Skocz do zawartości
IGNORED

Rewelacja czy rewolucja - czyli Sure klasa D

Rekomendowane odpowiedzi

Zmierzyłem, są oscylacje dla każdej częstotliwości, wcześniej jakoś nie zwróciłem na to uwagi. To że Krzyśkowi znikały dla 440kHz wynika prawdopodobnie ze specyfiki sondy oscyloskopowej, u mnie były na wszystkich mierzonych w zakresie 300 - 600 kHz.

Jak dodać zdjęcie oscylogramu?

Link do zdjęcia oscylogramu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frobek

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

W odpowiedziach kliknij "więcej opcji" to pojawi ci się opcja dodaj pliki. Przy pomocy "przeglądaj" znajdź zdjęcie na komputerze a następnie kliknij "załącz ten plik".

W sumie to dziwne. Te oscylacje mają na początku amplitudę z dziesięć Volt. Nie wiem czy znika z powodu błędu pomiaru czy też faktycznie ma to coś wspólnego z samym układem. Same oscylacje mi się nie podobają bo z tego punktu brany jest sygnał sprężenia zwrotnego.

Jeszcze jedno pytanie. Sam wzmacniacz odwraca fazę. Jak podłączacie kolumny. Odwrotnie czy z plusem kolumn na plus wzmacniacza?

Zdjęcie.

Ja podłączam normalnie. Pamiętać trzeba, że te oscylacje trwają ok. 30ns i nie ma raczej możliwości pozbycia się ich. W sprzężeniu zwrotnym wchodzą na obwód RC 120k 1nF, o częstotliwości granicznej ok. 120kHz, więc raczej niczego tu nie namieszają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frobek

Jeszcze jedno pytanie. Sam wzmacniacz odwraca fazę. Jak podłączacie kolumny. Odwrotnie czy z plusem kolumn na plus wzmacniacza?

Usunięcie 22uF na wejściu też odwraca fazę. Sprawdzałem to "nausznie" i nie zauważyłem różnicy.

Zdjęcie.

Ja podłączam normalnie. Pamiętać trzeba, że te oscylacje trwają ok. 30ns i nie ma raczej możliwości pozbycia się ich. W sprzężeniu zwrotnym wchodzą na obwód RC 120k 1nF, o częstotliwości granicznej ok. 120kHz, więc raczej niczego tu nie namieszają.

U ciebie nie wygląda to tak dramatycznie. Powiedziałbym że to raczej przerzut niż wzbudzenie. U mnie wzbudzenie trwa kilkanaście okresów.

W każdym bądź razie temat jest dla mnie zamknięty. Ustawiłem na taką częstotliwość na której tego wzbudzenia nie ma ewentualnie go po prostu nie widać.

Interesujące może być to jedynie dla innych bo jeżeli jest to naprawdę wzbudzenie to lepiej je zlikwidować jeżeli się tylko da.

Zwłaszcza że 400Hz wydaje się rozsądną częstotliwością pracy tego układu.

Powiedziałbym że to raczej przerzut niż wzbudzenie.

Dokładnie, klasyczne zafalowanie dla obwodu RLC.

Co prawda to głos nie poparty oscyloskopem, ale po ostatnich wpisach o lepszej pracy na wyższej częstotliwości podkręcałem na podłączonych kolumnach (trochę z lenistwa) i po przekroczeniu ok 500kHz jeden kanał zaczął... buczeć, szumieć, z drugim nie było takiego problemu. Przy wyłączeniu w tym buczącym był głośniejszy stuk. Skręciłem z powrotem na 400.

Przy okazji zabawy oscyloskopem przetaktowałem Sura na 588/612 kHz (ok. 25kHz różnicy bo nie chciało mi sie ustawiać identycznej częstotliwości) i potwierdzam - gra lepiej niż na 400kHz.

Usunięcie 22uF na wejściu też odwraca fazę.

Nie bardzo rozumiem, jak Ci to wyszło.

Miałem na myśli przesunięcie fazy. Szczególnie w zwrotnicach kolumn ma to znaczenie, zwróć uwage na polaryzacje głośników w zależności od liczby cewek i pojemności w szeregu.

Usunięcie tego 22uF w Sure zmienia "absolutną" fazę sygnału, podobnie jak dołożenie kondensatora na wejściu jakiegoś wzmacniacza dla "bezpieczeństwa".

Miałem na myśli przesunięcie fazy. Szczególnie w zwrotnicach kolumn ma to znaczenie, zwróć uwage na polaryzacje głośników w zależności od liczby cewek i pojemności w szeregu.

Usunięcie tego 22uF w Sure zmienia "absolutną" fazę sygnału, podobnie jak dołożenie kondensatora na wejściu jakiegoś wzmacniacza dla "bezpieczeństwa".

Od kiedy to kondensator jest inwerterem? Kondensator nie zmieni fazy absolutnej, chyba, że "absolutna" to coś innego, niż absolutna ;-).

Kondesator nie zmienia fazy? Na wejsciu wzmacniacza kondensator w szeregu zmienia fazę całego sygnału o 90 st.

Edytowane przez toptwenty

Kondesator nie zmienia fazy?

I testy odsluchowe na ucho szlag trafil...

A tak na serio, to kondesator w szeregu z sygnalem przekreca faze o 90stopni ALE dopiero ponizej szestotliwosci granicznej(fc), ktora jest zalezna od pojemnosci kondesatora oraz impedancji obciazenia.

Fazy absolutnej nie zmienia, a to co chwilę się pojawiało wymiennie ze zmianą fazy. To nie są wymienne terminy i na to zwracam uwagę.

Proponuję następujący eksperyment dla wzmacniacza Class-D IRS2092 - w jednym kanale zewrzeć C1=22uF, a w drugim go zostawić - następnie porównać fazy sygnałów sinusoidalnych dla różnych częstotliwoiści.. Niestety, nie mam oscyloskopu.

Zeby przekonac sie, ze kondesator 22uF tworzy filtr gornoprzepustowy? W necie znajdziesz nawet kalkulatory dla filtrow RC.

Proponuję następujący eksperyment dla wzmacniacza Class-D IRS2092 - w jednym kanale zewrzeć C1=22uF, a w drugim go zostawić - następnie porównać fazy sygnałów sinusoidalnych dla różnych częstotliwoiści.. Niestety, nie mam oscyloskopu.

Nie chciałem zwracać uwagi żeby wstydu nie robić ale jak już wyszło szydło z worka to radziłbym zmienić temat bo będzie tylko gorzej.

Wzmacniacz odwraca fazę bo sygnał podłączony jest pod wejście odwracające wzmacniacza. (wejścia nieodwracającego nie ma). Kondensator odcina jedynie składową stałą. Ponieważ częstotliwości graniczne przy tej pojemności jest grubo poniżej 20 Hz to praktycznie cały sygnał akustyczny z i bez kondensatora ma zgodną fazę.

Nie chciałem zwracać uwagi żeby wstydu nie robić ale jak już wyszło szydło z worka to radziłbym zmienić temat bo będzie tylko gorzej.

Wzmacniacz odwraca fazę bo sygnał podłączony jest pod wejście odwracające wzmacniacza. (wejścia nieodwracającego nie ma). Kondensator odcina jedynie składową stałą. Ponieważ częstotliwości graniczne przy tej pojemności jest grubo poniżej 20 Hz to praktycznie cały sygnał akustyczny z i bez kondensatora ma zgodną fazę.

No wlasnie nie do konca. Zobacz na schemacie blokowym samego wzmaka, gdzie jest wpieta noga o nazwie GND. Jak byk widac, ze jest to wejscie dodatnie. Dlaczego firma zdecydowala, ze domyslna aplikacja odwraca sygnal wejsciowy, to nie mam pojecia.

Ukryta Zawartość

Postu nie moge edytowac wiec wyjasniam tutaj.

Spojrzalem jeszcze raz na schemat blokowy i okazuje sie, ze wzmacniacz dwa razy odwraca absolutna faze sygnalu, wiec na wyjsciu jest poprawna wzgledem wejscia. Sygnal wewnatrz ukladu jest polaryzowany napieciem stalym, a wada tego rozwiazania jest odwrocenie fazy. Dlatego dla skompensowania tego efektu, sygnal na wejsciu tez jest odwracany.

Ukryta Zawartość

Dlaczego firma zdecydowala, ze domyslna aplikacja odwraca sygnal wejsciowy, to nie mam pojecia.

Może dlatego, żeby w prosty sposób uzyskać ujemne sprzężenie zwrotne.

Spojrzalem jeszcze raz na schemat blokowy i okazuje sie, ze wzmacniacz dwa razy odwraca absolutna faze sygnalu, wiec na wyjsciu jest poprawna wzgledem wejscia.

Nieprawda. Rysunek 24, strona 20 opisu iraudamp7. Ten wzmacniacz odwraca fazę sygnału.

Dajcie już spokój, bo zaczynam sie niepokoić stanem wiedzy niektórych osób próbujących swoich sił w DIY.

Edytowane przez frobek

Może dlatego, żeby w prosty sposób uzyskać ujemne sprzężenie zwrotne.

A w czym trudniejsza jest aplikacja ujemnego sprzezenia zwrotnego dla wejscia nieodwracajacego?

Nieprawda. Rysunek 24, strona 20 opisu iraudamp7. Ten wzmacniacz odwraca fazę sygnału.

A spojrz teraz na 4 strone tego PDFa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez PatrykKiermas

A zobacz teraz na 4 strone tego PDFa

Zobaczyłem i dalej podtrzymuję co napisałem wcześniej, zresztą to samo co napisał jeszcze wcześniej Krzysiek. Dla mnie koniec dyskusji w kwestii odwracania fazy.

A w czym trudniejsza jest aplikacja ujemnego sprzezenia zwrotnego dla wejscia nieodwracajacego?

Przestudiuj topologie tego układu, a będziesz wiedział dlaczego tu taka trudność występuje.

W szczególności polecam stronę 11 wspomnianego pdf-a.

Wywaliłem dzisiaj oryginalne kondy na wyjściu. Dałem w zamian 100nf Vishay`e MKT, 0.47uf Panasonic`i polipropylenowe. Dla tych, którym muli na basie, to rozwiązanie warte jest polecenia :)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Wywaliłem dzisiaj oryginalne kondy na wyjściu. Dałem w zamian 100nf Vishay`e MKT, 0.47uf Panasonic`i polipropylenowe. Dla tych, którym muli na basie, to rozwiązanie warte jest polecenia :)

Możesz wkleić jakiegoś linka? Jak wyglądają? Ewentualnie napisać gdzie kupowałeś.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobór na pałę, Zamawiałem trochę części z farnella więc przy okazji wziąłem kondy w cenach mieszczących się w granicach zdrowego rozsądku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pewnie tak. Wimy droższe były. Poza tym boję się w przyprawianie kondami pakować bo to końca potem nie ma.

Nie opłaca się. Ten wzmacniacz przy włączeniu i wyłączeniu nie wydaje praktycznie żadnego dźwięku. Tylko ciche cyknięcie. Ewentualnie jako zabezpieczenie przed napięciem stałym z powodu spalenia tranzystorów wyjściowych ale raczej ciężko je spalić bo wzmacniacz zabezpieczony jest przed zwarciem.

Edytowane przez KrzysiekA
  • Pokaż nowe odpowiedzi