Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  103 członków

Emotiva Klub
IGNORED

Emotiva klub

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

W Polsce jest zawsze sprzęt droższy bo sklepy, firmy czy dystrybutorzy sobie naliczają marże by można było później z czego urwać. Taka polityka😞 w Niemczech w paru sklepach znalazłem taniej Emotive i tam będę nabywał sprzęt bo w Polsce to szkoda gadać… 

@długi89 jak możesz to daj namiar na sklepy które oferują w sprzedaży AV Emotiva myślę że będzie warto dokonać porównań cenowych nowych ( bo chyba nie tylko P1 będzie wchodzić do sprzedaży ) urządzeń. 

ps. info może być na pocztę 

@STELIVIO  też jestem ciekawy jaka będzie różnica cenowa na np, BasX P1 u nas i za zachodnią granicą. Polityka cenowa u nas jest klarowna u wszystkich sprzedających  do których dzwoniłem w sprawie zakupu usłyszałem że ,, sklep ma tak mały narzut że nie mają z czego urwać ,, . Osobiście w zamian za upust na sprzęcik otrzymałem gratis przewód RCA Qed od sprzedawcy .

Jak już czujni fani zauważyli, na stronie Emotivy pojawiła się informacja o następcy BasX PT-100, czyli BasX PT1. Nowy model będzie realnie dostępny w USA na początku sierpnia [w Polsce prawdopodobnie miesiąc później]. Jeśli chodzi o różnice między modelami, to na pewno mamy: [1] wbudowany moduł BT, który wcześniej występował jako opcjonalny BTM1; [2] lepszy pilot zdalnego sterowania; [3] zmiany kosmetyczne upodabniające preamp do nowych końcowej serii BasX. 

Jakie zmiany nastąpiły wewnątrz, w ścieżce sygnału, a przede wszystkim jaki to ma wpływ na brzmienie urządzenia - na to pytanie odpowiedzieć będziemy mogli za parę tygodni. Cena nowego modelu w Polsce jeszcze nie jest ustalona ale będzie w przedziale 2300-2400 złotych i finalnie zależeć będzie przede wszystkim od kształtowania się kursu złotego i cen transportu... aktualnie niestety oba te czynniki wyglądają fatalnie dlatego czekamy z określeniem ceny do ostatniego momentu aby ustalić ją na możliwie najniższym poziomie.

Co do polityki cenowej, do której "piją" niektóre komentarze powyżej... polityka cenowa Emotivy jest jasna i taką też my stosujemy - ustalamy cenę na możliwie najniższym poziomie i utrzymujemy ją na tym poziomie tak długo jak się da [niestety w naszych czasach wszystko drożeje więc okazje do ograniczenia kosztów są bardzo rzadkie]. Z tego powodu nie jest możliwe, jak sugerowano powyżej, obniżanie ceny "starego" modelu przed wejściem nowego jak robią to inni producenci... nie ma po prostu z czego obniżać. 

Kwestia różnicy cen w Polsce i w Niemczech już tutaj komentowaliśmy ale jak widać niektórzy chętnie do niej powracają choć... nie ma specjalnie do czego bowiem krótkie porównanie pokazuje jasno, że ceny w Polsce są na bardzo zbliżonym poziomie, a biorąc pod uwagę wyższy VAT [Niemcy - 19%, Polska - 23%] są niemalże identyczne a czasem nawet niższe. 

Przykładowo, odchodzący PT-100 kosztuje w Niemczech 369 EUR, czyli po dzisiejszym kursie średnim - 1697 PLN, a gdyby wziąć pod uwagę wyższy VAT - 1754 PLN... czyli 4 złote drożej niż w Polsce. Dodatkowo dochodzi koszt transportu z Niemiec [około 30EUR, u nas dostawa za darmo] i nawet biorąc pod uwagę niższy VAT w Niemczech, zakup tam staje się nieopłacalny. Dodam tutaj kwestię ewentualnego lokalnego supportu gwarancyjnego czy możliwość bezpłatnego przedłużenia gwarancji do 5 lat, którą oferujemy dla produktów zakupionych w Polsce. Jak porównacie ceny innych produktów, łatwo zauważyć, że niektóre np. procesory XMC/RMC są w Polsce tańsze mimo wyższego VAT.

Co do "pazerności", o której się tutaj już również pisało - proszę sobie samemu odpowiedzieć kto jest bardziej "pazerny" - dystrybutor sprzedający bezpośrednio do klienta końcowego [de facto bez możliwości wcześniejszego odsłuchu], czy dystrybutor sprzedający w tej samej cenie ale także z udziałem dealerów dających możliwość odsłuchu i lokalny support dla użytkownika [i przedłużoną opiekę gwarancyjną]? 

Czytając specyfikację Qed Performance Audio 40 i  czyli następcy udanej  40-tki nachodzi mnie myśl o zakupieniu tego Qed RCA do połączenia BasX A2 z PT100 . Jest Ktoś na Forum używający takiego połączenia i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami . zastanawiałem się również na innych ,, kabelkach ,, polecanych i na naszym Forum jednak po opiniach osób które mają na co dzień z nimi do czynienia nie jestem za bardzo przekonany do takiego wyboru. Jeszcze jedno macie namiar do wyników pomiarów RCA-RCA Struss i możecie podać ? 

Pięcio kanałowa końcówka mocy - 80W/8 Ohm przy obciążeniu wszystkich 5-ciu kanałów

kosztuje 399 $ czyli jakieś 1280zł. Jak oni to robią ?!

Zajrzyj do srodka bedziesz wiedzial jak i dlaczego tak tanio.

On 7/17/2021 at 8:05 PM, SoundClub said:

Tak, oczywiście, XPA przyjmie i wzmocni każdy sygnał jaki dostanie więc nie ma problemu z zastosowaniem bi-ampingu. Może to mieć sens w przypadku frontów, które dostają sygnał z pełnym zakresem częstotliwości i większych kolumn z podwojonymi zaciskami oczywiście [jak np. T2+].

Ponawiam prośbę o podpowiedź jak przypisać kanały w XMC-2 do obsługi BiAmp w połączeniu z XPA 9. Niestety nie widzę tego w instrukcji XMC , dziękuję

20 godzin temu, PG napisał:

Ponawiam prośbę o podpowiedź jak przypisać kanały w XMC-2 do obsługi BiAmp w połączeniu z XPA 9. Niestety nie widzę tego w instrukcji XMC , dziękuję

Sposoby są co najmniej dwa:

1. software'owe przypisanie kanałów Front Wide [wyjścia R Width i L Width] do biampingu kanałów Front Left/Right - wystarczy wejść w menu i zmienić odpowiednie przypisanie w dowolnym presecie - ta opcja ogranicza biamping do kanałów głównych: lewy/prawy ale nie wymaga żadnych dodatkowych elementów sprzętowych;

2. zastosowanie rozgałęziacza Emotiva XBAL1X2 do rozdzielenia sygnału z pojedynczego wejścia na dwie końcówki mocy - tu oczywiście nie jesteśmy ograniczeni do dwóch kanałów, możemy zastosować biamping do dowolnej ich ilości, ale wymaga to nieco więcej kabelków + rozgałęziacze.

Chyba szkoda zaśmiecać wątek klubowy mocno indywidualnymi rozwiązaniami - w razie dalszych wątpliwości prosimy o kontakt PW 🙂

On 8/6/2021 at 2:38 PM, SoundClub said:

Sposoby są co najmniej dwa:

1. software'owe przypisanie kanałów Front Wide [wyjścia R Width i L Width] do biampingu kanałów Front Left/Right - wystarczy wejść w menu i zmienić odpowiednie przypisanie w dowolnym presecie - ta opcja ogranicza biamping do kanałów głównych: lewy/prawy ale nie wymaga żadnych dodatkowych elementów sprzętowych;

2. zastosowanie rozgałęziacza Emotiva XBAL1X2 do rozdzielenia sygnału z pojedynczego wejścia na dwie końcówki mocy - tu oczywiście nie jesteśmy ograniczeni do dwóch kanałów, możemy zastosować biamping do dowolnej ich ilości, ale wymaga to nieco więcej kabelków + rozgałęziacze.

Chyba szkoda zaśmiecać wątek klubowy mocno indywidualnymi rozwiązaniami - w razie dalszych wątpliwości prosimy o kontakt PW 🙂

Super, dziękuję za info

• 3 tygodnie później...

@SoundClub napisał  -   jak już czujni fani zauważyli, na stronie Emotivy pojawiła się informacja o następcy BasX PT-100, czyli BasX PT1. Nowy model będzie realnie dostępny w USA na początku sierpnia [w Polsce prawdopodobnie miesiąc później]. Jeśli chodzi o różnice między modelami, to na pewno mamy: [1] wbudowany moduł BT, który wcześniej występował jako opcjonalny BTM1; [2] lepszy pilot zdalnego sterowania; [3] zmiany kosmetyczne upodabniające preamp do nowych końcowej serii BasX 

Tak jak napisałeś w USA już w sprzedaży , a czy macie przybliżony termin w którym Wy otrzymacie BasX PT1 ? 

• 2 tygodnie później...

Mnie w PT-100 brakuje zwykłego wyjścia analogowego stereo RCA. Jest podwójne wyjście mono na subwoofery, do niczego mi nie potrzebne. W PT-1 mamy progres, to "dziwactwo" zostało rozbite na 2+1, równie nieprzydatne niestety.

Sam po cichu liczyłem że może zamiast radia fm  dadzą ,, proste,, radio internetowe , lub dab+ który da lepszej jakości dzwięk . Widać że nie po drodze im w tym temacie z moimi oczekiwaniami . 

Witam,chciałbym zapytać posiadaczy emotivy basx A2 o to czy wasze A dwójki buczą? moja buczy nie jest to jakieś mega głośne,słychać to max na pół metra ale słychać,sprzęt w trakcie wygrzewania,przepracowane około 400h.

miałem taki przypadek że ampli stał na półce która była lekko wybrzuszona i jedna z ,, nóżek ,, nie opierała się o powierzchnie co miało wpływ na prawidłowe działanie . Przez przypadek docisnełem i problem zniknął , nie twierdzę ze u Ciebie może być tak samo , napisałem o tym ponieważ nie pomyślał bym że nie równa półka może powodować nie pożądane odgłosy.

Jak wyłączysz przedwzmacniacz sama końcówka też ,, buczy ,, ?

Tak , jeżeli zbliżę ucho na około 5 cm to słyszę leciutkie jednostajne ,, buczenie ,, najprawdopodobniej trafo. Mi to absolutnie nie przeszkadza , ale jeżeli u Ciebie jest to dość słyszalne to trzeba szukać rozwiązania problemu. 

W sumie to nie ma problemu ponieważ mam jeszcze ponad miesiąc na testowanie, bardziej zależało mi na opiniach czy to odosobniony przypadek czy ten model po prostu tak ma,z tego co piszesz w twoim jest podobnie więc raczej to drugie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.