Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Gdyby nie ficzersy w postaci streamer, dac to H360 pewnie już by u mnie był. Mam wrażenie, że dopłacam za coś czego nie będę używał. Interesuje mnie taka konstrukcja ale nie all in one

To zależy w jakich pieniądzach się ma H360.

Jak bym miał wybrać H200 z Hd25 wybrał bym H360.

Sam charakter brzmienia i mocowo nie jest osiągalny w H200 tak jak H360.

Wymieniony streamer Auralic też mało nie kosztuje (ten lepszy).

I uwierzcie mi, że u mnie za źródło służy iMac i jest wystarczająco dobrze. Chyba, że pliki są s......e w studio. Wtedy nawet żaden super Dac nie wydoli a już na pewno nie H200.

Ja jak będę zmieniał Daca to tylko na coś konkretnego np. Aurender. Mnie interesuje tylko lepiej a nie trochę lepiej.

Ja słuchałem obu wzmacniaczy obok siebie.

Dla mnie różnica jest. Może nie jest to różnica "wow" ale jest.

Z tej półki wzmacniacze dla mnie nie grają lepiej czy gorzej, tylko inaczej.

H360 jest jeszcze bardziej analityczny i przejrzysty. Mocniejszy jest też, z większą swobodą zagra.

Słowem kwestia 'smaku' bo biorąc pod uwagę różnice w cenach to skłaniałbym sie ku 300. Nie miałem okazji jeszcze słuchac 300

A chociażby H300 ale na pewno nie H200.

Nie porównywał bym tego do H360 nawet jeśli podłączymy HD25.

H360 zagra lepiej analitycznie, przestrzennie, bardziej dociążone niskie tony.

Po co się cofać?

Jeśli już mówimy o dobrym Dac, który ma kosztować od 10K w zwyż to dla mnie jest absurdem łączyć to z H200.

Wybrał bym raczej opcję dobry Dac z dobrym przedwzmacniaczem + końcówka mocy (nie koniecznie Hegel). A H200 na bok.

Edytowane przez Purple
A chociażby H300 ale na pewno nie H200.

Nie porównywał bym tego do H360 nawet jeśli podłączymy HD25.

H360 zagra lepiej analitycznie, przestrzennie, bardziej dociążone niskie tony.

Po co się cofać?

Jeśli już mówimy o dobrym Dac, który ma kosztować od 10K w zwyż to dla mnie jest absurdem łączyć to z H200.

Wybrał bym raczej opcję dobry Dac z dobrym przedwzmacniaczem + końcówka mocy (nie koniecznie Hegel). A H200 na bok.

Miałeś okazję posłuchać obu wzmacniaczy? .

Ja miałem porównanie dlatego nie wiem dlaczego zniechęcasz kolegę, pomiędzy tymi modelami nie ma przepaści a piszesz jakby była...

Oczywiście H300/H360 zagrają lepiej ale biorąc pod uwagę relację jakość/cena absolutnie bym nie demonizował H200 bo to bardzo dobra maszyna i wg. mnie niewiele ustępująca H300 .

Biorąc pod uwagę ograniczenia budżetowe H200 + dobry DAC nie jest rozwiązaniem abstrakcyjnym dla H300 z wbudowanym kiepskim DAC .

Edytowane przez MadMaxx

Miałem okazję. Inaczej bym nie pisał. Jest różnica dość znaczna po między H200 i H300.

Już nie wspomnę o H360. Z tego co widzę na tym forum to lepsze rozwiązania kreuje lepsza cena.

To lepsza cena (ta niższa) jest elementem decydującym o lepszym dźwięku. A w realu jest odwrotnie.

Miałem okazję. Inaczej bym nie pisał. Jest różnica dość znaczna po między H200 i H300.

Już nie wspomnę o H360. Z tego co widzę na tym forum to lepsze rozwiązania kreuje lepsza cena.

To lepsza cena (ta niższa) jest elementem decydującym o lepszym dźwięku. A w realu jest odwrotnie.

Real jest taki że się nie zgadzam z tobą, lepsza (niższa) cena nie decyduje o lepszym dźwięku a audio to kosztowna zabawa w której niemal każdy ma swoje ograniczenia .

Widzisz, mnie stać na wymianę wzmacniacza (H300/360) kiedyś pewnie to zrobię ale jeszcze nie teraz ponieważ na moje ucho kasa którą muszę dodatkowo wyłożyć nie jest adekwatna do korzyści które dzięki temu osiągnę (biorę tu także pod uwagę warunki akustyczne) .

Kierując się twoją dewizą, dlaczego się ograniczasz, mógłbyś kolegę pokierować w stronę dzielonek + dobry DAC, przecież wiesz że to sprzęt lepszy od H300/360 w których DAC jest jest tylko kiepskim dodatkiem a za co producent każe nam płacić (brak opcji) .

Zawsze można więcej i lepiej ale pytanie czy koszty które musimy ponieść są tego warte...

Edytowane przez MadMaxx

Wypada obu Panom przyznać rację H200 z bardzo dobrym źródłem zbliży się do h300 . A samo h300 żeby przeskoczyć wyraźnie niższy model także potrzebuje znakomitego źródła i tutaj koszty już rosną .

Real jest taki że się nie zgadzam z tobą, lepsza (niższa) cena nie decyduje o lepszym dźwięku a audio to kosztowna zabawa w której niemal każdy ma swoje ograniczenia .

Widzisz, mnie stać na wymianę wzmacniacza (H300/360) kiedyś pewnie to zrobię ale jeszcze nie teraz ponieważ na moje ucho kasa którą muszę dodatkowo wyłożyć nie jest adekwatna do korzyści które dzięki temu osiągnę (biorę tu także pod uwagę warunki akustyczne) .

Kierując się twoją dewizą, dlaczego się ograniczasz, mógłbyś kolegę pokierować w stronę dzielonek + dobry DAC, przecież wiesz że to sprzęt lepszy od H300/360 w których DAC jest jest tylko kiepskim dodatkiem a za co producent każe nam płacić (brak opcji) .

Zawsze można więcej i lepiej ale pytanie czy koszty które musimy ponieść są tego warte...

Trudno się z kolegą nie zgodzić. Brak opcji integra z DAC lub bez w modelach 300 i 360 jest mocno irytująca. Nie dziwię się więc popularności H200, przy bardzo atrakcyjnych cenach tego modelu na runku wtórnym. Zmieniając 200 na 300 trzeba dopłacić niemal drugie tyle. Oczywiście inwestowanie w postęp ma sens, ale tylko wtedy, gdy jesteśmy pewni, że z dotychczasowego systemu wyciągnęliśmy maxa. Gdy nie ma warunków, głównie akustycznych, gonienie za coraz wyższymi modelami mija się z sensem. Za rok czy dwa 300 będzie dużo tańsze. Ja przeszedłem tę drogę, najpierw 200 potem 300, chciałem też zaliczyć 360 ale brak opcji integry bez DAC, którego nie używam, skłoniło mnie do zainwestowania w dzielonkę, która trafiła mi się taniej niż używany 360.

Nie deprecjonujmy więc H200, bo za 5-6 tysięcy na rynku wtórnym to świetna okazja i dobry wstęp do bardzo solidnego grania.

Nie zapomnijcie panowie że H360 tak samo jak H300 jest wyposażony w dac loop. Warto to wykorzystać jeśli już siedzimy w klockach hegla.

Dokładnie tak. I to wykorzystam jeśli będę myślał o nowym lepszym Dacu.

Jak widzicie każdy jest inny.

Dla mnie wcześniejsza seria Hegla (H70, H100,H200) jest słabo grająca.

Jeśli komuś to odpowiada to dlaczego nie.

Dla mnie H200 z rynku wtórnego za 5-6K nie jest żadną okazją. Przed zakupem bym się zastanowił 2x.

Edytowane przez Purple

Też się zgodzę z kolegami MadMaxx i Artdm. W mojej opinii H300 wcale nie jest lepszy od H200. Odsłuchiwałem te wzmacniacze kilka razy łeb w łeb i ja tam bym wybrał H200. Co też nie znaczy obiektywnie, że H200 jest lepszy od H300 i na odwrót, to są wzmacniacze tej samej klasy ale mają inaczej rozłożone akcenty brzmieniowe. Odsłuchy prowadziłem na drogich cd jak i dac Hegla. Tutaj bardziej chodzi o gusta odsłuchujących, więc sugerowanie komuś aby brał H300 zamiast H200 jest nie trafione.

A jakiej muzyki Pan "hi fi i luxury watches" słucha? I jaki ma staż w ustawianiu sprzętu?

Pierwsza rzecz, która mi przychodzi po przeczytaniu tych rewelacji to: ktoś wtopił grube pieniądze na nową zabawkę i musi uspokoić sumienie, że słychać o niebo lepiej. A za kilka miesięcy .... "mam do sprzedania" ... itd. Proszę nie psuć nastroju tym, którzy od lat zadowoleni są z tego, co mają.

(Tak nawiasem, według mnie, formułka "mam do sprzedania" też jest w złym guście, jakoś nie wzbudza zaufania)

Heh dobre....

Jeśli chodzi o sprzedaż to chyba pomyłka. Nie u mnie.

Muzyki słucham bardzo zróżnicowanej jeśli to w czymś pomoże.

I tak jak pisałem wcześniej, jeśli ktoś jest zadowolony to dobrze. Ja też jestem ze swojego Hegla.

Jednak nie muszę się zgadzać z opiniami innych bo wyrobiłem sobie własną opinię na podstawie odsłuchów w swoich warunkach.

Nie zapomnijcie panowie że H360 tak samo jak H300 jest wyposażony w dac loop. Warto to wykorzystać jeśli już siedzimy w klockach hegla.

MarcinGD a w jakiej konfiguracji słuchałeś tego loopa i poprawiał brzmienie? Ja przetestowałem w swoim systemie już z 10 transportów cyfrowych i niewiele mniej kabli i zawsze dac loop pogarszał brzmienie zewnetrznego HD25 (nad czym ubolewam bo ficzer ciekawy). Może sytuacja miała by się inaczej gdyby zamiast niego był inny DAC.

MarcinGD a w jakiej konfiguracji słuchałeś tego loopa i poprawiał brzmienie? Ja przetestowałem w swoim systemie już z 10 transportów cyfrowych i niewiele mniej kabli i zawsze dac loop pogarszał brzmienie zewnetrznego HD25 (nad czym ubolewam bo ficzer ciekawy). Może sytuacja miała by się inaczej gdyby zamiast niego był inny DAC.

H300 + HD25. Kabel coax, kabel usb, jakosc pliku, zrodlo jako PC ma tu takze znaczenie. Dac loop poprawia wglad w nagranie, mozliwe ze w twoim torze nasilily sie jakies niedociagniecia, ktore sa maskowane w bezposrednim polaczeniu. Oczywiscie dac loop moze byc uzywany takze z DAC innych firm i w gre wchodzi tylko polaczenie XLR.

H300 + HD25. Kabel coax, kabel usb, jakosc pliku, zrodlo jako PC ma tu takze znaczenie. Dac loop poprawia wglad w nagranie, mozliwe ze w twoim torze nasilily sie jakies niedociagniecia, ktore sa maskowane w bezposrednim polaczeniu. Oczywiscie dac loop moze byc uzywany takze z DAC innych firm i w gre wchodzi tylko polaczenie XLR.

I tu się zgodzę w 100%. U mnie za źródło służy iMac27 i jest wystarczająco dobrze. Podłączając laptop na Windowsie jest wyraźne pogorszenie.

Nasza propozycja konfiguracji, opartej na elektronice Hegel. Tym razem bez kompromisów - system dzielony Hegel P20 z potężną końcówką mocy H4SE, jako źródło flagowy i bezkompromisowy odtwarzacz Hegel Mohican. Kolumny to śnieżnobiałe Kef Blade Two.

Taki zestaw tylko w salonie Q21, zapraszamy serdecznie na odsłuchy.

post-25064-0-77687500-1482325200_thumb.jpg

post-25064-0-21018700-1482325207_thumb.jpg

post-25064-0-18217700-1482325214_thumb.jpg

post-25064-0-97684200-1482325220_thumb.jpg

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mogę potwierdzić, mam takie same wnioski co do dac loopa, u mnie sprawdzane H300 + HD10.

Jakbym miał to opisać po swojemu, to dźwięk jakby pozbywa się pewnej części swojego pogłosu, co sprawia wrażenie jego większej czystości a co za tym idzie daje więcej informacji o danym nagraniu. Nie jest to różnica duża, ale słyszalna jak dla mnie od pierwszego momentu odsłuchu.

Nasza propozycja konfiguracji, opartej na elektronice Hegel. Tym razem bez kompromisów - system dzielony Hegel P20 z potężną końcówką mocy H4SE, jako źródło flagowy i bezkompromisowy odtwarzacz Hegel Mohican. Kolumny to śnieżnobiałe Kef Blade Two.

Taki zestaw tylko w salonie Q21, zapraszamy serdecznie na odsłuchy.

Marzenie :)

I tu się zgodzę w 100%. U mnie za źródło służy iMac27 i jest wystarczająco dobrze. Podłączając laptop na Windowsie jest wyraźne pogorszenie.

Polecam spróbować dobrej platformy PC na W7 pro x64 opartej a jakieś mobo z USB o niskiej latencji i dobrym markowym zasilaczu (nie takim za 200zł).

Można się zdziwić :).....zapomniałem dodać, nie można wkładać do jednego worka wszystkich windowsów.

Najbardziej dobitny test który potwierdzi moją teorię to W7 vs W10 - polecam, opad szczęki gwarantowany jeżeli zdamy sobie sprawę, że wszystko jest stałe a zmienił się tylko system.

Edytowane przez CEzAR21

H300 + HD25. Kabel coax, kabel usb, jakosc pliku, zrodlo jako PC ma tu takze znaczenie.

Czyli dobrze rozumiem, że podłączałeś PC -(usb)> H300 -(coax)> HD25 i to lepiej grało niż PC -(usb)> HD25?

Dac loop poprawia wglad w nagranie, mozliwe ze w twoim torze nasilily sie jakies niedociagniecia, ktore sa maskowane w bezposrednim polaczeniu.

To zawsze biorę pod uwagę :) Nie mniej odkąd mam H300 testowałem tego loopa w bardzo różnych konfiguracjach, układach pokoi, kolumnach, kablach... I w sumie jedyne gdzie odczułem poprawę to jak używałem go jako przelotki z optyka na COAX. Muszę jeszcze potestować jeśli tak zachęcacie.

Tak było. Ale rozumiem, ze taka prezentacja moze nie odpowiadac kazdemu.

Faktycznie trochę tak jest, akurat głównie porównywałem CD -(coax)-> H300 -(coax)-> HD25, ale efekt końcowy jest zbliżony do USB, z tym że mi prezentacja wydawała się zwykle nieco bardziej ocieplona i monotonna, tak jakby narzucał się bardziej charakter samego DAC w H300 który raczej przycina krańce pasma. Ale też z drugiej strony brzmi to na pewno bardziej jak mój gramofon z lampowym pre no ale to raczej średnia półka i średnia lampa.

Prowadzę teraz z ciekawości po raz pierwszy dłuższy odsłuch, ale wciąż nie jestem do końca przekonany. Myślicie, że taka prezentacja może być bardziej naturalna? W takim razie zastanawia jak można opisać to co robi np. zestaw M2Tech Evo który idzie zupełnie w drugą stronę.

tak mogło być bo hd25 ma najlepiej dopieszczone wejście coax1 , i tu wcale nie musiał pomóc tzw dac-loop ,tylko samo wejście coax1 w hd25

To by na pewno było zgodne z tym co czytałem kiedyś pisał sam Hegel, że zewnętrzny USB -> SPDIF zawsze zagra lepiej i do tego właśnie jest DAC Loop.

To by na pewno było zgodne z tym co czytałem kiedyś pisał sam Hegel, że zewnętrzny USB -> SPDIF zawsze zagra lepiej i do tego właśnie jest DAC Loop.

Ja preferuje granie z USB aktualnie. Cos w tym moze byc ze coax gra lepiej w przypadku Hegla. Sam juz Hegla nie posiadam od dawna, ale wspomnialem o DAC Loop bo duzo osob zapomina o tej funkcji w topowych integrach, a czasem ta funkcja moze dac lepsze efekty w systemie z zewnetrznym DAC,

w sumie tak bo ten dac loop w tej konfiguarcji robi za tzw konwerter usb-spdif, pytanie czy to jest dobry konwerter ?

Faktycznie trochę tak jest, akurat głównie porównywałem CD -(coax)-> H300 -(coax)-> HD25, ale efekt końcowy jest zbliżony do USB, z tym że mi prezentacja wydawała się zwykle nieco bardziej ocieplona i monotonna, tak jakby narzucał się bardziej charakter samego DAC w H300 który raczej przycina krańce pasma. Ale też z drugiej strony brzmi to na pewno bardziej jak mój gramofon z lampowym pre no ale to raczej średnia półka i średnia lampa.

Prowadzę teraz z ciekawości po raz pierwszy dłuższy odsłuch, ale wciąż nie jestem do końca przekonany. Myślicie, że taka prezentacja może być bardziej naturalna? W takim razie zastanawia jak można opisać to co robi np. zestaw M2Tech Evo który idzie zupełnie w drugą stronę.

własnie dlatego kupiłem ,jeszcze nie mam ,konwerter singxer su-1 , to je to samo co m2tech evo a ponoć jescze lepszy i nie ukrywam że tańszy :) jak dojdzie napisze czy są zmiany , bo tym czasem latam na laptop z win8 lub msi ms-b062 lub aw-ne139h to taki komp w formie stacjonarki z tym że wielkości routera i tu mam openelec xbmc- usb -hd25-h200A Edytowane przez freju

własnie dlatego kupiłem ,jeszcze nie mam ,konwerter singxer su-1 , to je to samo co m2tech evo a ponoć jescze lepszy i nie ukrywam że tańszy :) jak dojdzie napisze czy są zmiany , bo tym czasem latam na laptop z win8 lub msi ms-b062 lub aw-ne139h to taki komp w formie stacjonarki z tym że wielkości routera i tu mam openelec xbmc- usb -hd25-h200A

Jeśli chodzi o kompa to gram na codzień na Tomanek + Raspberry Pi + Jitterbug + M2Tech Evo zestaw i według mnie efekty są bardzo dobre, barwa jest zbliżona do Chorda Mojo którego też mam i brzmi na moje ucho bardzo naturalnie. Gdy porówna się z Dac-loop to ten ostatni wypada jako ocieplony.

Porównań 1:1 sygnał do oryginalnego sygnału nie robiłem, teraz chyba będę musiał :) Mam mikser i mikrofony, chętnie się pobawię.

Z tymi chińczykami bym uważał, moim zdaniem cały wątek o chińczykach na Head-Fi i przytoczone tam porównania są trochę skrzywione. Kupiłem kiedyś zachęcony Gustarda U12 i to chyba najsłabszy konwerter jaki mam i raczej warty tyle ile kosztuje nie więcej. Podobno po I2S jest lepszy, no ale Hegle nie grają po tym. Już pomijam że siedział w cle miesiąc.

Edytowane przez Maciej_59525
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.