Skocz do zawartości
IGNORED

OLED TV - ERA nadeszła !

janunio

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Zwłaszcza zależy mi na informacji o najnowszych ekranach plazmowych LG, PANASONIC i SAMSUNG.

Podobnie możesz mnie poprosić o instrukcję obsługi UFO.

Jak tylko się pojawią to Ci zacytuję.

Z tego co wiem kamer 8K jest na świecie kilka sztuk, wszystkie są własnością japońskiej telewizji publicznej NHK,

/............................................................../

Mylisz się. OLED jako źródło światła nie emitują praktycznie żadnego ciepła. Na tym polega ich energooszczędność (emisja ciepła to zawsze skutek uboczny świecenia). To podstawa funkcjonowania tej technologii, nie ma sensu tego kwestionować na potrzeby porównywania różnych typów matryc.

podaj prąd płynacy przez jedną diodę organiczną?

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Moderacja -usunieto czesc wpisu która nie była cytatem a świadomą manipulacją

to nie chodzi o kulturę tylko o obiektywizm bo tylko z moim dopiskiem możnaby go tak traktować.

Przeceniasz się (ach ta wrodzona skromność...). Swojej pierwotnej wypowiedzi nie sformułowałem w trybie oznajmiającym, lecz warunkowym czego dowodem są słowa wstępu "z tego co wiem".

Swojej pierwotnej wypowiedzi nie sformułowałem w trybie oznajmiającym

tak to zrozumiałem, tak czy siak jakies żródło trzeba mieć no chyba że z gwiaździstego nieba to wyczytałeś.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wszystkie instrukcje plazm są dostępne.

Oczywiście, jedna nawet u mnie w szufladzie.

Ale nigdzie nie ma instrukcji NAJNOWSZYCH plazm, bo takowe nie istnieją!

Mogę Ci zacytować tylko instrukcje TV PDP już nie produkowanych.

HQ150 o trwałym wypalaniu PDP cytuj ile się da.

Może nie zajmujmy się historią, tylko czasem teraźniejszym. A jest on taki, że OLED są również podatne na stałe wypalenia.

CES 2016 za kilka dni LG pokaże nowości !

Tymczasem 65" 970 spadał do 22K w Saturnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I oby tak dalej. Może za 2 lata będzie w końcu sens kupić Oleda. (np. Panasa, test wykazał, że nawet na tej samej matrycy jest znacznie lepszy niż model LG). Miejmy nadzieję, że już dopracowanego i w dobrej cenie, powiedzmy max 10k za 65". Ponoć ta technologia jest tańsza w produkcji niż LCD.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A tu jakieś przecieki tyczące się nowych OLED-ów na 2016 r.

Cieszą przekatne ekranu ale niestety wszystkie zacurvione. W dalszym ciągu chyba są problemy z matrycami płaskimi.

http://www.hdtvtest.co.uk/news/oled-prefix-201601044221.htm

Ok 11.00 konferencja CES LG. Dziś

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nawet dla Bobcata coś jest - moze jednak zazna nirvany przed emeryturą :)

I jak zwykle na CES pojawią się ultra gigantyczne wyświetlacze. LG pokaże swój 98-calowy model w rozdzielczości 8K o nazwie UH9800.

Z czterech serii 2016 tylko jedna C6 będzie zakrzywiona !!!

G6 - Flagowy 65 / 77-cali,

E6 – Płaskie TV, 55 / 65 cali,

C6 - zakrzywiony 55 / 65 cali.

B6 – 55 / 65 cali, brak obsługi 3D.

OLED TV LG z Dolby Vision HDR i HDR10.

Kierunek właściwy.

Krótki pokaz G6

Ukryta Zawartość

Innowacyjna koncepcja połączenia soundbara z podstawą.

Trudno odmówić LG, że kolejny rok pcha TV w nowe obszary.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Z czterech serii 2016 tylko jedna C6 będzie zakrzywiona !!!

No to są dobre wieści.

Ciekawe jak będą wyglądały ceny za 65''. Może ten B6 w 65'' wreszcie jakąś alternatywą na solidny i nie okrutnie drogi TV?

Na AMAZON nowy flagowiec 65" OLED65E6P 65-Inch 4K Ultra HD Flat za 7k usd.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U Panasonica nowa odsłona 900. Wprawdzie to nie OLED, ale widać że Panasonic z ostrożnością podchodzi do tej technologii i na wszelki wypadek działa w LCD któremu obce są uciążliwe problemy z powidokami/wypaleniami. TV nigdy nie będzie idealny chyba że Sony wreszcie opracuje technologię taniej produkcji "Crystal LED", którą 2 lata temu zaprezentowali na wystawie w USA, choć na razie się na to nie zanosi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wbrew temu co można wyczytać w tym wątku OLED nie dominuje wystaw i prezentacji nowości. Ma jednak swoje wady i choroby wieku dziecięcego. Przymierzam się do czegoś dużego i na dziś nie kupiłbym Oleda. Samsung pokazał nowe modele z serii KS9500 bez ramek. To są lepsze wersje JS9000. Ale Top mają dopiero pokazać w tym roku jako serie KS9800 i ta ma być backlight z 2x wiejszą ilością stref podświetlenia niż ma obecna seria JS9500.

Samsung pokazał nowe modele z serii KS9500 bez ramek.

Oglądam dosyć często Samsunga JS9000. To wprawdzie nie nie JS9500, ale specyfika obrazu mi nie odpowiada. Nie udało mi się go nigdy ustawić nastawami dostępnymi z pilota na obraz jaki uważam za prawidłowy. Nie można pozbyć się woskowatości skóry ludzkiej (szczególnie drażniące na twarzach). Możliwe że kalibracja pomogła by to zmienić. W moich TV ten efekt nie występuje (bez kalibracji).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Kiedyś też byłem przeciwny idei zakrzywienia ale naocznie przekonałem się, że w dużych rozmiarach jest to ok.

Tu jest info o nawej KS9500, która zapowiada się znacznie lepiej niż obecna JS9000.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kiedyś też byłem przeciwny idei zakrzywienia ale naocznie przekonałem się, że w dużych rozmiarach jest to ok.

Nie jest, ale idzie się do tego przyzwyczaić. Kiedyś były ekrany wypukłe i technolodzy doprowadzili do płaskości bo to najlepsze a teraz powrócili do starej wady tylko odwrotnie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Smutne informacje od użytkownika930-ki OLED-a ze Słowacji. Macie tu zdjęcia jego ekranu po półrocznym użytkowaniu:

http://screenshot.sh/m3y2Y5oxe6iVf

http://screenshot.sh/m3ApSOyg7OLKB

A tu jego oryginalna wypowiedź ze słowackiego forum:

Vivat OLED... "LG 55EC930V Panel má po pol roku používania vypálené logo TV stanice na paneli vľavo hore ScreenShooter - Check this screenshot!... a vekového obmedzenia vpravo hore + veľký pás dolu s nápisom TV /z TV novín Markízy/. ScreenShooter - Check this screenshot!... V návode výrobca uvádza, že statický obraz na obrazovky typu OLED nesmie byť zobrazený dlhšie ako 1 hodinu. ScreenShooter - Check this screenshot!... TV teda nieje možné používať na nič iné ako na sledovanie filmov. Neviem teda načo sú v TV smart funkcie, rôzne aplikácie a tuner. ...TV má nerovnomerné zakrivenie obrazovky. Nemá antireflexnú vrstvu, čo spôsobuje silné odrazy okolia v prípade, že nieje absolútna tma. Pri nastavení požadovanej ostrosti obrazu, nepríjemné artefakty v obraze. Po poslednej aktualizácii na web os 1.4 spomalenie celého systému, ktoré spôsobuje ťažkopádne ovládanie. Pri spustení aplikácii hlási nedostatok pamäte, následne aplikáciu vypne. Je nemožné nastaviť si poradie kanálov pri satelitnom príjme. Výrobca nezvládol túto technológiu a pustil na trh tento nepodarok. TV sa začínal na cene cca 3000USD, u nás stál 2500€(1690€ 12-2015). Trochu veľa za taký zmätok. Po mojich skúsenostiach určite neodporúčam. Hlavne čítajte aj zahraničné recenzie, na ktorých na nedostatky v obraze upozorňovali.

+ perfektné farby + skutočne čierna, nie sivá ako u LED + super design, tenký panel a - !!!!!!!!!!!!!!!!!vypálený obraz !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! - nerovnomerné zakrivenie obrazovky - žiadna antireflexná vrstva - nepríjemné artefakty v obraze - spomalenie systému po aktualizácii - nedostatok pamäte - nastavenia poradia kanálov" ...zlatá PLAZMA

http://www.hdtv.com.pl/forum/tv/117248-oled-tv-lg-55ec930v-piekno-styl-jakosc-czyli-milosc-odwzajemniona-test-otwarty-21.html

Miało być tak pięknie a skończyło się smutnym stwierdzeniem ,, zlata PLAZMA.

No ale ,, to se ne vrati''.

W dniu 10.01.2016 o 17:08, gość napisał:

Smutne informacje od użytkownika930-ki OLED-a ze Słowacji.

...

Miało być tak pięknie a skończyło się smutnym stwierdzeniem ,, zlata PLAZMA.

No ale ,, to se ne vrati''.

Janunio: co Ty na to?

Od dawna twierdzę, że OLED jest cały czas niedopracowany, ma liczne "choroby wieku dziecięcego" i dużo czasu upłynie zanim warto będzie poważnie zastanowić nad jego zakupem.

Edek z pięknej krainy kredek ;) już WSI24 nie poogląda .... strach mu nie pozwoli.... każdy statyczny element obrazu będzie mògł powodować zachowania traumatyczne... :)

...jestem pewien że coraz więcej właścicieli oled będzie baczniej sprawdzało miejsca po np.logo nietransparentnym danego kanału czy czasem "ktoś na stałe tam nie zamieszkał"... o menu telewizora nie wspomne.... nie mówię że będzie to choroba ale na pewno gdzieś tam w podświadomości to zamieszka...co może być powodem zmniejszenia entuzjazmu w stosunku do tej technoligii....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.