Skocz do zawartości
IGNORED

Klub REL subwoofer

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Jezeli T5 będę mial podpiety pod integrę speakonem, a integra robi jednocześnie za końcówkę mocy z frontowymi w kinie domowym, to czy podpisać niezależnie T5 przez rca do amplitunera?

Jeżeli nie, to jak bedzie szedł sygnal na suba w zapisie 5.1?

Uświadomcie mnie proszę.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Koledzy,

Jezeli T5 będę mial podpiety pod integrę speakonem, a integra robi jednocześnie za końcówkę mocy z frontowymi w kinie domowym, to czy podpisać niezależnie T5 przez rca do amplitunera?

Jeżeli nie, to jak bedzie szedł sygnal na suba w zapisie 5.1?

Uświadomcie mnie proszę.

Podepnij niezależnie do Amp. KD przez RCA. REL będzie dostawał sygnał zapisany specjalny dla sub. + wspomagać będzie fronty.

Pozdr.

• 4 tygodnie później...

Podepnij niezależnie do Amp. KD przez RCA. REL będzie dostawał sygnał zapisany specjalny dla sub. + wspomagać będzie fronty.

Pozdr.

Dzięki

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Dzień dobry wszystkim wpisuje sie do klubu z moim REL Strata III w planach R528se polowania trwają, pozdrawiam wszystkich miłośników REL.

Jezeli chodzi o stereo system, nie jestem pewnien czy cokolwiek sie lepiej zintegruje z reszta jak strata iii. oczywiscie to nie najglebszy bas swiata, ale sposob jak on dopelnia subbas dla mojich aktwnych dynaudio acoustic bm6a jest k nie do pobicia. sluchajac system, straataiii virtualnie nie istnieje. tylko gdy go wylacze, v momencie staje sie jasne, jaka rewelacyjna robote na subbasie on robi. dla pelnej informacji, odcinam go na 29-31Hz.

wedlug mnie czar tego modelu polega na jego zamknietej obudowie i z tego powodu doskonalej kontrole basu. swoja doskonala robote dostarcza perfekcyjna precyzyjna zwrotnica z mozliwoscia odciecia od 21Hz (krok co 2-3Hz). z koleji 528ka jest inna konstrukcja z pasywna membrana. wydaje mi sie 528 jest jednak lepsza do kina, strata iii z koleji do kina za slaby, ale do HiFi sterea to moze jednak najlepszy subwoofer wszystkich czasow.

Edytowane przez elektroboy

Jak sie zdecydujesz na zakup to nie zapomnij uaktualnić swojego stanu w klubie RELa :)

No to druga sztuka T9 już stoi;) Właśnie podłączyłem na szybko. Pierwsze co rzuciło sie na ucho to kompletny brak lokalizacji suba na czym mi głównie zależało. Mogę w nich odkręcić crossover nawet na maxa i mocno podbić w nich głośność i dalej nie jestem w stanie zlokalizować skąd dobiega dzwięk:) Gra jakby cała przednia ściana. Druga sprawa to o wiele lepsze wypełnienie pomieszczenia dziwiękiem, brak ogromnego podbicia w narożnikach, w miejscu odłuchu natęzenie jest niemal identyczne. Pierwsze wrażenia pozytywne;)

• 2 tygodnie później...

Tribul jak możesz wrzuć fotke, jak to masz teraz rozstawione.

Mniej więcej tak to stoi, teraz trochę dalej od rogów. Jakość zdjęć kiepska bo telefon średnio sobie z tym radzi w pomieszczeniach

post-27888-0-76509400-1407092048_thumb.jpgpost-27888-0-83854800-1407092062_thumb.jpgpost-27888-0-78635900-1407092081_thumb.jpgpost-27888-0-87514500-1407092096_thumb.jpg

post-27888-0-87725600-1407092470_thumb.jpgpost-27888-0-46753800-1407092484_thumb.jpg

Mniej więcej tak to stoi, teraz trochę dalej od rogów. Jakość zdjęć kiepska bo telefon średnio sobie z tym radzi w pomieszczeniach

post-27888-0-76509400-1407092048_thumb.jpgpost-27888-0-83854800-1407092062_thumb.jpgpost-27888-0-78635900-1407092081_thumb.jpgpost-27888-0-87514500-1407092096_thumb.jpg

post-27888-0-87725600-1407092470_thumb.jpgpost-27888-0-46753800-1407092484_thumb.jpg

Jak spisują się R300 zastanawiam się nad jakimś modelem podstawkowym KEFa biore pod uwagę R300 albo Q300 Pozdrawiam

Zdecydowanie polecam R300. Tu masz mój temat http://www.audiostereo.pl/troche-do-gory-nogami-zmiana-podlogowek-na-podstawkowe-do-5-tys_102862.html , mniej więcej w połowie opisałem wrażenia po odsłuchu w salonie

Edytowane przez TRIBUL

Zdecydowanie polecam R300. Tu masz mój temat http://www.audiostereo.pl/troche-do-gory-nogami-zmiana-podlogowek-na-podstawkowe-do-5-tys_102862.html , mniej więcej w połowie opisałem wrażenia po odsłuchu w salonie

Jakiej muzyki słuchasz ?

Dzięki Tribul za zdjęcia, bardzo estetycznie się to wszystko prezentuje. Masz ten komfort ustawienia, że suby mogą stać każdy koło kolumny.

Czy u Ciebie suby w stereo grają już na stałe ?

Mam nadzieję, że jak już na 100% to wszystko ustawisz to skrobniesz jak to gra, jak się spasowało, zwłaszcza konfiguracja 2+2 vs 2+1.

Tak suby w stereo będą u mnie już zawsze.

Masz ten komfort ustawienia, że suby mogą stać każdy koło kolumny.

Niby tak ale wiem że sprzęt ogółem gra mi na jakies 60 % możliwości, po prostu pomieszczenie ogółem jest niewielkie, ale wkrutce powinno się to zmienić.

Mam nadzieję, że jak już na 100% to wszystko ustawisz to skrobniesz jak to gra, jak się spasowało, zwłaszcza konfiguracja 2+2 vs 2+1.

Jak poustwiam tak jak ma być to napiszę coś więcej. Z dotychczasowych obserwacji, czyli to co rzuciło się na uszy odrazu po podłączeniu drugiego suba, oprócz tego co napisałęm wcześniej, nigdy nie wrócę do suba w ilości jednej sztuki, nie ma takiej opcji. Jak tylko wyłącze jakąkolwiek sztukę odrazu czuję że z jednej strony czegoś brakuje, że z jednej strony najniższych częstotliwości jest jakby więcej, i to nawet na ustawieniu suba na 30 Hz. Po ponownym włączeniu drugiej sztuki zmianie ulega wypełnienie dzwiękiem pomieszczenia, bas jest jakiś inny, bardziej spójny i taki napręzony, ciężko to opisać. Jest jeszcze jedna rzecz, przez to że dwa suby ustawione są ciszej niż jak miałby zagrać to jeden, daje się odczuć o wiele lepsze zejscie, zwłaszcza przy filmach. Ale tak jak pisałem, najlepsza jest równomierność w dźwięku przy odsłuchu stereo, z obu stron wieje nam dołem tak samo, a pojedynczy sub nawet nie wiem z jak wysokiej półki mi tego nie zapewni. Co ważne, przy dwóch subach o wiele lepiej sprawdza się ustawienie szerzej niż kolumny, scena znacznie się poszerza, przy ustawieniu pomiędzy daje się odczuć że sprzęt ustawiony jest trochę na kupie i robi się "wężej" niż jak grają np same kolumny ( przynajmniej coś takiego zaobserwowałem u siebie)

• 1 miesiąc później...

Jak widać budzenie trafa w RELu to wada seryjna, niemal jak w Heglu H100. W moim T5 tez buczy i to od niedawna. W dzień nie słychać, ale późnym wieczorem, jak cisza w calym domu, słychać brumienie i trzeba wyłączyć. Zaczekam jeszcze i pewnie tez oddam do Melomana, żeby wysłali do serwisu.

Jak widać budzenie trafa w RELu to wada seryjna, niemal jak w Heglu H100. W moim T5 tez buczy i to od niedawna. W dzień nie słychać, ale późnym wieczorem, jak cisza w calym domu, słychać brumienie i trzeba wyłączyć. Zaczekam jeszcze i pewnie tez oddam do Melomana, żeby wysłali do serwisu.

NIewątpliwie musisz serwis odwiedzić ...

Tym bardziej w Twoim pokoju to najlepszym rozwiązaniem sa tego typu kolumienki..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Tym bardziej w Twoim pokoju to najlepszym rozwiązaniem sa tego typu kolumienki..

W moim pokoju to najlepiej sprawdziłyby się małe kolumienki na 5 calach i dodatkowo w obudowie zamkniętej;) A R300 pokazują na co je stać w 20 metrach, na odsłuchcach w salonie w 17 metrach wszystko chodziło, kanapa, okna itp. a u mnie się duszą:) Ale jeszcze tylko trochę bo planuję przeprowadzkę.

Nawiasem mówiac, słuchałes ich kiedyś że tak piszesz "kolumienki"?:)

Edytowane przez TRIBUL

W moim pokoju to najlepiej sprawdziłyby się małe kolumienki na 5 calach i dodatkowo w obudowie zamkniętej;) A R300 pokazują na co je stać w 20 metrach, na odsłuchcach w salonie w 17 metrach wszystko chodziło, kanapa, okna itp. a u mnie się duszą:) Ale jeszcze tylko trochę bo planuję przeprowadzkę.

Nawiasem mówiac, słuchałes ich kiedyś że tak piszesz "kolumienki"?:)

Może nie jasno się wyraziłem więc dla mnie wszystkie tego typu kolumny to są kolumienki i nie ze względu na jakosć ich dzwięku tylko ze względu na ich rozmiar. Odsłuchiwacć ich nie odsluchiwałem nie licząc tego co byłem świadkiem kiedyś jak jakiś chlopak je odsłuchiwał, więc około 20 min sobie posłuchalem i ja.. Ale nie wdaje się w polemiki na temat jakości kolumn z użytkownikiem danych kolumn bo uważam że każdy słucha to co lubi i na czym lubi...i nie ma sensu pisac komuś to co się uważa o jego kolumnach. Najważniejsze jest to że akurat Tobie to pasuje i że jesteś zadowolony, a nikomu innemu to nie musi pasować tak jak np dwa suby.Ja jestem zwolennikiem jednego suba i przy wzmacniaczu w zyciu bym nie słuchał muzyki z subem, ale to moje zdanie i moje upodobanie, a każdy robi po swojemu i dzięki temu świat jest fajniejszy. Dobrej nocy życzę. Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

No fajny sprzęcik TRIBUL. Dobrze że kupiłeś przyszłościowo większe suby to w większym pomieszczeniu będzie idealnie. U mnie w 23 metrach już dwa T5 dają ładnie radę i ustawione na godzinie 11. Suby stoją na szafach koło kolumn (na szczęście ciężkich i nie wysokich) i też już do jednego suba nie wrócę. Problem lokalizacji suba przestał istnieć a bas jest lepiej zdefiniowany.

P.S - TRIBUL lepiej nie wchodź już w większą polemikę z lolek126 bo widzę że chłopak pisze posty na jedno kopyto w stylu coś, ktoś kiedyś słyszał, potem ważne żeby tobie sie podobało a potem że i tak jest najlepsze dla niego to co on posiada czyli - nic z tego nie wynika. Chłopak ewidentnie jest niedowartościowany.

Pozdrawiam.

No fajny sprzęcik TRIBUL. Dobrze że kupiłeś przyszłościowo większe suby to w większym pomieszczeniu będzie idealnie. U mnie w 23 metrach już dwa T5 dają ładnie radę i ustawione na godzinie 11. Suby stoją na szafach koło kolumn (na szczęście ciężkich i nie wysokich) i też już do jednego suba nie wrócę. Problem lokalizacji suba przestał istnieć a bas jest lepiej zdefiniowany.

P.S - TRIBUL lepiej nie wchodź już w większą polemikę z lolek126 bo widzę że chłopak pisze posty na jedno kopyto w stylu coś, ktoś kiedyś słyszał, potem ważne żeby tobie sie podobało a potem że i tak jest najlepsze dla niego to co on posiada czyli - nic z tego nie wynika. Chłopak ewidentnie jest niedowartościowany.

Pozdrawiam.

Dobrze że Ty jesteś dowartościowany i zyczę Ci żebyś Ty w życiu tak był dowartościowany jak ja "niedowartościowywany" .. obyś tego dożył..

Nie wiem ile masz lat jak masz już okolo 40 to powinieneś wiedziec co oznacza słowo demokracja, a jeśli masz znacznie mniej to zobacz co to oznacza i co daje ludziom...

Kolego Tribul nic do Ciebie nie mam ani do sprzętu którego posiadasz, za to Tomgda posiadacz kolumn Castle uważa że wszystkie rozumy pozjadał bo ma mega kolumny, a wszytskie inne to nic nie warte.. i w takim przekonaniu niech sobie zyje i niech będzie dowartościowywany..

I oczywiścię życzę szybkiej zmiany lokum ( bo pisałes o tym) a to zawsze jest nowe doświadczenie i wielka radosć.

Pozdrawiam.

Edytowane przez lolek126

Panowie spokojnie:)

Każdy ma to na co go stać i to co mu się podoba, wymieniamy się jedynie poglądami i doświadczeniami:) Ja np. bardzo chicłabym miec Kef R700 bądź R900, ale raz że nie mam pomieszczenia 30 metrów bądź minimum 25 metrów ( inaczej to przerost formy, R300 w 25 świetnie dają radę, tymbardziej z dwoma Relami), a dwa nie stać mnie:) Jeszcze jak by człowiek tylko w stereo pakował to tak, ale prócz stereo czasem oglądne jakiś film i tu też czasem coś zmieniam co szarpie po kieszeni;) Co do R300 to mimo że to podstawkowce to grają jak podłogówki, serio,w slepym teście nigdy by nie zgadł, są trójdrożne, schodzą nisko i rypią aż miło, wystarczy je tylko dobrze zasilić, ja np wogóle nie czuję dyskomfortu po przesiadce z Monitor Audio RX8, a to spore kolumny.. Do tego mamy rewelacyjną barwę, scenę i trójwymiarowośc jaką dają kolumny podstawkowe.

Dobrze że kupiłeś przyszłościowo większe suby to w większym pomieszczeniu będzie idealnie.

Tak właśnie zrobiłem, w subach dobre jest to że zawsze możesz je ściszyć w małym pomieszczeniu, ze zbyt dużymi kolumnami taki manewr nie przejdzie, nawet nie mam takich ustawień w wzmacniaczu jak bass czy wysokie;)

Panowie spokojnie:)

Każdy ma to na co go stać i to co mu się podoba, wymieniamy się jedynie poglądami i doświadczeniami:) Ja np. bardzo chicłabym miec Kef R700 bądź R900, ale raz że nie mam pomieszczenia 30 metrów bądź minimum 25 metrów ( inaczej to przerost formy, R300 w 25 świetnie dają radę, tymbardziej z dwoma Relami), a dwa nie stać mnie:) Jeszcze jak by człowiek tylko w stereo pakował to tak, ale prócz stereo czasem oglądne jakiś film i tu też czasem coś zmieniam co szarpie po kieszeni;) Co do R300 to mimo że to podstawkowce to grają jak podłogówki, serio,w slepym teście nigdy by nie zgadł, są trójdrożne, schodzą nisko i rypią aż miło, wystarczy je tylko dobrze zasilić, ja np wogóle nie czuję dyskomfortu po przesiadce z Monitor Audio RX8, a to spore kolumny.. Do tego mamy rewelacyjną barwę, scenę i trójwymiarowośc jaką dają kolumny podstawkowe.

Wiesz znam ludzi co mają kolumienki :-) podstawkowe i za taką kasę i tak grają że zapewne nie jeden użytkownik kolumn podłogowych by chciał mieć takie kolumienki ... jak np choćby B&W 805 diamond - pięknie grają, nawet nasz jeden z ministrów ma takie kolumienki :-)

Nie wiem czy miałeś przyjemnośc posluchać kolumienek Sonus faber Guarneri Evolution - szt. okolo 30 tys o ile dobrze pamiętam - Kolego można ich słuchac godzinami - coś pięknego, a tym bardziej że odsłuchiwalem ich ze wzmakiem Moon 600i .

Także na pewno kolumienki podstawkowe nie umniejszają pod względem barwy i generalnie jakości dzwięku w stosunku do kolumn podłogowych. Kwestia odpowiedniego wyboru. I w cale nie muszą kosztować fortuny.

Odośnie kupowania sprzętu to dobrze napisaleś ja bym dopisał że trzeba być ... żeby pachać powiedzmy wszystkie pieniądze w jedno jakieś hobby ( o czym wielokrotnie pisałem na innym forum), bo wielu z nas ma kilka i które nieźle kosztują i wydawać na tylko jedno kosztem innych to dla mnie osobiście chora sprawa.. Wspomniane przez Ciebie choćby kino domowe wystarczy tylko kupować oryginalne filmy i suma rocznie wychodzi odpowiednia ale oczywiście wiedzą to Ci którzy kupują oryginalne filmy czy też np płyty cd.

Edytowane przez lolek126

Szczerze to tak drogich kolumn o których wspominasz jeszcze nie słyszałem, i w sumie chyba sie cieszę z tego powodu:)

Odośnie kupowania sprzętu to dobrze napisaleś ja bym dopisał że trzeba być ... żeby pachać powiedzmy wszystkie pieniądze w jedno jakieś hobby ( o czym wielokrotnie pisałem na innym forum), bo wielu z nas ma kilka i które nieźle kosztują i wydawać na tylko jedno kosztem innych to dla mnie osobiście chora sprawa..

Żebyś wiedział:) Znajomi i rodzina i tak ze mnie zlewają że jestem "ułomny" że tyle pieniędze w to wkładam, że miałbym fajnego Mercedesa za to. No jak by nie patrzeć to z tego co liczyłem przez 4 ostatnie lata wydałem ponad 40 tysięcy na to "hobby"...a tu jeszcze na wczasy trzeba pojechac, a zjeśc coś dobrze, a napić się, itp itd, no i jeszcze ten pieprz.. ZUS:)

Nie wspominając o tym że już chodzi mi po głowie Onkyo 828 i nowy wzmacniacz...tylko że te co mnie interesują zaczynają się od 8 tysięcy:/ To hobby to prosta bez końca:)

Edytowane przez TRIBUL

Szczerze to tak drogich kolumn o których wspominasz jeszcze nie słyszałem, i w sumie chyba sie cieszę z tego powodu:)

Żebyś wiedział:) Znajomi i rodzina i tak ze mnie zlewają że jestem "ułomny" że tyle pieniędze w to wkładam, że miałbym fajnego Mercedesa za to. No jak by nie patrzeć to z tego co liczyłem przez 4 ostatnie lata wydałem ponad 40 tysięcy na to "hobby"...a tu jeszcze na wczasy trzeba pojechac, a zjeśc coś dobrze, a napić się, itp itd, no i jeszcze ten pieprz.. ZUS:)

Ja powiem Ci że teraz mniej ale mialem okres że np do dwóch sklepów to jedzenie mi przywozili :-) będąc na odsłuchu.. ja lubię sobie posłuchać drogiego sprzętu na który nie stać byloby mnie bo za wiele innych rzeczy lubię żeby ładować tylko w sprzęt, ewentualnie fizycznie mnie nie stać. Ale jak niektóre kolumny się słuchało z połączeniem odpowiednich wzmaków i okablowania to ciężko było wyjść ze sklepu :-) `Ale są to miłe doznania i jak słuchasz Dżemu że w zyciu są piękne tylko chwile to właśnie słuchając na takim sprzęcie można też się o tym przekonać :-)

Właśnie wszystko kosztuje a życie jest jedno i naprawdę jest tyle fajnych rzeczy do kupienia , zwiedzenia że ładować np w KD wszystko czy w samochód to szkoda życia - bo niestety jest tylko jedno.. zresztą jak kiedyś zmienisz mieszkanie w bloku na dom to sam zobazcysz ile w to cudeńko kasy trzeba ładować :-)

Edytowane przez lolek126

Panowie,

Przestańcie pieprzyć jak potłuczeni.

Przechwalacie się jak dzieci w piaskownicy, czyj tata ma lepszy samochód. Bo będzie od innych nie "Panowie", tylko "dzieci".

Wrzućcie na luz i nie róbcie śmietnika, albo sobie róbcie dobrze na priv.

. zresztą jak kiedyś zmienisz mieszkanie w bloku na dom to sam zobazcysz ile w to cudeńko kasy trzeba ładować :-)

Ale ja mieszkam w domu.

Wrzućcie na luz i nie róbcie śmietnika, albo sobie róbcie dobrze na priv.

A dołączysz? Żart oczywiście;)

Oddawałeś T5 do serwisu z tym buczącym trafem?

Edytowane przez TRIBUL

W sumie kasa wcale nie gra, już się o tym przekonałem. Od pewnego poziomu wszystko gra bardzo dobrze i to tylko kwestia naszego gustu i wrażliwości, które kolumny nam się bardziej podobają, bo wszystkie grają inaczej. Ta różnica w charakterze dźwięku więcej znaczy niż te minimalne przyrosty jakości.

Ja np. bardzo chicłabym miec Kef R700 bądź R900, ale raz że nie mam pomieszczenia 30 metrów bądź minimum 25 metrów ( inaczej to przerost formy, R300 w 25 świetnie dają radę, tymbardziej z dwoma Relami), a dwa nie stać mnie:) Jeszcze jak by człowiek tylko w stereo pakował to tak, ale prócz stereo czasem oglądne jakiś film i tu też czasem coś zmieniam co szarpie po kieszeni;) Co do R300 to mimo że to podstawkowce to grają jak podłogówki, serio,w slepym teście nigdy by nie zgadł, są trójdrożne, schodzą nisko i rypią aż miło, wystarczy je tylko dobrze zasilić, ja np wogóle nie czuję dyskomfortu po przesiadce z Monitor Audio RX8, a to spore kolumny.. Do tego mamy rewelacyjną barwę, scenę i trójwymiarowośc jaką dają kolumny podstawkowe.

Te Kefy R fajne kolumienki, żywe, bardziej "rockowe", trochę konturowe. Barwą i generalnie średnicą może niespecjalnie czarują ale co do basu to wierzę, że R300 mogą dorównać (do pewnego poziomu głośności) mięsistością basu takim średnim podłogówkom od np MA. R900 w sumie to też nie jakieś potwory na pozór (dwie 20-stki) ale mają niesamowity bas (dynamika, wykop, moc), dwa Rele T5 z pewnością by wysiadły przy nich.

Tomgda posiadacz kolumn Castle uważa że wszystkie rozumy pozjadał bo ma mega kolumny, a wszytskie inne to nic nie warte.. i w takim przekonaniu niech sobie zyje

Knighty jak dla mnie też są super ;)

Ale to nie oznacza że muszą być dla każdego takie, jak zwykle kwestia gustu bo jakości jako takiej "zmierzyć" się nie da.

Najważniejsze jest to że akurat Tobie to pasuje i że jesteś zadowolony, a nikomu innemu to nie musi pasować tak jak np dwa suby.Ja jestem zwolennikiem jednego suba i przy wzmacniaczu w zyciu bym nie słuchał muzyki z subem, ale to moje zdanie i moje upodobanie, a każdy robi po swojemu i dzięki temu świat jest fajniejszy. Dobrej nocy życzę.

Też nie jestem zwolennikiem subów do stereo, choć niektórym kolumnom lekkie wspomaganie wychodzi na dobre. Dwa suby grają jednak odczuwalnie lepiej od jednego, słychać różnicę - gra bardziej "równomiernie" mimo zapewnień o "niekierunkowości" basu. Tylko przy takim rozwiązaniu znowu dochodzi dylemat - czy jeden lepszy, droższy sub - czy dwa tańsze, gorsze.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.