Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny w przeciwfazie - czemu grają lepiej?

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Przynajmniej sie szybko nie rozładuje...

A takie akumulatorki to można by w ten sposób podładować?

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Przez niektórych został niemalże zlinczowany. Ale faza ;)

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Mnie jeszcze ciekawi, czy żona z kuchni też wykryła tę różnicę ;)

Zaraz tam zlinczowany. po prostu to wesoła historia jest :)

A co najważniejsze, niezwykle terapeutyczna, może kilku nietoperzy dzięki niej nabieże choć trochę dystansu do sprawy :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Fajna historia. Należę do ludzi, którzy słyszą odwrócenie fazy w kolumnach (nawet jeśli odwrócony jest jeden średniak), słyszę odwrócenie fazy w słuchawkach - po prostu tak mam. Mam też świadomość, że jest bardzo dużo ludzi, którzy są kompletnie niewrażliwi na odwracanie fazy - taka fizjologiczna przypadłość. Znam nawet jednego uznanego konstruktora kolumn, który nie słyszy odwrócenia fazy. Gdy mu powiedziałem, że w jego nowym modelu kolumn coś gra w przeciwfazie, twiedził, że to niemożliwe. Dopiero po sprawdzeniu połączeń wewnątrz kolumn przyznał mi rację. A tu taki straszny śmiech, że normalny człowiek nie słyszy:)

to tylko Twoje złudzenie, kolumny które obecnie są na rynku to kicha, robione w celu wywołania choroby psychicznej u nabywcy, kto to wogóle wymyślił że kolumna słuchając jej na stojąco gra świetnie a na siedząco fatalnie, z boku też hu...o, czasem trzeba podskoczyć żeby chociaż trochę basu z tego g... usłyszeć, przewaliem masę kolumn z różnej półki cenowej różnych firm i zawsze to samo jeżdżenie po pokoju i szukanie optimów co za głupota, kolumna ma dobrze grać w każdym miejscu, na obecnym etapie techniki nie jest to wielka filozofia myślę ale rynek rządzi sie innymi kategoriami co zrobić zby klient początkowo zachwycony po miesiącu był wnerwiony i chciał już wymieniać na inne i wywalał znowu kasę, ja z tym skończyłem i mam święty spokój

Poziom techniki praw fizyki jednak musi przestrzegać i nie jest ponad nimi. Akustyki nie przeskoczysz (można ją modyfikować i wpływac na nią) dlatego jeżdżenie z kolumnami po pokoju to nic niesamowitego i nie ma wpływu (zasadniczo) cena czy jakość kolumny - w przypadku każdego źródła dźwięku występują odbicia, mody własne pomieszczenia, rezonanse, efekt SBIR etc.

A co najważniejsze, niezwykle terapeutyczna, może kilku nietoperzy dzięki niej nabieże choć trochę dystansu do sprawy :)

Pewnie, że wesoła, i tak należy do niej podchodzić a nie napinać się. Wiele to pokazuje o naszym hobby i nas samych i nie ma co grzmieć świętym oburzeniem, bo walnąć kwiatk zdażyło się pewnie niejednemu, ale zarumieniliśmy sie w ciszy naszych pokoi odsłuchowych i nikt tego nie widział, więc uszło płazem.

Dystans panowie, dystans.

Co do terapeutycznego wpływu to bym się nie łudził - były opisy historii z Audio Szołów, gdzie jeden głośnik (lub cała sekcja, nie pamiętam już) nie grała, gdzie za kotarą stał sub i nikt go nie słyszał, etc. I nic.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość partick

(Konto usunięte)

ponoć jamnik nie zgłaszał zastrzeżeń ;-)

Ójemny, nie wiem jakiej pszeglondarki uszywasz, ale ktypyś doinzdalidował do niej suofnik, to byłbym fcienczny :)

Ja tam widzę też plusy tej sytuacji. Kolega il Dottore doznał większej zmiany brzmienia, niż by to zapewne miało miejsce przy przesiadce na inny sprzęt i to za darmo ;) Wystarczy 2 banany przełożyć, żeby mieć banana na twarzy...

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Taaaa..?

No to posłuchajcie.

Kolega opowiadał kiedyś, że na odsłuchach tzw. audiofilskich nikt nie zauważył, że jedne z kabli włączono odwrotnie...

Wyszło dopiero przy podłączaniu następnych...

Kolega to uznany audiofil ze Szczecina, może się ujawni ;). Nie należy do bajerantów.

Mam nadzieję, że nie byłem na tych odsłuchach ;)...

Ci, którzy budują zespoły głośnikowe wiedzą o dylemacie podłączenia faz głośników aby zgrać to z fazami zwrotnicy…

Do tego konkretna treść muzyczna…

Nie bądźmy takimi pewnymi siebie…

:)

Nie bądźmy takimi pewnymi siebie…

:)

Dokładnie, myślę, że niejeden mógłby się nie zorientować.

Powrót po dłuższej przerwie...

Kolega opowiadał kiedyś, że na odsłuchach tzw. audiofilskich nikt nie zauważył, że jedne z kabli włączono odwrotnie...

Wyszło dopiero przy podłączaniu następnych...

Może dlatego że słuchali muzyki a nie sprzętu hehe, a tak na poważnie to osobiście jak bym dostał do odsłuchu kolumny których nie znam to nie wiem czy sprawa odwrócenia fazy była by tak oczywista i zaraz do wyłapania, co innego kolumny które mam i znam to od razu idzie się skapnąć:)

Dowcip polega na tym, że niektórzy ludzie są wrażliwi na odwrócenie fazy, a inni nie. Ja odbieram odwrócenie fazy niemalże jak zawroty głowy. Trudne do dokładnego opisania wrażenie, ale wręcz nieprzyjemne. Powiązane z zachwianiem i przesunięciem sceny dźwiękowej na lewą stronę.

Mi osobiscie trudno sobie wyobrazic, ze mozna byc niewrazliwym na odwrocenie fazy i czesc osob moze tego nie slyszec. Tak jak piszesz, wystepuje takie nieprzyjemne wrazenie, ze trudno sluchac nadal i miec z tego jakakolwiek przyjemnosc. Wystepuje przy tym bardzo wyrazne "rozdarcie" sceny na boki.

Dawno temu wprowadzano takie sztuczne rozszerzenie sceny w stereo. Nie pamiętam już szczegółów ale polegało to na dodawaniu sygnału z drugiego kanału w przeciw fazie.

Byli tacy, którym podobało się...

Efekt był podobny do zmiany fazy jednego kanału...

;)

Ja czasami zastanawiam się co się ludziom podoba...

Słuchają szumów i zniekształceń lamp, degradujących dźwięk kabli (gdyby były normalne nie usłyszeliby ich...), skrzeczących winyli,...

;)

... to i słuchaniu "nie w fazie" się nie dziwię.

Gość partick

(Konto usunięte)

Dokładnie, myślę, że niejeden mógłby się nie zorientować.

http://partick.republika.pl/kds.mp3

Widzicie co narobiliście kolega zamknął się w sobie ...

od razu zamknął... z żoną rozmawia ;)

Dowcip polega na tym, że niektórzy ludzie są wrażliwi na odwrócenie fazy, a inni nie. Ja odbieram odwrócenie fazy niemalże jak zawroty głowy. Trudne do dokładnego opisania wrażenie, ale wręcz nieprzyjemne. Powiązane z zachwianiem i przesunięciem sceny dźwiękowej na lewą stronę.

Nie ma reguły można mieć także przesuniecie sceny w prawą stronę , zależnie kto co i gdzie popieprzył.

Takie pytanko który typ stereo wolicie z przesunięciem fazowym pozornej lokalizacji dźwięków czy z przesunięciem natężeniowym?

Drugie pytanko skoro tak mała ilość osób to potrafi usłyszeć to dla czego się dziwicie ze kupujecie płytkę wrzucacie do napędu i stereo gra jak z dupy.

Szalejący pan na mikrofonach i suwakach z słuchem podobnym do średniej krajowej miesza to wszystko pięknie razem i wychodzi przysłowiowa kupa!

"Kocham" sytuację gdy np. z miejsca wokalu słychać np uderzenie w werbel; ciekawe co wokalista wtedy jadł? ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mały chiński ludzik z rozgrzaną suszarką zamienił koszulki termokurczki w Nordostach, a tu tyle halo na 114 wpisów ;).

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość

(Konto usunięte)

Takie pytanko który typ stereo wolicie z przesunięciem fazowym pozornej lokalizacji dźwięków czy z przesunięciem natężeniowym?

ja wolę z napięciowym, bo wtedy czuję się taki sprężysty

ha ha :(

Dawno temu wprowadzano takie sztuczne rozszerzenie sceny w stereo. Nie pamiętam już szczegółów ale polegało to na dodawaniu sygnału z drugiego kanału w przeciw fazie.

Byli tacy, którym podobało się...

Efekt był podobny do zmiany fazy jednego kanału...

;)

Ja czasami zastanawiam się co się ludziom podoba...

Słuchają szumów i zniekształceń lamp, degradujących dźwięk kabli (gdyby były normalne nie usłyszeliby ich...), skrzeczących winyli,...

;)

... to i słuchaniu "nie w fazie" się nie dziwię.

To nie było rozszerzenie sceny, to było odtworzenie różnicy fazowej między podstawowym zestawem kolumn w jednym albo dwóch dodatkowych kolumnach.

System typu Quazi Quatro.

Polecam sobie posłuchać np. śpiewu ptaków z płyty Yoko Ono "Season of Glass" Jeśli nawet w stereo nie słyszymy tego bogactwa informacji to swiadczy tylko o tym ze jesteśmy prości jak budowa cepa i nie mamy co tu szukać w stereo.

Z polskiego na nasze mózg ma źle wyregulowany układ wykrywający różnice docierania sygnałów.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Mi osobiscie trudno sobie wyobrazic, ze mozna byc niewrazliwym na odwrocenie fazy ...Wystepuje przy tym bardzo wyrazne "rozdarcie" sceny na boki.

Co wielu może odebrać jako lepszy efekt stereofoniczny i powiększoną scenę :) czyli same plusy

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Kilka lat wstecz pojawiła się recenzja podłogowych kolumn Cantona,chyba LE-107? gdzie recnzent zachwycał się przestrzennością.

W recenzji napisał że kolumny grały w przeciwfazie i było spowodowane błędnym połaczeniem w zwrotnicy,napisał coś takiego,po zamianie połączeń wszystko wróciło na swoje miejsce,scena zmniejszyła się itd ble ble,i teraz najważniejsze,w podsumowaniu napisał,przestrzeń jest zjawiskowa, hehe,to jak ten recenzent chciał by słuchać tychże Cantonów?!

Należę do ludzi, którzy słyszą odwrócenie fazy w kolumnach (nawet jeśli odwrócony jest jeden średniak), słyszę odwrócenie fazy w słuchawkach - po prostu tak mam. Mam też świadomość, że jest bardzo dużo ludzi, którzy są kompletnie niewrażliwi na odwracanie fazy - taka fizjologiczna przypadłość. Znam nawet jednego uznanego konstruktora kolumn, który nie słyszy odwrócenia fazy. Gdy mu powiedziałem, że w jego nowym modelu kolumn coś gra w przeciwfazie, twiedził, że to niemożliwe. Dopiero po sprawdzeniu połączeń wewnątrz kolumn przyznał mi rację. A tu taki straszny śmiech, że normalny człowiek nie słyszy:)

A czy też słyszysz 5Hz i powyżej 20kHz ,bo już gdzieś na jakimś forum przeczytałem jak gostek wydał opinie dla słuchawek ze w sumie fajnie grają ,ale wkurzało go to ze strasznie buczą w okolicach 5Hz ,i góra powyżej 20kHz jest dla niego niezadowalająca ,kurde to są tacy ludzie którzy mają słuch zapożyczony od słonia i nietoperz...kurcze szkoda ze ja tak nie mam .........

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.