Skocz do zawartości
IGNORED

Prometeusz Ridleya Sotta - wrażenia po seansie.

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

DVD-rip z polskimi napisami już dostępny w sieci np. na peb'ie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Prometheus dla mnie nie jest ani porażką ani czymś wybitnym. Początek obiecywał wiele, niestety nie poszli takim mistycznym tropem. Nie wiem natomiast jak mozna pisać że Alien został na siłę doklejony na końcu?? Przecież cała historia powstania Aliena jest najbardziej fascynującym wątkiem w filmie!! Końcówka po prostu sprawia opad kopary. Pomyślmy co by było gdyby cała ta historia z czarną mazią i powstaniem Aliena zostyała usunięta. Dopiero taki film byłby do niczego. Mogli też dokleić Aliena gdzieś pośrodku filmu i znów stworzyć takie napieprzanie z Alienem ala Obcy 3. Czekam na dalszą część

Prometheus dla mnie nie jest ani porażką ani czymś wybitnym. Początek obiecywał wiele, niestety nie poszli takim mistycznym tropem. Nie wiem natomiast jak mozna pisać że Alien został na siłę doklejony na końcu?? Przecież cała historia powstania Aliena jest najbardziej fascynującym wątkiem w filmie!! Końcówka po prostu sprawia opad kopary. Pomyślmy co by było gdyby cała ta historia z czarną mazią i powstaniem Aliena zostyała usunięta. Dopiero taki film byłby do niczego. Mogli też dokleić Aliena gdzieś pośrodku filmu i znów stworzyć takie napieprzanie z Alienem ala Obcy 3. Czekam na dalszą część

Jeszcze gorzej jak wplotli bt tam jeszcze Predatora , dopiero mogłoby się dziać

Obcy JEST na siłę doklejony bo skoro na tamtym statku, który odnalazł Nostromo był INNY Obcy to dlaczego te stworzenia są tak do siebie podobne?

Przecież Obcy z "Nostomo" nie miał Shaw, żeby urodziła ośmiornicę?

Obejrzałem film z polskimi napisami. Nic mi to nie dało - w dalszym ciągu nie mam pojęcia, na jakiej podstawie bohaterowie domyślili się, że ludzkość ma zostać zniszczona przez tych nasterydowanych.

I co zabiło nasterydowanych? Można się domyślać, że ich własna broń, bo niektóre ciała były rozerwane od środka. I dlaczego w komnacie z ggłową na ścianach były płaskorzeźby jakby matki Obcych?

Pomerdany scenariusz jak w czeskim filmie.

Poważnie się zastanawiam, czy kupić BluRay czy raczej sobie darować, bo po drugim obejrzeniu zaczyna mi się jawić obraz Prometeusza jako wysokobudżetowego gniota. Takie g*** w złotku.

W porównaniu z misterną konstrukcją Hannibala - Prometeusz zwyczajnie sucks.

Ale scenariusz Hannibala pisał najlepszy i najdroższy scenarzysta na świecie, zaś Prometeusza - jakiś wyrobnik od seriali TV.

Fajne jest tylko Preludium No15 Chopina grane przy napisach końcowych. Bardzo dobry pianista - ktoś potrafi "na słuch" powiedzieć", czyje to wykonanie?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Obcy JEST na siłę doklejony bo skoro na tamtym statku, który odnalazł Nostromo był INNY Obcy to dlaczego te stworzenia są tak do siebie podobne?

Przecież Obcy z "Nostomo" nie miał Shaw, żeby urodziła ośmiornicę?

Obejrzałem film z polskimi napisami. Nic mi to nie dało - w dalszym ciągu nie mam pojęcia, na jakiej podstawie bohaterowie domyślili się, że ludzkość ma zostać zniszczona przez tych nasterydowanych.

I co zabiło nasterydowanych? Można się domyślać, że ich własna broń, bo niektóre ciała były rozerwane od środka. I dlaczego w komnacie z ggłową na ścianach były płaskorzeźby jakby matki Obcych?

Poważnie się zastanawiam, czy kupić BluRay czy raczej sobie darować, bo po drugim obejrzeniu zaczyna mi się jawić obraz Prometeusza jako wysokobudżetowego gniota. Takie g*** w złotku.

W porównaniu z misterną konstrukcją Hannibala - Prometeusz zwyczajnie sucks.

Ale scenariusz Hannibala pisał najlepszy i najdroższy scenarzysta na świecie, zaś Prometeusza - jakiś wyrobnik od seriali TV.

Fajne jest tylko Preludium No15 Chopina grane przy napisach końcowych. Bardzo dobry pianista - ktoś potrafi "na słuch" powiedzieć", czyje to wykonanie?

masz racje Dottore, z tymi płaskorzeżbami to ciekawostka. Scenariusz współtworzył Lindelof, gość od Lostów. Tam też wiele zagadek nie zostałoi wyjasnionych. Widać poleciał z tym pomysłem i tym razem

A mi się wydaje, że ten Obcy, który się narodził na końcu to była ta Królowa, która jako dorosła była w Alien 2. W Prometeuszu pokazana została jako "noworodek". Może nie do końca przypominała jej wygląd, ale te charakterystyczne długie dłonie tak mi się z nią kojarzą.

To właśnie ta Królowa składała jaja na tym statku, które później znalazła załoga Nostromo.

Królowa była połączaniem genów tajemniczej czarnej mazi i Space Jokera, więc była jakby na wyższym levelu w rozwoju, w porównaniu do zwykłych obcych, którzy rodzili się z człowieka.

Panowie,

Scott od początku twierdził że Prometeus jest filmem który wymaga kontynuacji, że to będzie trylogia !

i mówił że trzeba obejrzec trylogię żeby to zrozumieć.

ikontynuacja nastąpi. reżyser świadomie zdecydował się pewne watki otworzyć bez odpowiedzi. czy to takie dziwne ?

w 79 wyszedł Obcy - 8 pasażer i wtedy tez nie było wyjaśnione skąd znalazł się na planecie statek ze space jockeyem martwym w środku. to nie było wyjaśnione, jak zresztą wiele innych rzeczy....

jest - przynajmniej w części - dzisiaj w Prometeuszu. i tyle.

dajcie mu opowiedzieć historię do końca, to tak jakbyście utyskiwali na władcę pierścieni po obejrzeniu 2 pierwszych części przed premierą trzeciej.

w dalszym ciągu nie mam pojęcia, na jakiej podstawie bohaterowie domyślili się, że ludzkość ma zostać zniszczona przez tych nasterydowanych.

pośrednio i bezpośrednio - w filmie droid uruchamia mapę z której wynika że statek, naładowany urnami z czarną mazią, wycelowany jest w ziemię. maź jest tylko medium które - symbolicznie traktując wymowę filmu - uruchamia pewne procesy w ludziach, zmienia ich, w przypadku kilku person z filmu, w złą stronę (vide szalony geodeta). czy ta maź uaktywnia się od zmiany atmosfery, czy od innych czynników jest nieistotne. czy na ziemi zmieniłaby ludzi tak samo ? nie pokazano w filmie alternatywy jej działania więc można założyć, że skoro dzięki mazi robal stał się protoplastą pająka-ośmiornicy która wszczepia jaja w inne stworzenia, skoro przez to ludzie wariują i się zabijają, jest więc jakimś środkiem który ma określony cel. proste.

zastanawiasz się, i w tym siła tego filmu, poza efektami.

pamiętaj, że film będzie miał kontynuację. niektórzy czekali od 79 (!!) żeby dowiedzieć się kim lub czym był space jockey - poczekajmy 2-3 lata na kontynuację, na bank się wyjaśni.

z ciekawostek - Scott twierdzi że końcówka filmu nie jest bezpośrednim wyjaśnieniem skąd wzięli się obcy z poprzednich części. powstanie obcego z inżyniera nie jest więc wyjaśnieniem, być może jest jedną ze składowych, kluczem może być fakt że to co wyszło z inżyniera nie przypomina - w 100% - obcego z wcześniejszych filmów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

zastanawiasz się, i w tym siła tego filmu, poza efektami

i to jest racja!! oglądałem kiedyś film Piękność Dnia. Jest w nim scena gdy przychodzi do tego domu publicznego japonczyk i na miłe chwile z damą przynosi pewne pudełko. Otwiera je, ale widz nie widzi co w nim jest. Zapytany o to reżyser powiedział że on też nie wie co bylo w tym pudełku!!

Jedną z takich też tajemnic to tajemnica trylogii japońskiej RING. Kim był ojciec sadako? Film o wiele straciłby z tajemniczości i grozy gdyby było to wyjasnione. Prometeusz też należy do takich tajemnic.

Oglądam tak sobie ten film i myślę, ciekawe kiedy się zepsuje (początek dawał pewne nadziej na chociaż przyzwoity film), i co? Wyłażące z kałuż wężowate potwory musiały zaatakować dwóch naukowców i oczywiście jeden z nich musiał go spenetrować przez usta!

Obejrzałem,

krótko - ogólnie dobry, troszkę za mało czytelnie była przedstawiona czarna substancja z której powstawały agresywne organizmy, choć dosyć mrocznie i ciekawie,

gra aktorska lekko kiczowata ale dosyć wiarygodna,, efekty specjalne na dobrym poziomie , nie powinny przysłaniać samego klimatu i dobrze wyważyli ich ilość,

uważam że bardzo ciekawie przedstawili wątek obcych i czarnej substancji, jak dla mnie powinna być druga część prometeusza i dopiero dalej klasyczne części obcych,

mnie film zaskoczył pozytywnie, bez marudzenia ogólnego jak u większości :)

co do wyglądu obcego ja to interpretuje tak,

czarna substancja biologicznie czynna potrafi niszczyć wszelkie formy życia oraz przemieniać je modyfikując geny i zmieniając struktury białkowe etc, pierwsze "glizdy" powstały właśnie na bazie jakiś robaków tak istniejących, następnie szybko wyewoluowały , dodatkowo zaatakowały obcego humanoida który być może jeżeli moja teoria jest trafna, spowoduje kolejne ich przeobrażenie w bardziej już podobne formy znane nam z klasycznych obcych, ogólnie robi się ciekawie bo ten pomost musi być czymś zapełniony i tu będzie pole dla drugiej części :)

Focal + Naim

Ilość głupot robi wrażenie :D Scenka z "zajściem" biologa i geologa była niczym scenka z Beavis&Butt-Head. Wydaje się że możliwości wizualizacji odbierają mózg producentom. Ehhh... To kwestia wyboru, Ridley Scott poszedł sobie na skróty, może kryzys dał mu po oszczędnościach? :D

Nędza i żal... Uwielbiam sci-fi, ale takiej tandety dawno nie oglądałem. Samymi efektami nie da się nakręcić dobrego i wciągającego filmu. Za chwilę pewnie wyjdzie wersja 3D (a może już jest?) i okaże się, że tylko dla efektów 3D nakręcono ten film.

Wiecie coś na temat wersji blu-ray - będzie reżyserska, czy tylko oddzielnie dodatki?

Bo ta wersja z sieci nie różni się chyba niczym od kinowej.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Nędza i żal... Uwielbiam sci-fi, ale takiej tandety dawno nie oglądałem. Samymi efektami nie da się nakręcić dobrego i wciągającego filmu. Za chwilę pewnie wyjdzie wersja 3D (a może już jest?) i okaże się, że tylko dla efektów 3D nakręcono ten film.

Tak z ciekawości - Jaki lepszy film SF oglądałeś w ostatnich 5 latach?

Otóż to. Ciężko jest znaleźć coś lepszego. Sunshine można by jedynie porównać do Prometeusza, ale podobał mi się dużo mniej.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

No właśnie:)

Chociaż ja mogę polecić 2 filmy: Moon oraz nowy Star Trek.

Skąd wiesz, że najdroższy? Z tego co ja wiem to najdrożsi pracują w telewizji.

Dystrykt 9, Moon. Source Code, Pandorum. Znajdzie się więcej.

Pandorum to w mojej ocenie bardzo słaby film. Pierwsze 30 minut rewelacyjne, reszta tragiczna.

Zresztą opinie miał bardzo słabe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla porównania opinie dla Prometheusa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Source code to SF takiej samej kategorii co "Cube". Tak samo Moon.

Jedynym dorownujacym rozmachem, fabułą i realizacją Prometeuszowi a nawet lepszym jak dla mnie filmem SF ostatnich lat jest "Sunshine" Dannego Boyla ale on jest z 2007 r.

Muszę też przyznać, że Dystrykt 9 to świetny film.

(null)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale ty się nie pytałeś o dobre filmy tylko o lepsze ;).

Jeśli chodzi o krytyków to metacritics można sobie darować, a na RT tylko patrzę na Top Critics. Średnia 7.3 zdecydowanie za duża.

mi ostatnio podobał się

Ukryta Zawartość

tacy z was krytycy to może zaczniecie kręcić dobre sf? :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

żeby krytykować nie trzeba być reżyserem, to głupi argument rodem z onetu.

coś co jest dla ludzi podlega ich ocenie.

Chyba jednak nie będzie wersji reżyserskiej Prometeusza - na blu-ray będą tylko oddzielne wycięte sceny jako dodatki.

mi ostatnio podobał się

Ukryta Zawartość

"Ładunek" (Cargo) - zapomniałem o nim. To rzeczywiście niezłe sf. Kto nie widział niech obejrzy. Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Oglądam tak sobie ten film i myślę, ciekawe kiedy się zepsuje (początek dawał pewne nadziej na chociaż przyzwoity film), i co? Wyłażące z kałuż wężowate potwory musiały zaatakować dwóch naukowców i oczywiście jeden z nich musiał go spenetrować przez usta!

W tej scenie zdziwiło mnie silne przekonanie scenarzysty, że naukowiec=imbecyl. Facet, który zachwycał się tym penisem wyłażącym z kałuży, obiektywnie biorąc był niezdolny do samodzielnego życia, przecież najdalej w piątym roku życia przejechałby go na śmierć wózek w supermarkecie. Nikt przy zdrowych zmysłach nie tachałby takiego niedołopa na obcą planetę, chyba że na pokarm.

• 2 tygodnie później...

Nie był sam. Towarzyszył mu gość, bodajże geolog, którego już w pierwszych minutach filmu powinno się zamknąć w izolatce ponieważ wykazywał klasyczne objawy niezrównoważenia psychicznego. Skoro nikt tego nie dostrzegał, to najwyraźniej przed mrożonką był taki sam. Raczej retorycznym zdaje się pytanie kto puszcza w podróż za 2 biliony gościa, który w życiu powinien co najwyżej powozić kosiarkę do trawy lub wykonywać podobnie uspokajające zajęcia. Jest tam w tej odległej galaktyce wkur...ny w każdej scenie.

Ogólnie rzecz ujmując film ten zrobili goście, którzy chyba mieli jakąś traumę odnośnie facetów w kitlach. Naukowcy są po prostu depresyjnie zbędni w tym dziele. Może właśnie tym się tak ten geolog wku....ił? Syntetyczny sobie postudiował i reszta jest zwyczajnie po nic.

Mamy też:

Procedurę dekontaminacyjną polegająca na czesaniu podłogi miotaczem ognia.

Wpuszczanie na pokład gości którzy narazili się na skażenie w obcym środowisku, prawdopodobnie nieznanym, czyli możliwe, że niewykrywalnym łatwo patogenem. Najpierw niech sobie połażą i trochę wszystko podotykają. Izolacja czy kohortacja? Po co? Potem zbadamy im krew.

Zgodność genetyczna 100%. Nikogo to nie zastanowiło? No chociaż na sekundkę.

Ten film jest obrazą dla wiedzy przeciętnego gimnazjalisty. Za to obważanek fajnie 'gonił' panienkę po cesarce.

W tej scenie zdziwiło mnie silne przekonanie scenarzysty, że naukowiec=imbecyl. Facet, który zachwycał się tym penisem wyłażącym z kałuży, obiektywnie biorąc był niezdolny do samodzielnego życia, przecież najdalej w piątym roku życia przejechałby go na śmierć wózek w supermarkecie. Nikt przy zdrowych zmysłach nie tachałby takiego niedołopa na obcą planetę, chyba że na pokarm.

Tak i to mnie już przekonało,że ten film jest głównie na rynek amerykański.

Tam co drugi jest tępy

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.