Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A nie możecie biegać po prostu naturalnie, tak jak Wam wygodnie?

Chodzi przecież o zdrowie, kondycję i przyjemność, a nie o technikę, która może zaburzyć to wszystko.

No chyba, że zmiana techniki potrzebna jest do bicia rekordów.

Chodzi przecież o zdrowie, kondycję i przyjemność, a nie o technikę, która może zaburzyć to wszystko.

No chyba, że zmiana techniki potrzebna jest do bicia rekordów.

Naturalnie to ja biegałem w wojsku i myślałem ze przy takim biegu umrę :)

Po prostu na początek warto nawet poćwiczyć przy zawodowcach żeby wiedzieć jakich błędów unikać.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak się biega naturalnie to Wam wyjdzie podczas biegania boso po np. korytarzu z twardą podłogą :). I wszystko będzie jasne.

Bolące łydki to dobry znak :). Ale trzeba im powoli dawać się przyzwyczajać. Np. jeżeli biegamy z pięty, to na początek raz w tygodniu zrób bieg (nie koniecznie tak samo długi) ze śródstopia. Na samych palcach to sprinterzy raczej :). Chodzi o to aby cały staw skokowy wykorzystywał swoją amortyzacyjną amplitudę. A więc lądujemy na śródstopiu i pozwalamy nawet w ostatniej fazie dotknąć pietą ziemi, ale tylko dotknąć a nie przywalić w podłoże :). Jak za bardzo będziemy się starali utrzymać piętę za wysoko nad ziemią to łydki właśnie dostają nieco bardziej w kość. :). Na początek nie za długi krok. Najdłuższym też tylko sprinterzy raczej :).

I buty... do biegania z pięty to te z amortyzacją (z wysoką piętą) do biegania ze śródstopia niemal tenisówki :). NikeFree polecam lub podobne. Są wygodne i mają wygodną podeszwę i jedynie symbolicznie amortyzowaną pietę. Wysoka pięta w butach amortyzowanych zabiera część z obszaru amplitudy w której mógłby w pracować w całej rozciągłości staw skokowy.

Po prostu na początek warto nawet poćwiczyć przy zawodowcach żeby wiedzieć jakich błędów unikać.

Zawodowcy też od błedów nie są wolni :). Nawet ci swiatowej klasy potrafili biegać wręcz śmiesznie :). Co skłania do refleksji że chyba i tak najwazniejsza jest siła charakteru i wytrzymałość na ból jeżeli chodzi o zwyciestwo :). Ale w amatorstwie rekreacyjnym nie potrzebujemy chyba az tak się katować :).

Podobnie jest z pływaniem :)

Jest kraul i kraul. Od kilku dni staram się nauczyć pływać naturalną techniką nie walcząc z wodą a starając się z nią zgrać w harmonii :). Ciężko mi idzie bo odruchy wyuczone trzeba zmieniać :).

A tak powinienem na końcu pływać:

Piknie to wygląda :)

Edytowane przez jarkog

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

do biegania ze śródstopia niemal tenisówki :).

Wszystko fajnie jak się biega po wymuskanych ściezkach! Ja na takich płaskich "tenisówkach" ubiłem kamieniami pięty i później dwa miesiące dziękowałem butom z wysoką piętą że mogę w ogóle dalej biegać; w "tenisówkach" nie dawałem rady taki paskudny ból.

To znaczy że mocno lądowałeś na piecie. Albo za długi krok, albo za słabe łydki. Albo po prostu biegałeś lądując na pięcie.

Biegając ze śródstopia nie zużywany nawet butów na pietach :). A co tu dopiero mówić o rozwalaniu pięt :).

A tak powinienem na końcu pływać:

Ależ facet robi kardynalny błąd, dłoń od góry (przodu kierunku w którym płyniemy) do tyłu (nogi) powinien ciągnąć mniejszą ilość wody blisko wzdłuż ciała bo chodzi o to żeby się najefektywniej przesuwać względem medium.

Albo za długi krok,.

Dokładnie tak, nastąpił uraz; jak chcę szybko i efektywnie biegać mocno i daleko staram się ciągnąc nogi do przodu.Jak nie dotknąć piętą podłoża w szpagacie ;)

Co do butów to ścierają się idealnie wg. zalecanego wzorca :)

• Moderatorzy

Jarkog - łatwo gadać : stawiaj bardziej ze śródstopia, nie garb się, lub jak coś dźwigasz to blokuj kręgosłup i pracuj nogami, itp, organizm ma nawyki lub predyspozycje coś jak pisanie lub nie lewą ręką.

Pływanie też fajne i gość pięknie sunie ale bardzo dużo zależy od pływalności (ujemna, neutralna, dodatnia) jak masz ujemną to walczysz o utrzymanie na powierzchni, jak dodatnią to jest śmiech kiedy chcesz zanurkować.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W skrócie o prawidłowej technice biegu:

1. Patrz przed siebie, a nie pod nogi. Nie opuszczaj głowy.

2. Ręce pracują równolegle do ciała. Dłonie na wysokości bioder. Ramiona rozluźnione.

4. Biodra wypchnięte w przód, wyprostowana sylwetka, "otwarta" klatka piersiowa.

5. Wysoko prowadzone kolana.

6. Spadamy i odbijamy się ze śródstopia.

filmik to obrazujący

Ukryta Zawartość

Stench- nie należy się skarżyć że to że tamto trudne :). Po malutku i sukcesywnie trzeba szlifować technikę jak i kondycję :). Byle z przyjemnością i bez spinania się :).

To powinien przeczytać każdy komu bieganie jest bliskie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piękne ujęcia techniki biegu:

Ukryta Zawartość

fajnie widać że sam krok jest w sumie niewyciągnięty, dość krótki ale przedłużany sporą fazą lotu wynikającą z samej prędkości i wybicia. A kontakt stopy lądującej jest w zasadzie tuż przed środkiem ciężkości ciała a nie daleko przed nami. Oznacza to mniejszy wysiłek dla lądującej nogi gdyż nie musi nadmiernie wysilać się aby nas utrzymać. Mniejsza dźwignia.

Ale czas biec do znajomych na Sylwka :)

Wszystkim, biegającym i spacerującym, wszystkiego najlepszego w Nowym 2014 Roku życzę oraz nie gorszych widoków przed sobą w czasie biegania :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jarkog

Kurde a ja po świętach medytacyjnie 3km ;)

Inna sprawa że poprawił mi się humor bo po biegu jak zwykle lepszy odbiór muzyki niż po odejściu od suto zastawionego stołu.

Po kilku(nastu) latach wróciłem do biegania. Biegam dwa, trzy razy w tygodniu od 4 do 8 km. Tempo w zależności od nastroju od ok. 6 do poniżej 5 minut na km. Do poprawiania osiągów się zabiorę jak już się oswoję z bieganiem. Zrobię bazę jak to się mówi... Do końca szkoły średniej regularnie startowałem w różnych zawodach na średnich dystansach (od 1600 m do 5 km), na różnych szczeblach, ale ostatnie prawie 9 lat się strasznie zapuściłem jak chodzi właśnie o bieganie. Teraz stwierdzam, że granie w piłkę z dwa razy w miesiącu i narty w zimie to zdecydowanie za mało. Pozdrawiam biegających i tych nie też.

System gra dobrze, albo nie....

do biegania ze śródstopia niemal tenisówki :)

Tenisówki do biegania?

To jakiś żart chyba. ;-)

Naturalnie to ja biegałem w wojsku i myślałem ze przy takim biegu umrę :)

Czyli biegając nienaturalnie czujesz się lepiej?

Nie rozumiem. Nienaturalny bieg, odbiegający od standardu, który dla każdego z nas jest inny

powoduje szybsze zmęczenie, a nawet kontuzje.

Czyli biegając nienaturalnie czujesz się lepiej?

Nie rozumiem. Nienaturalny bieg, odbiegający od standardu, który dla każdego z nas jest inny

powoduje szybsze zmęczenie, a nawet kontuzje.

Kurna nic nie rozumiesz żadnej aluzji! Stan Wojenny 2 lata zasadniczej służby wojskowej i trochę pojebów. Wybiegany byłem aż za nadto w 1983 zajęliśmy 1 miejsce w ćwiczeniach Warszawskiego Okręgu Wojskowego drugie zajęły Czerwone Berety- dobrzy byli :) Wszystko lepiej robiliśmy od nich bieganie ,strzelanie podnoszenie cieżarka 32 kilo BTS itd itp.

k**wa jak ja wtedy nienawidziłem biegać!!!

Teraz rozumiesz kiedy i dla czego możesz polubić bieganie i kiedy stanie się ono naturalne?

Jak nie rozumiesz to ci wytłumaczę jak ci żaden ch*j nie mówi co masz robić i wyjdzie to niejako od samego Ciebie.

I tymi prostymi żołnierskimi słowami skończmy tę dyskusję.

Tenisówki do biegania?

To jakiś żart chyba. ;-)

Żaden żart. W podstawówce biegało się w tenisówkach czy trampkach na każdych zajęciach w-f a na sali gimnastycznej obowiązkowo w tenisówkach lub na boso. Po za tym napisałem "niemal w tenisówkach" bowiem dziś są dostępne o wiele lepsze odpowiedniki tego rodzaju obuwia niż kiedyś. Nawet podawałem wcześniej. Po za tym można poszukać też wiedzy w sieci i o bieganiu naturalnym wręcz na boso :). Każdy znajdzie coś dla siebie :).

Edytowane przez jarkog

Żaden żart. W podstawówce biegało się w tenisówkach czy trampkach na każdych zajęciach w-f a na sali gimnastycznej obowiązkowo w tenisówkach lub na boso. Po za tym napisałem "niemal w tenisówkach" bowiem dziś są dostępne o wiele lepsze odpowiedniki tego rodzaju obuwia niż kiedyś. Nawet podawałem wcześniej. Po za tym można poszukać też wiedzy w sieci i o bieganiu naturalnym wręcz na boso :). Każdy znajdzie coś dla siebie :).

Tak jak wcześniej pisałem bardzo lubiłem biegać z bardzo cienką podeszwą po naturalnym podłożu; masę frajdy z tego miałem może do tego wrócę :)

Do łażenia,biegania po kamienistych ścieżkach w górach od wiosny do jesieni sprawdziły się u mnie te super wygodne i mocne sandały

Ukryta Zawartość

Ich stosunkowo gruba ale przekazująca stan nawierzchni podeszwa umożliwia gołej stopie pracować w bardziej ekstremalnych warunkach zapewniając pełną swobodę ruchu. Mimo ze to sandały stopa jest idealnie trzymana, niestety zmienili model na nowy,lepszy? (ten był bardzo trwały) i muszę szukać czegoś innego; nowe sandały ecco mi nie podchodzą :(

Ukryta Zawartość

Ja wczoraj zaliczyłem 45cio minutowy bieg po plaży na boso w 30 stopniowym upale a dzisiaj łydki mnie bolą nawet przy drapaniu po głowie... jednak walka na piasku to kompletnie inny wysiłek dla nóg niż w sportowych butach po parkach

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Ja wczoraj zaliczyłem 45cio minutowy bieg po plaży na boso w 30 stopniowym upale a dzisiaj łydki mnie bolą nawet przy drapaniu po głowie... jednak walka na piasku to kompletnie inny wysiłek dla nóg niż w sportowych butach po parkach

No bo kto biega po suchym piachu, najfajniej się biegnie w miejscu gdzie cofa się z piasku woda :)

Ale za to co za cudowny masaż takim luźnym piachem dla receptorów w stopach.

• 3 tygodnie później...

No własnie, ubranie ogranicza; nie tylko ramiączka nie można nawet odetchnąć pełną piersią :).

Od tygodnia biegam w ciężkich butach po kopnym śniegu i nie jest lekko. Towarzystwo z błoń krakowskich też wymiotło a na wiosnę to będzie za póżno na odrobienie formy .

Mój wysiłek fizyczny w terenia wyznaczony jest przez naturalne ograniczenia. Po pierwsze od kilku lat członkiem rodziny jest pies husky. Po drugie mieszkam za miastem i do wyboru mam albo kilka dróg asfaltowych uczęszczanych przez wiejskich debilów albo pagórkowaty dość dziewiczy teren. Wybór jest jasny i dróg używam jedynie jako dojścia do terenów leśnych. Wczoraj urządziłem sobie ponad dwugodzinny spacer po chaszczach w tym po zamarzniętym śródleśnym bagnie. Wyruszyłem ok. 16:00 bez latarki, wierząc w siebie i psa. Pogoda ch..., wiatr cały czas w mordę i do tego padający śnieg. Wróciłem bez kataru i bez stresu z ktorymi wyruszyłem . Pies był wniebowzięty a ja przyniosłem do domu imponujące sople na wąsach i wewnętrzny spokój.

Jestem Europejczykiem.

Wróciłem bez kataru i bez stresu z ktorymi wyruszyłem . Pies był wniebowzięty a ja przyniosłem do domu imponujące sople na wąsach i wewnętrzny spokój.

Szacuneczek :)

sople na wąsach

Posiadasz wąsy?

Prezydent?

.........

Dziś biegłem ok 12 km, po leśnych dróżkach i po zaśnieżonych ulicach, teraz będą wygotowywał w gorącej wodzie kolana.

Nie mac nic lepszego niz bieganie ....aby docenic dzialania NFZ....

Nie wiedziałem że po bieganiu tak o Ciebie dba brytyjski NFZ? czy to prawda ze oni leczą po jednej chorobie bo jakoś to też mi się nie chce wierzyć a na wiosnę chcą mnie ściągnąć do tego dzikiego pełnego polaków kraju.

Wczoraj urządziłem sobie ponad dwugodzinny spacer po chaszczach w tym po zamarzniętym śródleśnym bagnie. Wyruszyłem ok. 16:00 bez latarki, wierząc w siebie i psa. Pogoda ch..., wiatr cały czas w mordę i do tego padający śnieg. Wróciłem bez kataru i bez stresu z ktorymi wyruszyłem . Pies był wniebowzięty a ja przyniosłem do domu imponujące sople na wąsach i wewnętrzny spokój.

Mój też był w taka pogodę wniebowzięty obecnie po 13 latach przyjaźni odszedł do krainy wiecznych biegań za nisko latającymi jaskółkami; to dla odmiany latem lubił najbardziej.

Chodź, chodź dalej; mówi oczyma patrząc na mnie.

Moja uwielbia zimę. Mam szczęście mieszkać w okolicy z takimi ostępami pod bokiem. Nikt inny nie jest na tyle szurnięty żeby tam łazić więc czasem po kilku dniach spotykam własne ślady, tropy zwierzyny i tyle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.