Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  90 członków

Nordost Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW KABLI FIRMY NORDOST

Gość cdplay.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie do "osłuchanych" w kablach Nordosta. Słyszałem że seria 2 gra lepiej. Stąd mam pytanie. Jak na tą chwilę wypada konfrontacja Frey1 VS. Heimdall 2. Tylko nie piszcie proszę "weź Frey2"

dzięki za sugestię

Zoller

Witam,

mam pytanie do "osłuchanych" w kablach Nordosta. Słyszałem że seria 2 gra lepiej. Stąd mam pytanie. Jak na tą chwilę wypada konfrontacja Frey1 VS. Heimdall 2. Tylko nie piszcie proszę "weź Frey2"

dzięki za sugestię

Zoller

Dobrze że dopisałeś to ostatnie zdanie bo mógłbyś takie odpowiedzi dostać :-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 3 tygodnie później...

Słuchając dziś blue heaven ls ic zastanawiam się, jak muszą grać wyższe modele. Aż się boję.

Ten przewodzik w sumie niepozorny to klasyczny killer na kablosceptyków. Powinni go posłuchać na jakimś sensownym torze w starciu z czymś słabszym. Przez weekend miałem taniego audioquesta red river i różnica jest olbrzymia! Tam gdzie było pół metra mułu pojawiła się kryształowa woda. I wszystko całkiem naturalnie o dziwo brzmi. Dopiero może z godzinę to gra u mnie, ale już jestem fanem ;)

Co ciekawe przez ostatnie kilka dni nie mogłem słuchać gramofonu, coś mi ciągle nie grało po ostatnich kilku zmianach. Dziś wszystko nabrało sensu. Zastanawiam się, czy brać jeszcze red dawna na testy, czy cieszyć się tym, co jest...

????

Skoro się zastanawiasz, to wniosek jest jeden. Red Dawn pozwala zagrać źródłu w sposób przezroczysty. Jeśli nie tego oczekujesz, za to chciałbyś zrobić IC jakąś korektę, to RD nie będzie lepszym wyborem. Ja się zastanawiam, co by było, gdyby urządzenie w środku było okablowane Nordostem? Są takie, które w środku mają Siltecha, ale na moje uszy, to one niezbyt grają. Niby podobna estetyka (choć to złudzenie), a Nordost robi zupełnie inne kable - lepiej przyswajalne i znikające z toru.

A zdaje się chyba Raidho jest okablowane Nordosten.

W przypadku gramofonu nie potrzebuję korekty - mam raczej równo grającą wkładkę. Reszta też ok. Ogólnie teraz słychać, że brzmienie najbardziej modyfikują PŁYTY.

????

Red Dawn jest zmianą na lepsze, przede wszystkim na dole pasma, natomaist Heimdall zabiera wszystko na jeszcze wyższy pułap. Jeżeli masz możliwość kupna go w dobrej cenie, celowałbym właśnie w niego.

Frey - o dziwo - w moim systemie wcale d..y nie urwał. Było lepiej w paru aspektach, ale Heimdall zagrał plastyczniej.

Zadam pytanie trochę z innej beczki. Nordost SPM (głośnikowy) nie za bardzo się u mnie wpisał w system - gra za "gęsto", za ciepło. Oczywiście wiem, że to co piszę brzmi jak herezja. No bo jak Nordost ma zagrać za ciepło? Przecież to kable znane, jako "żylety'.

Być może wynika to z długości kabla - 4 metry. PytanIe brzmi: czy ma ktoś doświadczenie z porównywaniem brzmienia kabli o różnych długościach. Chodzi mi po głowie, aby tego SMPa skrócić do 2 metrów, czyli dwa komplety zrobić z jednego.

Nie wszystkie Nordosty to żylety. Baldur jest kablem grającym dosyć spójnie, a temperatura przekazu nie jest niska.

Nie mam doświadczenia z odsłuchami tych samych kabli o różnych długościach. Na logikę, krótsze powinny być dokładniejsze i precyzyjniejsze.

hellllo, w top hi fi na wyprzedaży jest rca red dawn 1m za 799 pln i ls blue heaven głośnikowy za całe 1420 bodaj. Polecam, sam właśnie kupiłem takiego rca ;)

????

Jeśli kto chciałby blue heaven rca 1m nowy praktycznie (ma z tydzień) polecam na PW. Mam pudełko i paragon.

Kupiłeś nie dawno już sprzedajesz ? Co nie wpasowal ?

:)

hellllo, w top hi fi na wyprzedaży jest rca red dawn 1m za 799 pln i ls blue heaven głośnikowy za całe 1420 bodaj. Polecam, sam właśnie kupiłem takiego rca ;)

Umożliwiają w top hifi posluchać ic w swoim systemie? Z chęcią bym spróbował. Mam obecnie głośnikowe Nordosta Solar Wind i jestem zadowolony.

Kupiłeś nie dawno już sprzedajesz ? Co nie wpasowal ?

Pisałem wyżej, że kupiłem red dawn. Dwa mi nie będą potrzebne.

Umożliwiają w top hifi posluchać ic w swoim systemie? Z chęcią bym spróbował. Mam obecnie głośnikowe Nordosta Solar Wind i jestem zadowolony.

We Wro owszem.

????

• 2 tygodnie później...

halo halo. a musi? Cała seria LS to zupełnie inne IC. NIe wiem, na ile inne brzmieniowo, ale dla mnie dobre. Gram też od kilkunastu dni na sieciowym Red Dawn LS i również mi podszedł :)

????

• 1 miesiąc później...

a głośnikowy RD LS to bajka Panowie. Gra temperaturą podobną do mojego Harmonixa cs 122 improved, ale czyściej. W bezpośrednim porównaniu słychać, że Harmonix coś dodaje do dźwięku, jakieś takie jakby artefakty, które nieco przeszkadzają. Ja to odbieram jako lekkie rozmycie. Nordost poukładał wszystko i wyczyścił. Jestem zdziwiony bo do tej pory nie słyszałem tego na swoim kablu. RD ma bardzo też dobry bas - kontrolowany i rozciągnięty. Góra o dziwo raczej w sam raz, żadnych nadmiernych szpilek i żyletek. Ogólnie czystość, porządek i nieco czaru. Nawet nie wiem, czy ten nordost się wygrzał bo w sumie gra jakiś max tydzień i nie non stop. Na razie go nie mogę jeszcze kupić, ale będę myślał. Choć może się rzucę na wyższy model? kto wie ;)

????

Uzupełniam zaległy wpis. U mnie ostatecznie stanęło na Nordoście Red Dawnie - stary model, taśma. Te kabel daje wszystko to czego szukałem. Jest szybki, naturalnie brzmi, nie podbarwia, ma punktowy bas. Góra początkowo była lekko ostra. Po dwóch dniach grania się uspokoiła. Ponadto kabel ma coś, co chyba tylko w Nordostach znajduję - gładkość przekazu.

• 4 tygodnie później...

Gratulacje. Słuchałem swego czasu Frey'a na RCA i porównywałem go z Heimdallem. Wziąłem drugiego jednakże, gdyż poprawa dźwięku nie była w moim systemie warta znaczącej dopłaty

Heimdall jakoś się obronił i nie został zdominowany :)

w ramach rewolucji sprzętowej w moim systemie zamiast RD wpiąłem pomiędzy przetwornik a pre Freya, natomiast RD poszedł zamiast siltecha ftm pomiędzy pre a koncówkę.

z wpiętym Freyem porównałem RD i Siltecha przepinając je.

Na plus Siltecha - pełniejsza barwa, doświetlone wysokie, więcej basu - gra bardziej dołem, BLACHY!!!

na minus Siltecha - uwypuklony w porównaniu do RD przełom średnicy i wysokich, przez co niekiedy jest trochę krzykliwie :( RD jest neutralniejszy

Stereofonia podobna, z tym, że RD podaje wokal jakby z dwa metry za linią bazy, a Siltech wokal powiększa i podaje bliżej.

U mnie było to mocno słychać przy skręconych do wewnątrz głośnikach, wyprostowanie ich nieco zniwelowało efekt.

trudny wybór. Najlepiej byłoby znaleźć kabel który połączy zalety obydwu.

Poszukam może Tyra, albo wysokiego Siltecha G5.

Zauważyłem też coś ciekawego. Jako że jestem w trakcie zmiany okablowania, mam w tej chwili mieszane, cyfrówka RCA, Frey XLR, RD znów RCA. Po zamianie siltecha RCA na Freya system gra znacznie ciszej, na skali pre muszę wysterowywać tak 5-6 dB więcej aby uzyskać podobne ciśnienie dźwięku. Ciekawe.

Mam podobne spostrzeżenia. W moim systemie, nordost heimdall rca wpięty pomiędzy pre a końcówkę mocy (oba urządzenia primare) powodował, że system grał głośniej niż w przypadku, gdy w to miejsce wpięty był van den hul orchid xlr. Ten ostatni natomiast powodował mocniejszy sygnał, gdy łączył pre i cd. Tak więc opinia, że na xlr system gra głośniej nie zawsze się sprawdza.

Myślę, że system będzie jednak głośniej grał na xlr, ale w przypadku całego tego typu okablowania. Teraz po prostu gdzieś prąd wsiąka :)

Sprawdzę to, ale muszę przerobić kabel, bo moja końcówka ma odwrócone piny.

• 6 miesięcy później...

cześć :) od wczoraj moja "kolekcja" nordost jest nieco większa. na dziś to red dawn LS sieciówka i kabelek rca oraz heimdall 2 dwie sieciówki i głośnikowy. plus qrt qv2. ogólnie chyba jestem ZNORDOSTOWANY

????

cześć :) od wczoraj moja "kolekcja" nordost jest nieco większa. na dziś to red dawn LS sieciówka i kabelek rca oraz heimdall 2 dwie sieciówki i głośnikowy. plus qrt qv2. ogólnie chyba jestem ZNORDOSTOWANY

Poproszę o parę słów na gorąco o głośnikowych Heimdall 2, na ile warte grzechu. Jak sieciówki w stosunku do Chang?

Edytowane przez Panter
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.