Skocz do zawartości
IGNORED

RCA z najlepszym basem

Sorto8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

chciałem zapytać jaki polecacie interkonekt z najlepszym -także największym basem do ok 400 zł (za 0,5m)?

Używam w tej chwili AudioQuest Alpha Snake za 100zł i wstępnie myślę o zamianie na Chord Chamaleon Silver Plus ale nie mam możliwości posłuchania go więc trochę błądzę. Chodzi mi też o polepszenie tą drogą basu w senkach hd800.

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/94019-rca-z-najlepszym-basem/

Witam.Chodzi Ci o kontrolę basu, cay ilość bez większej kontroli.Weź pod uwagę że każdy kabel to nie tylko bas, ale i średnica, góra.Miałem Alpha Snake-żeczywiście ten kabel to nic specjalnego, ale zważywszy na cenę to moim zdaniem w tym przedziale cenowym nic mu wyraźnie nie brakuje.Jak byś miał wejścia XLR to bym Ci podesłał na próbę King Cobre.Może tak być źe po zmianie kabla będziesz zadowolony z basu, ale reszta pasma może Ci się nie podobać, także w miarę możliwości proponuję wypożyczać i testować.

Pozdrawiam Mariusz.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Gość

(Konto usunięte)

Witam,

chciałem zapytać jaki polecacie interkonekt z najlepszym -także największym basem do ok 400 zł (za 0,5m)?

Używam w tej chwili AudioQuest Alpha Snake za 100zł i wstępnie myślę o zamianie na Chord Chamaleon Silver Plus ale nie mam możliwości posłuchania go więc trochę błądzę. Chodzi mi też o polepszenie tą drogą basu w senkach hd800.

Pozdr.

Chord Chameleon Silver Plus możesz brać w ciemno, nawet bez odsłuchów.

Miałem go kiedyś i porównywałem z Dynaudio Focus 140 - bas zdecydowanie lepszy w Chordzie!

;)

XLR niestety nie mam ale dzięki kiza za propzycję.

kable w cenie do 400zł za wiele do systemu oczywiście nie wprowadzą ale chodzi też o to żeby nie były "wąskim gardłem" dla reszty. W moim przypadku chyba tak jest. Mój system to: oppo93 (3000zł), wzmak słuch. KingRex HEADQUARTERS HQ-1 (2500zł), HD800 (4000zł). W tym zestawie Alpha Snake za 100zł pasuje jak pięść do nosa

Wcześniej używałem wzm. słuch diy Forum608 i tego basu było jak dla mnie w sam raz -teraz po przejściu na KingRexa bas jest trochę za krótki (oczywiście sam wzmac. jest o niebo lepszy)

W moim przypadku chyba tak jest. Mój system to: oppo93 (3000zł), wzmak słuch. KingRex HEADQUARTERS HQ-1 (2500zł), HD800 (4000zł). W tym zestawie Alpha Snake za 100zł pasuje jak pięść do nosa

nie... no weź przestań, kabel "za 4 stówki" też będzie tam wioche robił...

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Może dział opinie coś podpowie. Najlepszy niestety jest osobisty odsłuch w swoim systemie . To że w innym systemie dany kabelek podbił bas nie znaczy na 100% że u ciebie będzie tak samo.

Kiedy zrozumiecie ze kable nie maja wplywu na brzmienie? jak masz gowniane monitory na 13cm mid-wooferze to kabel nie da ci nieziemskiego basu.

Chcesz nieziemski bas? zrób sobie Tonsil Zeusy DIY i do tego końcówka mocy z 400w/4r

A kiedy Ty zrozumiesz że jak nie masz najmniejszego pojęcia o czym mowa to lepiej się nie odzywać. Są tematy od tego czy słychać czy nie są gdzie indziej. Może doradź koledze dwa suby po 300 RMSu co za różnica.

A wracając do tematu to naprawdę myślę że powinieneś posłuchać IC z nieco wyższej półki wtedy usłyszysz że nie tylko bas miałeś skopany. Bo tak po mojemu przeskok ze 1000 na 400 może tylko coś niecoś poprawić ale inne pogorszyć. Ja wiem sam po sobie. Chętnie wpadłbym ze swoim żebyś mógł usłyszeć o czym mówię. Albo może ktoś z Twojej okolicy by był łaskaw. Bo powiem Ci dobrze mieć świadomość że kabel nie ogranicza sprzętu (albo że w minimalnym stopniu)

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

nie używam bo nie mam korektora w żadnym elemencie swojego systemu ale kable z korektorem -to ciekawe -może kiedyś powstaną ale nie sądze :)

a ja sądzę a nawet wiem, że są takie kable. MIT Oracle MA-X2 SHD gdzie jest regulacja artykulacji oddzielnie dla niskich częstotliwości i dla średnicy z górą.

To co prawda tylko 2 pokrętła ale jednak jest to już pewnego rodzaju korekta.To jako ciekawostka bo cena absurdalna.

masz w 100% rację stachukubik -dlatego chciałem się was poradzić:)

chyba jednak trochę dopłacę i kupię chorda chorusa, pierwszą wersję i używaną którą można już kupić o wiele taniej bo nowa wersja to wydatek 1200zł

Pozdr.

Jeżeli wybierzesz IC który wpasuje się do Twojego systemu to już nigdy nie będziesz kabelków traktował po macoszemu. Życzę Ci tego.

Pzdr

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

Gość

(Konto usunięte)

Jeżeli wybierzesz IC który wpasuje się do Twojego systemu to już nigdy nie będziesz kabelków traktował po macoszemu. Życzę Ci tego.

Pzdr

A jeśli coś nawet będzie nie do końca tak, to zawsze można zmienić system...

sorto 8.. na allegro uzywki to raczej ryzyko. chyba ze ma ktos paragon. w sieci mozna kupić Atlasy na miedzi OCC. bardzo okazyjne ceny np za atlas voyager 400zł, przecena z 900.

i bezpiecznie bo kabel mozna jakby co zwrócic

Jako fan kabli radziłbym wziąć pod uwagę inne słuchawki np. HD650 i używać w razie potrzeby - mają basu znacznie więcej, czy jest obiektywnie lepszy - kwestia gustu. Nie zamyka to wcale tematu lepszych kabli - odczuwanie braku basu może być wynikiem zaburzenia równowago pasma np. zbyt wyrazista góra pasma.

Ja sobie radzę w ten sposób, że wykorzystuje korektor.

Brakuje Ci basu? nie kupuj subwoofera za 2tysiace i nie zagracaj pomieszczenia, kup IC który dodaje basu.

Niech ktoś tylko wskaże takie kable i niech poda jakies dane techniczne w jakich rejestrach i w jakim stopniu te niskie czestotliwosci sa podbijane.

polecam Van Den Hul The Bay C5

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub jeszcze lepiej Tara Labs Vector 2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kable z większą ilością basu? Czyli mają go podbarwić przez co ma być go więcej! Ale to niestety wpływa na resztę pasma i wbrew pozorom nie usłyszysz tego najniższego basu. To jak z kręceniem potencjometrem basu, będzie go więcej ale..... Dla mnie dobry kabel to nie taki, który gra dużym basem tylko taki który potrafi przenieść bardzo niski, ale tylko wtedy gdy ma być. Jak jest potężne uderzenie stopy to mam to czuć na klacie, a jak gra gitara klasyczna to nie może grać potężnym basem. Przez takie podejście w części płyt bas znikł, ale w porządnie nagranych schodzi naprawdę nisko i tylko wtedy gdy ma!

Pozdrawiam.

jak na normalnych tanich/neutralnych kablach masz problem z basem czy czymkolwiek innym to zmień cd albo wzm. albo słuchawki - lepsze kable tylko pogłębią problem - sam to przerabiałem w systemie za kupe kasy i niewyszło - zawsze było coś nietak

jeżeli niesłyszysz/niema dla ciebie rażących wad w tym jak grają HD 800 to pozostaje wzm. albo cd

Kable z większą ilością basu? Czyli mają go podbarwić przez co ma być go więcej! Ale to niestety wpływa na resztę pasma i wbrew pozorom nie usłyszysz tego najniższego basu. To jak z kręceniem potencjometrem basu, będzie go więcej ale..... Dla mnie dobry kabel to nie taki, który gra dużym basem tylko taki który potrafi przenieść bardzo niski, ale tylko wtedy gdy ma być. Jak jest potężne uderzenie stopy to mam to czuć na klacie, a jak gra gitara klasyczna to nie może grać potężnym basem. Przez takie podejście w części płyt bas znikł, ale w porządnie nagranych schodzi naprawdę nisko i tylko wtedy gdy ma!

Pozdrawiam.

Konkretnie i na temat.Realizacja płyt ma moim zdaniem b. dóży wpływ na to co usłyszymy z naszych syatemów.Słucham Metalu, Rocka jak wiadomo te kategorie często mają wiele do życzenia z realizacją i żaden kabel tego nie poprawi.Może nadać nagraniu inny klimat.Kablami można sobie np. wyostrzyć albo ocieplić brzmienie.Tak samo z basem można użyć kabla który ma potężny bas ale nie ma nad nim kontroli, albo ze szczupłym basem, jak kto woli z większą kontrolą.to nie znaczy że nie ma kabli które mają wsztstko na miejscu, tylko jeszcze raz, jeśli realizacja płyty jest skopana to i tak kable nie pomogą w dużym stopniu.Takie jest moje zdanie.

Pozdrawiam. P.S.Jeśli dany kabel eksponuje jakieś posmo to zawsze ze szkodą dla reszty pasma.Chyba że sama elektronika ma charakter np.ostre granie to ciepły kabelek powinien nam pomóc, a przejżysty o szorstkim harakterze jeszcze ją wyostrzy.Tak się rozpisałem, chyba niepotrzebnie, bo to każdy wie?

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Dla mnie dobry kabel to nie taki, który gra dużym basem tylko taki który potrafi przenieść bardzo niski, ale tylko wtedy gdy ma być. Jak jest potężne uderzenie stopy to mam to czuć na klacie, a jak gra gitara klasyczna to nie może grać potężnym basem. Przez takie podejście w części płyt bas znikł, ale w porządnie nagranych schodzi naprawdę nisko i tylko wtedy gdy ma!

Oczywiście o to chodzi .

Pytającemu polecam :

Ukryta Zawartość

ale są pewnie inne dobre kable których nie słyszałem , najlepiej jednak porównać kilka w SWOIM SYSTEMIE ( jeżeli to możliwe )

Edytuję : Tara Labs mam tani , mniej więcej za 120 PLN Prism 100

Ukryta Zawartość

wstępnie myślę o zamianie na Chord Chamaleon Silver Plus

Mam od dawna tego Chorda fajny kabelek jednak poza super basem wprowadza tez inne zmiany w dzwieku wypycha lekko wokale do przodu no i rozjasnia gore oczywiscie robi to z klasa jest bardzo dynamiczny moze Ci sie spodobac ale nie musi to zalezy co kto lubi ;)

Ps. byc moze bede go sprzedawal za jakis tydzien bo kupilem cos drozszego i czekam na paczke jak zagra fajnie to chord idzie w swiat za jakies 50% ceny sklepowej wiec jesli bedziesz zainteresowany to pisz na PW stan bdb dlugosc 1m z oryginalnym opakowaniem ;)

Sądzę,że najwięcej basu....mają kable od gitary basowej.

No chyba że ktoś gra na kontrabasie, wtedy basu może być jeszcze więcej, a kabel żaden niepotrzebny. Albo na kotle wielkim. Albo na dobrym fortepianie. Ale żeby to wszystko usłyszeć, rzeczywiście jakiś przypadkowy, gówniany kabelek może nie wystarczyć.

W temacie IC moje doswiadczenie jest takie, ze jesli kable probuja &quot;cos podrasowac&quot;, to psuja ogolna jakosc dzwieku.<br>

Dopiero gdy kabel poprostu przesyla, muzyka taka jaka jest pokazuje caly swoj urok.

Trzeba nie kupowac sluchawek, ktore poprostu maja malo basu jak hd 600.

Trzeba w zyciu miec rozne doswiadczenia, zeby nie pisac nieprawdy.

HD600 moga miec dobry bas z klasa A.

Tak zle oceniany przez wielu wzmacniacz sluchawkowy Forum608 moze zagrac z HD600 na wiele sposobow, zaleznie od okablowania.

U mnie w obecnej konfiguracji muzyka ma wszelkie znamiona poprawnego pasu i fantastycznej gory.

Ale na to sie pracuje latami odsluchow.

Najlatwiej jest napisac, ze taki czy inny wzmacniacz czy sluchawki jest/sa do bani i wszystko wymienic.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.