.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kobiety najbardziej lubią samców Alfa, ale na stałych partnerów wybierają faktycznie osłów, którzy dają się manipulować i zamiast robić to co chcą sami zastanawiają się jak przebłagać partnerkę aby nie zrobiła piekła z powodu kupna nowych kolumn...

To kiepsko trafiłeś. Musisz się bronić. Masz swoje prawa… :-)

To kiepsko trafiłeś. Musisz się bronić. Masz swoje prawa… :-)

Pisałem nie o sobie tylko o GENERALNEJ zasadzie jaka dominuje na tym świecie.

Świadomy swojej wartości mężczyzna nigdy nie będzie się bał realizować swoich pasji i hobby przy swojej kobiecie...no chyba że tym hobby są coraz nowsze kobiety;-)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Firma działa. Od początku prowadzona była wspólnie z zięciem Serblina - Massimiliano Favellą, który kontynuuje biznes.

W sieci jest takie zdjęcie zwrotnicy Accordo, może w czymś pomoże.

To są komponenty Jantzena.

Dlaczego te głośniki tyle kosztują ..?

Koszt zwrotnic 200 zł...

Dlaczego te głośniki tyle kosztują ..?

Koszt zwrotnic 200 zł...

A przetworników jakieś 2400 zł (i to kupując detalicznie). I co z tego? ;-) Całkowity koszt mieści się pewnie w 8-9 tysiącach za parę (wliczając przepiękne obudowy z litego drewna, terminale, maskownice, standy, instrukcje, pudła transportowe itp.). Drugie tyle, to marża producenta, a trzecie - dystrybutora. I tak w sumie niewielki narzut przy dość ograniczonej przecież produkcji. Myślisz, że wykonanie takich SF Guarneri jest droższe?

A przetworników jakieś 2400 zł (i to kupując detalicznie). I co z tego? ;-) Całkowity koszt mieści się pewnie w 8-9 tysiącach za parę (wliczając przepiękne obudowy z litego drewna, terminale, maskownice, standy, instrukcje, pudła transportowe itp.). Drugie tyle, to marża producenta, a trzecie - dystrybutora. I tak w sumie niewielki narzut przy dość ograniczonej przecież produkcji. Myślisz, że wykonanie takich SF Guarneri jest droższe?

Trudno byłoby dodać coś więcej do tego opisu.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Ciekawe o ile lepiej zagrałyby te głośniki po wywaleniu tego czerwonego suchotnika Jantzena i zastosowaniu cewki taśmowej...:)

Cybant, czyżbyś lubował się w tym sporcie? ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.