Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  599 członków

Hegel Klub
IGNORED

Klub HEGEL

Rekomendowane odpowiedzi

34 minuty temu, MarekP. napisał:

żeby odkręcić panel przedni, będziesz musiał najpierw odkręcić i wyciągnąć zasilacze.

O jakie zasilacze chodzi?

Do tych, śrub trzymających przełącznik nie idzie dojść łamanym imbusem, bez demontażu panelu przedniego?

Dojrzałem też, że masz jakiś dodatkowy talerz stabilizujący trafo, powiesz coś na temat jego, jak się sprawdza?

Edytowane przez Prewwit
  • 2 tygodnie później...

Cześć! Udało mi się zrobić samemu wymianę lasera w CD. Wszystko działa jak ta lala 😂 

Myślę jednak że to nie sam laser był u mnie problemem. Po rozłożeniu napędu zauważyłem że jeden z kabelków od silniczka CD był zerwany… skoro jednak rozebrałam sprzęt to laser wymieniłem „przy okazji” na nowy 😉  

Dzięki panowie za pomoc z moim CD 🍺🍺🍺

A plakales,skoro to kabel laser trzeba bylo zostawic .Jest na pewno lepszy jakosciowo od nowego-selekcja.A tu ci doradzali streamery ,bluesoudy i inne badziewia.Takie niestety jest to forum garstka ludzi zielonych nic w temacie nie wiedzacych a z nudow bawia sie w znawcow.Co jak co ale o porade tu bym nie pytal bo to jak slepego o droge......

2 godziny temu, wojtek1234 napisał:

A plakales,skoro to kabel laser trzeba bylo zostawic .Jest na pewno lepszy jakosciowo od nowego-selekcja.A tu ci doradzali streamery ,bluesoudy i inne badziewia.Takie niestety jest to forum garstka ludzi zielonych nic w temacie nie wiedzacych a z nudow bawia sie w znawcow.Co jak co ale o porade tu bym nie pytal bo to jak slepego o droge......

Sugerujesz żeby włożyć z powrotem stary laser?

Ja to robie zawodowo i musisz wiedziec ze to co kupuje klient niema tej jakosci co montuje fabryka.Tak jest np z lozyskami ,amortyzatorami do auta i tak jest z elektronika.W sklepach jest to co ledwo trzyma norme .Mozesz wlozyc stary a nowy miec na zapas bo tego w jakiej takiej jakosci jest coraz mniej.Za pare lat nie kupisz tego lasera lub kupisz nie dzialajacy szajs.

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, wojtek1234 napisał:

A tu ci doradzali streamery ,bluesoudy i inne badziewia.

Fachofcó przeczytaj poscik kolegi w którym pisał o bluesoundach , streamerach i innych takich .

Może za którymś razem zrozumiesz . 

6 godzin temu, wojtek1234 napisał:

Ja to robie zawodowo

A na "tym" forum doradzasz, czy klientów szukasz ?

Riczi75,nie obrazaj tu .Dla twojej wiadomosci-NIE NAPRAWIAM I NIE MAM ZAMIARU NIKOMU Z TEGO FORUM.Ty nie wiem czy wiesz jak zagiac poprawnie blaszki przy bateri do latarki bo gdybys to wiedzial mialbys troche kultury i nie zinol tak nienawiscia,niestety takich jak ty ziemia musi nosic.

Riczi75 tak z ciekawosci -gdzies ty sie chowal i z kim?Co ty mozesz wiedziec w danym temacie.Pewnie siedzisz w kacie przed komputerem i czytasz i piszesz to tu to tam tak aby gdzies zablysnac ,co?

10 godzin temu, wojtek1234 napisał:

.Tak jest np z lozyskami ,amortyzatorami do auta i tak jest z elektronika.

Gdybyś wiedział jak pracownicy w fabryce aut traktują montaż podzespołów,  to podejrzewam, że nie kupiłbyś żadnego. 

Żeby takie rzeczy mówić, trzeba trochę na ten temat wiedzieć,  także tego....

3 godziny temu, wojtek1234 napisał:

FORUM.Ty nie wiem czy wiesz jak zagiac poprawnie blaszki przy bateri do latarki bo gdybys to wiedzial mialbys troche kultury i nie zinol tak nienawiscia,niestety takich jak ty ziemia musi nosic.

Myślę,  że blaszki do bateryjek to Ty umiesz doginać, ale słownika ortograficznego, to ty w ręku nie miałeś. 

13 godzin temu, wojtek1234 napisał:

A plakales,skoro to kabel laser trzeba bylo zostawic .Jest na pewno lepszy jakosciowo od nowego-selekcja.A tu ci doradzali streamery ,bluesoudy i inne badziewia

Żeby to stwierdzić, że wina leżała po stronie luźnego kabelka, to trzeba by było najpierw zajrzeć do urządzenia.  A kolega najpierw zapytał na forum, a dopiero później rozbierał, jak się domyślam. 

Ty zaś obarczasz winą wszystkich, którzy jemu doradzali streamery i inne. Nie jest rzeczą taką oczywistą, że CD player może grać lepiej od dobrego streamera. Jest kilka zmiennych, które na tą jakość wpływają w jednym i drugim przypadku. 

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Kolejny rycerz,zaraz zaatakuja a ja tu jeden.......Hmmm co do fabryki to ty chyba od srodka nie widziales takiej,to juz nie czasy Poloneza i FSO .Slownik?a i owszem mialem co nie znaczy ze nie wiem jak pisze panie profesorze.Blaszki TAK TAK umiem to poprawnie robic TAK  bo niestety kto byl  ciemniak nie swiecil latarka  Panie          sir.jaxanie  Mysle ze wyrazilem sie jasno

Jesli chodzi o same lozyska ,techmologi procedure produkcji i wytyczne zamawiajacych a tego co idzie do sklepow na kraj to akurat znam.Fabryta jest wlasnie tu i powiem ci przyjacielu mojego kolegi -bylem tam i znam ludzi co tam pracuja.Slownikami to ty sie mozesz bawic ale technike zostaw innym

7 godzin temu, wojtek1234 napisał:

Kolejny rycerz,zaraz zaatakuja a ja tu jeden.......Hmmm co do fabryki to ty chyba od srodka nie widziales takiej,to juz nie czasy Poloneza i FSO

No widzisz cwaniaczku, nawet nie wiesz jak bardzo jesteś w błędzie, bywam codziennie i widzę co się wyprawia.

A rycerz, to sobie zapisz w znakach szczególnych w dowodzie.

Jesli chodzi o same lozyska ,techmologi procedure produkcji i wytyczne zamawiajacych a tego co idzie do sklepow na kraj to akurat znam.Fabryta jest wlasnie tu i powiem ci przyjacielu mojego kolegi -bylem tam i znam ludzi co tam pracuja.Slownikami to ty sie mozesz bawic ale technike zostaw innym

Nadal ch.... wiesz, ale się wypowiadasz.

Ja nie o materiałach, a o tym jak to jest montowane, ile jest działów poprawek etc.

Owszem opony, materiały, łożyska i inne bzdety może i są bdb jakości, na pewno są lepszej niż w handlu.

Ale musisz też wiedzieć, bo pewnie nie masz bladego,pojęcia, że każdy producent każdy,  ma swoich poddostawców części, VW nawet swojego znaczka nie wyprodukował,  tylko jakiś poddostawca. Poza tym i dłużej auto idzie w serii, tym koszty w kolejnych latach trzeba obniżać i z czasem materiały,  jak tapicerki, plastiki, konsole etc, są gorszej jakości,  bo tak to wygląda, auto im dłużej produkowane tym taniej ma być produkowane. Koniec kropka.

To raz.

A dwa :

inaczej to wygląda zza biurka w projekcie lub innych działach,  a zupełnie inaczej w aucie seryjnym na linii produkcyjnej, nie chciał byś wiedzieć jakimi metodami są dopasowywane części,  ile jest punktów kontroli, żeby wychwycić błędy produkcyjne, pomijam już dopuszczone, ale niedopracowane do końca elementy nadwozia itp.

Gwarantuje, że nie kupiłbyś takiego auta, jak byś wiedział co tam się robi, tak jest w większości fabryk aut seryjnych, czy tobie się to podoba, czy nie.

Zatem pitol pitol, ja posłucham, bo bekę z takich ziutków jak ty mam nieziemską.😂😂😂

Slownik?a i owszem mialem co nie znaczy ze nie wiem jak pisze panie profesorze.Blaszki TAK TAK umiem to poprawnie robic TAK  bo niestety kto byl  ciemniak nie swiecil latarka  Panie     

Ty nawet w zdaniu w którym oznajmiasz, że miałeś słownik potrafisz walnąć byka o składni nie wspomnę i jeszcze dyskutujesz?

Ty chyba za bardzo tą latarką sobie nie poświeciłeś 😂😂😂

Ja pier**le, masakra jakaś. 

Zastanawiam się nad kwestią tego wymienionego lasera w moim CD. Zastanawiam się czy byłby sens z powrotem włożyć oryginał. Mam wrażenie że obecny laser czyta szybciej płyty i szybciej odnajduje kolejne utwory. Na ucho nie jestem w stanie określić jakichkolwiek zmian w odbiorze dźwięku. 
Co o tym myślicie?

1 minutę temu, Gondolier napisał:

Zastanawiam się nad kwestią tego wymienionego lasera w moim CD. Zastanawiam się czy byłby sens z powrotem włożyć oryginał. Mam wrażenie że obecny laser czyta szybciej płyty i szybciej odnajduje kolejne utwory. Na ucho nie jestem w stanie określić jakichkolwiek zmian w odbiorze dźwięku. 
Co o tym myślicie?

To Ty musisz zadecydować.

Skoro oryginał był dobry, a ten już masz wstawiony, ja bym nie ruszał, oryginał zostawisz na zaś.  Tym bardziej, że różnic brzmieniowych nie odnotowujesz.

Obecny jak sam piszesz szybciej czyta i znajduje utwory, zatem ten oryginalny swoje już odpracował, nic nie jest wieczne nawet fabrycznie montowany laserek. Pewno jak był nowy lepiej sobie radził z wyszukiwaniem utworów, może dziadek już jest, więc wolniejszy 😉

😁

55 minut temu, Gondolier napisał:

Co o tym myślicie?

Jak działa to bym nie grzebał znowu 🙂 a ten oryginał odłożył na zapas

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość

(Konto usunięte)
23 godziny temu, wojtek1234 napisał:

Riczi75,nie obrazaj tu .Dla twojej wiadomosci-NIE NAPRAWIAM I NIE MAM ZAMIARU NIKOMU Z TEGO FORUM.Ty nie wiem czy wiesz jak zagiac poprawnie blaszki przy bateri do latarki bo gdybys to wiedzial mialbys troche kultury i nie zinol tak nienawiscia,niestety takich jak ty ziemia musi nosic.

Niestety ziemia musi nosić takich jak ty . 

Brak , choć odrobiny kultury nadrabiasz chamstwem ?

Po co mam wiedzieć jak blaszki w baterii zaginać jak gieroj twojego pokroju kulturalnie mi to wytłumaczy. 

NIE NAPRAWIAM I NIE MAM ZAMIARU NIKOMU Z TEGO FORUM

Pewnie już komuś naprawiałeś na tym forum i był okropnie zadowolony z twej partaniny , więc przestałeś naprawiać .

mialbys troche kultury i nie zinol tak nienawiscia

Wojciechu, jesteś wręcz krystalicznym przykładem kultury 😂 .

Śmieszą mnie takie zakompleksione osobniki jak ty . Forum be i forumowicze be . To po co ty tutaj ?

22 godziny temu, wojtek1234 napisał:

Riczi75 tak z ciekawosci -gdzies ty sie chowal i z kim?Co ty mozesz wiedziec w danym temacie.Pewnie siedzisz w kacie przed komputerem i czytasz i piszesz to tu to tam tak aby gdzies zablysnac ,co?

Napisałeś to o sobie ?

Trafnie opisałeś siebie zakompleksiony dziaduniu . 

22 godziny temu, wojtek1234 napisał:

Co ty mozesz wiedziec w danym temacie

W którym temacie ?

Hegla , streamerów a może elektronaprawiactwa 😭 który się panoć zajmujesz zawodowo.

Tak na serio, to nie dałbym ci, nawet tej rzeczonej baterii w latarce wymienić. 

Myślicie, że warto robić upgrade z Heńka H95 do H190? Słuchałem i jednego i drugiego u siebie, zdecydowałem się jednak pozostać przy niższym modelu. Niedawno pokombinowałem troszkę z poprawą akustyki w pokoju, zwiększyłem rozstaw kolumn, zrobiłem ładny trójkącik równoboczny. Myślę, że teraz zmiana na wyższy model miałaby jak najbardziej sens. Kusi mnie jeszcze troszkę używany H360, ale gdzie z takim klocem do mojej klitki 11m2. No i H360 nie ma dziurki na słuchawki, a czasami bym jej jednak potrzebował. Niby zawsze można coś dokupić do nauszników, ale to znowu kolejny klamot w pokoju...

Czy warto zależy jakie masz kolumny i czy dźwięk z wyższego modelu Ci lepiej odpowiadał. Ja przykładowo miałem dwa marantze u siebie w tym samym czasie pm6004 i 14s1se i został ze mną model niższy o klika klas ("teoretycznie"). Po prostu bardziej mi sie podobał dźwiękowo. Cena i ilość Wat nie zawsze "gra" pod gust.

Edytowane przez Tomas20

@Tomas20 - Dali Menuet, AP Sitara. Z tymi tańszymi seriami wzmacniaczy wiem o czym mówisz. Sam już kilka razy złapałem się na tym, że droższe niekoniecznie podobało mi się bardziej 🙂

To masz kolumny łatwe do napędzenia (sam mam Sitary). To ja nie kierowałbym się mocą wzmacniacza przy wyborze tylko jego sygnaturą dźwiękową taką która mi pasuje.

Edytowane przez Tomas20
W dniu 21.01.2022 o 10:22, Tomas20 napisał:

Czy warto zależy jakie masz kolumny i czy dźwięk z wyższego modelu Ci lepiej odpowiadał. Ja przykładowo miałem dwa marantze u siebie w tym samym czasie pm6004 i 14s1se i został ze mną model niższy o klika klas ("teoretycznie"). Po prostu bardziej mi sie podobał dźwiękowo. Cena i ilość Wat nie zawsze "gra" pod gust.

Dokładnie tak. Jak się przekombinuje to dopiero się zaczyna pogoń za króliczkiem 😉

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Witam

może warto zwrócić uwagę na Electrocompanieta ECI4, może ECi5- to pełne barwy i muzykalności granie. Mocy może nie aż tak dużo ale nie ma problemu z napędzaniem kolumn. Do AP powinny podpasować..

ps. Miałem kiedyś H100 więc znam różnicę.

W dniu 20.01.2022 o 23:20, simopl napisał:

Myślicie, że warto robić upgrade z Heńka H95 do H190? Słuchałem i jednego i drugiego u siebie, zdecydowałem się jednak pozostać przy niższym modelu. Niedawno pokombinowałem troszkę z poprawą akustyki w pokoju, zwiększyłem rozstaw kolumn, zrobiłem ładny trójkącik równoboczny. Myślę, że teraz zmiana na wyższy model miałaby jak najbardziej sens. Kusi mnie jeszcze troszkę używany H360, ale gdzie z takim klocem do mojej klitki 11m2. No i H360 nie ma dziurki na słuchawki, a czasami bym jej jednak potrzebował. Niby zawsze można coś dokupić do nauszników, ale to znowu kolejny klamot w pokoju...

Ja bym odpuścił. Lepiej postarać się o lepsze źródło lub dobry dac i będzie magia. Do twojego pomieszczenia nie ma sensu nie usłyszysz zbytniej różnicy już to przerabiałem.

Edytowane przez shiver07
10 godzin temu, shiver07 napisał:

Ja bym odpuścił. Lepiej postarać się o lepsze źródło lub dobry dac i będzie magia. Do twojego pomieszczenia nie ma sensu nie usłyszysz zbytniej różnicy już to przerabiałem.

Pełna zgoda co do źródła i daca ale u mnie w podobnym metrażu z H80 na H300 bardzo duży przyrost jakości.

„Nie ma drogi do szczęścia, to szczęście jest drogą”

Moj H300 na sprzedaz. Całkowicie likwiduje stereo. Fajny egzemplarz, transformator bezdzwięczny 😉

https://www.olx.pl/d/oferta/hegel-h300-wzmacniacz-tranzystorowy-stereo-hi-fi-CID99-IDNzqyT.html

Dla zdecydowanych zejde koło 20% z ceny, bo na olx dobrze wycenionych wrzucac sie nie da, bo zaraz 300 wiadomości z propozycja ceny sporo ponizej realnej wartości.

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.