Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie znudził się obecny wzmacniacz Yamaha as2100 i chciałbym coś ze stajni cayin. W oko wpadł mi a70mk2. Ile warto zapłacić za takie cudo?

Ciężko jednoznacznie powiedzieć, gdyż ostatnio ceny zaczęły ,,odlatywać" w kosmos. Miałem przed laty ten piecyk dopóki nie zastąpił go inny... Oczywiście również Cayin.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

10 godzin temu, adams84 napisał:

W oko wpadł mi a70mk2. Ile warto zapłacić za takie cudo?

Obecnie już wycofany z produkcji Pozostają wzmacniacze z rynku wtórnego Co do ceny to trudno powiedzieć Sprawdź na zagranicznych serwisach aukcyjnych i odnieść cenę do serwisów w Polsce 

Edytowane przez mdavis

A powiedzcie czy a70 to coś lepszego os sc55 bo tego akurat słuchałem i szału nie było tzn. brak pięknej lampowej barwy natomiast szybciej mu było do tranzystora tj dynamicznie szybko. Czy a70 więcej czaru  wokale, gitary o cały środek jest lepszy. 

27 minut temu, adams84 napisał:

A powiedzcie czy a70 to coś lepszego os sc55 bo tego akurat słuchałem i szału nie było tzn. brak pięknej lampowej barwy natomiast szybciej mu było do tranzystora tj dynamicznie szybko. Czy a70 więcej czaru  wokale, gitary o cały środek jest lepszy. 

Cs55 jest ostrzejszy. W A70 znajdziesz myślę to czego szukasz. Aczkolwiek 70-ce dynamiki również nie brakuje i nie jest to z pewnością dźwięk ,,misiowaty". 

Godzinę temu, adams84 napisał:

Posłuchaj Cayin A55TP On ma lampy KT88 nie gra misiowato Choć niektórzy twierdzą że gra trochę jak wzmacniacz tranzystorowy Ja się z tym nie zgadzam PS duże znaczenie maja posiadane przez ciebie kolumny / monitory 

Kolumny mam na SS Revelator i iluminator. Gdzieś znalazłem wypowiedzi G.R. który twierdził że z papierem a70 gra dobrze. Ok, dzięki za podpowiedzi jednak już dostatecznie długo siedzę w audio aby wiedzieć że tylko odsłuch u siebie wszystko wyjaśnia. Jeszcze raz dzięki chłopaki.

U mnie Cayin A70 grał z Minas Anorami (czyli szmata i papier w kwestii głośników) i jak dla było miodzio przy dużej różnorodności słuchanych gatunków muzycznych .

• 3 tygodnie później...

Ja już od ponad 2 tygodni słucham a70mk2. Całkiem fajny wzmacniacz. Trzeba przyznać że zdecydowanie fajniejszy od cs55. Gra naprawdę barwnie. Ma potężny bas i co najważniejsze w pełni kontrolowany. Ta potęga fajnie daje radę przy cichym słuchaniu. Chyba tego szukałem po Yamaha as2100. Jeżeli chodzi o przestrzeń i detale to nie można się do niczego przyczepić. Wszystko na wysokim poziomie. Muszę przyznać że a70mk2 to naprawdę fajny wzmacniacz. 

P.s. 

Jutro porównam z prawdziwym kilerem amplifon wt40 iiIMG_20230623_202754.thumb.jpg.8e5d8731319f6b4d6ab747a9e5bb0fc7.jpg

IMG_20230623_202812.jpg

Zapomniałem o jednym i może najważniejszym. Jest niesamowicie muzykalny 

1 godzinę temu, adams84 napisał:

Ja już od ponad 2 tygodni słucham a70mk2. Całkiem fajny wzmacniacz. Trzeba przyznać że zdecydowanie fajniejszy od cs55. Gra naprawdę barwnie. Ma potężny bas i co najważniejsze w pełni kontrolowany. Ta potęga fajnie daje radę przy cichym słuchaniu.

Jest to niewątpliwie przewaga nad tranem którego zazwyczaj trzeba podkręcić w górę na głośności a w lampie masz to od samego dołu.

2 godziny temu, mdavis napisał:

Napisz jakie wrażenia 

niestety dzisiejsze porównanie przenieśliśmy na kolejnych tydzień 😞 

W dniu 23.06.2023 o 20:40, adams84 napisał:

Jutro porównam z prawdziwym kilerem amplifon wt40 ii

Przy opisie napisz jaki setup lamp masz w swoim A70mk2.

10 godzin temu, adams84 napisał:

Lampy mocy tungsol 6550, lampy sterujące psvane a lampa prostownicza sovtek 

To prawie jak u mne (za wyjatkiem ECC), czekam na wrażenia z odsłuchów. Pzdr.

• 2 tygodnie później...
1 godzinę temu, net napisał:

Jakie są objawy końca żywota lamp mocy ?

W jednej łamy mocy KT88 miałem coś  takiego, że w lewym głośniku co 20 - 30 minut miałem takie mocne piknięcie, trzask. Myślałem.’, że był to objaw lampy sterującej lecz to lampa KT88  

U mnie odkręcam głośność do połowy, a nawet na 75% a kolumny grają jak kiedyś na 25% . Lekko w jednym kanale słychać przesterowanie.

1 godzinę temu, net napisał:

U mnie odkręcam głośność do połowy, a nawet na 75% a kolumny grają jak kiedyś na 25% . Lekko w jednym kanale słychać przesterowanie.

Zadzwoń do jakiegoś serwisu, który naprawia wzmacniacze lampowe. Udzielą wskazówek 

Np. 
https://lampiakiserwisleszno.pl/

Kurcze panowie minęło już troszkę czasu i rozumiem dlaczego parę lat temu ludziska stawiali same pochwały a70-ce.  Za każdym razem kiedy go słucham daje taki niemierzalny pierwiastek dużej przyjemności z odsłuchu. Nie jest to wzmacniacz który imponuje od pierwszych chwil. I przestrzeń i detale słyszałem już na wyższym poziomie (choć a70mk2 ma to wszystko także doskonałe) natomiast odsłuchując na nim dobrze znane płyty/utwory odkrywamy z nim coś nowego. Dzięki doskonałej muzykalności usłyszymy na nim doskonale wybrzmienia instrumentów grających w tle. To daje obraz muzyki pełniejszej, bardziej kompletnej i całościowo odsłuch staje się przyjemniejszy. Za jakiś czas chyba trzeba pomyśleć o 845. Wydaje mi się że negatywne opinie o tym sprzęcie wynikają ze zbyt krótkiego/zbyt małej liczby odsłuchanych albumów. Miałem już cała masę wzmacniaczy. Od integr po zestawy dzielone. Od tańszych po droższe zestawy gdzie kilka lat temu kosztowały powyżej 20tys. Muszę przyznać iż a70mk2 w kategorii chyba najważniejszej czyli przyjemność z odsłuchów to czołówka. 

Mam jeszcze pytanie. Może ktokolwiek kto czyta to forum wie coś więcej na temat dwóch ofert z OLX. 

Chodzi o monobloki:

Cayin 9085d oraz

CAYIN 9021DEX

jak to wypada na tle a70 lub 845?

ktokolwiek cokolwiek wie?

Edytowane przez adams84

Nie znam monobloków Cayina ale myślę, że wiedzę na ich temat może posiada" dystrybutor Cayina więc możesz zadzwonić i nóż widelec uzyskasz właściwe informacje.

Godzinę temu, cortes napisał:

Nie znam monobloków Cayina ale myślę, że wiedzę na ich temat może posiada" dystrybutor Cayina więc możesz zadzwonić i nóż widelec uzyskasz właściwe informacje.

Ta opcja zostaje zawsze choć nie wiem czy dobrze kojarzę ale CAYIN kojarzy mi się z 16Hz a to z kolei z G.R. a ten pan z oszustwem wiec....staram się unikać w życiu zła. 

Liczyłem że ktoś z kolegów/pasjonatów (którzy nie zarabiają na stereo bo ci wiadomo są mało obiektywni ) ktorzy mieli lub mają ten sprzet  wspomoże dobrą radą 

Edytowane przez adams84
11 minut temu, adams84 napisał:

Ta opcja zostaje zawsze choć nie wiem czy dobrze kojarzę ale CAYIN kojarzy mi się z 16Hz a to z kolei z G.R. a ten pan z oszustwem wiec....staram się unikać w życiu zła

Coś jest na rzeczy od kilku lat. Dziwię się, iż marka Cayin jest bardzo mało promowana w prasie audio. Dystrybutor G. R. nic w tym kierunku nie czyni. 

Zresztą oferta sprzętu Cayin w sklepach audio praktycznie znikoma.

1 godzinę temu, adams84 napisał:

Ta opcja zostaje zawsze choć nie wiem czy dobrze kojarzę ale CAYIN kojarzy mi się z 16Hz a to z kolei z G.R. a ten pan z oszustwem wiec....staram się unikać w życiu zła. 

Moje doświadczenia z 16 Hz a tym samym G.R są pozytywne (mam aktualnie trzecie paczki z w/w znaczkiem). Z tego co wiem w Polsce monobloki Cayina nie były za bardzo popularne. Co innego integry. Moim skromnym zdaniem Cayin jest rasowym chinolem...

Godzinę temu, mdavis napisał:

Coś jest na rzeczy od kilku lat. Dziwię się, iż marka Cayin jest bardzo mało promowana w prasie audio. Dystrybutor G. R. nic w tym kierunku nie czyni. 

Jeżeli wzmacniacze Cayina byłyby promowane w prasie branżowej podejrzewam, że cena z pewnością musiałaby być znacznie wyższa... 

7 minut temu, cortes napisał:

Jeżeli wzmacniacze Cayina byłyby promowane w prasie branżowej podejrzewam, że cena z pewnością musiałaby być znacznie wyższa

To fakt. A tak produkt niszowy 😊

• Moderatorzy
22 godziny temu, mdavis napisał:

Bo produkt w szerszej skali mało rentowny, dosyć awaryjny i problematyczny. Po prostu nie ma chętnych by zająć się dystrybucją tej marki. A swego czasu, Chińczycy zgłaszali się do kilku dystrybutorów w Polsce z propozycją prowadzenia Cayina, tylko nikt za bardzo chętny nie był. Więc mają taką "dystrybucje" jaką mają raczej z powodu braku alternatyw niż, wyboru z przekonania.

Co do braku promocji w mediach, to za taką promocję albo się płaci, albo ma się produkt tak ciekawy i przyciągający czytelników swoją obecnością, że jeszcze samemu się zabiega by go opisywać, recenzować. Np. Kondo czy Audio Note jakoś szczególnie nie ładują pieniędzy w marketing, a praktyczne nie znajdziesz żadnego periodyku, w którym by te nazwy nie padały co i rusz. 

W przypadku samego "dystrybutora"  Cajina, główna przyczyna absencji Jego produktów zarówno na łamach prasy drukowanej, internetowej czy nawet targów (jeden raz AS i już raczej nigdy więcej nie będzie) wynika z Jego ciężkiego charakteru i ciągnących się za Nim historii z matactwem, krętactwem, kombinatorstwem, "renegocjacji" warunków finansowych w stosunku do Jego klientów i partnerów. Wizyty na komisariatach, groźby siłowego odebrania sprzętu, w podparciu się o "brata policjanta" i tym podobne historie doprowadziły do tego, że w branży audio (szeroko rozumianej czyli od dystrybutorów, przez sklepy, po dziennikarzy audio, czy nawet zwykłych promotorów/naganiaczy) nikt z nim nie chce mieć kontaktu. 

21 godzin temu, cortes napisał:

Moim skromnym zdaniem Cayin jest rasowym chinolem...

Całkowicie podzielam Twoje zdanie na temat tej marki. 

21 godzin temu, cortes napisał:

Jeżeli wzmacniacze Cayina byłyby promowane w prasie branżowej podejrzewam, że cena z pewnością musiałaby być znacznie wyższa... 

A już teraz są całkiem drogie... 

-----------------

• Moderatorzy
W dniu 14.07.2023 o 13:15, adams84 napisał:

Mam jeszcze pytanie. Może ktokolwiek kto czyta to forum wie coś więcej na temat dwóch ofert z OLX. 

Chodzi o monobloki:

Cayin 9085d oraz

CAYIN 9021DEX

jak to wypada na tle a70 lub 845?

ktokolwiek cokolwiek wie?

Przejrzałem te oferty, niestety żadnego tych sprzętów nie znam 😞 Samo wykonanie solidne, użyte lampy w tych zestawach w obu przypadkach stanowią sporą część wartości ogłoszenia. Użyte NOSy jak i typ tych urządzeń, wskazuje raczej na doświadczonych audiofilii... Po cenie ogłoszenia widać, że sporo tracą na odsprzedaży tych sprzętów. To nasuwa trochę pytanie, czemu sprzedają i na co przechodzą...? Mają już tutaj lampy mocy będące końcem drogi dla wielu systemów, więc albo całkowita zmiana koncepcji albo te aplikacje są słabe...? 

Miałem natomiast kontakt z Cayin 845 o którego pytasz. Jest to totalna miernota i każdy kto (jak ja) zadał sobie trud porównania bezpośredniego tego urządzenia, z innym wzmacniaczem z porównywanej kategorii czy ceny, raczej zbyt wiele dobrego o nim nie powie. W skrócie: brak mocy, brak kontroli dolnych rejestrów, dźwięk zlany. Średnica i góra jak w każdej lampie SE jest przyjemna, ale w żaden sposób nie tłumaczy to jego braków - gdyż inne wzmacniacze oparte na tej lampie mają jedno i drugie na raz. Ja porównywałem z Unison Research 845 i nie było co z tego Cayina zbierać. 

-----------------

16 godzin temu, plastik1989 napisał:

W przypadku samego "dystrybutora"  Cajina, główna przyczyna absencji Jego produktów zarówno na łamach prasy drukowanej, internetowej czy nawet targów (jeden raz AS i już raczej nigdy więcej nie będzie) wynika z Jego ciężkiego charakteru i ciągnących się za Nim historii z matactwem, krętactwem, kombinatorstwem, "renegocjacji" warunków finansowych w stosunku do Jego klientów i partnerów. Wizyty na komisariatach, groźby siłowego odebrania sprzętu, w podparciu się o "brata policjanta" i tym podobne historie doprowadziły do tego, że w branży audio (szeroko rozumianej czyli od dystrybutorów, przez sklepy, po dziennikarzy audio, czy nawet zwykłych promotorów/naganiaczy) nikt z nim nie chce mieć kontaktu

Tak bywa w życiu, jeżeli tak ktoś postępuje 👍

16 godzin temu, plastik1989 napisał:

Całkowicie podzielam Twoje zdanie na temat tej marki

Też tak sądzę. Porównywałem różne wzmacniacze w podobnym przedziale cenowym i Cayin położył  pod katem brzmienia np. Naim, Atoll 

W końcu Cayin to PrimaLuna 👍

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.