Skocz do zawartości
IGNORED

Amatorskie zestawy pomiarowe wykorzystywane w adaptacjach akustycznych.

Rekomendowane odpowiedzi

I tego bez dobrania się do zacisków głośnika nie zrobi... 

Prawda, nie pozostaje nic innego, jak odwrocenie fazy glownych glosnikow zamiast subwoofera
28 minut temu, xajas napisał:

Pokaz swoje "wygladzenie"

wygładzanie*

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bez DSP, bez subwoofera ale z modami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek
8 godzin temu, fetek napisał:

wygładzanie*

Ukryta Zawartość

bez DSP, bez subwoofera ale z modami

Dzieki.

A teraz jeszcze dopasuj wyswietlony zakres do sensownych wartosci, np. 20-20.000Hz i 50-90dB.

Wtedy to mozna lepiej oceni i porownac.

"Z daleka" to tez wyglada niezle (poza ta typowa szeroka dziura 30-55Hz, ktora eliminuje ten najprzyjemniejszy bas decydujacy o pelnym, "wielkim" brzmieniu)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

przy zakresie 20-20k i tak mocnym wygładzaniu nie ma czego porównywać, specjalnie tak dałem, masz tam potężny mod na 28 i 55hz

przy zakresie 20-20k i tak mocnym wygładzaniu nie ma czego porównywać, specjalnie tak dałem, masz tam potężny mod na 28 i 55hz

Nie rozumiem tej odpowiedzi. Obydwa wykresy uzywaja to samo wygladzenie 1/6.

Co jest specjalne w pokazywaniu zakresu 0-130dB?

On 2/2/2020 at 9:45 AM, xajas said:

Nie rozumiem tej odpowiedzi. Obydwa wykresy uzywaja to samo wygladzenie 1/6.

Co jest specjalne w pokazywaniu zakresu 0-130dB?

Xajas, wyluzuj. Nie ma się co tak czepiać tej skali na osi Y. Widać rozpiętość w granicach +/- 7.5 dB.

Ja natomiast bym zasugerował aby nie umieszczać wykresów z całego zakresu 0-20 kHz bo to nie ma sensu. A już najmniejszy sens ma wygładzanie całego tego zakresu z uśrednianiem 1/6 oktawy.

Jak sam wielokrotnie (i bardzo słusznie) przypominałeś w zakresie niskich częstotliwości wykres odzwierciedla głównie wpływ pomieszczenia, a w zakresie wyższych raczej cechy głośników i ‚kunszt’  twórców kolumn.

@Fetek: jeśli chcesz faktycznie pokazać jak ci się udało to pomieszczenie fajnie poprawić akustycznie to wrzuć wykres z zakresu 20-500 Hz z wygładzaniem 1/12 oktawy. No i pokaż jak to wygląda bez eq jeśli jakiś stosujesz. A najlepiej było by mieć pomiar sprzed poprawek akustycznych i pokazać porównanie - co i jak ci się udało.

pozdrawiam!

Godzinę temu, avilla napisał:

@Fetek: jeśli chcesz faktycznie pokazać jak ci się udało to pomieszczenie fajnie poprawić akustycznie to wrzuć wykres z zakresu 20-500 Hz z wygładzaniem 1/12 oktawy. No i pokaż jak to wygląda bez eq jeśli jakiś stosujesz. A najlepiej było by mieć pomiar sprzed poprawek akustycznych i pokazać porównanie - co i jak ci się udało.

Po za tym nie mam się czym chwalić bo adaptacja nie jest wykonana, to był pomiar weryfikujący ustawienie kolumn

następnym razem czytaj całość.

Edytowane przez fetek
1 hour ago, fetek said:

Po za tym nie mam się czym chwalić bo adaptacja nie jest wykonana, to był pomiar weryfikujący ustawienie kolumn

następnym razem czytaj całość.

Chyba się pogubiłem - co konkretnie przeoczyłem? Ten wykres co pokazałeś jest od ciebie czy nie?

4 godziny temu, avilla napisał:

Chyba się pogubiłem - co konkretnie przeoczyłem?

to że ja na poprzedniej stronie napisałem to samo co Ty ale innym specom jakąś potężne wygładzanie nie przeszkadza dlatego dla porównania wrzuciłem swój, również w tragicznej formie.

4 godziny temu, avilla napisał:

Ten wykres co pokazałeś jest od ciebie czy nie?

jest mój

2 hours ago, fetek said:

to że ja na poprzedniej stronie napisałem to samo co Ty ale innym specom jakąś potężne wygładzanie nie przeszkadza dlatego dla porównania wrzuciłem swój, również w tragicznej formie.

jest mój

Acha, teraz chyba rozumiem co chciałeś zrobić. Chciałeś pokazać że można dowolnie słabe akustycznie wyniki pokazać tak, że w sumie na pierwszy rzut oka laika wyglądają OK. Dobrze rozumiem?

1 godzinę temu, avilla napisał:

Acha, teraz chyba rozumiem co chciałeś zrobić. Chciałeś pokazać że można dowolnie słabe akustycznie wyniki pokazać tak, że w sumie na pierwszy rzut oka laika wyglądają OK. Dobrze rozumiem?

dokładnie, tylko nie nazwałbym xajas laikiem ?

To proszę wykres przed regulacją i po, przy wygładzaniu 1/12.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony TA-FA777ES/ Sony MDS-JA555ES / Sony MDS-JA333ES / Sony ST-D777ES / Sony CDP-XA555ES / Sony CDP-CA80ES / SONY SEQ-333ES / Heco Music Style 900 / Heco Phalanx 302A / Audiolab M-DAC / Onkyo X-B7 / Onkyo D-N9BX/ Aiwa ADN-1 / Sansui SE-88

z subwooferem ? szybko sie konczy

Co to znaczy szybko sie konczy? Do muzyki wystarczy. Zauwaz do 75Hz bez dziur, to pelnia szczescia.

do pełni szczęścia brakuje 80 i 150hz, chodziło mi o sam dół ~30hz i koniec imprezy

Edytowane przez fetek

Ja mam sam dol i wiecej z tym klopotu niz pozytku :-)
Sprobuj zwalczyc mody w tym zakresie, to wielkie przedsiewziecie.

próbuje ? i fakt w tym kontekście masz rację, dobra podstawa 

Edytowane przez fetek

Zakupiłem miniDSP DDRC-22D, jak do mnie dotrze zobaczę czy będzie różnica w odbiorze muzyki w stosunku do tego co jest teraz.

Sony TA-FA777ES/ Sony MDS-JA555ES / Sony MDS-JA333ES / Sony ST-D777ES / Sony CDP-XA555ES / Sony CDP-CA80ES / SONY SEQ-333ES / Heco Music Style 900 / Heco Phalanx 302A / Audiolab M-DAC / Onkyo X-B7 / Onkyo D-N9BX/ Aiwa ADN-1 / Sansui SE-88

Można założyć że amatorskim zestawem pomiarowym można dobrze i ekonomiczniej jesli chodzi o finanse dokonać  takiego pomiaru i dokonać adaptacji akustycznej pokoju?

Jest na slasku jakiś   dobry amator fachowiec ktorego moglibyście polecić czy raczej pozostaje skorzystać tylko z usług branży?

Można założyć że amatorskim zestawem pomiarowym można dobrze i ekonomiczniej jesli chodzi o finanse dokonać  takiego pomiaru i dokonać adaptacji akustycznej pokoju?

mozna
to kwestia wiedzy a nie sprzetu

To nie jest nic, co mozna by ujac w jednej odpowiedzi na forum.
Jesli chcesz to potraktowac powaznie, kup mikeofon pomiarowy taki jak Umik-1, zainstaluj darmowy program pomiarowy REW, przeczytaj kilka tutorialow jak sie nimi posluzyc (w internecie i youtube znajdziesz setki takich opisow), a potem zajmij sie tym, jak te pomiary wykorzystac, by ustalic wymagane adaptacje

Tak wygląda po korekcji za pomocą DDRC-22D. Mam wrażenie że teraz jest mniej basu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, kszyho napisał:

Tak wygląda po korekcji za pomocą DDRC-22D. Mam wrażenie że teraz jest mniej basu.

image.png

musisz pogodzić się z mniejszą ilością basu i polubić taki dźwięk za wszelką cenę ?

...albo dojdziesz do wniosku , że warto ukształtować taką charakterystykę jaka dla Ciebie jest w odsłuchu najlepsza i wyrzucić linijkę do kosza  ?

wybór należy do Ciebie

Rozwiazanie jest proste 

Ukryta Zawartość

IMG_3530.thumb.jpg.35dcd6dccbb7e66eacb997f6f851e4ca.jpg

Wyprobowanie innych przebiegow nic nie kosztuje. To przeciez tylko kilka klikniec mysza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

34 minuty temu, xajas napisał:

Rozwiazanie jest proste 

Ukryta Zawartość

IMG_3530.thumb.jpg.35dcd6dccbb7e66eacb997f6f851e4ca.jpg

Wyprobowanie innych przebiegow nic nie kosztuje. To przeciez tylko kilka klikniec mysza

Wiem ze krzywą można sobie modyfikować ale sporo czasu zajęło mi odpalenie sprzętu. Miałem problem żeby w windows uruchomić Dirac Live, instrukcja wprowadza trochę w błąd piszą żeby wyłączyć DDRC-22 utility przed uruchomienie DL a tak się nie da, nie mogłem zalogować się i potem tak na szybko robiłem pomiary bo już czasu brakowało.

Zastanawiało mnie czemu tak cicho  brzmi sygnał testowy czy to może być związane z regulacją głośności DDRC-22D.

Wzmacniacz musiałem ustawić dużo głośniej niż przy pomiarach do REW>

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi