Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  246 członków

Cayin Klub
IGNORED

Klub miłośników i sympatyków produktów Cayin / Spark.

Rekomendowane odpowiedzi

Możliwości chyba są spore , co z poniższych warto rozważyć ?

Z instrukcji A88T MKII wygrzebałem :

Tubes for the Machine Tubes Replacement

6SL7 - 6SL7GT、6H9C、ECC35、CV569、6N9P、5691

6SN7 - 6SN7GT、6H8C、ECC32、ECC33、6N8P、5692

KT88 - KT90、K T 8 8、6 5 5 0、6550A、6550EH

EL34 - EL34EH、6CA7

Cayin a100t już dziś u mnie. Mam lampki kt88 EH. Gra kilka godzin i początkowo dźwięk wydawał mi się kopią dźwięku Cayina a88t, z którego na a100t przeszedłem, ale z większą mocą. Po kilku godzinach jestem pewny, że jest to jednak co innego tzn. jest to klasa wyżej zdecydowanie. I to będąc totalnie niewygrzanym, grając z 4-5 godzin! Oprócz szybko odczuwalnego przyrostu mocy, formatu dźwięku (jednak 4 lampy mocy na kanał a 2, to generowanie wyraźnie więcej mocy), łatwo zauważyć większą szczegółowość, bardziej rozbudowaną scenę, separację no i barwę. Fajnie to słychać na płycie MTV Unplugged Nirvany (brzmienie gitar, wokal, naprawdę skubany niewygrzany a100t idzie znacznie dalej niż a88t, które i tak daje przecież znakomity dźwięk:).

Jestem zaskoczony, że na niewygrzanych lampach i podzespołach a100t zjada już Cayina a88t. Spodziewałem się raczej lekkiej kaszany kilka-kilkanaście godzin ze względu na nowe lampki. Strach pomyśleć co będzie jak się konkretnie wygrzeje. :-)

Co do lamp - kt88 EH nie gra tak tłusto jak kt88 Gold Liona, jestem zdziwiony, bliżej kt88 to grania z 6550. Albo tylko takie ma wrażenie, bo Gold Lionów używałem tylko w a88t, nie mam niestety żadnych 8 by wsadzić do a100t, ale zamówiłem już 6550 Tung Sola i lampki sterujące też zmienię na polecane mi przez Grzegorza.

Gram oczywiście na S16Hz Credo I + jako źródło DAC Protagonist z transportem Meridiana, okablowanie srebro, sieciowe różne. Wszystko co mam w systemie, kupiłem jako używane oprócz wzmacniacza teraz. Taka koncepcja systemu. Rozsądny koszt i dźwięk jak dla mnie z wysokiej półki.

Na ten moment zostaje mi tylko zabawa z akustyką w nowym pomieszczeniu niebawem no i dokup jakiegoś odtw. sieciowego, bo nawet jeśli jestem typowym miłośnikiem CD, przyda się kombajn z ładnym wyświetlaczem (myślę o Cocktailu x50 itp.).

Póki co stoi to na zwykłej szafeczce, do nowego miejsca kupię coś na poziomie klocków.:)

PS. Używacie Cayinów z DC blockerami od Tomanka?

Używam od dawna TAP6, bez DC i chwalę sobie tą listwę, ale udało się kupić niedawno taniej TAP8 z 2xDC. Jeszcze nie robiłem testów zwykłe gniazdko Schuko vs DC na Caynie, ale jestem bardzo ciekaw czy ktoś ma konkretne zdanie na ten temat. Pozdrawiam.

PS. Jedyne, co mi się nie podoba to pilot. Ten od a88t znacznie ładniejszy jak dla mnie.:) Porównanie: https://i.imgur.com/VR4WguC.jpg?1

xBkCYel.jpg?1

Edytowane przez Ricardozamora

Szukam tych sławnych Amperexów Bugle Boy 12AX7 wszędzie i nie mogę znaleźć. Źle szukam czy się kończą?

Ktoś coś wie?

Cayin a100t już dziś u mnie.

I jak nadal zadowolony? Do takich kolumn jak Credo taka mocna lampa się przydaje.

Źle szukam czy się kończą?

Nie są niestety łatwo dostępne, a jak się trafiają to czasem są w wysokich cenach.

Szukam tych sławnych Amperexów Bugle Boy 12AX7 wszędzie i nie mogę znaleźć. Źle szukam czy się kończą?

Ktoś coś wie?

ebay sprawdzałeś?

Ja jak potrzebowałem to odpaliłem ebay, kupiłem kilka parek bez większych problemów.

A jeśli nawet nie ma nic ciekawego chwilowo, to pojawi się w ciągu tygodnia, dwóch.

Ktoś coś wie?

Są na allegro/były w ostatnich dniach i aukcja się skończyła.

Nie wiem, czy sprzedawca ma 2 sztuki jeszcze, bo 1 sztukę od niego wziąłem. :)

Zmieniłem sobie w Cayinie na Amperexa 12ax7 i 6cg7 GE, a na dniach zmienię też na 2x 12AU7 Raytheona.

W por. do oryginalnych lampek Cayina, po zmianie 12xa7 i 6cg7, większa szczegółowość na górze, bas bardziej zwarty i separacja na górze lepsza; barwa jakby bardziej wyrazista (ale kulturalnie, bez nachalności i efekciarstwa).

Przy czym wzmacniacz się dopiero wygrzewa, może ze 30-40h grał, do tego bias wczoraj lekko poprawiłem (autobiasem, bo mi bateria od miernika padła, dziś ją zmienię i jutro zrobię biasowanie z pomiarem), więc mój opis może być mało wartościowy, wiadomo jak lampki mocy się nagrzewają, jak po iluś godzinach smaczki dopiero pokazują - może to był także ich efekt lub synergia nowe lampki + postępujące wygrzewanie, nie wiem.

Ps. Miał ktoś kiedyś zjawisko płomienia/silnego błysku w lampce sterującej (u mnie w 12xa7 amperexa) po włączeniu wzmacniacza? Potem działanie 100% normalne. Przy szybkim wyłączeniu i włączeniu ponownym efekt się nie powtarza, ale przy włączeniu zimnego wzmaka po czasie dłuższym - tak.

I jak nadal zadowolony? Do takich kolumn jak Credo taka mocna lampa się przydaje.

Oj nowe horyzonty muzyczne. :)

Do tego w krótkim czasie zmieniłem Dac na Protagonista, trochę kabelków sieciowych (na podwójne beldeny, na siltechy) i IC na siltecha (chociaż nie robiłem porównanie z albedo blue, wydaję mi się mniej więcej ten sam wpływ). Więc ogólnie dużo dobrych zmian naraz i to nie koniec. Zostawiam na deser 6550 tungsola (kt88 eh na razie wygrzewam, posłucham ze 100h jeszcze, potem na 6550 zmienię), no i upgrade Protagonista.

Nie wiem jeszcze czy warto grzebać w głośnikowych kablach. Gram na srebrnych od Sonus Oliva, zastanawia mnie czy warto przejść na chwalone Y.P. Sound czy coś z Albedo. Nie mam rozeznania czy warto, czy różnice byłyby symboliczne/na granicy percepcji. Jakby ktoś mógł mi doradzić byłbym wdzięczny.:)

Edytowane przez Ricardozamora

ebay sprawdzałeś?

Ja jak potrzebowałem to odpaliłem ebay, kupiłem kilka parek bez większych problemów.

A jeśli nawet nie ma nic ciekawego chwilowo, to pojawi się w ciągu tygodnia, dwóch.

Sprawdzałem obecnie cisza ale będę polował.

Miał ktoś kiedyś zjawisko płomienia/silnego błysku w lampce sterującej (u mnie w 12xa7 amperexa) po włączeniu wzmacniacza? Potem działanie 100% normalne. Przy szybkim wyłączeniu i włączeniu ponownym efekt się nie powtarza, ale przy włączeniu zimnego wzmaka po czasie dłuższym - tak.

Mam taki rozbłysk lampy w jednej 12AX7 PSVANE - nie wpływa to ani na brzmienie ani z tego co się orientowałem na żywotność.

Są na allegro/były w ostatnich dniach i aukcja się skończyła.

Nie wiem, czy sprzedawca ma 2 sztuki jeszcze, bo 1 sztukę od niego wziąłem. :)

Były, właśnie dzisiaj już nie ma ... ale cena 880 PLN powala, żeby tylko było to adekwatne do jakości brzmienia ;)

12AU7 Raytheona - gdzie kupiłeś?

Pozdrawiam

Po mojej ostatniej wpadce na allegro radzę dobrze sprawdzić sprzedawce oraz towar pomimo iż ja to zrobiłem wpadki nie uniknąłem dotyczy zakupu 6SN7 NOS

Tak, na allegro była para za 880 zł ale ten sprzedawca ma kosmiczne ceny, prowadzi bardzo agresywny marketing (zadzwon do niego raz to będziesz dostawał regularnie smsy reklamowe :) ).

W PL amperexy się trafiają, ostatnio na forum u nas ktoś chyba sprzedał w bardzo atrakcyjnej cenie.

A jeśli nic nie ma to powolutku trzeba się przyglądać na ebay, w zeszły roku jak szukałem to było tego pełno.

Odnośnie rozbłysków to moja jedna para też tak ma, gram na niej od roku i nie ma problemów, właściwości soniczne takie jak tych pozostałych.

Grzegorz pisał w innym wątku, że będzie nowość od Cayina.

CAYIN_A_klasa.jpg

Ja już w 2016 roku o Nim wiedziałem.

Link - filmik.

A tu na stronie Cayina

http://cn.cayin.cn/shop/products_info?itemid=113

Edytowane przez Patryk-1980

"Lampa nie umiera nigdy"

Nie podoba mi się wizualnie, przypomina mi Xindaki, ale one są ładniejsze.

Wskaźnik w gałce ciekawy pomysł, ale w efekcie troszkę nasrane. :-)

No ale jak gra dobrze, to wygląd mógłbym tolerować, zresztą na żywo pewnie ładniej niż ze zdjęć.

Ale przy świetnym designie lampek Cayina, to dla mnie niezbyt ładne.

Ten tranzystor ma mega fajną opcję może pracować TYLKO w klasie A lub w AB.

"Lampa nie umiera nigdy"

Nie podoba mi się wizualnie, przypomina mi Xindaki, ale one są ładniejsze.

Trzeba przyznać, że widać chiński design. Generalnie nie jest źle moim zdaniem, ale o gustach się nie dyskutuje. Znając Cayina jakościowo będzie dobrze wykonany. Jak dotrze do Polski to się przekonamy.

Trzeba przyznać, że widać chiński design. Generalnie nie jest źle moim zdaniem, ale o gustach się nie dyskutuje. Znając Cayina jakościowo będzie dobrze wykonany. Jak dotrze do Polski to się przekonamy.

Ja czekam na Cayin CS-100CD.

W październiku już będę Go mieć:)

"Lampa nie umiera nigdy"

Eee to gratuluję. Daj znać jak wypadnie. Trochę już tych cedeków Cayina przerzuciłeś? Jak posłuchasz to napisz małe porównanie do innych modeli.

Pierwsza moja poważna przygoda z Cayinem to 2002 rok kiedy kolega forumowy ,a obecnie mój sąsiad (andrefm) kupił model MT-35 z drewienkiem z przodu zasilał on sekcję wysoko i średnio tonową 3 drożnych 5 głośnikowych kolumn które mu wtedy wykonałem. Część basowa zasilana była z końcówki mocy Marantza SM 17 ,a całością sterował przedwzmacniacz lampowy. To taki ambitny projekt wykorzystania potencjału tranzystora i lampy do zasilania osobnych sekcji kolumn. W kilka osób napracowaliśmy się wtedy zdobywając swoje doświadczenie.

A potem wpięliśmy A klasowy tranzystor Cayina 265Ai i on pokonał caly ten komplet : Marantz SM17+ MT35+pre lampowe zbudowane na zamówienie przez Kornela Mikołajca. Następnie ja wpiąłem lampę A-88T którą kupiłem już wówczas i zagrała dokładnie jak A klasowy tranzystor 265Ai .Nie mogliśmy w pierwszych minutach odróżnić brzmienia bo ono było niemal takie same . Po kilku testach wówczas usłyszeliśmy że lampa A-88T robi brzmieniowo to samo co tranzystor 265Ai z tym że w dźwięku jest jeszcze ta kropeczka nad i takie dopełnienie całości.

Cayin to przede wszystkim lampy ,ale tranzystory zawsze brzmiały bardzo dobrze .Te AB klasowe 220 CU /220Ci to energii miały tyle co Krell KAV 300i .Te A klasowe grały z kulturą ,nasyceniem ale i też sterowały trudne kolumny.

Pamiętam klienta z kolumnami Dynaudio Contour 3,3 (pozdrowienia dla p.Pawła z okolic Częstochowy) przywiózł je do naprawy bo głośnik wysoko tonowy czasem grał/czasem nie .Serwisanci nie wiedzieli od czego taka usterka .Odbierając kolumny przywiózł swój wzmacniacz ,to bardzo dobry komplet monobloki +pre Sphinxa ,podłączyliśmy pod Contoury 3,3 i grało jakoś,barwa ładna ale nie napędziło tych kolumn.Podłączyłem A klasowego Cayina 265Ai i klient oniemiał ,dynamika wgniatała w fotel ,bas super kontrolowany i dynamiczny .Te kolumny z mocnym piecem waliły ściany zachowując szybkość .Kupił Cayina 265Ai do Contourów ,a Sphinx został wystawiony na allegro i zjawił się po niego ....Rafał klient zainteresowany zakupem ,najpierw miał być pod Ariesy ,w końcu zasila Minasy i robi to świetnie ....tak poznałem Malwas-a :-) pozdrowienia dla Rafała .

Każdy wzmacniacz musi dostać pasujące do siebie kolumny .

Edytowane przez Studio16Hertz

wpiąłem lampę A-88T którą kupiłem już wówczas i zagrała dokładnie jak A klasowy tranzystor 265Ai .Nie mogliśmy w pierwszych minutach odróżnić brzmienia bo ono było niemal takie same . Po kilku testach wówczas usłyszeliśmy że lampa A-88T robi brzmieniowo to samo co tranzystor 265Ai z tym że w dźwięku jest jeszcze ta kropeczka nad i takie dopełnienie całości.

Dodaj jeszcze, że grało się wtedy na chińskich lampach sterujących, bo mało kto wiedział jaką rewolucję w dźwięku potrafią zrobić dobrze dobrane NOSy. A i dostęp do takich lamp był wtedy ciężki. Więc grało się na tym co fabryka dała, a i tak robiło piorunujące wrażenie. Pamiętam tego A88T do dziś, i choć poszedłem w stronę japońską

(słabowite single ended na bezpośrednio żarzonych triodach) to nadal doceniam dźwięk cayinowskich pentodowców.

... jaką rewolucję w dźwięku potrafią zrobić dobrze dobrane NOSy...Pamiętam tego A88T do dziś, ...

No to ladnie Adamie pojechales: lampy innego producenta - a najlepiej jeszcze te mega drogie sprzed lat - potrafia zrobic rewolucje w dzwieku... To musi byc faktycznie niemala rewolucja dzwiekowa, jesli podobno slysza ja tak wyraznie ludzie po uplywie takiego czasu jaki jest potrzebny na wymiane tych lamp :-) Jak zapewne wiesz mam do dzisiaj tego Cayin-a i bylbym komus niezmiernie wdzieczny, kto wpadlby do mnie z takimi lampami i bezposrednio nausznie dalby mi posmakowac tej rewolucyjnej zmiany na plus w jakosci dzwieku po ich wymianie, gdyz ja biedny do dzisiaj slucham na tych oryginalnych chinskich nie zdajac sobie nawet sprawy, jekiej rewolucji dzwiekowej moga one dokonac - po takim przezyciu zaraz kupuje, tylko niech ktos mi umozliwi takiego doznania. A ja myslalem, ze lampa, jak lampa..., ot po prostu w uproszczeniu banka szklana, z ktorej wypompowano powietrze i od anody do katody plynie sobie prad o wielkosci zaleznej od przylozonego potencjalu do siatki sterujacej i tyle. Ale zeby az rewolucja w dzwieku... ? W kazdym razie na dzien dzisiejszy moj mozg nie jest w stanie sobie wyobrazic rzedu zmian w dzwieku po wymianie lamp na inne, jesli w ogole taka zmiane jest sobie w stanie wyobrazic. Sadze, ze to zapewne z braku doswiadczen w tym zakresie - odbywalo sie u mnie juz wiele roznych testow elementow toru, ale polegajacych na stwierdzeniu wplywu innych lamp na jakosc dzwieku, to takowych - musze przyznac - jeszcze nie bylo :-(

Lutek, sympatyczny z Ciebie gość, ale i tak powiem co myślę. Otóż uważam, że powinieneś sam przetestować dobre NOSy zamiast epatować nas tutaj swoim niedowierzaniem.

Po prostu, dokąd sam nie sprawdzisz, to nie będziesz wiedział, i już.

Zdecydowanie się zgadzam z kolegą McGyver. Aż się dziwie, że tak doświadczony audiofil jak Lutek nie testował innych lamp. Nawet z ciekawości. Jak kupiłem lampę to była dla mnie podstawa.

Lampy w szczegolnosci sterujace daja najwiecej zmiany i to dobrej zmiany

Wysłane z mojego TbooK 16 Power(M5F8) przy użyciu Tapatalka

Ja co prawda ekspertem nie jestem, a lampowca mam od niedawna, ale w tym czasie zdążyłem wymienić kilka kompletów lamp AX i AU więc dorzucę swoje 3 grosze.

Pierwsze EH mi szybko padły, więc je wymieniłem na Gold Liony, a po niedługim czasie na Full Music i każda zmiana to był krok do przodu jeżeli chodzi o brzmienie, a jeżeli chodzi o Full Music to były ze trzy kroki :)

Edytowane przez zoromoto

"Zły dzwięk zabija dobrą muzykę"

• Moderatorzy

No to ladnie Adamie pojechales: lampy innego producenta - a najlepiej jeszcze te mega drogie sprzed lat - potrafia zrobic rewolucje w dzwieku... To musi byc faktycznie niemala rewolucja dzwiekowa, jesli podobno slysza ja tak wyraznie ludzie po uplywie takiego czasu jaki jest potrzebny na wymiane tych lamp :-) Jak zapewne wiesz mam do dzisiaj tego Cayin-a i bylbym komus niezmiernie wdzieczny, kto wpadlby do mnie z takimi lampami i bezposrednio nausznie dalby mi posmakowac tej rewolucyjnej zmiany na plus w jakosci dzwieku po ich wymianie, gdyz ja biedny do dzisiaj slucham na tych oryginalnych chinskich nie zdajac sobie nawet sprawy, jekiej rewolucji dzwiekowej moga one dokonac - po takim przezyciu zaraz kupuje, tylko niech ktos mi umozliwi takiego doznania. A ja myslalem, ze lampa, jak lampa..., ot po prostu w uproszczeniu banka szklana, z ktorej wypompowano powietrze i od anody do katody plynie sobie prad o wielkosci zaleznej od przylozonego potencjalu do siatki sterujacej i tyle. Ale zeby az rewolucja w dzwieku... ? W kazdym razie na dzien dzisiejszy moj mozg nie jest w stanie sobie wyobrazic rzedu zmian w dzwieku po wymianie lamp na inne, jesli w ogole taka zmiane jest sobie w stanie wyobrazic. Sadze, ze to zapewne z braku doswiadczen w tym zakresie - odbywalo sie u mnie juz wiele roznych testow elementow toru, ale polegajacych na stwierdzeniu wplywu innych lamp na jakosc dzwieku, to takowych - musze przyznac - jeszcze nie bylo :-(

Bawię się już lampami kilka dobrych lat i nie spotkałem jeszcze, ani jednego przypadku gdzie lampa współczesnej produkcji byłaby lepsza od NOSa. Róznice są bardzo duże i śmiało można mówić o zmianie klasy urządzenia po wsadzeniu lepszych lamp, gdyż to one w bardzo dużym stopniu determinują brzmienie urządzenia.

Ja roboczo przyjąłem sobie taki "wzór" na to co odpowiada za brzmienie wzmacniacza: 33% jakość traf wyjściowych, 33% jakość i wpasowanie lamp, 33% układ, montaż, jakość zasilania. Takie wnioski wyciągnąłem po przerzuceniu/zrobieniu kilkunastu wzmacniaczy lampowych w swoim systemie i myślę, że spora ilość osób z doświadczeniem w tej materii przyzna mi rację w tym z grubsza nakreślonym "wzorze".

Niestety lampy NOS wypadają lepiej na tle współczesnej produkcji, nie wiem czy to wynika z obostrzeń odnośnie ekologi zmieniającej proces produkcyjny, czy z braku dbałości współczesnych producentów, ale fakty są takie, że nie ma lamp z współczesnej produkcji które mogłyby się równać NOSom... Ich żywotność jest kilka do kilkadziesiąt razy niższa (to da się jeszcze przeżyć) ale sonicznie również wypadają znacznie gorzej...

Także nie ma co węszyć spisku, że "co droższe gra zawsze lepiej" tylko niestety trzeba pogodzić się z faktem, że ilośc lamp NOS na rynku ciągle się zmniejsza, a popyt w najlepszym wypadku jest taki sam (albo wręcz rośnie) więc ceny szybują do góry.

W czasach gdy pierwszy raz wszedłem na te forum pamiętam jak ludzie bulwersowali się, że na allegro jakiś handlarz dał - wydawałoby się - wygórowaną cenę za lampę EL34 RFT - 50 zł sztuka. Sporo osób krytykowała sprzedawcę z allegro mówiąc, że na giełdach można te lampy po 10zł szt kupić. Ostanio mój znajomy, za kwadrę tych lamp (używanych) zapłacił 800zł... Więc ceny będą rosnąć i to jeszcze bardziej.

Edytowane przez plastik1989

-----------------

Jak ktoś zainteresowany mam na sprzedaż najlepsze lampy sterujące 12AU7 ECC82czyki Philips E80CC NOS GOLD PIN Potężna przestrzeń i piękna barwa zapraszam na prv

Edytowane przez venom200

CS-100CD wygląda ciekawie , ale sprowadzać na pałę odtwarzacz za 10 kPLN ....?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

CS-100CD wygląda ciekawie , ale sprowadzać na pałę odtwarzacz za 10 kPLN ....?

Nie bój - posłucham, pobawie się i decyzja.

Wtedy zostanie albo oddam.

Tak samo było z wzmakiem CS-88A.

Pzdr.

"Lampa nie umiera nigdy"

Lutek, sympatyczny z Ciebie gość, ale i tak powiem co myślę. Otóż uważam, że powinieneś sam przetestować dobre NOSy zamiast epatować nas tutaj swoim niedowierzaniem.

Po prostu, dokąd sam nie sprawdzisz, to nie będziesz wiedział, i już.

Ale ja Adamie nie napisalem, ze nie wierze, iz lampy nie wnosza zmian w dzwieku - bo i nie moge tak napisac z braku doswiadczenia w tym zakresie - a raczej chodzi mi o sposob okreslenia tych zmian jako rewolucyjne, gdyz trzeba sie zgodzic, iz tego typu okreslenie w stosunku do roznic w brzmienu jest podobnym do takich jak by powiedziec: " zmiany kolosalne czy wrecz przepasc jakosciowa dzwieku ", a az tak, to mimo braku doswiadczenia w tej kwestii, jestem przekonany, ze nie jest i zapewne rowniez kazdy elektronik pewnie by sie ze mna zgodzil. Okreslen, co do skali zmian dzwiekowych typu : "rewolucyjne", "kolosalne", przepasc" itp. - uwazam - mozna uzywac przy porownywaniu diametralnie roznych: kolumn, pomieszczen odsluchowych ze swoja akustyka, jakosciowo nagran... i to by bylo wszystko, co mogloby miec taki wplyw na jakosc dzwieku, ze okreslen takich mozna uzywac. Zgadzam sie z Wami, iz po wymianie lamp na innego producenta, a szczegolnie NOS-y, pewnie jakies zmiany w jakosci dzwieku występuja, ale jakiego rzedu one sa, to juz kazdy sam indywidualnie musi ocenic w zaleznosci od wlasnego "slyszenia" i odczuc z tym zwiazanych, ale przesadnie nie szafowalbym okresleniami tych zmian.

Przepraszam za offtopa, ale temat dotyczy konkretnie wzmacniaczy lampowych Cayin-a, wiec i wymiana lamp dotyczy tych jak kazdych innych urzadzen lampowych.

Wracajac w takim razie konkretnie do tematu:

Jako niemajacemu zupelnie doswiadczenia z jakimikolwiek lampami - w zapasie leza od dawien dawna tylko Tungsole 6550 i czekaja na skonczenie sie 6550EH (a te wciaz nie chca :-( ) - prosze w takim razie Kolegow o podpowiedz, na jakie konkretnie lampy NOS-y (te 4 sterujace - chyba, ze dwie wystarcza) wymienic oryginalne chinskie, abym sie mogl spodziewac dosyc wyraznej zmiany w jakosci dzwieku na plus ?

Jak wiadomo, lampy NOS-y sa drogie i nie moge tak sobie co rusz kupowac raz takie, raz inne do testow i ciagle szukac jakis zmian w dzwieku, a raczej chcialbym kupic konkretnie dwie czy cztery sztuki sprawdzone doswiadczalnie przez Was. Jakich zmian w dzwieku mozna sie spodziewac po takiej wymianie ? Mozecie te zmiany jakos slownie okreslic ?

I jeszcze tak:

- gdzie najlepiej kupic takie lampy,

- skad kupujac wiecie, ze sa to NOS-y, a nie jakies oszustwo

- jaka macie pewnosc, ze byly wczesniej nieuzywane

W tej chwili w moim Cayin-ie A88T w gniazdach V1 i V3 (dwa przednie) siedza lampy 6N9P, natomiast w V2 i V4 (dwa tylne) 6N8P

Dodam jeszcze, ze ostatnio czasem pojawiaja mi sie w lewym kanale jakies "spiewy" - pewnie ktoras lampa sie konczy.

Edytowane przez Lutek

Lutek, z lampami jest jak z przyprawami. Przyprawy chyba stosujesz, nie? Więc powinieneś raczej zrozumieć co mam na myśli. Otóż dobrze dobrane przyprawy pozwolą znacznie podnieść walory smakowe potrawy. Natomiast niewłaściwie dobrane przyprawy bądź ich kompozycja mogą tą samą potrawę uczynić wręcz niejadalną, czyż nie? Twoja żona której zdolności kulinarne zdążyłem poznać i docenić zapewne wie co mam na myśli. Pozdrawiam serdecznie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.