Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, zaczynam szukac lampy do swoich dali helicon 400, do Was mam pytanie o Cayin a70t mk2 , czy ktos słyszał takie polaczenie ? I lub jaka jeszcze lampe brac pod uwagę. Pozdrawiam

Witam wszystkich, zaczynam szukac lampy do swoich dali helicon 400, do Was mam pytanie o Cayin a70t mk2 , czy ktos słyszał takie polaczenie ? I lub jaka jeszcze lampe brac pod uwagę. Pozdrawiam

Ludziska są albo na wakacjach albo nie wiedzą jak może zabrzmieć Cayin z Heliconami 400 Dali..

Najlepiej umów się na prezentację z Twoimi Heliconami i posłuchasz jaki model jaka ma sygnaturę brzmieniową .

Z moich doświadczeń w takiej kolejności zagrają : A70TMK2, CS88A ,A55TP ,A88TMK2 ,A100T .

Edytowane przez Studio16Hertz

Dzieki za odpowiedz, ale bardzo bym chciał żebyś napisał czemu w takiej kolejności ustawiles wzmacniacze, pytam bo myślę że jest to ważne ii dla mnie kolejność może się zmienić z powodu potrzeb jak to ma brzmieć. Pozdrawiam.

Dzieki za odpowiedz, ale bardzo bym chciał żebyś napisał czemu w takiej kolejności ustawiles wzmacniacze, pytam bo myślę że jest to ważne ii dla mnie kolejność może się zmienić z powodu potrzeb jak to ma brzmieć. Pozdrawiam.

Bo gdybyś miał kolumny dla przykładu ProAc Response 2,5 lub Response 3,8 ustawiłbym w takiej kolejności monobloki 860, A100T , A88T MK1.

Twoje kolumny posiadają lekkie membrany 11 gram z małą calową cewką i generują więcej wyższej środka i dlatego wzmacniacz dedykowany do Twoich kolumn powinien być bardziej muzykalny sam w sobie ,energetyczne KT88 zagrają wprawdzie bardziej dynamicznie ,ale stopień ofensywności przełomu środek -góra będzie zbyt duży z Twoimi kolumnami i komfort słuchania pogorszy się .

Mam pytanie czy wiecie jak się zachowuje 12ax7 Sylvania w Cayinie A70?

Albo tak samo tylko że Tung sol

Szukam jakiś ciepłych lamp do swojego Cayina

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez venom200

Jak wedlug Ciebie zagraja helicony 400 z Cayin a70t mk2. ? Napisz mi jak Ty to widzisz i co sadzisz o tym zestawienu ogulnie. Pozdrawiam

ja przez chwilę napędzałem helicony 300 mk1 cayinem a88t - niestety wzmacniacz nie potrafił ich prawidłowo wysterować.

nie wiem jak się do powyższego będę miały podłogowe 400, ale moje doświadczenie być może się przyda... heliocony generalnie potrzebują mocnego pieca, który je zdominuje, wówczas efekt może być ciekawy ;-)

pzdr

S.

...Naim + Studio16Hertz...

heliocony generalnie potrzebują mocnego pieca, który je zdominuje, wówczas efekt może być ciekawy ;-)

ogulnie troszke się boje własnie że zabraknie mocy, swobody :( ale z lampy nie zrezygnuje a w heliconach sie zakochałem za ich dojrzałe brzmienie i wyglądzie. :) ludziska cóż ja mam zrobiić :P

Tak na powarznie co byście polecili ? A70t mk2 ?? z tego wyczytałem jest ciut mocniejszy od kt88t mk2.

Chętnie wysłucham wszystkich którzy znają się na rzeczy :)

na marginesie : rozstałem się przedwczoraj z Accuphase E-405 ( nie lubie rozstań ) kawał wzmacniacza. ale chcę dzwięk lampy.

ludziska cóż ja mam zrobiić :P

nic innego jak tylko przesłuchać ze dwa modele, dostałeś już wstępne wskazówki, że Twoje kolumny z muzykalnym A70 mogą zagrać najlepiej.

Konieczne jest sprawdzenie u siebie, co również zaproponował Ci Grzegorz S16Hz. Czytanie i opinie innych raczej nie pomogą w wyborze.

Jak wedlug Ciebie zagraja helicony 400 z Cayin a70t mk2. ? Napisz mi jak Ty to widzisz i co sadzisz o tym zestawienu ogulnie. Pozdrawiam

To są wstępne sugestie na podstawie podobnych budową konstrukcji kolumn w tym i Dali na membranach z włókien drzewnych i muzykalnie brzmiącego wzmacniacza jakim jest A-70TMK2 jak i CS-88A (obydwa jako jedyne w ofercie w standardzie dostały miedziowe kondensatory sprzęgające)

Musisz podłączyć i posłuchać ,nie doradzam wirtualnie dokonywać zakupu czegokolwiek ,chyba że ktoś bardzo tego chce .Poza tym źródło także odgrywa dużą rolę .

Zestawy konfiguruję w taki sposób aby odsłuch był prawdziwy i nie był obarczony ofensywnością brzmienia ,a poza tym powinien być dynamiczny dlatego tak ważna jest właściwa konfiguracja systemu audio.

• 2 tygodnie później...

Witam

mam 2 pytania,obecnie mam Cayinie CS 55A i chciałem się dowiedzieć

1.Jakie lampy za wyjątkiem standardowych do niech pasują ?

2.Czy jest różnica w połączeniu przez wbudowany dac przez kartę dźwiękowa ??

pozdrawiam

Witam

mam 2 pytania,

Witaj. Na pierwsze pytanie znajdziesz odpowiedź pewnie wszędzie gdzie cayin jest sprzedawany, znalazłbyś to w ciągu kilku sekund, ale proszę

"Zamienne lampy mocy CS55A :

KT88 – KT88EH , 6550, 6550EH, KT66, KT90, KT100

EL34 – 6CA7, EL34EH, KT77"

Pamiętaj tylko, że to 2 rodziny lamp i z tyłuu wzmacniacza masz selektor/przełącznik. W innej pozycji jest standardowo dla KT88, w innej dla EL34.

Drugie pytanie doprecyzuj ponieważ szczerze nie rozumiem go wcale:)

Witaj. Na pierwsze pytanie znajdziesz odpowiedź pewnie wszędzie gdzie cayin jest sprzedawany, znalazłbyś to w ciągu kilku sekund, ale proszę

"Zamienne lampy mocy CS55A :

KT88 – KT88EH , 6550, 6550EH, KT66, KT90, KT100

EL34 – 6CA7, EL34EH, KT77"

Pamiętaj tylko, że to 2 rodziny lamp i z tyłuu wzmacniacza masz selektor/przełącznik. W innej pozycji jest standardowo dla KT88, w innej dla EL34.

Drugie pytanie doprecyzuj ponieważ szczerze nie rozumiem go wcale:)

chodzi mi o to że obecnie mam podłączony wzmacniacz przez wbudowany DAC do komputera pc przez USB,i teraz czy będzie różnica jak zamiast tego DAC podłącze go przez np zewnętrzną kartę dźwiękową ?? (różnica w barwie dźwięku) karta Hifman HM101

barw brzmienia tych lamp pewnie nie da się opisać,dlatego zadam pytanie inaczej czym one będą się różnić od tych które mam obecnie (KT88)??

Edytowane przez Slavonic

barw brzmienia tych lamp pewnie nie da się opisać,dlatego zadam pytanie inaczej czym one będą się różnić od tych które mam obecnie (KT88)??

Podpytaj Grzegorza na jakie lampy warto zamienić te które masz.

Są ogólne poglądy na temat brzmienia danej lampy.

Ale od wzmacniacza też zależy na ile zmiana lamp zmieni brzmienie.

Coś nawet kojarzę że w klubie też znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

Czołem!

Mam zagwozdkę

Ostatnio w czasie odsłuchów A50T pojawiły się trzaski a później jedna z lamp zaczęła dużo mocniej świecić. Sprawdziłem bias i na wszystkich bylo 0,32V a na tej jednej 8 z groszem! Wyłączyłem wzmak. Odczekałem pół godziny. Zamieniłem lampy miejscami. Jak odpaliłem ponownie nic sie nie działo i pomiary były ok.

Czy to aby zapowiedz jakiejs grubszej afery, czy lampa sie kończy?

Sterujaca mam nowe full music.

Edytowane przez zoromoto

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Dzięki uprzejmości forumowicza Pabu zainstalowałem dziś w moim Cayinie lampki E80CC i powiem szczerze że jest petarda. Lampki wspaniale wypełniły środek pasma który był troszkę cofniety względem innych DACow lampowych.

Czołem!

Mam zagwozdkę

Ostatnio w czasie odsłuchów A50T pojawiły się trzaski a później jedna z lamp zaczęła dużo mocniej świecić. Sprawdziłem bias i na wszystkich bylo 0,32V a na tej jednej 8 z groszem! Wyłączyłem wzmak. Odczekałem pół godziny. Zamieniłem lampy miejscami. Jak odpaliłem ponownie nic sie nie działo i pomiary były ok.

Czy to aby zapowiedz jakiejs grubszej afery, czy lampa sie kończy?

Sterujaca mam nowe full music.

Tak to wyglądało

post-65483-0-99997800-1503496832_thumb.jpg

Edytowane przez zoromoto

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

Oddawaj przez Ciebie od wczoraj tak sie cały czas zachowuje

Nie chcę Cię denerwować, ale Amperexy BB są już u mnie i tak na szybko mogę powiedzieć, że jest dobrze :)

image.jpg

Gość

(Konto usunięte)

Nie chcę Cię denerwować, ale Amperexy BB są już u mnie i tak na szybko mogę powiedzieć, że jest dobrze :)

image.jpg

Dołóż do tego RCA clear top 12au7. Petarda niesamowita :) takie zestawienie do CS polecił mi Maciek. Strzał w 10-tke.

image.jpg

Tyyy to chamiee Tyyy.

Żartuje oczywiście. Pisz ja grają bo jestem bardzo ciekawy. Ja u siebie zakupiłem E80CC świetne lampy. RCA też świetne ale delikatnie przybridzone. Jestem ciekaw bardzo tych amperexow daj znać

Pisz ja grają bo jestem bardzo ciekawy.

Dam znać po weekendzie jak trochę więcej posłucham

Dołóż do tego RCA clear top 12au7

Chodzi o takie?

http://allegro.pl/rca-ecc82-12au7-e82cc-nos-clear-top-usa-i6805192999.html

Gość

(Konto usunięte)

Dam znać po weekendzie jak trochę więcej posłucham

Chodzi o takie?

http://allegro.pl/rca-ecc82-12au7-e82cc-nos-clear-top-usa-i6805192999.html

Tak- najlepiej poszukaj na ebay :) Bardzo podobało mi się połączenie z amperexami :) Na ta chwilę musiałem powrócić do standardowych lamp :/ Męczą troszkę, ale...

E80cc grają lepiej niż 12au7. Więcej stereofonni ciut mniej dociazenie ale wiecej szczegółów

Witam wszystkich.

Przymierzam się do zakupu używanego Cayina A-300P lub at88. Mógłby mi ktoś pomóc i opisać mniej więcej jak grają oba modele? Na razie będzie grało z monitorami Canto Two Studio 16hz. Z góry dziękuję z pomoc;)

Witam wszystkich.

Przymierzam się do zakupu używanego Cayina A-300P lub at88. Mógłby mi ktoś pomóc i opisać mniej więcej jak grają oba modele? Na razie będzie grało z monitorami Canto Two Studio 16hz. Z góry dziękuję z pomoc;)

Do Canto Two polecam A-55TP lub MT35S.

To łatwe do obciążenia monitorki 8 ohm impedancji . A 300 P dobre do skutecznych kolumn na głośnikach szerokopasmowych lub dual concentrikach.

A88T lub A88TMK2 z kolei do trudniejszych scanspeaków 2 lub 3 drożnych np. na membranach węglowych 18W8545 etc

Dzięki za podpowiedź będę więc celował w tę stronę;) a jakbym jeszcze mógł podpytać czy charakter grania tycz wzmacniaczy znacząco się różni? słucham bardzo różnej muzyki, ale głównie elektronika połączona z jazzem, szeroko pojęta ambitna muzyka elektroniczna;) lubię wokale, czasem rock/metal ale lubię;)

Edytowane przez glonek1125
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.