Skocz do zawartości
IGNORED

Rewelacja czy rewolucja - czyli Sure klasa D

Rekomendowane odpowiedzi

10 minutes ago, toptwenty said:

Okazuje się, że "it cannot", ponieważ się wyłącza...

Heh, no ale przy mniejszym napięciu pewnie się nie będzie wyłączał. Z resztą dzisiaj w ogóle nie odpalił przy +-73V nawet bez podpiętych kolumn tak więc ta ich specyfikacja jest ciut walnięta...

0 + 2 = 1

1 minutę temu, klinek napisał:

nawet bez podpiętych kolumn

Na wyjściu MUSI być obciążenie! Jak nie głośnik to rezystor dużej mocy. Niczego nie spaliłeś?

Jeśli chodzi jeszcze o jakość dźwięku - L25D ma elementy przewlekane, można łatwo je wymienić i poprawić.

Sure ma elementy SMD, raczej nie lepsze niż przewlekane, poza tym trudno wymienialne.

Podłącz kolumny i sprawdź jeszcze raz.

Może zadziałało zabezpieczenie, które "wyczuło" brak  obciążenia. 

8 godzin temu, toptwenty napisał:

Też tak zrobiłem, ale wróciłem do układu fabrycznego. Wtedy zmniejszyło się buczenie, poprawiły basy (!) a nawet wysokie tony. Radzę wstawić tam Silmic II 22uf  albo coś podobnego. 

Okazuje się, że "it cannot", ponieważ się wyłącza...

Przy zasilaniu +/-50 stabilnie chodzi na 4ohm.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Witam, ja dodam cos od siebie. Zakupiłem Sure 2x125W podłączyłem pod trafo 2x45V (10000uF kondy)

podłączyłem i niestety rozczarowanie. Grało słabo duzo gorzej niz moj aktualny w domu harman kardon hk6300.

I tak sure przeleżał 3 tygodnie w szafce. Postanowiłem jeszcze raz odsłuchać i sprawdzic ustawienie czestotliwości pracy kanałów. Podłączyłem oscyloskop a tam w jenym 240kHz a w drugim 360kHz. niby cos ustawiali w fabryce po jakas farba na potkach była zeby sie nie kręciły. Ustawiłem pod oscyloskopem obydwa na 400kHz i mnie zadziwiło to jak zaczęło grać. przed ustawieniem strasznie nieczysta góra słaby środek jak rynkowe radyjko. Po ustawieniu lepiej niz wszystko co miałem w domu do tej pory (jakies pioniery, yamahy itd. akie z lat 90 po kilkaset złotych)

Naprawde piękne wysokie tony, wokal super, słychać każdy talerz perkusji jak na żywo. Nie wiedziałem ze ustawienie czestotlwiosci pracy kanałów tyle zmieni. Niech każdy to w pierwszej kolejnosci sprawdzi bo ja przez to juz miałem sprzedać mój sure.

Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...
On 4/4/2019 at 11:31 AM, toptwenty said:

Ale jeśli wzmacniacze znajdują się tuż obok siebie na jednej płytce, różnica między częstotliwościami powinna wynosić minimum 25 kHz. 

Dlaczego akurat 25 kHZ? Z czego to wynika?

Zasilam teraz trafem 2x40V (ok +-58V DC) i jest wszystko OK z głośnikami 4 ohmowymi. 

0 + 2 = 1

• 2 tygodnie później...
On 4/5/2019 at 12:24 AM, pingwing said:

Potencjometry na płytce są bardzo mało precyzyjne, ja u siebie wymieniłem na wieloobrotowe. Ważne, żeby miały śróbkę z góry, a nie z boku, bo nie będzie jak kręcić

A pamiętasz może wartości i konkretny model tego potecjometru? To są potencjometry 2K?

Tym fabrycznym ciężko ustawić dokładnie te 400KHz...

Edytowane przez klinek

0 + 2 = 1

8 minut temu, klinek napisał:

A pamiętasz może wartości i konkretny model tego potecjometru? To są potencjometry 2K?

Tym fabrycznym ciężko ustawić dokładnie te 400KHz...

Np. tu są takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Podepnę pytanie do tematu jeśli można ?

Chciałbym zbudować sobie wzmak na L15D, na ebayu są takie moduły ale występują w dwu wersjach:

-

Ukryta Zawartość

lub

-

Ukryta Zawartość

może Koledzy mają wiedzę w kwestii różnic i jakości. ?

I jeszcze jedno: czy można podłączyć oba kanały pod jeden zasilacz (narazie impulsowy)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zasilacz może być jeden, ale lepszy dźwięk - moim zdaniem - daje zasilacz liniowy.

Radziłbym wziąć ten z górnego linku, widać lepsze kondensatory.

Witam,
chciałbym podłączyć się do tematu.

Próbuję zbudować własny wzmacniacz oparty na układzie IRS2092. Uruchomienia kończyły się fiaskiem, podczas uruchomienia uszkadzały się nóżki 12 i 11 układu scalonego (VCC i LO - driver tranzystora mocy po ujemnej szynie zasilania). Szukałem różnych przyczyn: błędy w projekcie, schemacie, wartościach. Przeanalizowałem różne warianty, noty aplikacyjne schematy. Pomyślałem sobie, że może wykonałem błędną topologię ścieżek.

Stwierdziłem, że skopiuję wzmacniacz L-25D. Zastosowałem dokładnie te same wartości elementów. Wzmacniacz uruchomił się bez problemu, podczas obciążania 8ohm znowu uszkadzały się nóżki 12 i 11 układu scalonego. Może ktoś z Was miał podobny problem i mógłby coś podpowiedzieć?

Jestem w trakcie poszukiwań zasilacza do sure

Ukryta Zawartość

jest tam taki wpis:

"This power supply naturally radiates continuous power of about 100W"

niewiem czy to translator źle przetłumaczył, ale czy to oznacza że po włączeniu do sieci odrazu pobiera 100W ?

Ukryta Zawartość

Chińczykowi chodziło o to, że obudowa / radiator jest w stanie wytracić 100W, pewnie przy mocy maksymalnej 500W.

Przy mocy pobieranej przez wzmacniacz, ten zasilacz nie będzie się w ogóle grzał.

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś z szanownych przyjaciół pożyczył by sure w stereo z zasilaczem do testu? Szukam mocnego wzmacniacza do basu, miałby pracować Max do 600hz i w tym paśmie chciałbym porównać to z swoją lampa. Płacę za wysyłke  plus flaszka też będzie.  Kiedyś na chwilę miałem sure 2x 250w i dobrze go wspominam. Dziękuję bardzo!

Witam. Czytam od kilku dni wątek i już sam nie wiem co robić. Poszukuje nie drogiego wzmacniacza na sekcję niskotonowa,  gdzie miałby pracować na początku z kolumnami na 12 calach 8 Ohm, a ostatecznie z kolumnami 2x 12cali 4 Ohm (kiedyś bedsie większy pokój Więc rozbuduje  kolumny.  wzmacniacz miałby pracować w przedziale 40 do 600hz wied specjalnych wymagań nie mam, musi być szybki, mieć kontrolowany bas i dość dużo mocy.

Znalazłem coś takiego 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 7.09.2016 o 16:08, KrzysiekA napisał:

Za to ta końcówka na TAS5630 ma najlepszą kontrolę basu ze wszystkich które miałem. Chyba najlepszą kontrolą basu jaką kiedykolwiek słyszałem.No ale tą końcówkę zasilam z 500W przetwornicy plus 20mF na wyjściu przetwornicy a więc rezerwa prądu jest znaczna i nie ma mowy o tym żeby napięcie w impulsie siadło.

image.png.186134355987321b771e7ffa19e607b1.png

OPA1632DR + TAS5630 + TL072 600 w/4ohm

mam po jednej takiej na kanał i potwierdzam co napisał KrzysiekA

Edytowane przez yogilla
W dniu 21.06.2019 o 20:32, bmxmen napisał:

Masz dwie czy jedna końcówkę? Wyłącza się przy dużej mocy?

Mam dwie, po jednej na kanał basowy. Nigdy nie słuchałem nawet na 1/2 mocy, nie mam do tego warunków, więc o wyłączaniu nie ma mowy.  

Mam kilka pytań..  Jaki masz zasilacz, ile Ohm głośnik. Te dwa pokrętła do czego służą  i powiedz mi w jakim paśmie korzystasz z wzmaka.

• 1 miesiąc później...

Kiedyś w tym wątku ktoś wymieniał cewki w Sure 2x250W. Po zmianie oryginalnych na chyba Wurt była poprawa. Może ktoś pamięta jakie to były cewki jeśli chodzi o parametry i gdzie je można kupić?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

• 2 tygodnie później...

Mam prośbę do kogoś kto ma ten wzmacniacz. Prosiłbym o duże ładne zdjęcie od spodu PCB.

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

Czy Wam też się tak te częstotliwości rozjeżdżają z czasem? Ustawiam równo na obu kanałach, mija miesiąc, sprawdzam i mam różnice tak ok. 5 - 10 KHz...

0 + 2 = 1

Bardziej mu chodzi o to że częstotliwości mu się zmieniają z czasem. Jak dla mnie to wina elementów. Wiadomo że niektóre elementy z temperaturą mają zmienne parametry. A to raczej granica błędu.

• 2 miesiące później...

Pytanie do osob które korzystają jeszcze z IRS2092, ktoś ma jakieś preampy do tego grajka?

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, mone napisał:

Pytanie do osob które korzystają jeszcze z IRS2092, ktoś ma jakieś preampy do tego grajka?

Mają a jakże. Surek bez preampu z pasywką gra cienko ?

A masz jakiś ładny i sprawdzony przykład takiego preampa? Jakieś propozycje, spostrzeżenia, doświadczenia?

Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, mone napisał:

Jakieś propozycje, spostrzeżenia, doświadczenia?

A to zależy kto pyta ;). Czyli na ile jesteś osłuchany i czego oczekujesz od dźwięku. Każdy preamp zawsze coś wnosi do dźwięku. Wg mnie im mniej tym lepiej ale to już zależy od dopieszczenia całego systemu: czyli źródła daca i kolumn, i okablowania.

Shurka testowałem z 4 pre:

JC-2, MARZa, i i 2 wariacje Passa B1. Wszystkie 4 zagrały bardzo dobrze choć każdy ciut inaczej. W zasadzie elementami można każdy pre dopieścić  albo skiepścić, a na pewno kształtować dźwięk pod siebie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi