Skocz do zawartości
IGNORED

Rewelacja czy rewolucja - czyli Sure klasa D

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jeszcze sposób na wylutowanie smd "na drucik". Cienki drucik przewlekamy przez nóżki z jednej strony.

Oba końce drucika trzymamy w jednej ręce i rozgrzewając nóżki najpierw skrajne ciągniemy za drucik.

Sprawdzone - działa.

Tego sie nie da zrobić zwykłą lutownicą

Spróbuj kupić specjalna lutownicę do takich celów. Ja używałem takiej subminiaturowej 10W. Kupiona chyba w fitmie "Conrad". Niestety było to dawno i nie pamiętam ile kosztowała, ale była bardzo tania.Zwykłą lutownicą też można ale grot musi być zaostrzony na "szpilkę".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Zna moze ktos namiary najlepiej na gotowy modul wzmacniacza w klasie D zasilanego pojedynczym napieciem ok 28 V, a moze mozna latwo dostosowac typowe, podwojne napiecie zasilania na pojedyncze ?

Np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podobno gra też nieco lepiej niż Sure.

Ukryta Zawartość

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

takie rzeczy panowie to tylko hot-airem z duza dysza na scalak kalafonia badz topnik temperatura 380-420 odpowiedni nadmuch i sam sie zeslizguje:) ewetualnie mozna go chwycic chwytakiem prozniowym

Np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

Podobno gra też nieco lepiej niż Sure.

"podobno"

słyszałeś przeczytałeś czy słuchałeś ???

Ukryta Zawartość

"podobno"

słyszałeś przeczytałeś czy słuchałeś ???

Dzięki uprzejmości Mamela, miałem taki moduł w domu przez prawie tydzień. Moja ocena jest taka, że bas ma lepszy, bardziej zwarty, lepiej kontrolowany ale brakowało mi tam sporo średnich i wysokich tonów a zwłaszcza szczegółów w porównaniu do Sura, scenę ma podobną.

Mamel, jak mi napisał, wymienił wejściowe kondensatory na Jentzen Superior co znacząco poprawiło szczegółowość i brzmienie, stąd słowo podobno bo po przeróbce nie słyszałem.

Jeżeli to nie problem, to proszę Mamela o skreślenie kilku zdań tytułem porównania T1 z Surem. Tak będzie najbardziej wiarygodnie.

"podobno" słyszałeś przeczytałeś czy słuchałeś ???

a Ty myślisz, że na A.S. zawsze sami durnie piszą, warto rozróżniać wartość piszącego nica

Shure który grał jako tako (mało wybrzmień na górze) to był TK2050, ten IRS to dla mnie nieporozumienie, buła na dole, środek z radmora, góra śladowa

Robert, wróciłem do oryginalnych mundorfów na płytce T1, druga którą mam (zawsze do ćwiczeń kupuje 2 szt i oryginału nie tykam) grała, grała i się rozegrała

tak ze 2 tygodnie po kilkanaście godz.

zaczyna to grać, od włączenia, po 20-30min. i jest b. czułe na dobór elementów zasilacza (żadna przetwornica!) i okablowanie w torze, jak to sobie ustawisz ta gra

bez żadnych pre (a kilka mu podłączałem) gra z jajcem EL84 a kulturą, jak dla mnie, lepszą niż 2A3

takie herezje piszę po kilkunastoletnich bojach z lampkami, króliczka można gonić dla przyjemności latami, tego można słuchać z przyjemnością a po dobrym skonfigurowaniu całego toru pokusić się o ciekawe porównania

mój T1 wpięty w tor McIntosh'a u Starego A. (same bajery :)) po tych 20 min ... zagrał, że daj Panie Boże nikomu nie gorzej

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

a Ty myślisz, że na A.S. zawsze sami durnie piszą, warto rozróżniać wartość piszącego nica

Shure który grał jako tako (mało wybrzmień na górze) to był TK2050, ten IRS to dla mnie nieporozumienie, buła na dole, środek z radmora, góra śladowa

Robert, wróciłem do oryginalnych mundorfów na płytce T1, druga którą mam (zawsze do ćwiczeń kupuje 2 szt i oryginału nie tykam) grała, grała i się rozegrała

zaczyna to grać, od włączenia, po 20-30min. i jest b. czułe na dobór elementów zasilacza (żadna przetwornica!) i okablowanie w torze, jak to sobie ustawisz ta gra

bez żadnych pre (a kilka mu podłączałem) gra z jajcem EL84 a kulturą, jak dla mnie, lepszą niż 2A3

takie herezje piszę po kilkunastoletnich bojach z lampkami, króliczka można gonić dla przyjemności latami, tego można słuchać z przyjemnością a po dobrym skonfigurowaniu całego toru pokusić się o ciekawe porównania

mój T1 wpięty w tor McIntosh'a u Starego A. (same bajery :)) po tych 20 min ... zagrał, że daj Panie Boże nikomu nie gorzej

Mnie by interesowało pod jakie kolumny to podłączyłeś. Bawiłem się TK2050 i grało to różnie na różnych wysokotonowych. Zdziwił mnie ten brak wybrzmienia w Sure. Ja czegoś takiego nie zauważyłem. Tylko że ja kondensatory wejściowe zbocznikowałem styroflexami.

A ja trochę jeszcze powalczę z Surem, dzisiaj dostałem obietnice od lokalnego dystrybutora wysłania mi po 2 sztuki oryginalnych cewek Sagami 7G17B-220M i 7G17B-100M, zobaczymy jakie to da efekty.

ja nie atakuje tylko pytam;))) bo chcę kupić taką zabawkę, ale mimo wszystko cieszę się z mojej prowokacji bo przynajmniej czegoś się dowiedziałem

mamel możesz podać dokładny link od kogo brałeś z ebay?

jest tylko jeden sprzedawca, wersja T1 do 8 ohm, T2 do 4 ohm, wszystko doczytasz

można kupować także przez sklep nie z ebay

fakamada miał T2, sprzedał, bo stwierdził, że grał za ostro, mam wrażenie, że nie pograł na nim na tyle by się ułożył jak należy

zasilam z 35V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mamel

wyżej wyczytałem m.in. że sure na irs na śladową górę- albo to jest jakoś żart albo o innym wzmacniaczu, co do średnicy i basu też trudno sie zgodzić

radmory też do dziś chwalą; każdy ma własne smaki i osobisty "zestaw przypraw" w torze

IRSa można chwalić jeśli nie trafiło się na nic lepszego za 100zł

TDA7294 też chwalili i też nic z tego nie wynika

moje wnioski to wynik bezpośredniego porównania w systemie obu płytek zasilonych w podobny sposób, kasy za to nie biorę :)

Edytowane przez mamel

dotarł shure 2x125 mam nadzieję, że tym razem nic nie zdechnie. O wrażeniach mom nadzieję napisać jutro

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

jest tylko jeden sprzedawca, wersja T1 do 8 ohm, T2 do 4 ohm, wszystko doczytasz

można kupować także przez sklep nie z ebay

fakamada miał T2, sprzedał, bo stwierdził, że grał za ostro, mam wrażenie, że nie pograł na nim na tyle by się ułożył jak należy

zasilam z 35V

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a od czego są te dwa potki na PCB, masz od tego schemat?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a od czego są te dwa potki na PCB, masz od tego schemat

a ile razy mam ten sam link wklejać?

potki od prądy spoczynkowego

dotarł shure 2x125 mam nadzieję, że tym razem nic nie zdechnie. O wrażeniach mam nadzieję napisać jutro

w moim "125" na 48,V działa tylko jeden kanał, dopiero na 55V robią oba a przecież widełki są 45-60

U mnie działa jeden kanał. Albo ja mam pecha do shure albo za słabe zasilanie, mam 44.5V i tylko 6800 mf myślę że to może być problem z zasilaniem więc wrażeń z odsłuchu nie będzie.

DCD 2010, PMA-2020AE, SR7007+ Diy MTM W15, focal be, W15 / ceol n9 + excite x16

Napisano wczoraj, 17:42

radmory też do dziś chwalą; każdy ma własne smaki i osobisty "zestaw przypraw" w torze

IRSa można chwalić jeśli nie trafiło się na nic lepszego za 100zł

TDA7294 też chwalili i też nic z tego nie wynika

moje wnioski to wynik bezpośredniego porównania w systemie obu płytek zasilonych w podobny sposób, kasy za to nie biorę :) ,

mamel ,

ja tez kasy za to nie biorę ,

ale wysokie tony słyszę - są intensywniejsze niż z klonów accu ( P7100, E407 ) , quada303, primare spa20, klona krella ksa50,

więc określenie "góra śladowa" nie może być subiektywnym odczuciem , tylko jest obiektywną nieprawdą lub odnosi się do innego

wzmacniacza na IRS - tu nie ma dyskusji ,

jedynym wzmacniaczem który mam i równa się z tym Surem pod względem odtwarzania góry jest MOSCODE w mojej wersji na lampach 6H30 dość podobnie grały też moduły Hypexa, ale ich już nie mam lecz pamietam jak grały.

Ja w ocenie Sura na IRS2092 jestem bliższy oceny Bogdana niż Mamela. Może jednak napięcie zasilania, a zwłaszcza dopasowanie elementów do napięcia ma większe znaczenie niż się wydaje. Ja zasilam z +/-55V i mogę mieć jedynie niewielkie zastrzeżenia co do ilości basu, ale to naprawdę niewielkie. Niewykluczone zresztą, że to raczej problem kolumn niż wzmacniacza. Reszta jak dla mnie jest super.

Również nie biorę kasy za swoje opinie i wypowiedzi.

Edytowane przez frobek

Ja w ocenie Sura na IRS2092 jestem bliższy oceny Bogdana niż Mamela. Może jednak napięcie zasilania, a zwłaszcza dopasowanie elementów do napięcia ma większe znaczenie niż się wydaje. Ja zasilam z +/-55V i mogę mieć jedynie niewielkie zastrzeżenia co do ilości basu, ale to naprawdę niewielkie. Niewykluczone zresztą, że to raczej problem kolumn niż wzmacniacza. Reszta jak dla mnie jest super.

Również nie biorę kasy za swoje opinie i wypowiedzi.

jaką pojemnością filtrujesz na zasilaniu?

więc określenie "góra śladowa" nie może być subiektywnym odczuciem , tylko jest obiektywną nieprawdą lub odnosi się do innego wzmacniacza na IRS - tu nie ma dyskusji ,

Z reguly nie uczestnicze w tego rodzaju dyskusjach ale tym razem zrobię wyjatek.

Piszemy dokładnie o tym samym wzmacniaczu na IRS, fakt, każdy ma inne zasilanie ale stwierdzam, że daleko mu pod każdym wzgledem do klona ACCU 550, a pod względem góry odstaje ewidentnie. Zastanawia mnie jedynie czy egzeplarze różnia się miedzy sobą czy punkt odniesienia jest zupełnie inny.

jaką pojemnością filtrujesz na zasilaniu?

Zasilanie: rezonansowa przetwornica impulsowa 100kHz 500W, kondensatory po 22mF.

u mnie trafo 500W

ja nigdy nie twierdziłem ,że Sure jest lepszy od accu - choc moja kobita owszem, co by znaczyło,że może znaleźć się więcej osób, które ocenią go tak jak ona - a jest muzykiem.

ja wysokie i przestrzeń Sura oceniam lepiej niż klona accu P7100 - trudno było mi w to uwierzyć , ale tak jest i kropka.

średnica i bas jest inny niż w 7100 - lepszy czy gorszy chyba zależeć będzie od reszty systemu , u mnie z Dali Grandami bas

accuklona jest bardziej monumentalny i kontrolowany, ale juz fakt porównywania wzmacniacza za duuuuuużo tysięcy złotych

z kitem za niecałe 150 zł o czymś świadczy - średnica z accu chyba lepsza - kwestia opisana wcześniej

ten kit za śmieszne pieniądze znakomicie robi co do niego zależy i obiektywnie jest bardzo dobry,

a uwzgledniając jego cenę to moim zdaniem nr 1 na świecie - zaznaczam , że miałem sporo różnych klocków,

ale nie wykluczam że znajdzie się inny tani wzmacniacz , który tak zagra .............. wątpie ale kto wie...

u mnie trafo 500W

..

accuklona jest bardziej monumentalny i kontrolowany, ale juz fakt porównywania wzmacniacza za duuuuuużo tysięcy złotych

z kitem za niecałe 150 zł o czymś świadczy - średnica z accu chyba lepsza - kwestia opisana wcześniej

..

Co Ty piszesz? Przecież porównywałeś z klonem diy accu a nie wzmacniaczem za "duuuuuużo tysięcy złotych"..

• Pokaż nowe odpowiedzi