Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

" Niewątpliwą przewaga telewizora OLED jest, ...."

No tak. Tylko jak to się ma do obrazów w realu? Rozglądam się i nie widzę.

A&T chciałeś coś powiedzieć, jakąś opinie wyrazić, coś opisać czy tak Ci się tylko coś napisalo? Bo nie wiem jak inni ale ja nie wiem o co Ci chodzi. Może rozwiń swoją myśl?

OLED jest najlepsza do tej pory technologia nie ulega to wątpliwości ale jeszcze trochę czasu upływie zanim dostaniemy rozwiniety i dopracowany produkt.

chwilowy brak działalności w audio.

I na tym możemy zakończyć dyskusję ;-) Amen.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

I na tym możemy zakończyć dyskusję ;-) Amen.

Sprawa dyskusyjna, albowiem:

OLED jest najlepsza do tej pory technologia nie ulega to wątpliwości

Są tacy, którzy skłonni byliby twierdzić, że technologia LaserVue była jeszcze lepsza.

OLED jest najlepsza do tej pory technologia nie ulega to wątpliwości ale jeszcze trochę czasu upływie zanim dostaniemy rozwiniety i dopracowany produkt.

Teraz kupują to maniacy i early adopters, a na masówkę jeszcze pewnie przyjdzie czas :) przypomnijcie sobie początki iPhone'a. Mi rozwój i odbiór technologii OLED mocno przypomina tamtą sytuację. Pojawiło się coś nowego, ale dla wąskiej grupy odbiorców. Reszta krytykowała - że drogie, że wcale nie takie super, itp. itd. A potem jakoś poszło i coraz więcej ludzi przekonało się do tej marki i nie wyobrażają sobie życia bez sprzętu Apple. Z OLED jest podobnie - jakość obrazu jest genialna, bezdyskusyjnie najlepsza na rynku, a mimo to spore grono miłośników innych technologii z przyjemnością dojeżdża OLEDy, pokazując coraz to nowe argumenty przeciwko. A potem oni wszyscy i tak wylądują z OLEDem w salonie :P

Gość A&T

(Konto usunięte)

A&T chciałeś coś powiedzieć, jakąś opinie wyrazić, coś opisać czy tak Ci się tylko coś napisalo? Bo nie wiem jak inni ale ja nie wiem o co Ci chodzi. Może rozwiń swoją myśl?

Sprawa jest bardzo prosta. Nic z tego genialnego opisu nie znajduje odzwierciedlenia w naturze. A to jest podstawa dobrej reprodukcji obrazu.

Polska nie jest rynkiem dla OLED 4K przy obecnych cenach ... ile by sztuk sprzedali ? Kilkanaście ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Źle to ująłem. Nie opłaca się LG rozszerzać oferty OLED 4K skoro sprzedadzą pewnie kilkadziesiąt TV w tych kosmicznych cenach.

Ponownie namawiam do poczytania najlepszego testu OLED 9600.

To wielki wyczyn polskiej analityki UHD/HD TV !

Dla leniwych podaję ponownie link do super testu by Pan Maciej Koper:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kochani "dyskutanci" opadają z sił ...

Może ożywi ich ten txt o plazmach z ich tak naturalnym kolorem ... ?

Tu NIKT nie czyta wartościowych tekstów o OLED TV !!!

Jeszcze raz ponawiam prośbę o wsparcie tematu "OLED ERA NADESZŁA ..." bo era ma już trzecią odsłonę.

Ukryta Zawartość

Test czytałem już jakiś czas temu. jak widać większych minusów ten telewizor nie ma (może oprócz ceny ;-). Przy pomiarach jasności widać, że w niektórych sytuacjach kontrast był poza skalą, co tylko potwierdza genialne czernie w matrycach OLED. Ciekawostką jest jednak, że max jasność w OLEDzie była zmierzona wyższa niż w konkurencyjnych LCDkach: "LG EG960 utrzymuje bardzo wysoką jasność, bliską 375cd/m2 aż do APL równego 30. Oznacza to, że w znakomitej większości scen telewizor ten będzie nawet jaśniejszy od większości wyświetlaczy LCD."

Cóż można powiedzieć... można chyba tylko zazdrościć tym, których stać na ten telewizor... :)

Jeszcze raz ponawiam prośbę o wsparcie tematu "OLED ERA NADESZŁA ..." bo era ma już trzecią odsłonę.

Hej janiunio to już były dwie epoki ?

Czester, ja dobrze liczę ...

9100 / 9200/ 9400 / 9500 (flat oled) to są trzeciej generacji LG WRGB OLED TV.

W/w mają deklaratywne HDR implementowany w matryce na wyjściu fabrycznym i oczywiście HDMI 2.0a

Wydaje mi się, że akurat EG910 nie będzie mieć HDMI 2.0a, tylko standardowe 1.4. Zresztą chyba nie ma takiej potrzeby, skoro telewizor będzie bez obsługi 4K?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Szkoda tylko, że nowe modele w dalszym ciągu mają zapisy w instrukcji tyczące się wypaleń na takim samym poziomie jak poprzednicy. Ciągle tkwi tam ostrzeżenie, że już jedna godzina materiału ze statycznymi materiałami może powodować wypalenia. Podobnie nie zmieniły się zapisy co do martwych pikseli. Nie stanowią one powodu do reklamacji towaru.

Trochę info od flatpanelshd o zamierzeniach LG OLED w 2016r.:

- HDR - 800 - 1200 nit,

- pokrycie w 99% DCI-P3.

Jest szansa zobaczyć to w Las Vegas styczeń 2016. Czekamy.

Całość tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Dla mnie era OLED naprawdę nadejdzie jak powszechnie pojawią się rozsuwane elektrycznie ekrany 100" i większe z osobną jednostką główną z całą elektroniką do postawienia na stoliku obok reszty elektroniki. Dopiero takie ekrany to byłby przełom i pełne wykorzystanie możliwości, jakie niesie technologia OLED.

Dla mnie era OLED naprawdę nadejdzie jak powszechnie pojawią się rozsuwane elektrycznie ekrany 100" i większe z osobną jednostką główną z całą elektroniką do postawienia na stoliku obok reszty elektroniki. Dopiero takie ekrany to byłby przełom i pełne wykorzystanie możliwości, jakie niesie technologia OLED.

...już kiedys pisałem o prawie identycznym moim oczekiwaniu czegoś takiego, ale obawiam się że jak nawet powstanie to niestety cenowo będzie nie do osiagnięcia dla mnie przeciętnego Kowalskiego... bo uwówmy się nie bedzie to kwestia 10-20 tysiecy tylko w najlepszym wypadku 100-200 tysiecy zł....

Dziś 88 cali LED LCD jest za 69000pln. Za 2-3 lata OLED tej wielkości będzie za ok 40tys. 100 cali będzie pewnie poniżej 100 tys. Ekran wysokiej klasy i rzutnik z górnej półki to też 100tys.i wiecej.

Myślę że doczekasz się już niedługo. Na pewno przed 2020. OLED ma fajne możliwości tylko szkoda że na razie nie może wyjść z monopolu byśmy mieli szybki skok to przodu.

chwilowy brak działalności w audio.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.