Skocz do zawartości
IGNORED

Polskie kable lepsze czy gorsze od światowej elity

tomii241

Rekomendowane odpowiedzi

Widze ze wyobraznia dziala niesamowicie w glowach niektorych forumowiczow. To chyba z nudow albo w ramach programu "inowacyjna gospodarka". A proste rzeczy to widze ciezko skumac. Kabel mozna rozebrac po to aby wymienic wtyki na lepsze. Velum jest dobry ale lepsze jest wrogiem dobrego. Tym bardziej, ze pierwsza jego seria ma slabe wtyki w sieciwkach.

Piszecie, że Velum jest zacny...Masakra.

Przecież było wielokrotnie udowadniane, że kable tego "producenta" to książkowe naciągactwo.

Węże ogrodnicze, w celu uzyskania większej średnicy!

Ta firma jest niechlubnym przykładem jak nie powinno się robić kabli audio.

Jest jeszcze Audionowa którą wrzucam do jednego wora z Velumem.

Brandowanie chińszczyzny to nie produkcja!

Jeszcze te zdjęcia z ich strony z parkiem maszynowym i sekcja badawczą.

Ni lubię jak ktoś na silę robi ze mnie idiotę.

poprosiłem Sly na priv żeby nie zwracał uwagi na TWA i innych "zdolnych inaczej" na forum.

doskonale rozumiem jego frustrację

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Starego audiofila powinni zbanować

Mógł i może zrobić do sam Sly w swoich wątkach. Zamiast tego zachowuje się jak obrażona panienka.

Sly, czekamy na Twoje dalsze relacje. Ostatnio na forum były najciekawsze. Nie pozwalaj zakneblować się kilku frustratom i malkontentom.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Ależ na nikogo sie nie obraziłem.

Unikam też banowania kogokolwiek uważając że wolność słowa to wolność i tyle!

Ale poczułem sie już trochę zmęczony walką z kompleksami co niektórych osób oraz z ich

malymi interesikami audio, a mnie zupełnie nie o to chodziło.

Nie chcę nikomu psuć jego i interesów a tym bardziej mierzyć się z czyimiś kompleksami.

Kiedyś w filmie słyszałem fajne, chyba rosyjskie powiedzenie...."gdybyś zatrzymywał się przy każdym ujadającym psie to donikąd byś nie doszedł"...dlatego nie zwracam uwagi na ujadające psy i dalej robię swoje ale dla siebie.

Właśnie kurier przywiózł kolejnego DAC-a i zestaw płyt z wytwórni Ultimae Records.

To mega odjechana muzyka elektroniczna. Super. Oczywiście nie każdy musi lubić "muzyczne narkotyki" bo taka muza troche tak działa.

Pozdrawiam

Sly

Wzruszyła mnie twoja historia sly :D zachowujesz się jak histeryczna baba, normalny facet z krwi i kości miałby wszystko w de, a ty się frustrujesz jak babsztyl przekwitający...."gdybyś nie zatrzymywał się przy każdym ujadającym psie" to nie płodziłbyś takich farmazonów jak powyżej, no cóż własne kompleksy dokuczają ci widocznie najdobitniej panienko :-)

P.S. Nie zapomnij donieść moderacji, że znowu poczułeś się obrażona...... dziewczynko...... :D

Jakakolwiek awantura nie powinna powodować rezygnacji.Sly daj spokój.Wiele cennych wiadomości dowiedziałem się od ciebie.A ze czasami za grzywy się capniemy,tak bywa.

1333021916[/url'>' post='

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Przyłączam się do prośby.

Bardzo proszę nie przyłączaj się do mnie; coś nudziłeś, dostałeś obiecałeś i miałeś zrobić, nie zrobiłeś tak że daj mi przynajmniej spokój

Z góry dziękuję.

EOT.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Redaktorzy

Bardzo proszę nie przyłączaj się do mnie; coś nudziłeś, dostałeś obiecałeś i miałeś zrobić, nie zrobiłeś tak że daj mi przynajmniej spokój

Z góry dziękuję.

EOT.

Co Palton obiecał i nie dotrzymał?

• Użytkownicy+

Co Palton obiecał i nie dotrzymał?

Odpowiedziałbym już dawno, ale nie chciałem ciągnąć offtopu. Skoro jednak kolegów to ciekawi, to proszę... tym bardziej, że wiąże się to z wystawą AS.

W lutym 2012 roku, zapytałem Rafaella o udostępnienie kabli do testów. Niestety, nie posiadał wtedy kabli które by mógł wysłać. 14 września tego roku postanowiłem ponownie spróbować. Po wielu perturbacjach, przyszła do mnie paczka 5 lub 6 października. Kabli przyszło około dziesięciu. Niestety, kolega Rafał bardzo mnie popędzał, bo potrzebował kable. Odesłałem więc 17 października. Miałem więc mnóstwo kabli i 10 dób na ich testy. Licząc realnie czas (nie samym audio człowiek żyje), było to kilka wieczorów. Nie da się przerobić rzetelni takiej ilości, pomimo to mam nieco notatek i porobione zdjęcia. Chciałem napisać z tego artykuł, który miał się ukazać na początku listopada, przed wystawą AS. Rafaellowi nie odpowiadał ten termin, uważał, że to zły czas. Mam dostęp do danych z poprzednich lat i wiem, że arty zamieszczane w tym czasie, są najbardziej poczytne. Wcale nie muszą być związane z AS, po prostu wtedy wiele osób śledzi forum. Rafael nie dał się przekonać, więc musiałem przenieść termin na później. Po wystawie okazało się, że zamieściliśmy tyle artykułów związanych z nią, że nie ma już wolnego miejsca na ten m-c (jedno miejsce jest zarezerwowane, ale pójdzie do klubu i będzie widoczne tylko dla klubowiczów). Zresztą pewnie też byłaby dla kolegi Rafaella zła pora, bo zbyt krótko po wystawie. Nic nie przeszkadza, żeby tekst ukazał się w grudniu. Wątpliwość moją budzi jedynie postawa kolegi z podpisem branża, oraz mimo wszystko mało wnikliwy test kabli, z wyżej wymienionych przyczyn.

Ogólnie żałuje całej tej sytuacji. W zamyśle chciałem pomóc przybliżyć forumowiczom, produkty oferowane przez obecnych tu kolegów, pierwszym w cyklu miały być kable Rafaella. Na jakiś czas, wyleczyłem się z tego pomysłu. Od teraz będę dużo dokładniej ustalał warunki i przedstawiał możliwości zamieszczenia artykułów. Nauczony elastycznością dużych dystrybutorów oferujących urządzenia światowych producentów, nie wziąłem pod uwagę ograniczeń naszych konstruktorów. Tradycyjny czas testowania jednego urządzenia, to około m-c czasu. Oczywiście można równolegle testować dwie- trzy rzeczy, ale więcej jest niemal niewykonalne (pomijam test całego systemu).

Tak więc, całą winę z zaistniałej sytuacji biorę na siebie. Przepraszam za zamieszanie na forum.

Robert Trzeszczyński

Ta opowieść nie nawiązuje do Audio Show, tylko zdecydowanie do Audio Wsioł.

Wyrazy współczucia dla Recenzenta. Chyba tylko tutaj "firma" dostarczająca do testu produkt nie ma w umowie wykupienia reklam. Odtąd zaczynam uważniej czytać Wasze artykuły i testy :-)

Z tej opowieści byłby ciekawy artykuł - szkoda spalać na potrzeby wątku takie ciekawe pomysły.

• Redaktorzy

Dobra, panowie mam nadzieję wyjaśnili sobie sprawę, recenzja mam nadzieję się ukaże i spokój. Palton, nie przyjmuj całego snopka kabli do recenzji, przyjmuj jeden albo dwa. Co z tego, że producent przysłał ci cały stuff jaki miał, resztę odsyłaj albo do szuflady na następny raz. Nie ma co dawać się pakować w sportowe opisywanie czegoś, co wymaga skupienia i czasu. No, chyba możemy teraz wrócić do tematu.

Pewne wyjaśnienie.

Z mojej strony to tak:

Po pierwsze nie jestem Branża ! Z grubsza nie wchodząc w szczegóły kable to samofinansujące się hobby. Wyrzucenie iluś tam metrów kabli, wtyczek do kosza kosztuje! Nie jestem Sly ani Jarek&Ania żeby to sobie samofinansować!!!

Skoro mając duże doświadczenie życiowe i zajmując się intensywnieje przez ponad 7 lat konstruowaniem kabli to warto by było usłyszeć z cudzych ust ile ta praca jest warta i czy warto dalej się w to angażować!

Kolega Palton zawracał mi od dłuższego czasu głowę o cały set moich kabli! Takowego z tzw pułki nie miałem (czytaj wyżej) to naprawdę dużo pracy i poświęconego czasu żeby coś takiego wykonać i mieć ekstra na półce! Po dłuższym czasie znając system Paltona sceptycznie podszedłem do zagadnienia ale skoro tyle czasu marudził w końcu mu je z oporami wysłałem. Wysłałem cały swój prywatny set kabli (w myśl zasady gra cały system) i zostałem z niczym!

U kogoś kto potrafi rocznie przesłuchać 1,5 tysiąca płyt rocznie tak jak ja; taki stan bez swoich ukochanych kabli to wręcz przerwa w życiorysie!!!

Już ktoś inny napisał ze gra cały system!!! U mnie, w.g.mnie i DLA MNIE ! te kable graja lepiej niż np.parę systemów odsłuchiwanych w dłuższych okresach u innych forumowiczów nie wspominając o Audio Show. Ogranicza je raczej mój sprzęt a nie ich konstrukcja czego jestem świadom.

No ale to opinia czysto subiektywna a miało być razem z Paltonem bardziej obiektywnie :)

Ale tu coś nie gra. Niby test miał tylko zobiektywizować ocenę kabli, a targowanie się dotyczyło terminu opublikowania artykułu.

Przecież jest kilku forumowiczów, którzy mogą podjąć się oceny kabli. Jest podwójne dno... dosłownie.

Koledzy, dajcie już spokój. Wziąłem winę na siebie i niech tak zostanie.

Jest winny a kary nie ma..............dziwne ciut.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Panowie, nie antagonizujcie sprawy. Przesłuchanie 10 kabli jednocześnie to faktycznie nie jest łatwa sprawa. Wymaga sporo czasu. Jak miałem Bubble-S XLR to włączyłem je w system na cały dzień po to żeby się dobrze wygrzały, ułożyły a przede wszystkim dopasowały do systemu. Z każdym kablem jest tak, że musi w konkretnym systemie trochę pograć żeby się niejako dopasować. Nie wiem na czym polega to zjawisko od strony elektrycznej ale występuje. Dopiero potem mogłem przystąpić do formalnych odsłuchów, a ponieważ odsłuchy trzeba zrobić na kilkunastu (albo nawet więcej) płytach to też trochę trwa. Potem pozostaje jeszcze kwestia redakcyjna, co też trochę trwa, itp... Ja też trochę przetrzymałem kabel Rafaella;-)

Kolega Palton zawracał mi od dłuższego czasu głowę o cały set moich kabli! Takowego z tzw pułki nie miałem

Najbardziej zdumiewa fakt że Rafaelowi Palton zawracał głowę aby przetestować jego kable !!! A jak już wreszcie

przetestował to Rafael wstrzymywał opublikowanie recenzji w lepszym jego zdaniem terminie !!!

Czy to nie zakrawa na audio cyrk i paranoję ???

Paltonie Twój czas w ogóle się nie liczy ile tobie zajęło opisywanie 10 kabli , natomiast najważniejszy dla producenta jest termin ukazania się recenzji !!!

Nie mam nic do produktów Rafaella - może są bardzo dobre a może nie , natomiast oczekiwania producenta przerastają

zdrowy rozsądek !!! A tak przy okazji półka piszemy przez ' ó ' drogi Rafaellu.

Kabel Bubble-S jest w swojej cenie bardzo dobrym produktem, w zasadzie trudno znaleźć na rynku srebrne kable oferowane w przedziale do 1.000 zł.

Errata. materiały kabli przy XLR-ach otrzymałeś jako kombinacja srebro brąz miedź brąz srebro.

Kable RCA za to są w dwóch kombinacjach złoto brąz miedź brąz złoto oraz drugiej złoto miedź miedz miedz złoto.

Ale słychać było w brzmieniu że jest tam srebro;-)

To było zamierzone i świadome w pewnych aplikacjach sama miedz nie wystarczy a samo srebro potrafi zepsuć efekt.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.