Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  266 członków

Furutech Klub
IGNORED

Klub FURUTECHA

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś 200h co najmniej będzie. Bo pracował tez pod amplitunerem i wzmacniaczem jakiś czas.

Długość 1.5m.

Wtyk, najpierw najtańszy mosiężny Furutech IEC (FI-11Cu) bo akurat taki wolny pod ręką na początku miałem. Na drugim końcu, srebrzona miedziana wtyczka MS HD.

W tym samym czasie składałem drugi taki sam kabel kumplowi. Z tą różnicą że oba wtyki były miedziane i rodowane MS HD. Jego od razu zagrał lepiej, przede wszystkim ze spójną większa sceną a u mnie grało to plamami.

Potem wymieniłem IEC na Furutech FI-28. Scena uległa poprawie od razu. Później wymieniłem sieciową srebrzoną wtyczke MS HD na rodowaną. Wyszło trochę za ostro więc założyłem srebrzoną z powrotem i zamówiłem złoconą z tej samej serii. Od wczoraj testuje tą złoconą właśnie i zdecydowanie to najlepsza opcja dla mnie choć srebrna nie jest wiele gorsza.

Złocona jednak daje więcej detalu (choć nie aż tyle co rod) ale bez wyostrzenia i średnica jest minimalnie cieplejsza. Basu jest chyba najwięcej z wszystkich opcji ale tak minimalnie że można pominąć.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Czy ktos porownywal 48 vs 50 ?

Ja porównywałem tylko R28/38 z R48/48

Ale to jest 2600zl za same wtyki z serii 50. Czy macie jakies zrodlo gdzie te ceny tak nie zabijaja ?

Odezwij się na prv , żeby nie zaśmiecać wątku

• Redaktorzy

Rafa - zwróć proszę uwagę, że ja pisałem o wersjach NCF a Ty wrzuciłeś link do starych 50-ek, które są już wycofane (bądź wycofywane) z produkcji. Wbrew pozorom pomiędzy starą a nową wersją jest na prawdę spora różnica (porównywaliśmy na NanoFluxie).

ps. swoje kompleksy i frustracje staraj się na przyszłość poskramiać przed włączeniem komputera, bo rzucanie epitetami świadczy tylko i wyłącznie o Twoim poziomie kultury.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Nie dam się wciągnąć w typową dla tego forum pyskówke..

Rafa - zwróć proszę uwagę, że ja pisałem o wersjach NCF a Ty wrzuciłeś link do starych 50-ek

Rozumiem, przyjąłem do wiadomości.

GalAnonim

Troszkę rozsądku proszę :-)

1 wtyk na tym kablu gdyby był oryginalny kosztuje 1290zł , teraz pomnóż to razy 2, to będzie cena samego kompletu wtyków, a gdzie cena samego kabla :-) ?

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Za "darmo" dają tylko dziewczyny ... pod warunkiem, że maja dobre serce :-).

Panowie (i panie, oczywiście) jako że w klubie Naima dałem informację , że sprzedaję mój SuperUniti, będę też sprzedawał sieciówkę, której przy nim używałem

Jeśli kogoś interesuje Furutech Alpha PCTriple C FP-S35TC z wtykami nowej serii FI-48R / FI-E48R - proszę o wiadomość na priv.

Chciałbym przestrzec przed kupowaniem najtańszego wtyku IEC od furutech FI-11. Kiedyś na początku przygody z kablami kupiłem to badziewie, ale dopiero po jakimś czasie testując wiele innych udało mi sie ustalić jak szkodliwy dla tego co słyszymy z kolumn jest to wtyk.

Brzmienie nie jest nic lepsze od wtyku z Tesco..marki Tesco..

Już nie wspominając o chińskich "Oyaide" które bez wysiłku za mniej niż pół ceny "zagrają" o wiele lepiej. Najbardziej zmarnowane pieniądze jakie wydałem na audio kiedykolwiek.

udało mi sie ustalić jak szkodliwy dla tego co słyszymy z kolumn jest to wtyk.

Miałem pożyczony te wtyki (z kablem) i przez cały czas użytkowania nasuwało się jednoznaczne wrażenie - "brudny dźwięk"

A jakie są wyraźnie lepsze?

Te które są wykonane z miedzi !

W każdym razie zasada ogólna (pojawiała się już kilka razy) - unikajmy jak ognia wtyków na bazie fosforobrązu i brązu.

Nawet pokrytych super-hiper-mega-szlachetnymi , czystymi powłokami.

Czy istnieją w takim razie listwy zasilające z wtykami na bazie miedzi?

Jasne że tak.

Trzeba sprawdzić w specyfikacji producenta jakie gniazda zamontował i będziesz wiedział z czego są.

Mowa o gniazdkach renomowanych producentów w wysokich modelach listew, a nie takich z Castoramy, bo tam są blaszki z "metali ziem rzadkich" :-)

Pozdrawiam

Pygar

P.s. Tanie listwy = tanie gniazdka

Dobre listwy = dobre gniazdka (czasami :-) ) = ceny zahaczające o Kosmos :-)

Edytowane przez Pygar

Panowie (i panie, oczywiście) jako że w klubie Naima dałem informację , że sprzedaję mój SuperUniti, będę też sprzedawał sieciówkę, której przy nim używałem

Jeśli kogoś interesuje Furutech Alpha PCTriple C FP-S35TC z wtykami nowej serii FI-48R / FI-E48R - proszę o wiadomość na priv.

Sprzedany

• 2 tygodnie później...

=> wb

Przeczyta twoje wypociny początkujący i jeszcze w nie uwierzy....ehhh, kolejny ....pozbawiony zdrowego rozsądku zauroczony wierszykami prasowymi......niech ci się dalsze plany objawią po roku wygrzewania.....mam ponad 20-sto letnie doświadczenie i jak czytam o setkach godzin wygrzewania to się jedynie uśmiecham z politowaniem....oczywiście taki ekstremista jak przyzwyczajenie słuchu i "wytrenowanie mózgu" w tym zakresie od razu odrzuca, bo on jest ponad tym.....naukowcy to też idioci i sobie to wymyślili......co do mnie to używam chociażby takie voo-doo jak Acoustic Revive RGC -24, ale dystansu się nauczyłem do wszystkiego....a przede wszystkim do tego co tak naprawdę ma znaczenie w tej całej zabawie.....

P.S. Red Dawn ci nie podszedł, bo obnażył całą prawdę o twoim sprzęcie...chociaż być może za mało go wygrzewałeś......trzeba było jeszcze poczekać 500 h......

A co do twojego ulubionego wygrzewania - to jak już ktoś bardzo chce to wystarczy 5 godzin katować nowy kabel/sprzęt tą płytą: http://www.puristaudiodesign.com/products/accessories/sysenh.htm i jest po wszystkim.....jak jeszcze coś się zmieni to będzie to zależne od naszego nastroju, percepcji w danym dniu, temperatury, wilgotności, zakłóceń EMI/RFI w pokoju i Bóg jeden wie czego jeszcze.....każdy chyba zauważył, że czasami gra wyjątkowo dobrze i niewiadomo do końca dlaczego....na pewno nie z powodu tysiąca godzin wygrzewania......bo na drugi dzień po włączeniu muzyki może ona nam już tak nie smakować jak dzień wcześniej.....dlatego więcej dystansu i zdrowego rozsądku, pokory w stosunku do ludzkiego organizmu..... bo to co słyszymy, jak i dlaczego tak akurat słyszymy nie jest tak proste jak 2+2......czynnik autosugestii jak najbardziej też ma znaczenie...choć to tak się nie podoba ekstremalnym audiofilom....

.

każdy chyba zauważył, że czasami gra wyjątkowo dobrze i niewiadomo do końca dlaczego....na pewno nie z powodu tysiąca godzin wygrzewania......bo na drugi dzień po włączeniu muzyki może ona nam już tak nie smakować jak dzień wcześniej.....dlatego więcej dystansu .

tu sie zgadzam tez tak mam ze nie raz gra wybornie ,żeby na drugi dzień być rozczarownym he coś w tym jest

Panowie mam 1,5 oryginalnego Furutecha 314AgII ,pytanie czym to niedrogo zakonfekcjonować ?

Naczytałem się o tych niedobrych wtykach z brązu i fotobrązu ,który z tych niedrogich i dobrych jest z miedzi ?

nie czytaj słuchaj ja juz wiem ze np org furutech 314ag z org wtykami tanimi bo cos tam 11 fe gra dobrze żeby nie powiedzieć że podróba furutecha ta za 10tys gra jescze lepiej i tyle i gadanie że podróby sa do bani to czce gadanie bo graja dobrze

sprzedam listwe bada lb5600 ? 520zł

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.