Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego winyl NIE BRZMI lepiej od CD?

Rekomendowane odpowiedzi

nic nie przesadziłem, w małych pomieszczeniach znaczenie mają jeszcze odbicia wtórne, prawo akustyki mówi, ze punkt po dotarciu zaburzenia akustycznego staje się zródłem dźwięku, tak, ze jest to bardzo skomplikowany obraz, a przykładowe 2 odbicia na rysunku, odbicie w punktach p1 i p2 dociera do ucha z przesunięciem czasowym (t3+t4)-(t5+t6), i takie róznice czasowe musi przenieść tor audio, pocżąwszy od mikrofonu w studio a skończywszy na głośniku w domu

rys w załąćzniku

a gdzie owe miliony?

Kolega oczywiście wie jak zależy percepcja tych odbić od ich opóźnienia oraz poziomu? wie jakie są typowe wartości tych parametrów w przypadku odbić wtórnych? zna pojęcie czasu zanikania i jego typowe wartości dla pomieszczeń?

Edytowane przez graaf

Wolisz dyskusje w stylu "jestem ignorantem i jestem z tego dumny"?

Czytałeś te teksty? Uważasz, że są "fachowe"?

Poza tym co mają wspólnego z tematem wątku?

To że są dla mnie niezrozumiałe, nie oznacza że jestem ignorantem.

Ktoś kto popisuje się taką elokwencją powinien zadbać o jasny i czytelny przekaz swoich myśli.

Edytowane przez soundchaser

Chodzi jedynie o to, że dyskusja choć na moment przybrała walor techniczny w miejsce zwyczajowego mordobicia. Ignorant, co wydawało mi się jasne, nie dotyczył w tej wypowiedzi ciebie tylko pewnej postawy prezentowanej od pewnego czasu w zakładce.

a gdzie owe miliony?

Kolega oczywiście wie jak zależy percepcja tych odbić od ich opóźnienia oraz poziomu? wie jakie są typowe wartości tych parametrów w przypadku odbić wtórnych? zna pojęcie czasu zanikania i jego typowe wartości dla pomieszczeń?

dorysowałem więcej odbić, jest ich nieskończenie wiele, tyle ile punktów w przestrzeni sali koncertowej, nie fizjolodzy ani akustycy sal koncertowych projektują sprzęt elektroakustyczny przełożeniem na tor akustyczny tych pojęć są zniekształcenia transjentowe, zniekształcenia intermodulacyjne, dynamika i thd, tymi parametrami operuje elektroakustyka i tych musi przestrzegać,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dorysowałem więcej odbić, jest ich nieskończenie wiele, tyle ile punktów w przestrzeni sali koncertowej,

ekhm ...a prawo odbicia?

a zanikanie dźwięku?

nie wspominając o parametrach wtórnych odbić, które ww. ...

nie fizjolodzy ani akustycy sal koncertowych projektują sprzęt elektroakustyczny przełożeniem na tor akustyczny tych pojęć są zniekształcenia transjentowe, zniekształcenia intermodulacyjne, dynamika i thd, tymi parametrami operuje elektroakustyka i tych musi przestrzegać,

i co z tego wynika?

ekhm ...a prawo odbicia?

a zanikanie dźwięku?

nie wspominając o parametrach wtórnych odbić, które ww. ...

i co z tego wynika?

parametry wtórnych odbić? o to spytaj architekta sali koncertowej- wymiary sali i prędkość rozchodzenia dźwięku w powietrzu, mikrofon nie rozróznia co jest falą bezpośrednią, co odbitą, a co wtórnie odbitą, rozróznia tylko amplitudę, częstotliwość i fazę fali akustycznej, panorama przestrzeni stereofonicznej powstaje w mózgu człowieka, polega na wyuczonych skojarzeniach słuchowych związanych z obserwacją wzrokową, a mój rysunek jest poglądowy, narysowałem go ręcznie w paincie,
  • 9 miesięcy później...
  • Redaktorzy

Przypominam o istnieniu niniejszego wątku. Założono go po to, aby osoby które uważają tak, jak w tytule, mogły się szeroko wypowiedzieć. Rekomenduję go tym forumowiczom, którzy uparli się aby przekonywać o wyższości CD w istniejącym równolegle wątku poświęconym przeciwnie - wyższej jakości brzmienia nagrań z analogu.

• Redaktorzy

Ja nie moge tutaj pisac, bo wg mnie winyl jest dobry. Po pietach moze deptac mu dopiero dobra cyfra w postaci DSD 5,6MHz.

A w tamtym watku nie moge pisac, bo mam tam bana, ktorego zalatwil mi ten sam klon, o ktorym wspomnialem. Ot, taki paradoks.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Mała ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Oczywiście. Ale to forum jest przecież hobbystyczne ;)

Ukryta Zawartość

Mała ciekawostka:

Ukryta Zawartość

Sly, że płyty cd są popularniejsze od vinyli to spora w tym twoja zasługa i przede wszystkim studiow nagrań, twoja- bo masz ich sporą kolekcję, a studiów nagrań- bo kiepsko nagrywają i nie dają szansy vinylowi wykazać swej wyższości nad cd

Ukryta Zawartość

Wszystko zależy od marketingu i sposobu prezentacji wyrobu bo mozna i tak:

Tez mała ciekawostka prawda....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cos takiego...w stosunku do 2013, wiec cos tam sie dzieje....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No tak. Łatwo mieć wzrost ze 100 do 500 i mamy 500%. Trudniej mieć wzrost ze 1000 000 do 5000 000, gdzie też byłoby 500%.To kwestia skali.

Dokladnie, a szczegolnie w skali Stanow 8 milionowa sprzedaz jest 'cieplutka' nisza do sprzedazy i zycia z tego. CHociaz wg mnie i tak wszystko ostatecznie skonczy sie w sieci i streamingu; w duzej skali oczywiscie...Nisze byly i beda :)

Gość rochu

(Konto usunięte)

To mi przypomina jakieś przemówienie Gomułki:

-"przed wojną nie mieliśmy nic, teraz mamy wszystkiego dwa razy tyle."

Edytowane przez rochu

Dokladnie, a szczegolnie w skali Stanow 8 milionowa sprzedaz jest 'cieplutka' nisza do sprzedazy i zycia z tego.

- to była tylko projekcja, prognoza - rzeczywistośc przeszła najśmielsze oczekiwania....w 2014 r....52 % ponad 9 mln....:)

excelvinyl winylmania blog szukaj

Vinyl to już dawno historia. Fajna ale historia. Przyszłość i tak należy do streamingu i plików hires. CD jako nisza nadal będzie się sprzedawał i Vinyl też, przy czym na CD jest i będzie setki razy większy wybór muzyki niż na vinylu.

Edytowane przez sly30

w 2014 r....52 % ponad 9 mln....:)

Ha ha ha... z czego 3/4 to karma dla raperów, hip-hopców i dj-ów. Kolega Peter, właściciel Old School Records i były muzyk, śmieje się z tych wszystkich wynyli i ich popularnósci - skupuje ten złom po parę centów, może po dolarze, dwa, następnie żeni po pieć, dziesięć i się cieszy, bo biznes kwitnie, a zdezorientowana młodzież łyka towar jak pelikan rybę i podziwia dżwięk odtwarzając stare placki na stereo-hicie. Znam takiego jednego handlarza - pochodzi z Odessy i jest Ukraińcem o kacapskiej mentalności. W sumie nieżle z tego handlu winylami żyje, kupując je w dziesiątakach, setakch egzemplarzy po różnych komisach w aglomeracji chicagowskiej i wysyłając do Rosji i na Ukrainę. Kiedyś przyszedł do mnie i posłuchał, a nawet nie posłuchał, tylko zaczął pieprzyć jakieś bzdury o tym jak to tylko winyl, winyl i jeszcze raz winyl słychać, jaka jakość i w ogóle super historia dżwiękowa. Jak pewnego dnia zobaczyłem i usłyszałem tę jego jakość, to zwątpiłem i ręce mi opadły jak marne i niewiarygodne są opinie oszołomów różnej audiofilsko-malomańskiej maści. Ludzie, jakość nie bierze się z nośnika tylko z produkcji nagrań i żadne zaklinanie węża nie pomoże - coś co brzmiało dobrze na winylu to i na cd będzie brzmiało. Ten obecny wysyp audiofilskich i pseudofachowych teorii jest naprawdę niepokojący - pozabijacie się kiedyś przez ten audiofilski taliban.

Parker's Mood

Gość rochu

(Konto usunięte)

od samego liczenia vinyli przybywa... format cd to krok wstecz w fonografii

To popatrz się ile nowych płyt wydano na CD w lalach 1990-2010.

Te dwadzieścia lat to eksplozja wydawanych tytułów.

Jeżeli idzie o muzykę klasyczną i dawną to prawdziwy róg obfitości limitowany jedynie możliwościami finansowymi zainteresowanych odbiorców.

Nigdy już tak nie będzie

Pliki zabijają fonografię.

Edytowane przez rochu

Ha ha ha... z czego 3/4 to karma dla raperów, hip-hopców i dj-ów. Kolega Peter, właściciel Old School Records i były muzyk, śmieje się z tych wszystkich wynyli i ich popularnósci - skupuje ten złom po parę centów, może po dolarze, dwa, następnie żeni po pieć, dziesięć i się cieszy, bo biznes kwitnie, a zdezorientowana młodzież łyka towar jak pelikan rybę i podziwia dżwięk odtwarzając stare placki na stereo-hicie. Znam takiego jednego handlarza - pochodzi z Odessy i jest Ukraińcem o kacapskiej mentalności. W sumie nieżle z tego handlu winylami żyje, kupując je w dziesiątakach, setakch egzemplarzy po różnych komisach w aglomeracji chicagowskiej i wysyłając do Rosji i na Ukrainę. Kiedyś przyszedł do mnie i posłuchał, a nawet nie posłuchał, tylko zaczął pieprzyć jakieś bzdury o tym jak to tylko winyl, winyl i jeszcze raz winyl słychać, jaka jakość i w ogóle super historia dżwiękowa. Jak pewnego dnia zobaczyłem i usłyszałem tę jego jakość, to zwątpiłem i ręce mi opadły jak marne i niewiarygodne są opinie oszołomów różnej audiofilsko-malomańskiej maści. Ludzie, jakość nie bierze się z nośnika tylko z produkcji nagrań i żadne zaklinanie węża nie pomoże - coś co brzmiało dobrze na winylu to i na cd będzie brzmiało. Ten obecny wysyp audiofilskich i pseudofachowych teorii jest naprawdę niepokojący - pozabijacie się kiedyś przez ten audiofilski taliban.

format cd audio to przede wszystkim próbkowanie 44,1khz, a sposób wydania, czy na krążku czy wirtualnie, jest drugorzędny, dlatego szerokopasmowe nagranie studyjne zabrzmi dobrze tylko na vinylu, natomiast edycja na cd wymaga filtracji antyaliasingowej

A na vinylu żeby wydać to szerokopasmowe nagranie muszą skompresować bas i przyciąć górę. Do tego jakość zmienia się w zależności na którym nagraniu jest igła. Nie wspominam nawet o pykaniach, trzaskach, szumach i falowaniu. Owszem nagranie 16/44 nie jest doskonale i swoje wady ma, ale i tak mniejsze niż vinyle. Poza tym cyfra rozwija się w stronę 24/192 czy DSD, podczas gdy Vinyl nigdy nie przeskoczy swoich ograniczeń i rozwoju nie ma. Jak już to degres z punktu widzenia analogowca bo wszystko obecnie i już od 25 lat na vinyle wgrywa się z cyfrowych matek.

• Pokaż nowe odpowiedzi