Skocz do zawartości
IGNORED

Śpieszmy się kochać plazmy... :(

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Jest domniemanie, że to nie był wzorzec (w całokształcie) i część badaczy się pomyliła bo plazmy zniknęły z rynku. Oczywiście najwyższe modele Panasonica na końcu produkcji były na prawdę świetne. Można je uznać za wzorcowe.

...Coś Ty Lechu tak uczepił się najwyższych modeli.....czyli co? st60 to badziew? :) ....

..."ekonomiczny" model st60 zjada wszystkie lcd bez wyjątku czy to będą hi-end czy inny end.... ;) :)... ...czy hi-top ;) z wygaszaniem już wygaszonych pikseli... ;)

....szkoda że nie możesz zobaczyć jaki produkuje obraz ( moje ;) ) st60 ( po kalibracji)... zarówno obraz 2D jak i 3D... wiele osób gardzących 3D może by nawet zmieniło zdanie po seansie 3D na 65st60 ( o vt60 czy zt60 nie wspomnę)... chodzi mi o jakość skalibrowanego obrazu.... oczywiscie rozmiar troszkę mały.... :) ;)

... obraz 3D jaki ujrzałem po tuningu nie ma nic wspólnego z trybem fabrycznym.... w 2D była poprawa ale nie tak spektakularna.....

Coś Ty Lechu tak uczepił się najwyższych modeli.....czyli co? st60 to badziew?

Nie, to też wysoki model :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Nie, to też wysoki model :-).

....ufffffffffffffffff...... ;) ..... bo myślałem że sprzedawca wcisnął mi badziewny model ;) .... akurat byłem na zakupach i pomyślałem ze przydałby się nowy tv ;)

....i "znający się na rzeczy" sprzedawca pomylił się i polecił mi właśnie ten telewizorek.... ;) ;) ;)

Biel po prostu nie utrzymuje jasności. 10% inna jasność, 100% przy tych samych ustawieniach inna jasność. Oczywiście żadnej tragedii nie ma.

No i w laboratorium tak wychodzi. Natomiast na znanych mi doskonale scenach filmowych po prostu tego nie widać, a mam teraz porównanie z LCD. Powiem Ci, że dwa prawdziwe z praktycznego punktu widzenia problemy LCD: clouding i słabe kąty są 100 razy bardziej widoczne i uciążliwe. Clouding np. lekko przeszkadza przy oglądaniu filmów z pasami (na pasach widać chmurki), kąty - wiadomo, jak ktoś sobie siedzi akurat z boku.

Pod tym względem to plazma jest akurat bardziej "uniwersalna", bo nie ma żadnych praktycznych wad.

Jedyną praktyczną "wadą" jest zużycie energii - w mojej to było średnio 350W, podczas gdy ten nowy Soniak bierze 60W przy 55 calach...

No i w laboratorium tak wychodzi. Natomiast na znanych mi doskonale scenach filmowych po prostu tego nie widać, a mam teraz porównanie z LCD. Powiem Ci, że dwa prawdziwe z praktycznego punktu widzenia problemy LCD: clouding i słabe kąty są 100 razy bardziej widoczne i uciążliwe. Clouding np. lekko przeszkadza przy oglądaniu filmów z pasami (na pasach widać chmurki), kąty - wiadomo, jak ktoś sobie siedzi akurat z boku.

Pod tym względem to plazma jest akurat bardziej "uniwersalna", bo nie ma żadnych praktycznych wad.

Jedyną praktyczną "wadą" jest zużycie energii - w mojej to było średnio 350W, podczas gdy ten nowy Soniak bierze 60W przy 55 calach...

... bo niestety miałeś starowinkę tą plazmę ;) ... moja 65" maksymalnego poboru ma 440w .... chyba ze oglądamy tylko Antarktydę to wtedy zjada te 440 i nawet delikatnie bzyczy.... ;) :)... a reszta pracy to mniej niż połowa maksimum.... :).... ale jak włączam tv to zaraz cieplej w pokoju się robi... ;)... i mniej na węgiel wydaje.... ;)

Nie rozumiem o co Ci chodzi. Ja miałem najwyższą serię PY800 z nisko schodzącą czernią, dość wysokim kontrastem i idealną ostrością w ruchu, a Ty mi mówisz że to lipa, bo ty miałeś PY8 i to była lipa (btw, kiedyś pamiętam że pisałeś o nim inaczej)

Wygrzebałem test PY85 w AV - był w połowie roku 2008, test mojej PY800 był w połowie roku 2009.

Zarówno czerń jak i kontrast na PY85 były gorsze niże na moim PY800, podejrzewam że Twój PY8 był gorszy od PY85.

Więc naprawdę karkołomną retorykę uprawiasz, trochę tak, jakbyś tłumaczył właścicielowi Passata, że ma słabe auto, bo ty miałeś Polo zeszłej generacji (albo i obecnej generacji) i było lipne.

Napisałem, że ten model PY8 to była mniej więcej ta sama linia rocznikowo co PY800 (niech będzie +/- pare miesięcy) a nie jakieś 2 generacje wstecz jak zasugerowałeś. PY8 był normalnie dostępny w połowie 2008r a PY800 (released 01.2009). ZT60 też nie pojawił się tak szybko po reszcie serii 60... Podejrzewam że obraz, poza nieco gorszą czernią i obróbka obrazu (ruch), praktycznie niczym zbytnio się nie różnił. Ale wiadomo że "prawie" robi różnicę.

a Ty mi mówisz że to lipa, bo ty miałeś PY8 i to była lipa (btw, kiedyś pamiętam że pisałeś o nim inaczej)

No pewnie że pisałem inaczej, bo kiedyś to było cacko, ale czasy się zmieniają i jak się ogląda lepsze to entuzjazm przechodzi. Choć myślę, że nadal by wytrzymał porównanie do większości LCD :)

Chciałem się przede wszystkim odnieść do ostrości starej plazmy i do ostrości LCD - co porównywałeś i opisałeś, tylko właśnie to już trochę nieaktualne bo masz nowy LCD i starą (choć wysoki model) plazmę, a to mylące. Bo od pewnego momentu plazmy Panasonica były wyraźnie ostrzejsze od starych (nie pamiętam czy od serii 20 czy 30). A stary PY8 do ST60 - to jest przepaść w ostrości także tej statycznej. Chyba nawet digitalversus miał takie fajne zdjęcia z porównań ostrości i tam też było widać. PY800 mógł być sporo lepszy od PY8 ale to nie do końca miarodajne porównanie jakości LCD i plazm, za duża różnica czasowa. Choć z tego co piszesz PY800 wytrzymał i takie porównanie, z obecnie jednym z lepszych LCD.

Podejrzewam że obraz, poza nieco gorszą czernią i obróbka obrazu (ruch), praktycznie niczym zbytnio się nie różnił.

takie tam drobiazgi... ;)

Chciałem się przede wszystkim odnieść do ostrości starej plazmy i do ostrości LCD - co porównywałeś i opisałeś, tylko właśnie to już trochę nieaktualne bo masz nowy LCD i starą (choć wysoki model) plazmę, a to mylące.

Mój znajomy kupił w ostatnie wakacje 65 cali ST60 i model ten dobrze znam. W ostrości obrazu to akurat jakiegoś postępu nie widzę. Jest wyraźna różnica jeśli chodzi o czerń i przez to kontrast, ale nie w ostrości. Nawet na ST60 nie ma tego wrażenia, które określiłem wcześniej efektem demówki 4K. Chodzi o taką super klarowność i wyrazistość detali (bez żadnych wyostrzaczy). Myślę że to jest kwestia odwzorowania krawędzi, które z bardzo bliska są stabilniejsze, ostrzejsze niż na plazmie. Szczególnie widać to np. na napisach do filmów. Poza tym akurat układy wspomagania ruchu w lepszych modelach Sony są uznawane za najlepsze, pisał kiedyś o tym Maciek Koper, że w Sonych ruch jest lepszy niż w plazmach. Może na innych elcedekach jest inaczej.

Pisałem kilka dni temu o tym nieszczęsnym LG, który finalnie został oddany.

Przyglądając się cenom OLED szybko wyprowadziłem kumpla z błędu... Pewnie wrócimy do tematu, ale za jakieś za 5 lat.

Wybór (a w zasadzie konieczność) padł na plazmę, ale o ironio są tylko LG 50PB660V w cenie 2.200 z groszami.

W sklepie niby OK, stoi na samym dole w lekkim półcieniu i pierwsze wrażenie całkiem dobre.

Tak na szybko zapodałem kilka filmów MKV z przenośnego twardziela i było całkiem całkiem - w porównaniu do tamtego wcześniejszego "czegoś" to ta plazma jest niczym pyszny placek u babci kontra mrożona pseudopizza z marketu.

Zdaję sobie sprawę, że do Panasonica pewnie mu daleko, ale jednak zapytam: można to kupić?

kąty - wiadomo, jak ktoś sobie siedzi akurat z boku.

Wziąłeś VA to teraz nie narzekaj :)

Na IPS miałbyś lepsze. A i kolory ładniejsze, co pisze Maciek Koper, mogę to potwierdzić z obserwacji własnych.

Jak czytam opisy walorów plazm to się ślinię i chcę biec do sklepu by kupować.

Potwierdzam, że plazmy się powoli doprowadzały reprodukcję video do standardów dawno osiąganych przez wysokie LCD.

U podstaw dramatu plazm, zakończonym zamykaniem fabryk leżą ZASADNICZE PROBLEMY w tematach:

- 3D passive (poza zasięgiem),

- 4K (poza zasięgiem),

- HDR (poza zasięgiem),

- czerń typu OLED (poza zasięgiem),

- monitory PC bliskiego pola (poza zasięgiem),

- wyginanie matryc,

- ogromna konsumpcja energii przy jasności zbliżonej do LCD;

Idę na układ:

Wysokie plazmy są OK !

Mają takie pastelowe odwzorowanie barw ! Lubię to.

Pamiętajmy jednak, że:

- reprodukcja obrazu typu PDP na LCD jest od dawna osiągalna, trzeba tylko chcieć i umieć taki nastaw zrobić,

- pisanie o "oczojebności" LCD to jakiś mit !!!,

- wypalanie i powidoki to był gwóźdź do tej trumny PDP.

- zużycie energii,

- problem z PAL 50Hz ...

AMEN !

A ten znowu sobie chlupnął i się wyżala :)

- 3D passive (poza zasięgiem), ale po co, jak 3D z okularami, niezależnie czy pasywne / aktywne - wymiera śmiercią naturalną.

- 4K (poza zasięgiem), to niewątpliwie prawda, jednak na razie brak jest materiału w 4K, jedynie wątpliwej jakości streaming, na duży wybór filmów 4K na płytach poczekamy pewnie jeszcze kilka lat,

- HDR (poza zasięgiem), zwracając uwagę na wymagania co do jasności - racja, jednak tak jak w przypadku 4K - nie ma jeszcze materiału który to wykorzystuje,

- czerń typu OLED (poza zasięgiem), bez bezpośredniego porównania nikt tego nawet nie zauważy, przynajmniej porównując do ostatnich plazm Panasa i 9 generacji Kuro.

- monitory PC bliskiego pola (poza zasięgiem), monitor służy do zupełnie innych celów niż TV - co ma piernik do wiatraka?

- wyginanie matryc, wygięty ekran jest dla mnie największym marketingowym g.....m jakie dało się wymyślić - następny sposób, jak naciągnąć łosi i sprzedać zeszłoroczną technologię za wyższą cenę.

- ogromna konsumpcja energii przy jasności zbliżonej do LCD, tu się zgadzam - plazmy nigdy nie były dobrym wyborem do dziennego oglądania w mocno nasłonecznionych pomieszczeniach. Jednak w zaciemnionym pomieszczeniu, utrzymując referencyjną jasność 120cd/m2 najnowsze modele były naprawdę oszczędne.

- wypalanie i powidoki to był gwóźdź do tej trumny PDP. MOże w twoim przypadku - jak ktoś nie potrafi używać TV - to może owszem, ja swoją starą oraz nową plazmę katuje codziennie pulpitem z kompa oraz konsolą do gier, a więc teoretycznie - najgorszy możliwy dla plazmy scenariusz, w starej plazmie owszem - delikatne powidoki były, ale łatwo je mozna było usunąć puszczając odpowiednio spreparowany materiał, na nowej VT60 zjawisko powidoków nie istnieje!

- problem z PAL 50Hz ..., jakoś tego nie widzę na VT60, nie widziałem również na stare 5 letniej 42S10

W zasadzie wszystkie opcje potwierdziłeś.

Chcę Ci bardzo podziękować za wpis.

Krótko i na temat:

DZIĘKI

ps.:

PLAZMY bez VÓDY nie idzie oglądać.

Chyba, że płacą na każdy post.

Ale teraz nikt już nie da zeta na marketing plazm.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Podpisuję pod postem aqjarosława

Jeszcze dwie kwestie -

- wypalanie i powidoki - dawno i nieprawda, problem właściwie nie występuje w nowszych modelach dzięki technologiom typu Pixel Orbiter

- PAL 50 Hz - nie jest to problem związany z samą technologią plazmową. Tzw. bug 50 Hz występuje w Panasonikach dlatego, że niestety firma ta trochę olewa rynek europejski i tutejsze standardy nastawiając się bardziej na US i Azję. Ja na szczęście buga nie dostrzegam (nie każdy go widzi i nie każdemu on przeszkadza)

Mam dużą satysfakcję, pisząc w historycznym już wątki PLAZMA kontra LCD.

Przyczyna prosta; PRZEGRALIŚcie ...

Historia jak z Gorbaczowa:

KOMUNIZM JEST THE BEST !!!

Janunio

Nie chce mi się szukać ale gdzieś na tym forum kilka razy było o tym jak w historii elektroniki istniały równolegle 2-3 technologie i te jakościowo lepsze były wypierane przez gorsze, aż do ustalenia się nowego standardu np. VHS.

Dlatego Twój argument nie przedstawia żadnej wartości merytorycznej, a tylko przypominasz wszystkim dobrze znany fakt o dominacji LCD na rynku TV, która potrwa jeszcze przez bardzo długo.

OLEDy to sobie pooglądasz na zdjęciach z wystaw gdzie będą co roku pokazywać nowe prototypy, które na rynek wypuszczają w bardzo krótkich seriach, a po krótkiej wrzawie w prasie giną w czeluściach internetu jak wiadomości o lądowaniu UFO.

Pozdrawiam

Pygar

Ja miałem najwyższą serię PY800 z nisko schodzącą czernią, dość wysokim kontrastem i idealną ostrością w ruchu

Pamiętam, chyba jako ostatnie z plazm Panasa miały niezłe głośniki, nie takie marne pierdziawki jak teraz w każdym modelu. :-)

To był naprawdę świetny sprzęt. Dla mnie wzór z tamtych lat i gdy porównuję do ST to większej różnicy w obrazie nie kojarzę, poza tym, że żarł sporo grosza.

...Coś Ty Lechu tak uczepił się najwyższych modeli.....czyli co? st60 to badziew? :) ...

Lechu pisząc, że ST-60 to wysoki model, trochę się zapętlił, ale starał się wyjść z twarzą, plus dla niego :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Historia jak z Gorbaczowa:

KOMUNIZM JEST THE BEST !!!

nie masz tak że po wytrzeźwieniu jesteś mega-zażenowany patrząc na swoje wpisy?

Pamiętam, chyba jako ostatnie z plazm Panasa miały niezłe głośniki, nie takie marne pierdziawki jak teraz w każdym modelu. :-)

To był naprawdę świetny sprzęt. Dla mnie wzór z tamtych lat i gdy porównuję do ST to większej różnicy w obrazie nie kojarzę, poza tym, że żarł sporo grosza.

i ważyło to bydle tyle, że we dwóch ledwo zdjęliśmy z szafki ;)

- ogromna konsumpcja.....

I tu by się zgadzało, konsumpcja jest zapewne ogromna- wódy. Co z tego, że wygadujesz wciąż te same bzdury, przynajmniej jest wesoło, nudy nie ma. :-) I czy to my naprawdę przegraliśmy? My nadal mamy swoje plazmy, a gdzie jest twoja za 20 baniek? Przyznaj się że zapiłeś pałę i zostawiłeś włączone cudeńko na kilkanaście dni :-)

P.S.- jedynie z 4K miałeś rację. Tu trafiłeś, czyżby to był faktyczny powód zaprzestania produkcji plazm? Punkt dla ciebie.

JJJJJJJJJJJJJJJaaaaaaaaaasne

a gdzie jest twoja za 20 baniek? Przyznaj się że zapiłeś pałę i zostawiłeś włączone cudeńko na kilkanaście dni :-)

:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Lechu pisząc, że ST-60 to wysoki model, trochę się zapętlił, ale starał się wyjść z twarzą, plus dla niego :-)

Chciałem Wam sprawić przyjemność (niektórym), a Wy wciąż narzekacie :-) .

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Lechu ty nam zrobisz dobrze, jeśli nie będziesz już wymyślać tych dziwnych przypadków technologiczno-medycznych :-)

P.S. ale z tym wysokim modelem ST to ci się udało :-)

PLAZMY bez VÓDY nie idzie oglądać.

W twoim przypadku to chyba i bez plazmy trunki są :)

Wyświetl postUżytkownik janunio dnia 13.01.2015 - 23:17 napisał

JJJJJJJJJJJJJJJaaaaaaaaaasne

Ale trzeba przyznać - potrafi nieźle prowokować !

Mam pytanie. Mój Sony w 805 umożliwi nagrywanie na dysk zewnętrzny. Kupiłem taki 500 GB i jest super, jakość obrazu ta sama, ale nie mogę nic zrobić z tym nagraniem, żadnej edycji, wycięcia reklam, skopiowania itp. Co trzeba kupić, aby nagrać program HD z możliwością późniejszej edycji i zapisania na jakiejś płytce bez utraty jakości? Jest to w ogóle możliwe?

Dodam, że jestem zielony w temacie, gdyż dotąd interesowało mnie tylko Hi-Fi audio.

Lechu ty nam zrobisz dobrze, jeśli nie będziesz już wymyślać tych dziwnych przypadków technologiczno-medycznych

I wzajemnie :-).

No dobra. To nie jest wysoki model tylko bardzo dobra relacja cena/jakość.

A tak na marginesie to po czym poznaje się wysoki model, bo z zewnątrz wszystkie TV z grubsza wyglądają podobnie ? Może tak jak audio hi-endzie po cenie ?

Jest niski tylko w hierarchii Panasonica ostatniej serii. ST60 ma obraz lepszy niż poprzedni VT50. A prawda jest taka, że oprócz wyposażenia, to wszystkie serie (nie licząc trochę bardziej odstającej serii X) świecą prawie tak samo. Wraz z wyższymi seriami jest bardzo minimalny przyrost jakości. Dla kupującego to dobrze ale takimi działaniami Panasonic sobie strzelił trochę w kolano, podejrzewam że mało kto wybierał wyższe modele mogąc kupić większy, niższy model, gdy nie widział wyraźnej różnicy w obrazie.

Ma też przewage nad VT60. Jest dużo jaśniejszy.

Chyba tak sądząc po moim prametrze dla 100% bieli 121cd/m2. .... ;) :)

Bo to chyba o ten parametr chodzi ? .... :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.