Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Ale OLED niczym się nie różni obrazem od topowych LCD poza głębszą czernią ... to już nie jest obraz "plazmowy" w starym stylu.

W 3City niestety nie ma, same SUHD. Niedługo jadę do UK i Austrii to mam nadzieję, że tam coś zobaczę

pdp raczej nie dościgną :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może jednak ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Bez przesady, po prostu chcę mieć ładny obraz na swoim TV, nie wydając na to majątek.

Bez wydawania majątku może być trudno (może wyprzedaże ?). Zasady Hi-End zaczynają wkraczać do TV. To taka moja obserwacja ostatnich lat.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

A może jednak ?

Niestety z moich obserwacji wynika, że na innym materiale niż 4K czy Full HD 1080p BR ten TV już tak niesamowity nie jest. Niczym nie odbiega od innych topowych sprzętów LCD.

Ale OLED niczym się nie różni obrazem od topowych LCD poza głębszą czernią ..

Hehe, gratuluję fantazji :-)

Zastanawiam się po jakiego sugerujesz takie bzdury? Napędzasz komuś sprzedaż?

Bez tego już nikt nie kupi LCD?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Widzę sitek, że Ty naprawdę nie widziałeś OLEDa w akcji ...

Niestety z moich obserwacji wynika, że na innym materiale niż 4K czy Full HD 1080p BR ten TV już tak niesamowity nie jest. Niczym nie odbiega od innych topowych sprzętów LCD.

A z moich domowych obserwacji wynika coś wręcz przeciwnego. Powiedz kto lepiej przetestował ten TV ? Ja czy Ty ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Moje obserwacje wynikają z wizyt u znajomych oraz salonach ze sprzętem RTV. Przecież nie wywalę 20.000 zł aby przekonać się, że ten sprzęt nie jest tak cudowny jak sugerujesz. Cały czas unikasz dyskusji na temat wpływu jakości sygnału na odbiór obrazu.

Powtórzę :

na materiale referencyjnym 4K to nawet Thomson 4K wygląda nieźle. Miałeś okazję widzieć tego Thomsona 55UW9786 za jakieś 3500zł i porównać z topowym Samsungiem?

Cały czas unikasz dyskusji na temat wpływu jakości sygnału na odbiór obrazu.

Materiał HD na TV Samsung 65JS8500 wygląda świetnie. Bez porównania lepiej niż na mojej plaźmie Panasonica.

Ten TV świeci na materiale HD lepiej niż jakikolwiek TV HD. Po prostu zastosowano technologie, których nie mają stare TV.

Określenie jakości obrazu jako "świeci" nie jest żadną zaletą. Na dłuższą metę jest to męczące. Przerabiałem to z kumplem gdy wystarczyło, że w pokoju ściemniło się. Obraz był, ostry, nie zaprzeczam, ale właśnie to świecenie było męczące, pomimo zjechania w ustawieniach dużo poniżej połowy. Po tej operacji obraz już nie był tak rewelacyjny (czerń zniknęła, stała się szara) jak za dnia, gdy świeciło słońce i w pokoju było jasno.

Niestety pod tym względem LCD wypada słabo.

I od lat nic nie zmieniło się.

Obraz był, ostry, nie zaprzeczam, ale właśnie to świecenie było męczące, pomimo zjechania w ustawieniach dużo poniżej połowy.

Trzeba było ustawić tak żeby "świecenie" nie było męczące. Niektórych LCD nie da się tak ustawić. Spotkałem się z takimi. Pewnie potrzebna jest im

Po tej operacji obraz już nie był tak rewelacyjny (czerń zniknęła, stała się szara) jak za dnia, gdy świeciło słońce i w pokoju było jasno.

głębsza kalibracja.

Na moich LCD czerń jest czarna i za dnia i w nocy. Oczywiście nie jest idealna jak na OLED-zie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Kalibracja działa na mnie jak płachta na byka, nie dość że buli się kilka tysięcy za dużo, to jeszcze aby nie mieć jarzeniówki w domu, trzeba do interesu dopłacać ? Niestety wadą LCD jest świecenie całej matrycy. Czy kalibracja coś w tym pomoże? Wątpię, no chyba że włączy się oświetlenie w całym pokoju, wtedy różnice jasności przestają być męczące.

Określenie jakości obrazu jako "świeci" nie jest żadną zaletą. Na dłuższą metę jest to męczące. Przerabiałem to z kumplem gdy wystarczyło, że w pokoju ściemniło się. Obraz był, ostry, nie zaprzeczam, ale właśnie to świecenie było męczące, pomimo zjechania w ustawieniach dużo poniżej połowy. Po tej operacji obraz już nie był tak rewelacyjny (czerń zniknęła, stała się szara) jak za dnia, gdy świeciło słońce i w pokoju było jasno.

Niestety pod tym względem LCD wypada słabo.

I od lat nic nie zmieniło się.

Zastosowałem "świeci" w znaczeniu wyświetla obraz ;-) Plazma też świeci ;-)

Ja w swoich opisach odnoszę się tylko do serii SUHD Samsunga. Inne LCD są być może sporo gorsze.

Inne LCD są być może sporo gorsze.

Nie wszystkie :-).

Plazma też świeci

Zgadza się.

Sly30 napisał, że plazmy mają nienaturalne kolory :-) to jakie są w LCD? :-) z defektem?

"Inne LCD są być może sporo gorsze."

Są beznadziejne

Nie można tak uogólniać. Topowe modele 2014/2015 są już dobre.

Dlaczego w Samsungu UE65JS9000 zablokowana została funkcja PIP?

Topowe modele 2014/2015 są już dobre.

Jeszcze nie tak dawno te dobre to były tylko z roku 2015. Widzę jednak, że lekko rozszerzasz ofertę :-)

Sly30 napisał, że plazmy mają nienaturalne kolory :-)

Tak, jak to przeczytałem to spadłem z krzesła, bo większej bzdury nie słyszałem.

Jak Sly ma takie ucho jak oko to szkoda tego Jego stereo.... ;) które widziałem na fotkach...

Sly...Tylko się nie spinaj... napisałem tak na rozluźnienie atmosfery ;)

Ale jaka wojna, Panie! Celem wojny muszą być realne osiągnięcia finansowe, terytorialne, produkcyjne, złoża, zasoby ludzkie itd. A ty co? Co tu można wywołać? Nic, nie nie można wygrać, to o co ta wojna? Bez sensu... :-)

Topowe modele 2014/2015 są już dobre.

To powtarzane co chwila zdanie stanowi twórczy wkład w dyskusję, oraz generalnie w rozwój myśli ludzkości, wnosząc cenny wkład w postaci informacji, której przedtem nie znaliśmy.

Podobnie gdyby na forum motoryzacyjnym powtarzano co chwila, że Lamborghini, Rolls Royce oraz Bugatti to są bardzo dobre samochody.

Jeszcze nie tak dawno te dobre to były tylko z roku 2015. Widzę jednak, że lekko rozszerzasz ofertę :-)

Pod względem samego obrazu TV z roku 2014 są już dobre choć mają jeszcze wady. Ale dopiero rocznik 2015 ma pełną funkcjonalność i jakość.

To powtarzane co chwila zdanie stanowi twórczy wkład w dyskusję, oraz generalnie w rozwój myśli ludzkości, wnosząc cenny wkład w postaci informacji, której przedtem nie znaliśmy.

To przeciwwaga dla twierdzenia sitka, że wszystkie LCD są beznadziejne.

Będę powtarzał do znudzenia, że o danej technologii nie świadczy półka topowa, ale jaką jakość może ona zaoferować na najbardziej masowym rynku, czyli na półkach średnich.

Na moich LCD czerń jest czarna i za dnia i w nocy.

To postaw je przy dobrej plaźmie lub OLEDzie, zobaczysz czy ta twoja czerń jest czarna.

:)

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

To postaw je przy dobrej plaźmie lub OLEDzie, zobaczysz czy ta twoja czerń jest czarna.

Za to mam perfekcyjną stabilną w czasie biel nieosiągalną dla plazmy i OLED-a też. Może na początku eksploatacji plazma z ostatniej produkcji i OLED będą miały biel porównywalną do LCD przy małych i średnich wypełnieniach. Nic nie jest idealne. Dotyczy to również plazm. Ta głęboka czerń, lepsza niż na dobrych LCD, występuje tylko w niektórych modelach z końca produkcji firm Panasonic (wysokie modele z serii 50 i 60) i Samsung (jeden model). LCD bez "local dimming" mają gorszą od nich czerń, ale te z "local dimming" już nie choć ta funkcja też generuje skutki uboczne. Tą lepszą czerń niż na dobrym LCD, na najlepszych plazmach też widać tylko w całkowicie zaciemnionym pomieszczeniu. W jasnym już nie jest to takie ewidentne. Lepszą biel na LCD widać bez względu na stopień zaciemnienia pomieszczenia. Było to już opisywane wiele razy w tym i podobnych wątkach.

Będę powtarzał do znudzenia, że o danej technologii nie świadczy półka topowa, ale jaką jakość może ona zaoferować na najbardziej masowym rynku, czyli na półkach średnich.

Zdecydowana większość ludzi swoimi wyborami wskazała, że plazmy zakończyły swoją karierą na rynku mimo rzekomej doskonałości. To zjawisko trudne do wyjaśnienia mimo podejmowanych tu prób. Nawet przeprowadzona na którejś z polskich wystaw próba z kilkoma zasłoniętymi TV (odsłonięty był tylko ekran) wykazała co wybierają ludzie, a była to próba dotycząca tylko jakości obrazu. Ludzie w takich warunkach też nie wybrali plazmy tylko LCD. Oczywiście wiem to nie byli fani plazm bo ci od razu zorientowaliby się który z TV to plazma i wybraliby ten jedynie słuszny.

A tak poza tematem i dla rozweselenia atmosfery ,gdy wpiszcie w youtube lub google,, top trendy 2008,, chyba piąty film od góry będę ja ,jak jeszcze mieszkałem w polsce:).. Kiedyś nagrałem na kącyku.. Ba ponad 120 tyś wyświetleń :)taka amatorka pzdr

Użytkownik squiggy dnia 12.09.2015 - 18:01 napisał

Sly30 napisał, że plazmy mają nienaturalne kolory :-)

Tak, jak to przeczytałem to spadłem z krzesła, bo większej bzdury nie słyszałem.

Dobrze skalibrowana dobra plazma i dobry LCD mają kolory referencyjne. Wskazują na to liczne testy. Nie da się uzyskać lepszych kolorów niż referencyjne.

To przeciwwaga dla twierdzenia sitka, że wszystkie LCD są beznadziejne.

Znaczy się prawda leży pośrodku, LCD są średnie. No i czekam na referencyjne modele z 2013 roku :-)

Za to mam perfekcyjną stabilną w czasie biel nieosiągalną dla plazmy i OLED-a też.

A skąd wiesz, że nie w OLED? Widziałeś czy znowu sobie gawędzisz?

Zdecydowana większość ludzi swoimi wyborami wskazała, że plazmy zakończyły swoją karierą na rynku mimo rzekomej doskonałości. To zjawisko trudne do wyjaśnienia mimo podejmowanych tu prób. Nawet przeprowadzona na którejś z polskich wystaw próba z kilkoma zasłoniętymi TV (odsłonięty był tylko ekran) wykazała co wybierają ludzie, a była to próba dotycząca tylko jakości obrazu. Ludzie w takich warunkach też nie wybrali plazmy tylko LCD. Oczywiście wiem to nie byli fani plazm bo ci od razu zorientowaliby się który z TV to plazma i wybraliby ten jedynie słuszny.

A skąd takie wnioski? jakieś nowe badania? Dla oka ludzkiego idealna biel nie jest niezbędna, wystarczy aby nie było plam i przebarwień. A w tym pdp były niezłe. Duże kontrasty pomiędzy świetną czernią a doskonałą bielą wymagane są w reklamach i folderach reklamowych. Idealna czerń jak najbardziej, biel nie musi już taka być. Gdy bada się parametry ma to znaczeniu, gdy zwyczajnie ogląda się TV biel nie ma takiego znaczenia.

:)

Ja to zrobiłem w 2009r. I to był przełom oznaczający dla mnie śmierć plazmy. Miałem złe doświadczenia z LCD. Wcześniej, chyba w 2006 miałem dużego Sharpa 65 GD1E. To był pierwszy duży LCD na rynku. Wyglądał fajnie ale obraz miał kiepski. Czarni nie było wcale, kolory były blade przez słaby kontrast i okrutnie skakał obraz, czyli tzw Judder. Wielkie rozczarowanie. Czekałem tylko na możliwość zmiany ale nie było to łatwe, tym bardziej, że oglądam z 4-4.5m i przejście na mniejszy rozmiar nie wchodziło w grę.Ale na naszym rynku nie było nic nowego, lepszego w 65 calach. W Japonii widziałem następne modele Sharpa ale co z tego, skoro niedostępne w Polsce. Co roku byłem na IFA i prezentowano tam super prototypy. W chyba roku 2007 albo 2008 Sharp pokazał super płaskie TV przyklejone na szklane ścianki. Obraz tych TV zwalał z nóg. Rewelacja.Kontrast, kolory, czerń, szybkość matrycy. To było to. Ale było powiedziane, że to wejdzie za 3-4 lata. Nic więc mi to nie dało. Nie było co kupić.

Po jakimś czasie była premiera super Philipsa z serii 9803. I tam miał już być super kontrast, czerń, full backlight itd. Problem w tym, że max wielkość 52 cale. Za mało, ale pomyślałem że na jakiś czas może być, a miałem już dość Sharpa. Kupiłem tego Philipsa i okazał się niewiele lepszy niż Sharp. Owszem, kontrast był lepszy, ale obraz nadal miał judder i do tego clouding, który w Sharpie nie występował. Kolory też blade mimo wyższego kontrastu. Kolejne rozczarowanie LCD. Wreszcie w 2009r, po dużych trudach które już tu opisywałem udało się kupić plazmę Panasa 65 VT25. Cały świat piał z zachwytu, że to rewelacja. Byłem zniechęcony do LCD i radością czekałem na dostawę.

Niestety i tym razem TV mnie rozczarował. Nie miał wad LCD, ale miał inne, swoje wady. Pamiętałem z IFA jaki obraz może dać dobry TV, a to nie było to. Coraz bardziej mnie to wkurzało i jak tylko tej samej jesieni wszedł na rynek Samsung 65C8000 to kupiłem do innego pokoju. Miałem możliwość porównań obu, w różnych pokojach z różnym oświetleniem. I wreszcie miałem dobry TV, zdecydowanie lepszy od wcześniejszych LCD, ale też od tej nędznej plazmy. Teraz tu wszyscy piszą, że VT25 miały słaby kontrast, słabą czerń itd, ale wtedy jakoś nikt tak nie pisał. Wszyscy plazmowcy piali z zachwytu, a TV był kiepski.

Ten Samsung też ideałem nie był, miał swoje wady, ale deklasował wcześniejsze i LCD i wszystkie plazmy wtedy dostępne. Wreszcie było OK. Kolejne wydanie plazm znane jako VT30 nie przyniosło postępu.Nadal kicha. Dopiero VT50 był lepszy, ale i LCD też były coraz lepsze. W 2013 kupiłem Samsunga F8000 i był już znacznie lepszy niż ten C8000. Widać było postęp. A to co jest teraz to jest jeszcze dużo lepszy obraz. Między czasie miałem jeszcze Sharpa 80 cali na LED i też mnie rozczarował. Znów miał Judder i blade kolory, mimo że to był rok 2013, a Samsung F8000 tych wad nie miał. Jak widać wcale nie jestem fanem LCD. Mam z nimi złe doświadczenia. Ale widzę jaki jest obraz i jaki nastąpił postęp. Czekam na coś jeszcze lepsze i dużego. Nie upieram się, że ma to być LCD. Może być OLED ale na razie to pieśń przyszłości. W tym czasie oglądałem wszystkie najlepsze plazmy jakie były na rynku. Żadnej nie chciałem kupić. To nie mój typ obrazu i sposobu prezentacji.

:-). Kolory nie powinny powalać. Powinny być prawidłowe. Możliwie bliskie naturze (np. kolor ludzkiej skóry). Oczywiście w materiałach z natury a nie kreskówkach ;-).

Przed wakacjami, czy po? -:)

I w jakim kraju kryncone?

W sumie - obojętne, gdzie.

Jeszcze ciut i wszystkie filmy będą o tym pierdolniętym z brodą.

Swoją drogą - gdzie się muls zapodział, hę?:-)

A skąd wiesz, że nie w OLED? Widziałeś czy znowu sobie gawędzisz?

Nie widziałem, ale w testach cytowanych przeze mnie były przykłady jak się zachowuje biel przy różnych wypełnieniach. Zamieszczałem linki do tych testów. Łatwo je znajdziesz.

Gawędzenie to cecha fanów plazm ;-). Mi to gawędzenie nie przeszkadza.

A w tym pdp były niezłe

Dobra biel (referencyjna) powinna mieć jasność około 110-130 cd/m2. Popatrz w testy, które plazmy po kalibracji osiągnęły taką biel a będziesz widział które są pod tym względem dobre. LCD nie mają z tym problemu.

Idealna czerń jak najbardziej, biel nie musi już taka być.

To ciekawe stwierdzenie. Charakterystyczne dla zwolenników jedynie słusznej technologii.

Profesjonaliści od obrazu cenią sobie jednak również bardzo dobrą i stabilną biel. Dla tego przeważnie (prawie 100%) pracują na LCD mimo braków w czerni (szczególnie w monitorach).

Ta głęboka czerń, lepsza niż na dobrych LCD, występuje tylko w niektórych modelach z końca produkcji firm Panasonic (wysokie modele z serii 50 i 60)

Głęboką super-czerń miały plazmy Panasonic wyposażone w matryce 14 i 15 generacji. A więc seria 30, 50, 60.

Zdecydowana większość ludzi swoimi wyborami wskazała, że plazmy zakończyły swoją karierą na rynku mimo rzekomej doskonałości.

Powieścidła typu Harlequin czy Trędowata też sprzedają się lepiej niż arcydzieła literatury światowej. Czy świadczy to o ich wyższości?

Dobra biel (referencyjna) powinna mieć jasność około 110-130 cd/m2. Popatrz w testy, które plazmy po kalibracji osiągnęły taką biel a będziesz widział które są pod tym względem dobre. LCD nie mają z tym problemu.

Mam na G30 biel 159.7. Zmierzone przez Maćka Kopera.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.