Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

Dlatego kupowanie H200 ma średni sens, poza większym zapotrzebowaniem na energię być może niczego nie wniesie.

Obecnie warto na pewno szukać dobrego wzmacniacza w klasie D bo w praktyce do grania potrzebne są pojedyncze waty. Małej mocy wzmacniacz klasy AB nie potrafi dać prądu i stąd stosuje się takie przerośnięte piece dające (2*300-400W/4om) pomału zupełnie niepotrzebnie podczas gdy w klasie D wystarczy maksymalnie 2*50 - 2*100W.

Klasa D.

Endorphin Power Harpia Acoustics.

Mogło to być ciekawe doświadczenie

Ten sam kraj a trzeba się było do kolegi przez wielką wodę przeprawiać . Bliżej wodą niż lądem chyba zmienię auto na motorówkę .

No widzisz jaką Ci elegancką wycieczkę zorganizowałem ;D

Ja mam za to tydzień wyjęty z życiorysu ;)

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

W którym to Fiordzie?

Napadało i trafiła się kałuża po drodze ;)

To kawał od Ciebie jak kojarzę to Ty w krainie deszczowców pomieszkujesz - Bergen .

To jest przeprawa Horten - Moss

No widzisz jaką Ci elegancką wycieczkę zorganizowałem ;D

Ja mam za to tydzień wyjęty z życiorysu ;)

Mogę odebrać za 2 tygodnie ale nie wiem czy żona nie zacznie być zazdrosna o sprzęt ;)

Edytowane przez jacm

Ile mkw na to pomieszczenie ? :).

Pomieszczenie to półpiwnica, 22m2, obniżony sufit (205) przez dodanie wygłuszenia. Ściany to 40cm litego betonu + wełna mineralna i płyta gipsowa. Cisza jak makiem zasiał. W tym pomieszczeniu gra lampa z monitorami S16H, Czasami odsłuchuję tu inne sprzęty, kiedy na piętrze szaleje huragan Laura ;D

To jest przeprawa Horten - Moss

Południe Norwegii.

Tam nie pływamy ,ale we Fjordach to wszystko podobnie wygląda :)

Jest ładnie.

Kojarzyłem coś z okolic Molde :)

Edytowane przez malvern1

Pomieszczenie to półpiwnica, 22m2, obniżony sufit (205) przez dodanie wygłuszenia. Ściany to 40cm litego betonu + wełna mineralna i płyta gipsowa. Cisza jak makiem zasiał. W tym pomieszczeniu gra lampa z monitorami S16H, Czasami odsłuchuję tu inne sprzęty, kiedy na piętrze szaleje huragan Laura ;D

Żeś szybko przemeblował i przemalował kolumny jak wychodziłem 3 godziny temu to jeszcze tak wyglądało

post-5152-0-82739600-1538946667_thumb.jpg

Południe Norwegii.

Tam nie pływamy ,ale we Fjordach to wszystko podobnie wygląda :)

Jest ładnie.

Kojarzyłem coś z okolic Molde :)

Jeśli chodzi o Moss i cały Østfold to nie ma czym się podniecać .

No nie ma. Linia brzegowa z tysiącem wysp i ujściami Glommy, piękne plaże i mariny, twierdza w Halden, Hvaller, Marapanna, tor wyścigowy Rudskogen, jedne z największych w Europie zloty amerykańskich aut, Oslo o rzut beretem. Oczywiście że to nie to co dzika północ ze spektakularnymi fiordami, ale czy chciał bym tam żyć z małymi dziećmi? hmm... ale nie o tym, nie o tym ;)

Żona mi delikatnie nie raz sugerowałem eksmisję z salonu i chyba pod pretekstem pokornego zastosowania się do rozporządzenia zarezerwuje środki na zaadoptowania pomieszczenia po byłej kotłowni :). Jest nadzieja że pozbędę się wtedy tego przebrzydłego basu.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Jeszcze kapkę byś obniżył ten sufit i musiałbym się chylać ;)

Ja już wiem, ale jeszcze nie powiem... Słucham dalej :)

Bardzo profesjonalne ustawienie kolumn, jak i miejsce siedzenia, odsłuch bliskiego pola. Takie ustawienie z reguły daje doskonałe efekty w każdym aspekcie i kreuje piękną przestrzeń.

Gdy widzę często, jak kolumny stoją u innych 20 cm od tylnej ściany, to płakać się chce...

Edytowane przez mariush74

Jeszcze kapkę byś obniżył ten sufit i musiałbym się chylać ;)

No to obaj z Zoro jesteście słusznego wzrostu .

Piękny szpulowiec..

Działa jeszcze?

Z gratów w PL został on i gramiak . Jak go pakowałem rok temu do szafy to działał . Uwielbiałem na nim słuchać szpule hipnotyzują taj jak trzaski na winylu , przyjdą gorsze czasy to znów będzie cieszył ucho .

Gdy widzę często, jak kolumny stoją u innych 20 cm od tylnej ściany, to płakać się chce...

Różnie bywa , nie zawsze ludzie mają warunki u Zoro w prawidłowym miejscu stojąc lewa kolumna wywracała by się co chwila dostając drzwiami . Ale fakt jak ktoś już ma warunki to koniecznie trzeba potestować gdzie gra najlepiej .

Edytowane przez jacm

Żona mi delikatnie nie raz sugerowałem eksmisję z salonu i chyba pod pretekstem pokornego zastosowania się do rozporządzenia zarezerwuje środki na zaadoptowania pomieszczenia po byłej kotłowni :). Jest nadzieja że pozbędę się wtedy tego przebrzydłego basu.

Polecam. Dla mnie ten pokoik to ratunek. Mam małe dzieci i albo cały dzień bajki lecą, albo śpią i w salonie już nie posłucham. Teraz mam swoją oazę spokoju :)

Bardzo profesjonalne ustawienie kolumn, jak i miejsce siedzenia, odsłuch bliskiego pola. Takie ustawienie z reguły daje doskonałe efekty w każdym aspekcie i kreuje piękną przestrzeń.

Kolumny ustawiam na płytach z podkładkami, które dość łatwo się przesuwa po podłodze, także można śmiało kombinować z optymalnym ustawieniem. Wiadomo, że niektóre kolumny najlepiej się"czują" w dużo większych pomieszczeniach...

Generalnie w tym pokoju czuję się jakbym miał słuchawki na uszach, nic się nie ukryje, słychać nawet pierdnięcie komara ;)

... a tym czasem odsłuchów wieczór drugi..

No to obaj z Zoro jesteście słusznego wzrostu .

Są tego plusy i minusy. Chylać się do podłogi trochę daleko, ale firanki za to można zakładać i ściągać bez drabiny....a jak żona się wtedy cieszy ;)

Generalnie w tym pokoju czuję się jakbym miał słuchawki na uszach, nic się nie ukryje, słychać nawet pierdnięcie komara ;)

Bo tak dokładnie jest, też słucham w takim ustawieniu, słychać wszystko. Nie tylko rozdzielczość ale i też jakość basu jest wtedy doskonała. Poza tym, z racji bliskości kolumn od miejsca odsłuchu, minimalizujemy też odbicia jakie mogą docierać do nas gdy kolumny stoją daleko. Bardzo fajne gniazdko odsłuchowe ma jacm, rozumiem że te Amphiony koloru wiśniowego pokazują Twój system. Tutaj już w ogóle kolumny stoją w bardzo komfortowych warunkach i są doskonale ustawione. Nie trzeba słuchać aby stwierdzić że scena dzwiekowa będzie doskonała i cieszysz się czystym basem, nie zmulonym żadnymi odbiciami i rezonansami. W ogóle ładny pokój taki mój typ. U zoromoto pomieszczenie zupełnie inne, ale też bardzo przytulnie.

To też jest ważne, aby pokój odsłuchowy, bądz też samotnia odsłuchowa, były przytulne i nie wyglądały jak prosektorium...

W tamtym pomieszczeniu miałem oddzielnie pociągnięty prąd tylko do audio . Ale to stare czasy już tego nie ma , trzeba było uciekać z biedakraju .

O ustawieniu kolumn zdecydował bas i oczywiście scena i ta faktycznie była niezła bo nawet stojąc zupełnie z boku 2 metry od środka sceny spokojnie ją się odbierało , nie trzeba było siedzieć w żadnym sweetspocie czy jak to zwą .

Edytowane przez jacm

Taa harpia, a w środku pewnie Hypex plus obudowa harpii i wzmak za 20k :))) Nie ze mną te numery Bruner

Sam możesz coś takiego zrobić:

http://www.troelsgravesen.dk/Hypex.htm

Tylko troels używa tego do napędzania basu, a średnica i góra idzie na lampach.

http://www.troelsgravesen.dk/bi-amping.htm

Dlatego już lepiej kupić sobie wzmacniacz estradowy. Ja z ciekawości kupiłem najtańszego Crown'a za 1200-1300PLN i wymiata. Prędzej niż później klasa D wywróci do góry nogami cały rynek wzmacniaczy audio. Kto nie przejdzie na klasę D wypadnie po prostu z biznesu.

Klasa D jest dobra jak narazie tylko w basie. W sumie to mogliby robić takie integry 2w1, tj w środku moduły hypexa dla głośników niskotonowych + właściwy wzmacniacz dla średnicy i góry. Byłoby to droższe może 1000 zł od standardu, a napędziłoby już wszystkie kolumny bez wyjątku. Oczywiście jest duży rynek monitorów i może to hamuje takie projekty. A szkoda, bo bas w klasie D potrafi być lepszy niż w pozostałych.

Według mnie na dziś dzień można już między bajki można takie opowieści wsadzić jakoby klasa D nadawała się tylko do basu.

Co najwyżej takie zastrzeżenie może dotyczyć drogich specyficznych systemów. Pomiary wzmacniaczy w klasie D pokazują coraz szersze pasmo i płaska charakterystykę w całym paśmie. Ja rozumiem że sprzedawcy muszą opróżnić magazyny i opowiadają coś o cyfrowym nalocie brakach w barwie i przestrzeni no ale im się nie dziwię. Zostanie pewnie jakaś nisza dla bogatych melomanów i audiofilii ale sprzęt budżetowy przejdzie na klasę D. Taki tani Crown gra jak dla mnie lepiej od każdego niedrogiego wzmacniacza za powiedzmy 3 jak nie do 5k PLN.

Według mnie na dziś dzień można już między bajki można takie opowieści wsadzić jakoby klasa D nadawała się tylko do basu.

Co najwyżej takie zastrzeżenie może dotyczyć drogich specyficznych systemów. Pomiary wzmacniaczy w klasie D pokazują coraz szersze pasmo i płaska charakterystykę w całym paśmie. Ja rozumiem że sprzedawcy muszą opróżnić magazyny i opowiadają coś o cyfrowym nalocie brakach w barwie i przestrzeni no ale im się nie dziwię. Zostanie pewnie jakaś nisza dla bogatych melomanów i audiofilii ale sprzęt budżetowy przejdzie na klasę D. Taki tani Crown gra jak dla mnie lepiej od każdego niedrogiego wzmacniacza za powiedzmy 3 jak nie do 5k PLN.

Potwierdzam. Sam stałem przed wyborem wzmaka i po próbie h300 zdecydowałem się jednak na Lyngdorfa Tdai 2170.

Czy NAD nie przeszedł przypadkiem na klasę D ?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.