Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalne źródło dźwięku do 20 tyś PLN

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Ja pytałem o sprzęt umożliwiający odsłuch płyt CD. Oczywiście odtwarzacz CD powinien posiadać wejścia cyfrowe. Ich brak jest dla mnie irytujący bo mam zamiar podłączyć do nich Playstation 3 na której oglądam filmy.

A propos... uzytkowanie Playstation 3 to sama przyjemność. Dla mnie to fenomenalne urządzenie, które pokazuje jak powinno się konstruować elektronikę w XXI wieku.

Jeśli za niecałe 2000 PLN wiele lat temu mogłem kupić sprzęt który dzięki aktualizacjom nadal jest nowoczesnym urządzeniem umozliwiającym na przykład odczyt płyt 3D to dlaczego kupując odtwarzacz CD/DAC za 20-30 tyś PLN nie mam oferowanej aktualizacji oprogramowania swojego CD? Wiem że takie aktualizacje niektóre firmy robią ale to kilka procent a powinien to być standard w high-endzie.

Dlatego będę się skłaniał w kierunku produktów które nie zostawią mnie na lodzie gdy pojawi się nowy format HD na rynku...

Kto waszym zdaniem jest najbardziej na czasie z aktualizowaniem oprogramowania swoich produktów cyfrowych? DCS?

Mylisz pojęcia/szukasz wymówek. W "czystym" audio producent musiałby przewidziec przyszle formaty zapisu plyt, a tego zrobic sie nie da, bo sam soft nie wystarczy, a nikt Ci nie bedzie w przyszlosci wymienial transportu zeby czytal jakis nowy wynalazek typu super extended audio cd. Co z tego, ze Ci dorzuca programowo wieksze probkowanie - to praktycznie czysty marketing jest.A to co można dodać softwareowo, to nowe algorytmy interpolacji (na to stać niewielu - Wadia, dCS, MSB, koniec?) ale i tak producent jest ograniczony wydajnoscia ukladu i kolo sie zamyka.No moze jakas poprawke na UPnP...

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

po przeczytaniu recenzji Jacka Kłosa raczej postawiłbym na ARC CD8...... ,,CD9 troszkę lepszy,,

A ja bym stawiał na ARC DAC 8. IMO znacznie lepszy niż CD 8, który notabene zupełnie mi się nie podobał.Taki dźwięk kreślony grubą kreską bez blasku zupełnie. Ale to moja opinia.

--

Moreno, czekam i czekam na jakieś rozsądne propozycje do rozważenia przez Ciebie ale jak na razie nic oprócz ARC Ref.8 nikt nic ciekawszego nie zaproponował.Tak się składa ze jakieś 3 lata temu mój dobry znajomy posiadał ARC Ref.7

upgradowany do formatu Ref.8 i zrobilismy testy porównawcze z wyśmienitym combo Accustic Arts drive 1 i AA dac 1mk.3

który tak na szybko bez specjalnego okabkowania dosłownie połknął ARC Ref.7/8 cdp pod każdym aspektem grania

Lepsza scena w szerz i w głąb , doskonała kokalizacja każdego z muzyków i lepsze wybrzmiewanie instrumentów a co

najwazniejsze analogowe granie które przypominało granie z vinyla jak za dawnych lat. To tak w skrócie gdyż 3 lata to

kawał czasu od tych porównań i wiele szczegółów mogło umknąć.

I tu pojawia się mały problem gdybyś chciał zakupić zestaw AA z drugiej ręki. Bardzo rzadko pojawia się na wtórnym rynku

i musiałbyś poświęcić trochę czasu i uzbroić się w cierpliwość aby znależć takie combo.Masz co prawda już większy

wybór : AA drive 1,drive 1 mk.2 , drive 2 / AA dac 1 mk.3; dac 1 mk.4; dac Tube ref.II i dac Tube ref.2 mk.2

Myślę nieskromnie że do kwoty 20 tys.zł będzie Tobie ciężko znależć lepiej grający kompakt niż zestaw AA

[ gwarantuję ] - chyba że będzie to jeden z najlepszych napędów Forsell lub Krell MD 10 Reference w asyście Krell 64x dac lub Concert Fidelity 040 dac ale taki zestaw musiałby kosztować minimum 30 tys.zł a nawet lepiej.

W razie dodoatkowych pytań w sprawie AA pisz na priva.

A słuchał ktoś Wadi 581 SE? Oparta jest o moje ulubione PCM 1704. Jak się sprawują dźwiękowo CD Gryphona np. model Mikado?

Piano porównywał bezpośrednio u siebie najnowsze Mikado i ARC CD-7.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tak, po porównaniu kupił ARC CD-7.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A słuchał ktoś Wadi 581 SE?

Piękny player z potężnym basem przypominającym dżwięk uderzanego salami o blat stołu. Po 2h byłem umęczony do granic możliwości.

wyśmienitym combo Accustic Arts drive 1 i AA dac 1mk.3

Wyśmienite combo Accustic Arts zostało "zjedzone" w bezpośrednim porównaniu przez DCSa Pucciniego,i to pod każdym względem,również szeroko pojętej muzykalności czy gładkości :).

Dla jednego DCS,dla kogoś innego ARC-CD-8,jeszcze ktoś inny będzie wolał AA.

A propos Pucciniego,to jego cenie powinno chyba być już bliżej 20kzł niż 30kzł,i może to być propozycja godna rozważenia.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Wyśmienite combo Accustic Arts zostało "zjedzone" w bezpośrednim porównaniu przez DCSa Pucciniego,i to pod każdym względem,również szeroko pojętej muzykalności czy gładkości :).

Dla jednego DCS,dla kogoś innego ARC-CD-8,jeszcze ktoś inny będzie wolał AA.

A propos Pucciniego,to jego cenie powinno chyba być już bliżej 20kzł niż 30kzł,i może to być propozycja godna rozważenia.

DCS Puccini za 20 tyś PLN z ogonkiem to na pewno ciekawa propozycja. Combo mają to do siebie, że trzeba doliczyć koszt porządnej cyfrówki. No chyba że to Reimyo który daje ,,gratisa" na poziomie.

Zanim spędziłem ponad dwa lata z ARC Ref 8 , miałem czas jakiś Esoterica X-05.

Wtedy Nowka kosztowała ok 25 k pln i to był najtańszy sposób zakupu topowego napędu Esoterica VRDS NEO VMK 5. Podobno cena samego napędu to 5 k USD, wiec ten player poza napędem jest prawie za darmo:).

Gra sacd oraz bardzo analogowo- jak na Esoterica - płyty cd.

Jak chodzi o jakość wykonania to moim zdaniem prZebija dużo droższe klocki DCS, o ARC nie wspominając. Polecam oba , zależnie od preferencji muzycznych. REf 8 to zniewalająca barwa, Esoteric gra pięknie klasykę, szczególnie z sacd.

Teraz zastapił go K- 05 , który jest dodatkowo DAC.

W Polsce X-05 sprzedawał Maxaudio.

Konto w trakcie usuwania

Brakuje mi konkretów [ modeli ] Accustic Arts w prównaniu z dCS'em . Nie porównywałem bezposrednio Pucciniego z AA. Jednak znam sygnaturę brzmienia tego anglika. No cóż zanim skomentuję Twój wpis , poczekam aż napiszesz więcej szczegółów.

DCS Puccini za 20 tyś PLN z ogonkiem to na pewno ciekawa propozycja. Combo mają to do siebie, że trzeba doliczyć koszt porządnej cyfrówki. No chyba że to Reimyo który daje ,,gratisa" na poziomie.

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale zdaje się że poszukujesz barwy. DCS, Esoteric,Wadia ani tym bardziej Gryphon Ci jej nie da.

Barwa to: AcusticArts, Audio Note 3.1X, Ancient Audio, Amr dp-777, Ayon 5s, może jakiś MBL?

REimyo 777 jest super, tylko ma jeden jedyny mankament - jak padnie, to masz drogi przycisk do papieru. To wyjaśnia jego aktualną cenę, która jest ułamkiem ceny nowego.

Byłoby też łatwiej Ci coś polecić gdybyś po krótce zaktualizował listę CDP, które słuchałeś z krótkim opisem w nawiasie co było nie tak.

--

Za duże uproszczenie!! Miałem Accustic Arts i Ayona 5S i były bardzo dobre ale Esoteric K-01 w kwestii barwy wcale im nie ustępuje.

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale zdaje się że poszukujesz barwy. DCS, Esoteric,Wadia ani tym bardziej Gryphon Ci jej nie da.

Barwa to: AcusticArts, Audio Note 3.1X, Ancient Audio, Amr dp-777, Ayon 5s, może jakiś MBL?

REimyo 777 jest super, tylko ma jeden jedyny mankament - jak padnie, to masz drogi przycisk do papieru. To wyjaśnia jego aktualną cenę, która jest ułamkiem ceny nowego.

Byłoby też łatwiej Ci coś polecić gdybyś po krótce zaktualizował listę CDP, które słuchałeś z krótkim opisem w nawiasie co było nie tak.

A co ma paść w Reimyo?

A co ma paść w Reimyo?

Już od paru lat czytam że to stary model i laser ma paść :)

Komuś padł?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Już od paru lat czytam że to stary model i laser ma paść :)

Komuś padł?

Nie ma, tylko może.A to byłby Twój najdroższy laser w życiu.

sly: Wybacz ale k-01 w jakiej promocji i 2nd hand by nie byl, nie zdobedziesz go za 20k, a zdaje sie, ze o takich tu mowimy? A tak na marginesie, 80k PLN, za CDP, które laduje TOC plyty przez kilkadziesiat sekund, to ponury żart.

--

Wg dystrybutora laser do Reimyio CDP-777 jest dostepny. Podobno jeszcze nikt nie zgłaszał się do nich z wymianą ... co oczywiście jeszcze o niczym nie świadczy, bo może po prostu tych odtwarzaczy jest w Polsce niewiele.

Lepiej aby to był laser a nie mechanizm, bo tego ostatniego JVC już nie produkuje. Patrząc na to jak zbudowany jest mechanizm, nie zdziwiłbym się, gdyby pochodził 20 lat. Oczywiście zawsze może się zdarzyć jakiś felerny egzemplarz, i paść wcześniej. Ale jak to mówią - no risk, no fun.

Proszę nie mylić odtwarzacza CDP-777, z transportem CDT-777 - ten ostatni zbudowany jest na Philipsie CD-Pro2.

Cytuję wypowiedź Pana Kazuo:

"Jak wiadomo, Philips zakończył produkcję napędów CD Pro-2M – jak sobie z tym poradzi pańska firma?"

"Jeśli chodzi o serwis naszych odtwarzaczy i transportów, to chciałbym uspokoić wszystkich – mamy zgromadzone zapasowe części na wiele, wiele lat. Jeśli zaś chodzi o to, czy CDT-777 wciąż będzie produkowany, to mamy tę samą sytuację: kupiliśmy wystarczającą liczbę napędów CD Pro-2M, żeby kontynuować sprzedaż CDT-777 jeszcze przez długi czas."

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Zapasy CD-Pro2 są na świecie chyba spore, bo jeszcze nie słyszałem, aby któryś z producentów wstrzymał z tego powodu produkcję odtwarzacza opartego o ten mechanizm.

A z tego co wiem to produkcja tego napędu była robiona seriami. Nie zdziwiłbym się gdyby za 5 lat okazało się, że zostanie wypuszczona kolejna seria bo takie będzie zapotrzebowanie rynku.

Nie ma, tylko może.A to byłby Twój najdroższy laser w życiu.

Najdroższym laserem u mnie był brakujący firmy x który został zastąpiony innym, oczywiście po naprawie wybitnego elektronika polecanego na forum silnik zaczął się kręcić w przeciwną stronę i fakt cały super player mogłem sobie położyć na półce jako eksponat.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Najdroższym laserem u mnie był brakujący firmy x który został zastąpiony innym, oczywiście po naprawie wybitnego elektronika polecanego na forum silnik zaczął się kręcić w przeciwną stronę i fakt cały super player mogłem sobie położyć na półce jako eksponat.

Ok, użyłem pewnego uproszczczenia - cały pickup z laserem kosztuje prawie 600 eur. Chyba warto sie zaopatrzyc, gdyby coś. Liczba raczej ograniczona co pewnie dyktuje cenę.

Elb:

.A co do dystrybutora - nigdy do końca prawdy nie powie, przecież siać paniki nie będzie. Moim zamiarem też to nie jest, tylko warto być świadomym w co się wchodzi.

--

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Znakomity,ale jednak troszkę słabszy od Reimyo CDP-777

A ja właśnie wymieniłem Reimyo CDP-777 na ARC CD 8:-) I nie żałuję.

Piękny player z potężnym basem przypominającym dżwięk uderzanego salami o blat stołu.

Malowniczy aczkolwiek wielce trafny opis:-)

Wg mnie do 20 tys. zł nie ma żadnej alternatywy dla ARC CD 8, o ile oczywiście za 20 tys. zł uda się takowy nabyć. Jako szczęśliwy posiadacz oceniam jego dźwięk jako zasadniczo najlepszy spośród zintegrowanych odtwarzaczy. Moja lista rankingowa zintegrowanych CD wygląda następująco:

1. ARC CD 8

2. ARC CD 7

3. Mark Levinson No 512

4. Reimyo CDP-777

5. Accuphase DP-700

Użytkownik Magnepan dnia 20.02.2014 - 17:06 napisał

Piękny player z potężnym basem przypominającym dżwięk uderzanego salami o blat stołu.

Mniemam, że nie w plasterkach :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.