Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli nie masz więcej w gniazdku niż 250 V to sobie głowy tym nie zawracaj i słuchaj muzyki z wybitnego wzm. jakim jest zresztą każdy Hegel .

To mała firma a i możliwe ze oznaczenia dali różne .

A może podpowiedz mi jakie kolumny mam do niego dobrać, mam pokoik 16 metrów

Cd to także Hegel CDP2A MK2,

teraz gram na Sonus Faber Cremona i nie jestem do końca przekonany.

Dziekuję i pozdrawiam.

Kłaniam się Heglowcom nisko ...

przyciągnęła mnie nazwa :), bo kiedyś dla edukowanych to było ważne nazwisko.

Do rzeczy :) proszę wybaczyć, jeśli pytania już były przerabiane, ale zapisaliście już 109 stron.

1) Czy są w klubie pozytywne doświadczenia Spendor + Hegel? Na początku klubowania jest jedno rozczarowanie takim połączeniem, ale Hegla się nie ocenia po 4 dniach pracy.

2) Wydaje mi się, że H200 jest wrażliwy na sieciówki (nie lubi kondycjonerów) - co kupić żeby nie przepłacać? (Mówią WW Aurora.)

3) Norwegowie (monotematycznie) trzymają się Nordostów. Czy np. Red Dawn zadowoli H200? SPM, Frey?

4) Czy warto robić przejściówki RCA-XLR dla źródła niezbalansowanego?

Pozdrawiam !

Edytowane przez macson

Słyszałem kiedyś Hegla ze Spendorem (nie pamiętam którym, bodaj najmniejsza podłogówka) i zagrało nieźle, aczkolwiek próba zbyt krótka była, abym mógł ferować głębszą opinię na ten temat. Wydaje mi się jednak, że warto spróbować.

Kłaniam się Heglowcom nisko ...

przyciągnęła mnie nazwa :), bo kiedyś dla edukowanych to było ważne nazwisko.

Do rzeczy :) proszę wybaczyć, jeśli pytania już były przerabiane, ale zapisaliście już 109 stron.

1) Czy są w klubie pozytywne doświadczenia Spendor + Hegel? Na początku klubowania jest jedno rozczarowanie takim połączeniem, ale Hegla się nie ocenia po 4 dniach pracy.

2) Wydaje mi się, że H200 jest wrażliwy na sieciówki (nie lubi kondycjonerów) - co kupić żeby nie przepłacać? (Mówią WW Aurora.)

3) Norwegowie (monotematycznie) trzymają się Nordostów. Czy np. Red Dawn zadowoli H200? SPM, Frey?

4) Czy warto robić przejściówki RCA-XLR dla źródła niezbalansowanego?

Pozdrawiam !

2. U mnie gruba Supra załatwiła sprawę, jest niedroga.

3. Polecam Chord lub Tellurium obie firmy sprawdzają się z Heglem, im wyżej tym lepiej.

4. Jak źródło niezbalansowane to raczej sztuka dla sztuki.

H200 znaczy sie wzmacniacz juz masz. Nordost gra za jasno, zwlaszcza Red Dawn.

Wczoraj wpadlem do salonu w Bergen i kumpel chcial sobie H80 posluchac bo nie chce za duzo na wzmacniacz wydawac. Glosniki to byly oczywiscie Dynaudio, a model Excite X34. Oczywiscie wlaczone plumkanie. Mowie ze bas dudni, H80 nie daje rady. No to dawaj H160. No teraz to gra fajna scena, perkusja nie dudni. No ale plumkanie to plumkanie. Kumpel lubi tez cos ostrzejszego zarzucic, wskazuje panu Mastodon - Megalodon z plyty Leviatan. Wchodza gitary i nawet sprzedawca musial zjechac z glosnoscia bo sie nie dalo tego sluchac. No i na koniec zaprasza na odsluch Electrocompaniet'a bo podobno gra cieplej.

Na koniec Macson dodam ze sieciowka to byl oczywiscie Nordost, bo jakby inaczej, a model nie tani bo Frey. Do H200 raczej bym kompletowal cos od Harmonix'a, aby go ocieplic, albo neutralnie bez wyostrzen Acoustic Zen.

H200 znaczy sie wzmacniacz juz masz. Nordost gra za jasno, zwlaszcza Red Dawn.

Wczoraj wpadlem do salonu w Bergen i kumpel chcial sobie H80 posluchac bo nie chce za duzo na wzmacniacz wydawac. Glosniki to byly oczywiscie Dynaudio, a model Excite X34. Oczywiscie wlaczone plumkanie. Mowie ze bas dudni, H80 nie daje rady. No to dawaj H160. No teraz to gra fajna scena, perkusja nie dudni. No ale plumkanie to plumkanie. Kumpel lubi tez cos ostrzejszego zarzucic, wskazuje panu Mastodon - Megalodon z plyty Leviatan. Wchodza gitary i nawet sprzedawca musial zjechac z glosnoscia bo sie nie dalo tego sluchac. No i na koniec zaprasza na odsluch Electrocompaniet'a bo podobno gra cieplej.

Na koniec Macson dodam ze sieciowka to byl oczywiscie Nordost, bo jakby inaczej, a model nie tani bo Frey. Do H200 raczej bym kompletowal cos od Harmonix'a, aby go ocieplic, albo neutralnie bez wyostrzen Acoustic Zen.

H80 do H160 to "trochę" inna półka cenowa :) jeżeli porównamy cenę za jaką można kupić H80 (nawet nowy z rabatem) to jest to bardzo dobry stosunek jakości do ceny i jak ktoś szuka tego typu urządzenia to warto.

Warto, choć używany H200 też kusi (nowy H80=używany H200). A wracając do Nordost, to one dla mnie zbyt górę otwierają. Słuchałem z nimi Krell s300.i. To pewnie główny powód że go nie kupiłem, a można było tylko podmienić kabelki.

Pozdrawiam !

Nie wiem skąd ta opinia ale Ja gram na H200 i Gigawatt PC-3 EVO. Ze znajomego sklepu pożyczyli mi bo akurat mieli a Ja wziąłem go z ciekawości i już nie oddałem. Z tym kondycjonerem jest "wszędzie" lepiej - większa dynamika bo znikają szumy - pojawiają się nowe subtelne dźwięki, których wcześniej nie słyszałem, Basik schodzi niżej a dźwięk jest bardziej kulturalny. Osobiście polecam.

Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk

Tak z ciekawości chciałem zapytać szanownych kolegów jak mi wyjaśnicie fakt znacznie lepszej jakości dzwięku uzyskanej poprzez podłączenie dekodera polsatu do Hegla H80 analogowo zwykłym cinczem, niż światłowodem poprzez daca na pokładzie Hegla?!

Tak z ciekawości chciałem zapytać szanownych kolegów jak mi wyjaśnicie fakt znacznie lepszej jakości dzwięku uzyskanej poprzez podłączenie dekodera polsatu do Hegla H80 analogowo zwykłym cinczem, niż światłowodem poprzez daca na pokładzie Hegla?!

Greg

Odpowiedż masz zawartą w pytaniu.

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Witajcie.

Za jakiś czas będę w Norwegii i w związku z tym rozważam możliwość zakupu jakiegoś pieca Hegla do swojego zestawu.

Czy w kontekście cen gra jest warta świeczki?

Jak wygląda sprawa z opłatami dodatkowymi (przy jednej sztuce) - typu cło, podatki?

Gdzie warto zrobić ewentualny zakup?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Chciałem zapytać o Hegla h-200. Co z nim jest nie tak, że z rynku wtórnego można go kupić tj ok 6-7k vs ok 15k nowy. Bardzo duża utrata wartości wg mnie za modele max dwuletnie.

Szukam nowego wzmaka zamiast ECI3 i ten wzmak mnie zastanawia, czy aby nie spróbować.

dzięki

że z rynku wtórnego można go kupić tj ok 6-7k vs ok 15k nowy

Końcowa cena sprzedaży w H-200 w NO była w okolicach 8 tyś.zł więc cena 6-7 tyś. zł wydaje się ceną adekwatną, raczej nie sugerował bym się cenami Hegla oferowanych w polskiej dystrybucji gdyż sporo tego sprzętu jest z importu indywidualnego.

Chciałem zapytać o Hegla h-200. Co z nim jest nie tak, że z rynku wtórnego można go kupić tj ok 6-7k vs ok 15k nowy.

Za taką cenę z rynku wtórnego i o ile oczywiscie jest wszystko OK to moim zdaniem okazja ... Zresztą uważam że nadal nowe Hegle są całkiem przyzwoicie wycenione biorąc głownie pod uwagę brzmienie ... Design , waga jest tu mniej istotna . Nie znajdziemy tutaj miedzianych nóżek , 150 Rinkenów i silmiców a także nie waży 40 kg ...ale co z tego gdyż Hegel gra swietnie - jak na tranzystora.

Edytowane przez Luk77

Końcowa cena sprzedaży w H-200 w NO była w okolicach 8 tyś.zł więc cena 6-7 tyś. zł wydaje się ceną adekwatną, raczej nie sugerował bym się cenami Hegla oferowanych w polskiej dystrybucji gdyż sporo tego sprzętu jest z importu indywidualnego.

Jeśli sygnatura eci3 ci odpowiada to h200 nie jest dla ciebie. Raczej celowal bym w audia flight.

Za taką cenę z rynku wtórnego i o ile oczywiscie jest wszystko OK to moim zdaniem okazja ... Zresztą uważam że nadal nowe Hegle są całkiem przyzwoicie wycenione biorąc głownie pod uwagę brzmienie ... Design , waga jest tu mniej istotna . Nie znajdziemy tutaj miedzianych nóżek , 150 Rinkenów i silmiców a także nie waży 40 kg ...ale co z tego gdyż Hegel gra swietnie - jak na tranzystora.

Dzięki za odpowiedzi.

Jeden wzmak jest z Polskiej dystrybucji - ok 2 lat, drugi rzeczywiście z norweskiej i ten jest znacznie młodszy.

Czyli to nie jest tak, że te wzmaki mają "słynne" buczące trafa, czy po dłuższym obcowaniu właściciele dostrzegają w nich większe wady ?

Co do sygnatury brzmienia ECI3 to wzmak ten kupiłem bo akurat się trafił, a potrzebowałem czegoś szybko :)

Teraz szukam czegoś przede wszystkim mocniejszego do Virgo. Lepsza kontrola na dole, więcej powietrza na średnicy, niewycofane wysokie. Lubię jak wysokie są dosadne. Chyba mi zostało po Paradigmach Studio.

MarcinGD napisz proszę 3 słowa w czym Hegel jest tak inny vs ECI3.

Przeglądam polski rynek wtórny już dłuższy czas i ani razu chyba nie widziałem wzmaka Audia :(

DZIEKI

Czyli to nie jest tak, że te wzmaki mają "słynne" buczące trafa, czy po dłuższym obcowaniu właściciele dostrzegają w nich większe wady ?

Buczące trafo w jakimkolwiek wzmacniaczu jest wadą.

Przeglądam polski rynek wtórny już dłuższy czas i ani razu chyba nie widziałem wzmaka Audia :(

DZIEKI

Mówimy o h200 nie heglu ogólnie. H200 i eci3 stoją na przeciwnych biegunach. Ale z tego co piszesz to chcesz bardziej otwarta górę. H200 da ci to czego chcesz tylko nie wywroze czy u ciebie nie wyjdzie za bardzo meczaco.

Podobny efekt uzyskasz z atollem in100.

Audia flight niestety z drugiej ręki jest ciężko dostępna ale warto odsłuchać i zastanowić się nad kupnem nowego. To jest jeden z tak zwanych zakupów na lata.

Mówimy o h200 nie heglu ogólnie. H200 i eci3 stoją na przeciwnych biegunach. Ale z tego co piszesz to chcesz bardziej otwarta górę. H200 da ci to czego chcesz tylko nie wywroze czy u ciebie nie wyjdzie za bardzo meczaco.

Podobny efekt uzyskasz z atollem in100.

Audia flight niestety z drugiej ręki jest ciężko dostępna ale warto odsłuchać i zastanowić się nad kupnem nowego. To jest jeden z tak zwanych zakupów na lata.

Na allegro jest ciekawa końcówka audii. Z tym, że w tej cenie nikt jej nie kupi:)

Tak, jasne o H-200. Taki skrót myślowy u mnie. Czyli H-200 jest wzmacniaczem jasnym na górze. A jak reszta ? Może się skuszę, pożyczę.

Jest i wzmak zintegrowany i końcówka mocy Audia, ale już ta końcówka trochę za droga.

Dzięki za odpowiedzi.

Jeden wzmak jest z Polskiej dystrybucji - ok 2 lat, drugi rzeczywiście z norweskiej i ten jest znacznie młodszy.

Co do sygnatury brzmienia ECI3 to wzmak ten kupiłem bo akurat się trafił, a potrzebowałem czegoś szybko :)

Teraz szukam czegoś przede wszystkim mocniejszego do Virgo. Lepsza kontrola na dole, więcej powietrza na średnicy, niewycofane wysokie. Lubię jak wysokie są dosadne. Chyba mi zostało po Paradigmach Studio.

DZIEKI

Sorry ,że się wcinam , ale miałem EC-3 i mam obecnie H200. Hegel zdecydowanie lepszy , wicej powietrza i lepsza prezentacja.

Co do trafa hegla to walczyłem z nim 2 lata . W grudniu zapodałem Tomanka i....jest super , a jako bonus to lepszy bas i przestrzeń.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.