Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Hi-end do wzmacniacza lampowego Cary 300SEI(300B)

mirek10

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu szukasz łatwych w wysterowaniu kolumn do swojego wzmacniacza, i jeszcze mają być jak najlepsze? i najtańsze! - a to nie za bardzo idzie w parze.

''Te'' z Węgier, to jakie kolumny/głośniki? - i to grające tak samo przy 100-krotnie niższej cenie?

W tych również nie widać pozłacanych terminali przy przetwornikach - to może te same, co :-)

Obecnie jak wygląda Twoja lista kolumn do ewentualnego zakupu? Rozwiń całą listę w kolejności od tych, które najbardziej chciałbyś posiadać, czy tam od najlepszych brzmieniowo, jakie tam wybrałeś.

Lutek Tobie dobrze radzi z monitorami Tannoy Super Red Monitor SRM 12X i Super Gold Monitor SGM 12X. One spokojnie wystarczą do Twojego wzmacniacza i muzyki jakiej słuchasz.

Juz pisalem,lista jest dluga,to co wybralem z tego to:

Monitory godne uwagi do Carego (300B) to:

1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

Z podlogowych:

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

4)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze trzeba w miare mozliwosci to odsluchac!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miałem te kolumny i słuchałem ich z kilkoma różnymi wzmacniaczami... głównie lampowymi.

...i moim zdaniem to one, mimo swojej wysokiej efektywności i pozornie łagodnego przebiegu impedancji, nie najlepiej grają z małymi lampkami, szczególnie SET'ami.

Oryginalne SRM12X, jeżeli już o lampach, to potrzebują dobrego i w miarę mocnego PP....powiedzmy 40W.

Wbrew pozorom są to trudne kolumny do wysterowania.

...oczywiście istnieje możliwość że to zagra, ale czy Tannoye rozwiną skrzydła? ...szczerze wątpię, choć w sumie zawsze warto się spotkać i sprawdzić samemu.

BTW ...Tannoy produkował wybitne głośniki, ale ich niektóre starsze kolumny, po prostu... nie grają.

Tannoya najlepiej zrobić samemu, tylko trzeba się na tym trochę znać...

...ja się nie znałem i choć darzę wielką sympatią te głośniki, odpuściłem . ;)

pozdr.

joa.

Wiesz, Mirek lubi słuchać wokali i dęciaków np. saksu. Chce soczystą średnicę, perlistą górę i piękny bas. Tylko, aby mu to wszystko się nie rozpłynęło :-)

Bez ingerencji w owe kolumny nie ma szans aby rozwinęły skrzydła, będą grały spokojniej, z bardziej stonowanym dźwiękiem, no chyba że Mirek dokoksuje ostro po upgrade :-) wtedy zagrają tak na ile wzmacniacz pozwoli.

Jakby co to ma jeszcze Field-Coil'e Audio Note Japan.

Tylko oni podłączają pracujące w trybie push-pull monobloki Audio Note Kagura o mocy 55 Watt na triodach 211 :

Ukryta Zawartość

Pozdr.

Marcin

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

A z mojego doświadczenia wynika, że Lutek nie zbyt dobrze radzi.

Miałem te kolumny i słuchałem ich z kilkoma różnymi wzmacniaczami... głównie lampowymi.

...i moim zdaniem to one, mimo swojej wysokiej efektywności i pozornie łagodnego przebiegu impedancji, nie najlepiej grają z małymi lampkami, szczególnie SET'ami.

Oryginalne SRM12X, jeżeli już o lampach, to potrzebują dobrego i w miarę mocnego PP....powiedzmy 40W.

Wbrew pozorom są to trudne kolumny do wysterowania.

...oczywiście istnieje możliwość że to zagra, ale czy Tannoye rozwiną skrzydła? ...szczerze wątpię, choć w sumie zawsze warto się spotkać i sprawdzić samemu.

BTW ...Tannoy produkował wybitne głośniki, ale ich niektóre starsze kolumny, po prostu... nie grają.

Tannoya najlepiej zrobić samemu, tylko trzeba się na tym trochę znać...

...ja się nie znałem i choć darzę wielką sympatią te głośniki, odpuściłem . ;)

pozdr.

joa.

Akurat u mnie byly robione rozne testy - miedzy innymi - w sumie z juz ponad dwudziestoma roznymi wzmacniaczami - z lampowymi, od wspomnianego wyzej Sun Audio SV2a3 SE o mocy 3,5 W, do lampy w PP-40W , oraz roznymi tranzystorami – od Sugdena 21W w klasie A , poprzez Accuphase

E 350 do Musical Fidelity KW250-250W/8Ohm i zarowno ja jak i pozostali sluchacze nigdy nie stwierdzili jakis wyrazniejszych roznic w brzmieniu, a nawet – jak zapewne wielu kolegow pamieta – nikt nie byl w stanie odroznic grajacych wzmacniaczy. Tannoy-e graly zawsze bardzo dobrze, a w opini wiekszosci kolegow wrecz wybitnie i to niezaleznie od napedzajacego je wzmaka. Te glosniki maja opinie latwych do napedzenia i jest to zrozumiale nie tylko ze wzgledu na spora skutecznosc, ale przede wszystkim na ich minimalna impedancje, ktora nie spada ponizej 6 Ohm !

Mysle, ze byc moze miales akurat troche pecha i nabyles zupelnie inne kolumny (glosniki). Czy nie byly one przypadkiem na zawieszeniach miekkich i 15-to calowe ? Zdaje sie, ze troche narzekales na dudnienia. Otoz ja ostatno chcialem nabyc w celach przetestowania glosniki 12-to calowe Tannoy-a, model 3128 na zawieszeniach miekkich piankowych, aby ostatecznie zadecydowac, który model zostanie w moich obudowach. Na szczescie tak sie zlozylo, ze dwoch kolegow wybieralo sie do mnie na odsluch, a jeden z nich akurat posiadal dokladnie te glosniki. Przed wymiana glosnikow w obudowach wyrazilem swoja opinie jakiego grania sie z nich spodziewam w stosunku do moich na zawieszeniach tkaninowych sztywnych. Dokladnie tak one zagraly, a mianowicie: srednica i wysokie ok., ale bas napompowany, poduszkowaty, rozmyty, co dawalo odczucie zlej kontroli, no i oczywiscie przydudnial, co mi osobiscie bardzo przeszkadza i jest niedopuszczalne. To nie znaczy oczywiscie, ze te glosniki sa zle, ale zapewne potrzebuja innej obudowy - pewnie mniejszej. Byc moze np. w obudowie zamknietej bas bylby super. Pozwole sobie jeszcze przytoczyc zamieszczony kiedys na Audiohobby wpis lancaster-a.

„ To jest po prostu dobry dźwięk. W przypadku Tannoy (z wyjątkiem np. Kingdomów) można brać praktycznie kazdy dobry wzmacniacz 10-15W lub więcej.

Tranzystor, lampa nie ma znaczenia. "

Proponuje wiec, abys sie wybral do mnie i posluchal tych glosnikow - moze jednak do nich wrocisz ...?

Wobec powyzszego mysle, ze najcenniesze ze zdan w napisanej przez Ciebie opinii na temat grania kolumn Tanno-ya jest to:

„ ...choć w sumie zawsze warto się spotkać i sprawdzić samemu. „

Drogi Lutku,

Miałem dokładnie takie same kolumny jak twoje... SRM12X na sztywnym tkaninowym zawieszeniu... co więcej, to były twoje byłe kolumny... ;)

Oczywiście zgadzam się z tym co napisał lancaster, że Tannoye zagrają całkiem niezłym dźwiękiem z niewielkimi wzmacniaczami 10-15W... sam bardzo długo używałem ich z 15W lampką Leben'a na EL84.

... ale powtarzam, że moim zdaniem kolumny SRM12X najlepiej zagrają tylko gdy mają znacznie więcej prądu np. PP EL34, KT66...

Potwierdzam również słowa które mówią o tym, że Tannoy to głośniki wybitne ... jestem ich wielkim fanem...szczerze :)

Uważam jednak, że często i zdecydowanie ich największy potencjał ujawnia się dopiero w dobrych i bardzo przemyślanych konstrukcjach DIY i wówczas potrafią być bardzo lekkim kompanem na małych lampek.

...i potwierdzam również ...narzekałem na dudnienia, ale ...gdy miałem jeszcze HPD295A, ale tam po prostu było coś skopane ze zwrotnicą... to zupełnie inna historia, ale wiem również że są ludzie na forum którzy używają z powodzeniem właśnie tego głośnika HPD to maleńkich SET'ów.

Natomiast nie mogę się zgodzić z tym, że w zasadzie nie ma wyraźnych różnic w dźwięku po zmianie wzmacniacza!

...są i to bardzo wyraźne, za każdym razem.

pozdr.

joa.

Natomiast nie mogę się zgodzić z tym, że w zasadzie nie ma wyraźnych różnic w dźwięku po zmianie wzmacniacza!

...są i to bardzo wyraźne, za każdym razem.

pozdr.

joa.

To ciekawe, gdyz u mnie przewinelo sie juz tylu roznych sluchaczy z roznymi wzmakami i jakos zaden nie byl w stanie nawet odroznic ich we wspolpracy z Tannoy-ami.

Owszem, jesli bardzo sie skupie i jeszcze do tego uzyje przelacznika do natychmiastowego przerzucania wzmakow, to np. miedzy Sun Audio 3,5 W, a Rotelem 100 W da sie wyslyszec minimalnie slabszy impuls basu z 3,5 W, a z kolei pomiedzy Rotelem a lampa Cayin A88T w PP - 40 W - rowniez wyslyszymy odrobine gorsze panowanie nad basem - gorsza kontrole. Ale Ty piszesz o roznicach bardzo wyraznych, a takowych zupelnie nie ma ! Te o ktorych wspominam sa na tyle niewielkie, ze zupelnie nie maja wplywu na przyjemnosc - komfort - sluchania z roznych wzmacniaczy i to uwazam rowniez za duzy plus Tannoy-i. A po ich zakupie nie musimy sie specjalnie martwic o wzmak..., a czy da rade, a czy nie musze kupic o wiekszej mocy, a moze powinien byc duzo drozszy itp.- czyli nie musimy tak bardzo sie martwic o wybor wzmacniacza.

Wyrazilismy swoje opinie, a jak pisales i pisze czesto ja:

Osoby zainteresowane powinny przede wszystkim same posluchac i ocenic, czy im dzwiek odpowiada.

• 1 rok później...

Ukazala sie recenzja mojego wzmacnicza napisana przez Piotra Ryke,jak widac dotyczy wzm lampowego integry CAD CARY SEI (300B)oraz moich referencyjnych sluchawek K-1000,moze dowiecie sie troche jaki posiadam tor odsluchowy i na jakim poziomie on gra!

jeszcze tylko kupno kolumn wysokoskutecznych i bedzie pelnia szczescia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A może zostaw sobie tego Cary do słuchawek ,a do kolumn znajdź normalny wzmacniacz? A może biamping? Jeśli gra wybitnie ze słuchawkami to ja bym tam już nic nie podłączał, wiesz ... szkoda psuć.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Tylko, że za drugi wzmacniacz trzeba zapłacić, a z tym mirek ma problem. Do tego dodatkowe kable to też koszt. A bi-amping to już grzech.

A może zostaw sobie tego Cary do słuchawek ,a do kolumn znajdź normalny wzmacniacz? A może biamping? Jeśli gra wybitnie ze słuchawkami to ja bym tam już nic nie podłączał, wiesz ... szkoda psuć.

to jest integra,naciskasz jeden przycisk i gra natychmiast z kolumnami,nie ma co psuc!

No tak. Bo gdyby był inny wzmacniacz do kolumn to może się zepsuć. Poza tym na pewno nie dałoby się go włączać jednym przyciskiem, tylko skomplikowaną operacją kilkunastu kombinacji... :-)

Tylko, że za drugi wzmacniacz trzeba zapłacić, a z tym mirek ma problem. Do tego dodatkowe kable to też koszt. A bi-amping to już grzech.

Nie marudź; jak byś postępował tak jak Mirek byłbyś już najbogatszym człowiekiem w kraju.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie marudź; jak byś postępował tak jak Mirek byłbyś już najbogatszym człowiekiem w kraju.

masz racje!trwonienie pienidzy na kupowanie ciagle nowych sprzetow i ciagle ich wymiane na nowe to uzaleznienie to przeciez choroba!!!

masz racje!trwonienie pienidzy na kupowanie ciagle nowych sprzetow i ciagle ich wymiane na nowe to uzaleznienie to przeciez choroba!!!

Bycie kutwą to drugi biegun tej choroby :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bycie kutwą to drugi biegun tej choroby :)

akurat powiedzial ten co ma drogie kolumny! moze napiszesz jaki masz tor odsluchowy,to zobaczymy twoj stopien "kutwy" ha ha

Jeśli tempo kupowania kolumn nadal będzie take samo, to niedługo trzeba będzie postawić pytanie: jaki najlepszy aparat słuchowy?

kolumny maja byc tylko nastepnym torem odsluchowym,caly czas slucham toru sluchawkowego ktorego przebicie na lepsze przez tor z kolumnami bedzie bardzo trudne!

Cary 300B + sluchawki K-1000 to ciezko przebic przez najlepsze tory He-End z kolumnami,to trzeba miec tory odsluchowe jedne z lepszych na swiecie i grajace w specjalnie dedykowanych pokojach odsluchowych,wtedy dopiero moga zagrac lepiej od tego sluchawkowego zestawu,tutaj mamy opisany podobny przez swietnego recenzenta Piotra Ryke:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba w tym watku bo wgle to juz chyba z 10-ty. Wgle jak czytam posty Mirenia to mam wrazenie ze ma z 10 lat ,wiem ze jest inaczej ale ponoc ludzie dziecinnieja na starosc :D

A najlepsze ze jest to ze slyszalem ww carego z 2ma lub 3 K1000 i zeczywiscie fajne granie ale slyszalem lepsze i to sporo (a jeszcze wiele do posluchania) wiec nie ma czym sie podniecac

Chyba w tym watku bo wgle to juz chyba z 10-ty. Wgle jak czytam posty Mirenia to mam wrazenie ze ma z 10 lat ,wiem ze jest inaczej ale ponoc ludzie dziecinnieja na starosc :D

A najlepsze ze jest to ze slyszalem ww carego z 2ma lub 3 K1000 i zeczywiscie fajne granie ale slyszalem lepsze i to sporo (a jeszcze wiele do posluchania) wiec nie ma czym sie podniecac

Cala ta zabawa w audio to dziecinada,gonienie ciagle "kroliczka" i dalsze wydawanie pieniedzy,ktos musi korzystac i zarabiac na audiofilskich nalogach!

Jak tak kolega twierdzi to prosze napisac co lepiej gralo i z czym!prosze tez podac jaki mamy sprzet i zdjecia to bardziej udowodni preferencje i racje kolegi,bo jak nie!to bede mial wrazenie ze kolega ma 5 lat.

"Cala ta zabawa w audio to dziecinada,gonienie ciagle "kroliczka" i dalsze wydawanie pieniedzy,ktos musi korzystac i zarabiac na audiofilskich nalogach!"

Mirek,

Czy Ty masz jaką karę, rodzaj społecznego, forumowego odpracowania?!

Czytając część twoich postów, odnosi się wrażenie, że ta cała - jak ją nazywasz - dziecinna zabawa w audio, zwyczajnie Cię przerosła.Piszesz jakby za karę i często czuje się w tekście rodzaj bólu, cierpienia.

Pogubiłeś się w tym wszystkim, a coraz więcej rozdroży powoduje, że już nie wiesz, gdzie masz skręcić, jaką drogę obrać.

Już samo nazywanie hobby dziecinadą, wskazuje na pewne zaburzenia i mętlik w głowie.

Bez obrazy, ale może przydałaby się karencja w pisaniu, urlop?

To pasja (!)

Jeśli Cię ona nie cieszy, nie sprawia radochy i widzisz w niej tylko dziecinne uganianie się za króliczkiem, to sugeruje głębsze przemyślenia na ten temat.

Jakoś trudno mi pojąć jak można pasję nazywać dziecinadą.

Prócz gonienia królika, jest wiele innych, pośrednich rzeczy, które dodają pikanterii tej pasji.

Są to ludzie, fora, płyty, koncerty i wiele innych.

Męczy Cię audio?

Zacznij chodzić na koncerty, do Opery, czy Teatrów Muzycznych.

Są blogi poświęcone konkretnym artystom, grupom, są cluby zrzeszające ludzi oddanych jakiemuś muzycznemu nurtowi.

Możliwości od metra!

Jeśli i to okaże się "dziecinadą", to spróbuj innych pasji w których będziesz czuł więcej podniecenia.

Ps. Piszesz, że ktoś zarabia na audiofilskich nałogach!

hm.., przecie, to żadna nowość.Na twojej codziennej konsumpcji też zawsze ktoś zarabia i to grubo więcej niż się wydaje.

Szeroki i długi temat, nie na tę zakładkę.

Nie zgadzasz się na ceny i zarabianiu, wejdź w DIY, kupuj firmowe używki z 2/3 ręki - możliwości od metra.

hm.., dziwne to dla mnie!Stary koń już ze mnie, ale kurcze, mnie cieszy każda pierdoła, którą kupię, każda płyta, którą wyszukam u Koszura czy gdzie indziej.Czekam na kuriera jak spragniony wody na pustyni i zły jestem, gdy się spóźnia o godzinę/dwie:))

Lubię, gdy ktoś wpadnie, pogadamy, posłuchamy.., a sam spędzam długie h na słuchaniu, szukaniu, kupowaniu płyt.

Są koncerty, spotkania...

Kurcze.., ile radochy z tego można czerpać!:)

Mam tak samo Piano. To wielka radocha. Jak widać nie dla wszystkich, tylko jeśli ktoś tego nie lubi to po co sobie zawraca tym głowę?

Być może u zarania lubił, ale wieczne poszukiwania np. kolumn, spowodowały taki, a nie inny stan ducha.(?!)

Wiadomo, że apetyt rośnie, to i cena też, a to pociąga za sobą dalsze zmiany w systemie i kolejne koszty.

hehe, humorystycznie, choć na faktach, to kiedyś znałem taką parkę, która przez 10 lat chodziła ze sobą i rozstali się w 11 roku z.., braku "decyzji"!:))

A przecie tu się rozchodzi nie o decyzję "życia", lecz o kolumny, tylko kolumny:))

eee, co mi tam, nie moje kolumny, nie moje życie...

Mam swoje sprawy, radości i smutki.Na szczęście przewaga tych pierwszych jest znaczna:))

Dziwi mnie tylko takie podejście do hobby.

Miłego Panowie, a ja wracam do swoich zajęć i dryndam do kuriera, bo ma dziś dostarczyć kolejną porcję CD:)))

• 3 miesiące później...

Cześć Mirek

Widziałem, że byłeś zainteresowany kupnem Bella Luna Diamante w czarnym piano. Poszukuję tych kolumn w dowolnym kolorze. Gdybyś wiedział gdzie mogę kupić używane w dobrej cenie to napisz proszę,

Cześć Mirek

Widziałem, że byłeś zainteresowany kupnem Bella Luna Diamante w czarnym piano. Poszukuję tych kolumn w dowolnym kolorze. Gdybyś wiedział gdzie mogę kupić używane w dobrej cenie to napisz proszę,

widzialem oferty uzywanych za 1/3 ceny nowych,jak tylko cos znajde to dam znac,zapytaj sie tez u polskiego dilera moze ma ex-demo to za 50% mozesz tez mysle u niego dostac.

Z podlogowych:

2)

Ukryta Zawartość

Miał okazję ktoś tego posłuchać?

Bastanis-Matterhorn-Gemini-1-of-11.jpg

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Miał okazję ktoś tego posłuchać?

Bastanis-Matterhorn-Gemini-1-of-11.jpg

Pozdro

Ukryta Zawartość

to sa referencyjne kolumny recenzenta Marka Dyby, tylko ma z lepszym wysokotonowcem,ten glosnik jest tez w ofercie tej niemieckiej firmy o ktorej tu pisze M.Dyba

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to sa referencyjne kolumny recenzenta Marka Dyby, tylko ma z lepszym wysokotonowcem,ten glosnik jest tez w ofercie tej niemieckiej firmy o ktorej tu pisze M.Dyba

Tyle to ja sam przeczytałem.

Pisałeś gdzieś, że zamierzasz odwiedzić producenta. Liczyłem na Twoje wrażenia.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.