Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy transport?

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

a co to te pliki som?

Ja tam zielony jestem jak nie wiem co i kto!!..........naprawdę Wam powiadam-na tym sie nie znam wcale.

Moze kiedyś przyjdzie taki momemt ,że pliki będą spełniać moje oczekiwania,ale na razie mi sie nie chce tym absorbować-bo za dużo mam cd i już.

>Lesław01

z twoim podejsciem zadzwon do Elba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zaproponuj dyszke ;-)

tutaj masz to co chyba by się Tobie mogło podobać

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tutaj jeszcze taki plajerek za pół kasiorki

Ukryta Zawartość

decyduj się chopie - wątek przejmą audio show profi i nic z tego nie złapiesz, jajka się rozsypio, potłuczo i tyle z gadania o transpotowaniu muzy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co to te pliki som?

Ja tam zielony jestem jak nie wiem co i kto!!..........naprawdę Wam powiadam-na tym sie nie znam wcale.

Moze kiedyś przyjdzie taki momemt ,że pliki będą spełniać moje oczekiwania,ale na razie mi sie nie chce tym absorbować-bo za dużo mam cd i już.

No i spoko, musu nie ma :)

U nas co kto lubi, nie ma sie co napinac.

Konto w trakcie usuwania

>Lesław01

z twoim podejsciem zadzwon do Elba

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zaproponuj dyszke ;-)

tutaj masz to co chyba by się Tobie mogło podobać

Ukryta Zawartość

a tutaj jeszcze taki plajerek za pół kasiorki

Ukryta Zawartość

Dzięki, Abs za konkrety. Propozycje godne przesłuchania i mi nieznane.

Ten trzeci link to akurat moje ogłoszenie, hehe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja sobie słucham muzyki a nie formatów. Mam CD to słucham CD a jak nie mam CD to słucham pliku.

Mam gdzieś te wyliczanki co lepsze, co gorsze.

Na dziś 95% nowości nie ma na plikach hires więc dyskusja jest zbędna i tyle.

Ten trzeci link to akurat moje ogłoszenie, hehe

to tutaj mnie masz i mnie rozbawiłeś kompletnie :-))

ps

musisz w takim razie zastanowić się nad sobą i może przekierować część zainteresowań w stronę aktywności fizycznej, obcowania z bliskimi, wysłuchiwania przyrody ;-))

musisz w takim razie zastanowić się nad sobą i może przekierować część zainteresowań w stronę aktywności fizycznej, obcowania z bliskimi, wysłuchiwania przyrody ;-))

Nie rozumiem.., możesz trochę jaśniej ?

A ja sobie słucham muzyki a nie formatów. Mam CD to słucham CD a jak nie mam CD to słucham pliku.

sly30, może jakieś propozycje oprócz Cary Audio 306pro ?

Jest też nieco tańsza wersja Cary 303T Pro.

Ma prostsze zasilanie ale ma wyjście lampowe i solid state.

Można wybierać z pilota na którym wyjściu ma grać, można się

pobawić w zmianę lamp a poza tym ma wejście USB poza innymi wejściami

cyfrowymi.

Jest więcej jeszcze tańszych odtwarzaczy które mają wejścia na swój DAC bo tylko taki bierz pod uwagę.

Ukryta Zawartość

sly30, dzięki za sugestie. Akurat jest jakiś model na audiomarktcie. Może się zainteresuję.

Ukryta Zawartość

Wyświetl postUżytkownik Lesław01 dnia 26.05.2013 - 21:01 napisał

Nie rozumiem.., możesz trochę jaśniej

już jaśniej nie potrafię - wybacz.

Sugerujesz, że nie warto kupować nic lepszego niż NAIM CDX2? To jest bardzo dobry odtwarzacz, ale bez oddzielnego zasilania ... hmmm, wydaje mi się że można dużo lepiej. Poza tym lubię testować nowe rzeczy.. czy coś w tym złego ?

hmmm, wydaje mi się że można dużo lepiej.

A mnie się wydaje, że owszem można lepiej ale musisz mierzyć wysoko żeby to lepiej było znaczące.

Ostatnio był na allegro Ancient Audio Lektor V za 10999. Tego byś przetestował ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A mnie się wydaje, że owszem można lepiej ale musisz mierzyć wysoko żeby to lepiej było znaczące.

Ostatnio był na allegro Ancient Audio Lektor V za 10999. Tego byś przetestował ...

Bardzo dobra cena sam Wojtek Pacula sie tym dobrze podniecal do dzis sie podnieca ostro! Mysle ze warto.

A AncientAudio wie co robi, sam sie od nich troche nauczylem ze zdjec, pewnych mykow ;) Koles wie co robi to prawdziwy High-Endowiec. Podziwiam kolesia ;)

Skoro już omawiamy pojęcie transportu w szerokim aspekcie to może jeszcze, żeby włożyć kij w mrowisko takie małe pytanie. Mianowicie co takiego jest w transporcie cyfrowym, że granie z plików jest "bezduszne" i "niemuzykalne"? Czy to kwestia słabej precyzji dźwięku wychodzącego z laptopa/ komputera, czy może w takim graniu jest słaby timing? Może jest jakaś konkretna przyczyna jak brak dedykowanego zegara itp? Przypominam że rozmawiamy tu o dedykowanym komputerze + konwerter typu Berkeley Alpha.

Co do dyskusji na temat ripowania płyt i dostępności plików, to na potrzeby wątku proponuję przyjąć założenie, że wszystkie płyty mamy zripowane i przy każdym zakupie płyt od razu je zgrywamy na dysk.

p.s. wiem że taki wątek już był nie raz omawiany na forum, ale ostatnia rzetelna dyskusja zakończyła się bodajże 2 lata temu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mianowicie co takiego jest w transporcie cyfrowym, że granie z plików jest "bezduszne" i "niemuzykalne"?

Ale mówimy ogólnie o cyfrze kontra vinyl, czy CD kontra pliki?W tym drugim przypadku to jest jedno i to samo, czyli cyfra, tylko nośnik inny. Kiedyś była płyta CD, i jakieś mikroskopijne dyski twarde. Pamiętam, że jeszcze z 8-9 lat temu miałem dysk 10 GB, czyli o objętości jakichś 15 płyt CD, więc 15 lat temu płyta CD to była potęga w porównaniu do dysków po 1 GB, a przecież CD ma już 30 lat.

Obecnie w czasach terabajtowych dysków, płyt DVD i BluRay, pamięci flash itd, płyta jest już przeżytkiem, jej pojemność jest śmiesznie mała, niemniej ciągle wystarczająco duża żeby zapisać na niej 70 minut muzyki bardzo wysokiej jakości. Ale w tym momencie możliwości są inne niż 30 lat temu i tą muzykę można zapisać na wielu innych nośnikach. Obecne nośniki nie dość, że są większe, to jeszcze oferują znacznie szybszy i pewniejszy odczyt. Teoretycznie, to co jest trudnością, czy było nią 30 lat temu przy CD, czyli skomplikowana mechanika czytnika, precyzyjne elementy optyczne itd, dziś można zastąpić plastikową płytką wielkości paznokcia bez żadnych ruchomych elementów, a o znacznie wyższych i stabilniejszych parametrach.

Czy to kwestia słabej precyzji dźwięku wychodzącego z laptopa/ komputera, czy może w takim graniu jest słaby timing?

Każdy transport jest bitperfect - jedyne co ma wpływ na dokładność odtwarzania muzyki, to niby ten jiter, teoretycznie komputerowi nie robi różnicy, jak wypluwa dane, dopóki nie przekroczy jakiejś granicznej wartości zerwania połączenia. Audiofile twierdzą jednak, że nieregularność wypluwania danych jest dla nich słyszalna. Oczywiście, nie można tego zanegować, ale jest pytanie, gdzie są granice ludzkich możliwości, bo gdzieś są. Niemniej producenci DACów wychodzą temu na przeciw - instalują bufory z których dane są pobierane pod dyktando precyzyjnego zegara w DACu. W takiej sytuacji, nie ma znaczenia jak nierównomiernie dane podróżują przez wszystkie podzespoły komputera, bufory, pamięci cache, pliki wymiany ram itd, bo na ostatnim odcinku są już precyzyjnie taktowane przez zewnętrzne urządzenie. W takiej sytuacji dokładność czasowa komputera nie ma żadnego znaczenia. Oczywiście, jak ktoś ma DAC bez bufora i asynchronicznego USB, czy wykożystuje połączenia SPDIF, to już mogą być jakieś różnice (choć trzeba pamiętać o skali, ile nanosekund człowiek słyszy), ale tu znowu rozwiązaniem tego problemu jest odpowiednia implementacja wejścia w DACu, a nie wyjścia w komputerze, i różne próby rozwiązania problemu tych wejść w DACach już się pojawiają.

Może jest jakaś konkretna przyczyna jak brak dedykowanego zegara itp?

Otóż to, ale tym zajmuje się odpowiedni DAC. Dla urządzeń w cenie powyżej 1,5k asynchroniczne USB to już praktycznie standard. Zegar w DACu przetaktowuje sobie dane, i jest mu wszystko jedno co się dzieje wcześniej, dopuki połączenie nie zostanie zerwane i opróżnony bufor, ale wtedy muzyka po prostu nie gra i nie ma na to lekarstwa. Mój ledwo średni w obecnych czasach komputer, obciążony w 100% przez kilka godzin nigdy nie miał problemu z zachowaniem ciągłości transmisji danych audio, więc taki problem w praktyce nie występuje.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Ogólnie przyczyną "komputerowego" grania są zakłócenia. Zakłócenia w przypadku przetwarzania danych cyfrowych odgrywają inną rolę niż dla toru analogowego. W przypadku toru analogowego powoduja jedynie szum, natomiast w przypadku toru cyfrowego powodują błędy czasowe, na które ucho jest niezmiernie wrażliwe. DAC wymaga niezwykle czystego zasilania i sygnału zegarowego. Przykładowo umieszczenie zegara w innym miejscu obudowy może dramatycznie zwiększyć ilość zakłóceń i tym samym obniżyć jego dokładność. Czytałem relację z takich pomiarów.

Patrząc na to, co Elb pisze o Berkeley, to ze wszystkim można się uporać, ale nie jest to trywialne.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Jakoś nikt nie zwraca uwagi na to, w jaki sposób i przy pomocy jakich "zabezpieczeń" są przechowywane dane

na dysku CD i na takim HDD lub SSD. Na płycie znajduje się dużo danych "subkanałowych" opakowujących

"treść cyfrową" - dyski HDD i SSD to wręcz inny świat dla przechowywanych danych. Prostszy i skuteczniejszy.

Niektórzy walczą z opinią, że zgrany na dysk CD nie może grać lepiej od tegoż CD odpalonego z "normalnego"

napędu. A jednak może. Pozbywając się wszelkich naleciałości mechaniki odczytu, systemów korekcji i śledzenia,

a także sposobu transmisji z transformacją SPDIF, w tym drugim przypadku nie ma prawa pojawić się w buforze

inny bit, niż ten związany li tylko z zawartością muzyczną. Zegar DAC-a pobiera sobie do taktowania odpowiednie

paczki i nie ma prawa być mowy o jiterze. To wysoce eleganckie rozwiązanie - bez naleciałości i konwersji.

I to jest nowa strategia syntezy, i to jest nowa koncepcja sztuki ... :)

tak, jak wcześniej napisałem ...

Prawdziwą nowością na miarę czasu byłoby, gdyby Ancient Audio przeprojektował swój niewypał zwany

SD Musa, na SSD Musa i dzięki zamontowanemu dyskowi SSD 500GB + player + DAC + preamp w jednej

ładnej obudowie, zamieszałby na rynku. Oczywiście SSD pod pełną kontrolą użytkownika, tankowane w

zewnętrznej stacji PC. Dosyć kombinowania, ruch na skrót i mogłoby być pozamiatane (w pewnym segmencie)

Zaraz przeczytam, że właśnie nad tym pracują ! :)

Ogólnie przyczyną "komputerowego" grania są zakłócenia. Zakłócenia w przypadku przetwarzania danych cyfrowych odgrywają inną rolę niż dla toru analogowego. W przypadku toru analogowego powoduja jedynie szum, natomiast w przypadku toru cyfrowego powodują błędy czasowe, na które ucho jest niezmiernie wrażliwe. DAC wymaga niezwykle czystego zasilania i sygnału zegarowego. Przykładowo umieszczenie zegara w innym miejscu obudowy może dramatycznie zwiększyć ilość zakłóceń i tym samym obniżyć jego dokładność. Czytałem relację z takich pomiarów.

Sir, ale to są problemy DACa a nie transportu. To jak w dacu zrealizowane jest zabezpieczenie toru analogowego przed zakłóceniami z części cyfrowej to jest przecież zupełnie inna historia. Ten sam problem dotyczy DACa w odtwarzaczu CD jak i DACa samodzielnego z dowolnym innym transportem.

Problem poprawnego odczytu nie istnieje ani dla CD ani dla komputera, pomijając oczywiście skrajne przypadki.

Komputer natomiast jest źródłem absolutnie niekontrolowanych zakłóceń elektrycznych. Nikt nie konstruuje komputera w celu minimalizacji zakłoceń i do tego każdy komputer jest inny. Zupełnie inaczej jest wprzypadku dedykowanego transportu.

Jak widać na przykładzie Berkeley USB, to właśnie największy nacisk położono na eliminację zakłóceń. Inżynierowie z Berkeley od początku twierdzili, że nie byli w stanie zapewnić takiej izolacji umieszczając odbiornik USB w jednej obudowie z DAC'iem. Dla tego powstało osobne urządzenie.

Inżynierowie z Berkeley od początku twierdzili, że nie byli w stanie zapewnić takiej izolacji umieszczając odbiornik USB w jednej obudowie z DAC'iem. Dla tego powstało osobne urządzenie.

Możliwe, że mają rację, jednak z kolei duża cząść producentów naprawdę hiendowych i drogich DACów, mówi, że się da...

Nie rozumiem po co w takim razie to urządzenie skoro i tak wypuszcza sygnał przetaktowany spdif ma pracować na wyjściu USB z komputera. Przecież wystarczyłoby wyjść z komputera optykiem, przetaktować sygnał i puścić dalej, odcięcie od wszelkich zakłoceń jest darmowe i natychmiastowe i takie urządzenie można spokojnie w DACu zmieścić...

No chyba, że przetaktowanie sygnału spdif z racji jego jednokierunkowości jest niemożliwe, albo znacząco mniej dokładne niż USB.

W każdym razie jeśli jest tak dobre, to dowolny komputer (powiedzmy 1000zł) + taktowaczo/odzakłócacz za chyba około 6k i za 7k jest transport o ostatecznej jakości. Zostaje kwestia doboru DACA z priorytetowym wejściem spdif i pozamiatane :)

Nie rozumiem po co w takim razie to urządzenie

To proteza pozwalająca bawić się w PC-Audio, a w gruncie rzeczy nie o to chodzi.

Jedynie dedykowany player bez ułomności PC, systemu operacyjnego, zmian interfejsu, ma szanse na sukces.

To proteza pozwalająca bawić się w PC-Audio, a w gruncie rzeczy nie o to chodzi.

Jedynie dedykowany player bez ułomności PC, systemu operacyjnego, zmian interfejsu, ma szanse na sukces.

Nie bierzesz pod uwagę faktu, że dla wielu użytkowników użycie komputera to zaleta a nie wada. Nie wszyscy chcą się komputera pozbyć. Chodzi mianowicie o elastyczność konfiguracji. Można ją dopasować dokładnie do swoich upodobań - jak się umie oczywiście.

W każdym dedykowanym playerze jest system operacyjny, komputer no i interfejs, który niekoniecznie ci odpowiada.

Jedynym prawdziwym problemem PC audio są zakłócenia, a tych można się pozbyć - niestety nie da się tego zrobić małym kosztem.

" ... Całość oparta jest o dedykowany hardware zbudowany na FPGA. Nie ma tam ani systemu operacyjnego, ani procesora głównego (jest kilka małych, sterujących wyświetlaczem, klawiaturą itp.). Aby zmniejszyć zakłócenia, cały odtwarzacz jest taktowany jednym z dwóch zegarów, w zależności czy próbkowanie nagrania jest z wielokrotnością 44,1, czy 48 kHz. Jeden zegar taktuje i układ odczytu i przetwornik. Odczyt danych, a zwłaszcza wysyłanie ich na przetwornik jest dokonywane przez układ logiczny, a nie procesor. Jest to unikalne rozwiązanie. Dlatego nie ma zakłóceń, ani jittera.

Część foniczna jest rozwinięciem sprawdzonych rozwiązań z Lektorów. Po modyfikacji została zastosowana w Lektorze Air. Jest więc analogowa regulacja poziomu, V-Capy, lampy. "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) =

Ukryta Zawartość

Jedynie dedykowany player bez ułomności PC

Dedykowany player zawsze będzie miał ułomności względem PC. Ograniczenia co do odtwarzanych formatów, ograniczony interfejs, niewygodną obsługę. PC to nieograniczona biblioteka, kompatybilność (obsługa wszelkich formatów), graficzny interfejs (okładki, informacje o artyście) i wszystko pod jednym palcem bez wstawania z fotela. Wszystko to w PCcie za grosze. Jedyny problem, taktowanie i zakłócenia, ale to jest problem który powinien być rozwiązany po stronie DACa, ewentualnie w postaci tego pośrednika berkleyowego kiedy już mowa o ostatecznej granicy.

Aby zmniejszyć zakłócenia, cały odtwarzacz jest taktowany jednym z dwóch zegarów, w zależności czy próbkowanie nagrania jest z wielokrotnością 44,1, czy 48 kHz. Jeden zegar taktuje i układ odczytu i przetwornik. Odczyt danych, a zwłaszcza wysyłanie ich na przetwornik jest dokonywane przez układ logiczny, a nie procesor. Jest to unikalne rozwiązanie. Dlatego nie ma zakłóceń, ani jittera.

No fajnie, drogie, niskozakłóceniowe urządzenie o ograniczonych możliwościach.

PC, jest wysokozakłóceniowy, ale tani i ma nieograniczone możliwości i metody obsługi, wystarczy tylko do niego dokupić drogi killer zakłoceń, albo DACa firmy, która twierdzi, że daje rade zabijać zakłócenia w swoim DACu :)

Jak kogoś stać na obie rzeczy to i tak PC wygrywa.

Ta koncepcja SD Musa była od początku śmiesznie nierealna. Przy całym szacunku dla Pana Waszczyna i jego doskonałych produktów, to tym razem wykazał brak rozeznania w potrzebach rynku. Natomiast taki SSD Musa musiałby już miec w środku zwykły komputer. Tego nie da się zrobić FPGA.

Jest tu pewna istotna kwestia: dedykowane urządzenie tak samo musi sobie poradzic z zakłóceniami jak PC + konwerter czyli będzie tak samo drogie albo droższe. Tracimy za to elastyczność, którą daje PC.

Każdy ma jednak swoje upodobania, jeden woli jeno urządzenie, a inny woli mozliwość zmiany poszczególnych elementów.

Dedykowany player zawsze będzie miał ułomności względem PC. Ograniczenia co do odtwarzanych formatów, ograniczony interfejs, niewygodną obsługę. PC to nieograniczona biblioteka, kompatybilność (obsługa wszelkich formatów), graficzny interfejs (okładki, informacje o artyście)

Co to za bzdury?

Taki Linn ma kilka programów do obsługi, każdy może sobie wybrać co lubi, obsługuje wszystkie próbkowania sygnału, oczywiście są okładki, spisy utworów i super obsługa nie wstając z fotela. No i nie potrzeba używać komputera który nie pasuje do audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.