Skocz do zawartości
IGNORED

Czy przyszłość gęstych plików leży w DSD ?

Rekomendowane odpowiedzi

To w trabancie dało się osiem głośników wsadzić? Bajdurzysz.

No cóż jako użytkownik Trabanta wiesz lepiej ile głośników się w nim mieści. Za to nie wiesz że już w 1962 roku były magnetofony ośmio ścieżkowe i takie systemy odtwarzania.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Generalnie nie biorę udziału w dyskusji o lepszości domowego sprzętu nad domowym sprzętem ani o lepszości nośnika nad nośnikiem czy też jego brakiem... ale jak zobaczyłem na filmiku Wojcka Czern i jego Rogalów Analogowy to pomyślałem, że dodam kilka słów. Ten człowiek jest genialny i niesamowicie oddany idei analogu... po prostu magia! Jego wiedza, zaangażowanie, sposób realizacji, mix i sprzęt użyty do tego wszystkiego to wyżyny jakościowe niedostępne dla wielu realizacji. Dodatkowo, jak materiał oddamy do masteringu w ręce Piotra Nykiela to wychodzą arcydzieła! Stosunkowo nie tak dawno mój przyjaciel realizował część nagrań w Rogalów Analogowy i jakość płyty jest naprawdę zabójcza - istny killer dżwiękowy. Trzeba sobie to powtarzać moi drodzy i wklepać do głowy jak wiersz na pamięć, że jakość nagrań to przede wszystkim brzmienie i dusza wykonawcy, sposób realizacji włącznie z zaangażowaniem i więdzą realizatora, mix, mastering, a na samym końcu nósniki, sprzęt i cały audiofilski przemysł, chociaż niewątpliwie i jak najbardziej zgadzam się, że sprzęt audio jest bardzo ważnym ogniwem w odbiorze tej jakości, bo albo nam ją przekaże albo spłyci i zniekształci.

Parker's Mood

Rafaell.

Żenujący jesteś. Czepiasz się czyjegoś sprzętu a sam swój głęboko ukrywasz.To wygląda na profesjonalizm z amatorskich kręgów. Może Ci nikt nie powiedział ale czasy ściemy i manipulacji się skończyły. Nie masz pojęcia o mojej wiedzy na temat wielokanałówki i magnetofonów analogowych których znajomość rozpocząłem u Stokłosy w Buffo.

Garażowy producencie za dychę Jaki sprzęt posiadasz? Nie zachowuj się jak cwaniaczek za dychę.

Arton, klocki Rafaella biją Twoje na głowę i skończ z tymi docinkami. Wyłącz do diabła ten korektor bo Ci się na uszy rzucił.

Ja tylko chcę by to upublicznił. Wy się wszyscy swoimi klockami bijecie na głowę a w zasadzie klockami po głowach. Z tymi kompleksami to gdzie indziej nie na forum.

Arton, klocki Rafaella biją Twoje na głowę i skończ z tymi docinkami. Wyłącz do diabła ten korektor bo Ci się na uszy rzucił.

Klocki, klockami, ale kable ....

Arton, ciężko żeby ktoś miał większe kompleksy od Ciebie. A jak wziąć pod uwagę Twój wiek to przyszłość jawi się w czarnych kolorach. Mentalność wszechwiedzącego nastolatka żyjącego specyfikacjami. Też się tym jarałem ale w podstawówce czyli jakieś 20 lat temu.

Słuszna uwaga. Też gdy byłem dzieciakiem czytałem różne specyfikacje ale z czasem przekonałem się że firmy wypisują różne rzeczy, często mijając się z prawdą, czasem prawda jest ale mierzona inaczej i znów powstaje błędne przekonanie o wyższości czegoś nad czymś innym, a czasem bywa i tak że jest i prawda i podobne metody pomiaru i niby wszystko jest Ok tyle, że...nie gra lepiej a powinno.

Doświadczenia nabiera się w miarę lat. Potem specyfikacje nie mają już większego znaczenia.

Zachowywanie się jak buc przez wytykanie komuś sprzętu to właśnie objaw o którym wspomniałem. Accu mam kolegę też z klockami w kolorze złotym po 6 latach się wyleczył z tego. No ale jest ciut starczy od Ciebie. Najbardziej się tu skompromitował rafaell. Zaprezentował 100% polskiego zaścianka i tyleż samo amatorszczyzny. Pozwolę sobie zwrócić uwagę, że wątek tyczy innego tematu.

W sierpniowym numerze niemieckiego Audio jest duży artykuł o słuchaniu nagrań w formacie DSD. Jest też porównanie kilku przetworników umożliwiających taki odsłuch. Pod względem relacji ceny do jakości wygrywa DAC firmy Mytek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ze wspomnianą tam wielokanałowością jest problem. Istnieje tylko kilku oferentów tych plików. Na dzień dzisiejszy jedynym praktycznym rozwiązaniem jest posiadanie systemu opartego o odtwarzacz wielokanałowy płyt SACD. Płyt jest zdecydowanie więcej. Takie playery były produkowane za dobrych czasów przez dużych uznanych producentów. Od wielu lat jestem posiadaczem takiego systemu i nie zamierzam z tego rezygnować. Prawda jest taka, że dobrych realizacji wielokanałowych nie da się zastąpić stereofonią. Przyznaję jednak, że jest ich mniej niż więcej.

Niestety ale wielokanałowych odtwarzaczy SACD juź prawie nie ma.

To był świetny pomysł którego Sony nie umiało wykorzystać.

Dzisiejsze dobre odtwarzacze SACD to tylko stereo.

Nowych wydań płyt wielokanałowych też już nie ma a każdym bądź razie

od lat nie widuję tego nigdzie w sprzedaży.

Sony było niegdyś potęgą i mieli wiele świetnych wynalazków ale nie potrafili wykorzystać ich potencjału.

Może dlatego dziś balansują na krawędzi plajty a ich dawny potencjał przejęli inni w tym również Koreańcy.

Z większością wypowiedzi wypada mis się zgodzić. jednak należało by nieco uściślić. Płyty wielokanałowe są wydawane choć nie są to wszystkie SACD. Można powiedzieć, że w dziale z muzyką poważną nie ma problemu.

Co do Sony to w rynku elektroniki powszechnej faktycznie idzie im ostatnio słabo ale na profesjonalnym, na rynku wydawniczym /studia nagraniowe, filmowe, prawa autorskie/ czy ubezpieczeniowym to inna bajka.

Sony ma się znakomicie. Tylko dało spokój z martwym formatem na który szkoda czasu. Niedawno podpisało kontrakt z Hasselbladem dotyczący rozwoju bezlusterkowców z serii Nex. Hasselblad będzie też produkował Nexa ze swoim firmware i w swojej obudowie. Miejmy nadzieję że pojawi się też nowa optyka ze stajni Hassela. Nex jest zdecydowanie najlepszym z serii bezlisterkowców. Widać wiedzą co robią.

SONY nadal jest potęgą w prawdziwym profesjonalnym rynku.

HIGH END Audio to taki status zadartego nosa, podwyższone ego $$$, zawyżona samoocena.

No tak. Ale ich pleyery wielokanałowe SACD są do dziś klasą same dla siebie. To jest prekursor wielikanałowych plików.

• 2 lata później...

Niestety ale wielokanałowych odtwarzaczy SACD juź prawie nie ma.

To był świetny pomysł którego Sony nie umiało wykorzystać.

Dzisiejsze dobre odtwarzacze SACD to tylko stereo.

Nowych wydań płyt wielokanałowych też już nie ma a każdym bądź razie

od lat nie widuję tego nigdzie w sprzedaży.

Sony było niegdyś potęgą i mieli wiele świetnych wynalazków ale nie potrafili wykorzystać ich potencjału.

Może dlatego dziś balansują na krawędzi plajty a ich dawny potencjał przejęli inni w tym również Koreańcy.

Bzdury piszesz !!! zarówno z niskiej, średniej jak i wysokiej półki są produkowane wielokanałowe odtwarzacze SACD

Ciekawe co to dla Ciebie oznacza dobry odtwarzacz SACD

Według debilnego myślenia zapewne 2 kanały i nie może być multi-chanel bo to BEEEE

czyli Krell,Carry,Mcintosh, Esoteric nie zagrają dobrze bo są odtwarzaczami wielokanałowymi.

Sony ma się bardzo dobrze w profesjonalnym dziale i nikt na świeci im nie podskoczy.

Koreańczyk i Chińczyk doprowadził wiele japońskich firm audio-video do skraju bankructwa.

Sony w przeciwieństwie do innych marek japońskich może całkowicie pozbyć się działu konsumenckiego który nie przynosi zysków tylko straty i nie ma sensu konkurować z szajsem który ludzie kupują bo liczy się tylko cena.

Płyt wielokanałowych nikt nie wydaje ponieważ są to duże koszty produkcji a głuchych na tym świecie mamy 99,9 % ludności.

Im wystarcza dźwięk z Youtuba

Mamy skrajny debilizm gdzie ludzie kupują 65 TV 4K a BluRaya nie posiadają bo twierdzą że urządzenie za 400zł jest za drogie i zdecydowanie DVD manta z marketu za 50 zł im wystarcza.

Polskie platformy cyfrowe nadają z jakością pożal się boże ale to i tak jest full wypas, ponieważ większość jedzie i tak na darmowych skompresowanych divix-ach zwanych full HD.

Ale mamy TVP 1 i TVP 2 FULL HD więc po co przepłacać :-)

PS

Zapomniałem !!! są jeszcze tacy którzy twierdzą że maja dwoje uszów więc po co przepłacać i wydawać na multi-chanel.

Zapewne jak medycyna i genetyka rozwinie się do takiego poziomu że będzie można sobie na d...... i nosie wszczepić dodatkowy zestaw uszu obsługujące 5 czy 10 kanałów zainteresują się dźwiękiem wielokanałowym.

Niestety na razie wszystko co nie stereo jest niestety BEEEEEEEEEEEE

Edytowane przez djedryk

Nie narazie tylko już tak jest. Multichannel miał swój dobry czas kilkanaście lat temu i niestety za bardzo się to nie przyjęło. Dziś jako kino domowe jakoś tam żyje ale płyt typowo muzycznych już w zasadzie się nie wydaje.

W najwyższej klasie sprzętów też nie ma żadnych wielokanałowych odtwarzaczy.

Nie ma sie co spierac. Nie wiem ,czy przyszlosz nalezy do gestych plikow DSD , zapewne nie, bo mlodzi wola muze kiepskiej jakosci , ale darmo.

Tak czy inaczej warto posluchac, zeby sobie wyrobic wlasne zdanie.

Uboga, ale bardzo atrakcyjna cenowo oferte plikow DSD 128 ma Marek Koszur w swoim CCD.pl . Sa zapisywane na plycie DVD-R, ktora sie wklada do kompa, wczytuje pliki i przesyla na serwer. Pliki przygotowywane sa z tasm matek z lat 50/60 .

Wlasnie slucham Gerry Mulligan , kupilem tez pozostale tytuly, polecam. Za 69 pln nie dostanie sie plikow dsd 128, na nativedsd plyta kosztuje 25 euro, rabaty sa 10 %, rzadko wyzsze. No i trzeba sciagac duze pliki, zawsze moze sie pojawic jakis niespodziewany problem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Płyt wielokanałowych nikt nie wydaje ponieważ są to duże koszty produkcji.

Wydaje, wydaje - kto szuka, ten znajdzie bez problemu.

SACD Mch - 6313 tytułów -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hdtracks, ktore dotad mialo pliki tylko w pcm wprowadzilo do oferty pliki DSD. Na razie symboliczna ilosc tytulow, ale jednak .

Ciekawe, czy podobnie jak na nativedsd beda to nagrania natywne albo chcoby z tasm analogowych, czy tez tylko konwertowane za pomoca Jriver.

Przelom jednak nastapil.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

To bardzo duże osiągnięcie. Promocja ułomnego technicznie formatu zasługuje na uwagę.

Na szczęście jest to margines i takim pozostanie.

A Mulligana najlepiej słucha się z winylu albo z taśmy.

• 1 rok później...

Temat padł, czy jest inny wątek o DSD itp.? A może już nikt nawet plików nie słucha, tylko używa serwisów streamingowych? :)

Temat padł, czy jest inny wątek o DSD itp.? A może już nikt nawet plików nie słucha, tylko używa serwisów streamingowych? :)

Albo może wręcz przeciwnie, wszyscy grają z gramofonów? ;-)

Albo może wręcz przeciwnie, wszyscy grają z gramofonów? ;-)

Już to widzę :). Chociaż osobiście cały wrzesień grałem właśnie czarne płyty. Od tygodnia zacząłem się trochę bawić w pliki, wygoda olbrzymia, choć czaru raczej brak. Za to jestem zaskoczony jakością plików DSD i innych bardzo gęstych formatów. Z obserwacji wstępnych tylko widzę, że największy sens z DSD itp. jest przy bardzo dobrych realizacjach.

Z obserwacji wstępnych tylko widzę, że największy sens z DSD itp. jest przy bardzo dobrych realizacjach.

Jest dokładnie tak samo jak z PCM - dobre realizacje gęste , niegęste są......po prostu dobre ,bez względu na format.

niegęste są......po prostu dobre ,bez względu na format.

Dokładnie, szkoda zachodu z kupowaniem plików w takich przyapdkach. Lepiej kupić CD i zgrać do WAV'a, już będzie bardzo dobrze, szczególnie przy rocku, metalu i słabszych/średnich realizacjach, a i mamy do teog w ręku fizyczny nośnik. DSD mają sens dla mnie przy świetnych i wybitnych realizacjach, chociaż nadal testuję i nie wiem co będzie dalej. Przy innych vs. dobre źródło CD już trudno wyłapać różnice. Dlatego nie warto bez namysłu kupować rzekomych gęstych formatów starych płyt z rockiem, jazzem itd., skoro i tak większość ma próbkowanie jak zgrane dobrze CD.

Jeśli takowe posiadacie, to może podajcie przykładowe TOP5 plików hi-res DSD/DSF/PCM itp., które mają własnie wybitną jakość.

Ja w ostatnich dniach zachwycam się np.:

Nat King Cole ‎– More Cole Español

R-2575485-1291238914.jpeg.jpg

Mozart: Violin Concertos

2L038.jpg

Oryginalny to pewnie nie będę (za to pierwszy) ale pieprzyć to...... od 20 lat słucham w różnej formie na różnych sprzętach

DSD jest tu naj naj a potem vinyl.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paavloff
  • Pokaż nowe odpowiedzi