Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy audiofilski pokój

Marek Lacki

Rekomendowane odpowiedzi

Magnepan,

weź pod uwagę, że Modrzew może mieć racje.

Może okazać się, że np. w kablu "chińskie rączki" zamieniły fazę z przewodem neutralnym i wszelki ornung, o który walczymy idzie w pierony.

Kiedyś jak miąłem podwójne gniazdko z bolcem zacząłem się bawić z odwracaniem wtyczki.

Kabel miałem wpięty zgodnie z zasadami i jakie było moje zdziwienie jak po odwróceniu wtyczki zaczęło grać lepiej.

Stwierdziłem, że nie zostawię tego tematu i pierwsze co zrobiłem to odkręciłem gniazdko (nie miałem próbnika), jak się domyślasz jakiś elektryk podpiął kable odwrotnie niż być powinno - przepiąłem kable w gniazdku tak jak być powinno dla własnego lepszego samopoczucia.

Kilka dni później przyszedł znajomy i przyniósł sieciówkę, mówi że fajna to wpinamy. Wpiąłem oczywiście po nowemu zgodnie z fazą i muł. Myślę więc odwrócę wtyczkę na próbę - i co? I gra !

Wyciągnąłem próbnik zakupiony w międzyczasie i się okazało, że w sieciówce co przyniósł kolega są kable na krzyż.

To jak widzisz już dwa miejsca gdzie można wtopić.

Trzecie to wnętrze urządzenia - tam tez przecież składający może zamienić fazę z neutralnym.

Tak więc zanim kogoś zaczniemy obrażać, pomyślmy.

----------------------------------------------------

Magnepan,

weź pod uwagę, że Modrzew może mieć racje.

Może okazać się, że np. w kablu "chińskie rączki" zamieniły fazę z przewodem neutralnym i wszelki ornung, o który walczymy idzie w pierony.

Kiedyś jak miąłem podwójne gniazdko z bolcem zacząłem się bawić z odwracaniem wtyczki.

Kabel miałem wpięty zgodnie z zasadami i jakie było moje zdziwienie jak po odwróceniu wtyczki zaczęło grać lepiej.

Stwierdziłem, że nie zostawię tego tematu i pierwsze co zrobiłem to odkręciłem gniazdko (nie miałem próbnika), jak się domyślasz jakiś elektryk podpiął kable odwrotnie niż być powinno - przepiąłem kable w gniazdku tak jak być powinno dla własnego lepszego samopoczucia.

Kilka dni później przyszedł znajomy i przyniósł sieciówkę, mówi że fajna to wpinamy. Wpiąłem oczywiście po nowemu zgodnie z fazą i muł. Myślę więc odwrócę wtyczkę na próbę - i co? I gra !

Wyciągnąłem próbnik zakupiony w międzyczasie i się okazało, że w sieciówce co przyniósł kolega są kable na krzyż.

Trzecie to wnętrze urządzenia - tam tez przecież składający może zamienić fazę z neutralnym.

Ależ to wszystko wiemy tylko po co sobie dodawać jedną niepotrzebną zmienną w postaci przypadkowych wyjść fazy z gniazd w ścianie?

Wiadomo że przede wszystkim trzeba słuchać i podpinać wszystko później z głową :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No co ty rafael,ty tak na poważnie?Z głową?

Na poważnie to jakiś świr to wszystko wymyślił, poza tym wszystko OK

Ajkiu mu spadło na podłoge i chwilowo nie łapie.Unifikacja fazy z lewej strony odbyła się stosunkowo niedawno.Pamiętam jak montowano gniazda nie zważając na ten fakt.Zresztą dla wtyków schuko to nie ma znaczenia a do tego miałem dwa wzmaki z odwróconą fazą.Napisze jeszcze raz:nawet kable mogą być drewniane by dźwięk był lepszy i preferencje mają znaczenie.Każdy inaczej słyszy i ma inne sprzęta.Jednym podoba się lampa innym trany.

Squad, nikt nikogo nie obraża ale obowiązują pewne normy unijne i basta - chociaż może nam się wydawać że zawsze jest lepiej jak sami uznamy ze niby jest lepiej z fazą

po prawej. Jesli mówisz że składający urządzenie może się pomylić to co to za fachowiec i co to za urzadzenia ? W młynku do kawy,odkurzaczu może. W urządzeniach

hifi nie powinno, w hiend nie ma prawa.

Kup ten wzmak w końcu hi-endowy jak o nim chcesz pisać.Normy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z lewej strony?

Do niedawna jeszcze elektrycy montowali faze z prawej strony bolca.Takie obowiązywały zasady w Polsce w budownictwie.Potem powoli jednak zaczęto montować ją z lewej strony.Urządzenia starsze,które mają kabel zasilający na stałe i to z wtyczką bez miejsca na bolec,jak sprawdzić i czy każdy to robi?Zaznacze,że niektóre wcale jakością nie ustępują tym nowym a nawet je przewyższają.Nie było a jeśli już byli nie mieli takiego wpływu na produkcje.No i nie było w tej branży tzw,taniej produkcji-Chin.Dzisiaj byle sprzęt jest określany mianem Hi-Endu

wystarczy otworzyć Allegro.

Squad, nikt nikogo nie obraża ale obowiązują pewne normy unijne i basta

Prosze o wskazanie źródła tego stwierdzenia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie zawracajcie sobie głowy głupotami po której stronie ma być faza :). I nie ważne czy to w ścianie czy w samym klocku. Zadajcie sobie trud i sprawdźcie czy faza idzie na poczatek uzwojenia czy na jego koniec. To jest najważniejsze. A nie tam z lewej czy z prawej strony. Z lewej lepiej czy z prawej, to można się zastanawiać jak się w twarz od baby dostanie :))).

Nie raz miałem takie doświadczenie,że lepszy był dżwięk jak faza była po prawej stronie ale oczywiście nie zawsze.Zauważyłem taką tendencje przy systemach nie zbalansowanych i nie dual mono.Może to również nie jest regułą,tym bardziej,że nie miałem wszystkiego....wiadomo.

I nie będzie regułą, bo nie każdy producent wyprowadza fazę z tego samego bolca na początek uzwojenia trafa. Najważniejsze aby wiedzieć gdzie faza trafia na uzwojenie. Potem trzeba zrobić identycznie na wszystkich urzadzeniach. A na koniec bawić się w sprawdzanie czy na odwrót będzie lepiej.

Brzmienie lepsze/gorsze zależy tylko od tego czy faza trafia na poczatek czy na kniec uzwojenia.

Jak to zrozumiecie i zapamiętacie, to potem możecie sobie odpowiednio uporządkować wasze wtyczki gniazdka i kabelki. I nie wazne wtedy czy to zrobicie zgodnie z dyrektywani czy nie :).

W podwójnych gniazdach z bolcem z jednej strony mamy fazę z prawej, z drugiej z lewej :). I nie raz nie da się połączyć tak jak chcemy bez przekładania przewodów w kablu lub gnieździe urządzenia. Ma to też swoje zalety bo "odwrotny" kabel będzie nam pasował akurat z drugiej strony podwójnego gniazda :).

Na monobloku zbadałem sobie na którym styku ma być faza aby była na odpowiednim końcu uzwojenia pierwotnego i tak dobieram kable lub przełączam w nich żyły aby faza trafiła na ustalone prze ze mnie oznaczenie w urządzeniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Musiałbyś jarkog mocniej wytłuścić żeby magnepan zrozumiał,on ma z lewej i nie wie czy EC wprowadził lewą strone na początek uzwojenia czy na koniec.

Ogólnie sprowadza się to do tego,że jeden sprzęt może mieć na końcu uzwojenia inny odwrotnie.Więc nie jest tak,że z lewej jest prawidłowo.

Prawidłowo jest tak aby nam dobrze zagrało. Oczywiście najlepiej byłoby aby wszystko było zawsze w jednej i pilnowanej normie. Nie byłoby wtedy problemu.

Co do skosów, wracająć do tematu, to zależnie od kąta skosu i połozenia kolumn może się zdarzyć że będzie coś jak tu:

Ukryta Zawartość

czy tu

Ukryta Zawartość

Czy to może się komuś podobać dźwiękowo to inna sprawa :). Ważne aby pomiarem ustalić czy skosy nie wpłyną niekorzystnie na równy przebieg pasma. A kumulacja dźwięku między skosem i podłogą, gdzie jest kąt ostry, może to zrobić.

Całość może też niekorzystnie wpłynąć na poprawne budowanie sceny. Warto przy próbach wsłuchać się i poobserwować czy dobrze nam sie lokalizuje instrunenty i czy scena ma głebię.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawidłowo jest tak aby nam dobrze zagrało

Gdzieś wcześniej tak napisałem i się zaczęło.

Co do skosów,to mają znaczenie tylko takie,które zaczynają się dosyć głęboko tzn.ścianka kolankowa niska,jeśli jednak ścianka kolankowa jest usytuowana wyżej np.na dwóch metrach(kiedyś tak miałem)to już znaczenie maleje.

Najważniejszy jest kąt skosu i jego współzależność względem źródła dźwięku jego wysokości od podłogi i pozycji słuchacza. W skrócie aby odbicia nie lądowały prosto na słuchaczu. Bo wystarczy że pod samym sufitem umieścimy skośną płaszczyżnę nakierowaną odpowiednio na nas i może się wiele zepsuć. Najlepiej to zwyczajnie porozpraszać/powygłuszać zależnie od potrzeb ustrojami i wtedy rodzaj skosu będzie miał mniejsze znaczenie.

Osobiście mam pochylony nieco TV jako skos na ścianie za kolumnami 120cm nad podłogą (a więc i nad kolumnami nawet) i jak go przysłonię rozpraszaczami, to niestety czuję różnicę. A co dopiero cała ściana nachylona.

Jak kolumny będą wysunięte przynajmniej na wysokość przejścia skośnej ściany w sufit problem się mocno marginalizuje. Ważne co i czy będzie coś na bocznych scianach. Podłoga i sufit nam na za dużo nie pozwalają chociaż np. ja mam na suficie rozpraszające plafonierami oświetlenie; to tez jakieś rozwiązanie.

Szyja cie nie boli od oglądania?Normatyw to oś oczu na tym samym poziomie co oś TV.

Jak ogladam to na fotelu z funkcją relaks. Jest idealnie.

To zależy jak jest pochylone zaparcie/plecy kanapy. Jeśli pochylenie w tył jest większe to TV może wisieć wyżej.

Dokładnie

Dla gospodarza wrzuciłem jeszcze trzy symulacje jak zachowuje się skos niezaadaptowany dla wysokich i dla niskich tonów

Ukryta Zawartość

Jak kolumny będą wysunięte przynajmniej na wysokość przejścia skośnej ściany w sufit problem się mocno marginalizuje.

Niby tak ale jednak nie do końca. Pisałem, że u mnie nawet TV pochylony a jest on płytkim skosikiem i kolumny stoją dużo przed nim a i tak wpływ jest zauważalny.

Rozpraszać, rozpraszać... i będzie zawsze lepiej :)))

Ukryta Zawartość

Widzę, że już została wybrana przez forumowiczów dla kolegi urządzającego kanapa i kąty pochylenia : ) Pokój zapowiada się się ciekawie, no i najważniejsze, że dedykowany do ulubionego hobby. Oby starczyło miejsca na płyty :-P

Prawda jest taka że nawet producenci nie trzymają się jednego standardu ... co klocek to loteria. Któreś z niemieckich pism, nie pamiętam niestety które, publikuje zawsze w wynikach pomiarów na którym bolcu w gnieździe IEC jest faza. Trzeba sprawdzić i tyle.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Svart

Kąty skosów jakie ma takie ma i będą mniej istotne o ile pomyśli coś nad wyeliminowaniem ich wpływu. O ile jakiś fachowiec przyjdzie i pomierzy pomieszczenie odpowiednim zestawem z mikrofonem :). Tu to możemy sobie, jak to już wczesniej napisałem, tylko posugerować zdalnie to i owo. Trzeba być naiwnym aby sądzić że zdalnie na tip top rozwiąże się takie sprawy. Nie bądź śmieszny kolego. Natomiast podpowiedzi i sugestii nigdy za dużo.

Jak ogladam to na fotelu z funkcją relaks. Jest idealnie.

Niby tak ale jednak nie do końca. Pisałem, że u mnie nawet TV pochylony a jest on płytkim skosikiem i kolumny stoją dużo przed nim a i tak wpływ jest zauważalny.

Rozpraszać, rozpraszać... i będzie zawsze lepiej :)))

U mnie jest prawie 40m2 tak ze pewnie zupełnie inne warunki opóźnień czasowych od kolumn a to powoduje zupełnie inne efekty akustyki.

Prawda jest taka że nawet producenci nie trzymają się jednego standardu ... co klocek to loteria. Któreś z niemieckich pism, nie pamiętam niestety które, publikuje zawsze w wynikach pomiarów na którym bolcu w gnieździe IEC jest faza. Trzeba sprawdzić i tyle.

Elberoth, na którym bolcu jest faza to znaczy co? Na żadnym nie będzie do puki jej nie podasz. :). Ale domyslam się ze nieprecyzyjnie sie wyrażając chodzi ci to to na który bolec producent wymaga podanie fazy. Ale to jeszcze nie znaczy że ten bolec będzie na odpowiednim drucie prowadzącym do trafka :).

Tu chodzi o to aby zawsze było wiadomo na którym bolcu klocka jest początek/koniec uzwojenia transformatora :).

A że nie trzymają standardu to już tu pisaliśmy :).

U mnie jest prawie 40m2 tak ze pewnie zupełnie inne warunki opóźnień czasowych od kolumn a to powoduje zupełnie inne efekty akustyki.

NIestety, to prawda. Co pomieszczenie to inne warunki akustyczne.

Tu chodzi o to aby zawsze było wiadomo na którym bolcu klocka jest początek/koniec uzwojenia transformatora :).

Bez ingerencji wewnętrznej w sprzęt jak widać się nie obejdzie ciekawe co robić w okresie gwarancyjnym :)

Trzeba być naiwnym aby sądzić że zdalnie na tip top rozwiąże się takie sprawy.

Ależ niczego podobnego nie sądziłem (oraz nie przeszło mi to nawet przez myśl) i niczego takiego nie napisałem :-P Czytam z zaciekawieniem i czekam na efekt finalny. Każdy nowy pokój cieszyć powinien, a zapewne tak będzie i tym razem.

).

NIestety, to prawda. Co pomieszczenie to inne warunki akustyczne.

Nie narzekam;z tyłu za kolumnami 2 metry jest jeszcze dodatkowe pomieszczenie do którego otwieram drzwi :)

Bez ingerencji wewnętrznej w sprzęt jak widać się nie obejdzie ciekawe co robić w okresie gwarancyjnym :)

Nie trzeba żadnej ingerencji wewnętrznej. Wystarczy sięgnąć do wiedzy od dawna dostępnej.

Fazowanie urządzeń Hi-Fi

(*) i nie tylko (*)

(tłumaczenie ze stron Stein Music)

Podstawa techniczna

Prąd zasilający przenosi się do poszczególnych urządzeń przez wbudowane w nie kable i zasilacze. Ta zależność jest nieunikniona, chociaż może być zminimalizowana przez podłączenie zasilania ‘na około’, a jeśli to niemożliwe, to przez ‘przekablowanie’ podłączenia zasilania w urządzeniu.

Wpływ na odtwarzanie dźwięków

Poprawne sfazowanie kabli i wtyków sieciowych poprawia obraz o przestrzeń w muzyce. Muzyka i wokale maja więcej 'życia', są bardziej wypełnione.

fazowanie - po kolei

Przydatne będą:

* miernik napięcia przemiennego (o zakresie minimum 500VDC) - IMHO wskazówkowy jest lepszy, ale w czasach obecnych o taki trochę trudno.

* kontrolka (śrubokręt z wskaźnikiem czy końcówka jest pod napięciem).

* kartka papieru, albo dobra pamięć ;-).

1. Wyłącz wszystkie jednostki zestawu. Porozpinaj interkonekty i podłączenia masy.

2. Zmierz polaryzacje gniazda sieciowego (w ścianie) np. przy pomocy kontrolki.

Właściwa polaryzacja gniazda sieciowego jest opisana poniżej

3. Ustaw multimetr na zakres 220VAC. Podłącz jeden przewód multimetru do obudowy urządzenia, a drugi do zera ochronnego.

4. Podłącz urządzenie do zasilania i zmierz napięcie pomiędzy urządzeniem a zerem ochronnym - zanotuj wynik

5. Włóż wtyk odwrotnie (przy wtyku euro bez uziemienia) lub podłącz kable we wtyku lub urządzeniu odwrotnie - ponownie zmierz napięcie pomiędzy urządzeniem a zerem ochronnym.

6. Porównaj wyniki poszczególnych pomiarów. Urządzenie jest w fazie, przy mniejszym napięciu pomiędzy urządzeniem a zerem.

7. Zaznacz polaryzacje na wtyku zasilania, tak abyś mógł znaleźć pozycje 'w fazie' przy pomocy tylko kontrolki.

8. Dobrze jest zmierzyć fazowość dla wszystkich urządzeń wchodzących w skład zestawu.

UWAGI

* Dla kabli z uziemieniem stosowanych w Polsce ( z bolcem uziemiającym) czasem konieczne jest przełożenie żył L i N we wtyku, lub w obudowie urządzenia - przy samodzielnej przeróbce można strącić gwarancje na urządzenie.

* Dla urządzeń, które maja zasilanie + zero ochronne warto robić pomiary przy odłączonym zerze ochronnym - inaczej pomiary wykażą 0 (zero) i nie będzie wiadomo które połączenie jest w fazie, a które nie. Szczegóły wyjdą przy pierwszej okazji podłączenia urządzenia do sieci bez zera ochronnego.

Polaryzacja gniazda sieciowego

tutaj powinien byc rysunek typowego gniazda sieciowego z uziemieniem

L - punkt zasilania (tzw. faza)

N - punkt zerowy (zero robocze)

G - punk ochronny (zero ochronne)

audio

góra strony

strona domowa

UWAGA: Autor nie ponosi odpowiedzialności za nieumiejętne wykorzystanie ww. wskazówek. Wszelkie przeróbki we własnym sprzęcie wykonywane są na własne ryzyko.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Nie wszystko jest dla wszystkich :). Ale są i sposoby, do znalezienia tu na forum, jak to określić bez rozkęcania klocków.

NIe da się tego jedynie (przynajmniej metodą próbnika neonowego-najczęściej w urządzeniach zpodwójną kalsą ochronności, bez bolca) w sprzętach gdzie trafo jest odizolowane od pozostałej konstrukcji klocka. Wtedy albo brak plomb ratuje albo już brak gwarancji :).

O widzę że kolega Less już zapodał jeden ze sposobów.

Mozna tak....

Należałoby dodać, że ma to zastosowanie tylko w określonych typach sieci elektrycznej. Ale o tym już autorzy nie wspominają... Brak wiedzy, czy 'zapomnieli'?

Powrót po dłuższej przerwie...

Gdyby tak było jak piszesz to dlaczego p.Marek Lacki powstawiał sobie gniazdka z bolcem. Dlaczego ? Bo są tańsze i prawdopodobnie lepsze.

Tańsze - z pewnością, a czy lepsze - to już kwestia wykonania, ale podejrzewam, że w tym przypadku powód wyboru bolca był bardziej prozaiczny - oferta kolorów i wzornictwa gniazdek schuko dostepnych na krajowym rynku jest mocno ograniczona. Bodajże tylko Ospel posiada w ofercie inne kolory niż biały, a jeśli gniazdko ma jeszcze akceptować drut 4mm to sytuacja dodatkowo sie komplikuje. No ale dla zdeterminowanych zawsze pozostaje opcja bezkompromisowa:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i nawet drut "szóstka" wejdzie ;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.