Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  152 członków

Tellurium Q Klub
IGNORED

Klub Tellurium Q. Kable i elektronika zaprojektowane by zwalczać zniekształcenia fazowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli wystarczy aby był bardzo dobry i nie musi przy tym kosztować tyle co równowartość 2-3 średnich krajowych to zdecydowanie Supra Trico. Mam go i jestem bardzo zadowolony. Dla porównania zamówię sobie

http://mogami.pl/index.php/high-end/hd/103-hd-rca-digital

Do tej pory nie mogę wyjść z podziwu dla jakości dźwięku kabli XLR tej firmy , więc coax nie powinien być gorszy :)

Mam Cardasa Parseca Digital i szukam czegoś jeszcze, może niepotrzebnie, a może Tellurium kiedyś potestuję i szczenka opadnie, Blacki głośnikowe bardzo mnie zachęciły żeby poszukać w cyfrówkach czegoś jeszcze lepszego niż mam.

Szczęka opada gdy produkt tani skonfrontowany ze znaczne droższym wykazuje swoją wyższość lub nawiązuje wyrównaną walkę. Miłe doświadczenie :)))

Od jakiegoś czasu w coraz większym stopniu zaczynam doceniać sprzęt o rodowodzie studyjnym. Więcej w nim muzyki a mniej marketingu i drenowania kieszeni kupującego

Poprawy sygnału cyfrowego raczej poszukiwałbym tu

http://www.ifiaudio.pl/products-page/akcesoria/spdif-ipurifier/

Szczęka opada gdy produkt tani skonfrontowany ze znaczne droższym wykazuje swoją wyższość lub nawiązuje wyrównaną walkę. Miłe doświadczenie :)))

Od jakiegoś czasu w coraz większym stopniu zaczynam doceniać sprzęt o rodowodzie studyjnym. Więcej w nim muzyki a mniej marketingu i drenowania kieszeni kupującego

Mi szczęka opada jeśli produkt naprawdę jest wyjątkowy DŹWIĘKOWO a nie dlatego że nawiązał walkę z czymś droższym co nie zmienia faktu że jest na tym samym poziomie jakościowym, co najwyżej ma lepszy stosunek jakość/cena. Czy podane przez ciebie typy są wyjątkowe dźwiękowo? Możesz coś o dźwięku?

Nie rozumiem co oznacza "wyjątkowy dźwiękowo". Dla mnie kabel ma przesyłać sygnał - dźwięk a nie modyfikować go. Im lepiej to robi, tym wyższa jest jego jakość. Wolę naturalną barwę instrumentów , głosów i "smaczki" zawarte na płycie w takiej postaci jakimi zostały nagrane niż wyjątkowe dźwiękowo ....... COŚ.

Nie rozumiem co oznacza "wyjątkowy dźwiękowo". Dla mnie kabel ma przesyłać sygnał - dźwięk a nie modyfikować go. Im lepiej to robi, tym wyższa jest jego jakość. Wolę naturalną barwę instrumentów , głosów i "smaczki" zawarte na płycie w takiej postaci jakimi zostały nagrane niż wyjątkowe dźwiękowo ....... COŚ.

każdy ma prawo woleć co mu się podoba, wybacz ucinam te dywagacje bo w temacie o który pytam nic nie wnoszą, prośba o opinie kolegów n/t coaxa najlepiej Black lub innego z poziomu wyższego niż Cardas Parsec.

Noo a miałem potestować sobie kabelek a tu masz przyjdzie że zamiast oddać do sklepu to zostanie:)

Sprzedawca uprzedzał mnie że już kilku klientów brało na testy i już z nimi zostali, mało tego po krótkim czasie do kompletu IC Black dokupili.

Tak właśnie było i u mnie. Głośnikowe Blacki wyparły Ultra blue a IC zostały po porównaniu z Wireworldem, Tara i Albedo Flat one. Ten ostatni znowu zagościł w systemie na stałe ale jako towarzyszący - wkrótce naniosę wzmiankę w stopce. ☺️. Co to serii Black to nie rozumiem opinii że nie grają górą ostatnio czytam że średnica wycofana, bas podobnież chudy. To w takim razie jakiś drut a nie kabel do porządnego audio :)). U mnie góry mam tyle że czasami przy głośnych odsłuchach aż za dużo, Średnic jest na swoim miejscu nie przerysowana, bas zwarty,szybki, nie pogrubiony. I jest ok. Ale o czym tu w ogóle mówić. Przecież kable nie kreują takich wartości w systemie. Kabelki to kosmetyka, dopieszczenie tego co już mamy. Gdyby nie bezpośrednie porównania nie byłoby tylu roszad :)

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Tak właśnie było i u mnie. Głośnikowe Blacki wyparły Ultra blue a IC zostały po porównaniu z Wireworldem, Tara i Albedo Flat one. Ten ostatni znowu zagościł w systemie na stałe ale jako towarzyszący - wkrótce naniosę wzmiankę w stopce. ☺️. Co to serii Black to nie rozumiem opinii że nie grają górą ostatnio czytam że średnica wycofana, bas podobnież chudy. To w takim razie jakiś drut a nie kabel do porządnego audio :)). U mnie góry mam tyle że czasami przy głośnych odsłuchach aż za dużo, Średnic jest na swoim miejscu nie przerysowana, bas zwarty,szybki, nie pogrubiony. I jest ok. Ale o czym tu w ogóle mówić. Przecież kable nie kreują takich wartości w systemie. Kabelki to kosmetyka, dopieszczenie tego co już mamy. Gdyby nie bezpośrednie porównania nie byłoby tylu roszad :)

Tak u mnie też basik fajny góra szczegółowa i średnica równa nie zgadzam się że kabel wycofany ale na razie wygrzewają się jeszcze...

Jaka różnice zaobserowałeś w swoim systemie pomiędzy tellurium q ultra blue a blackiem?

Miałem tylko głośnikowe. Ultra Blue zdecydowanie więcej masy basowej, Black więcej przestrzeni, dynamiki, chyba też lepsze wybrzmienia wysokich tonów.Blue bardziej analogowe,Blacki równiejsze ale też gładkie nie wyostrzajace.

Edytowane przez Tomek1777

Miałem tylko głośnikowe. Ultra Blue zdecydowanie więcej masy basowej, Black więcej przestrzeni, dynamiki, chyba też lepsze wybrzmienia wysokich tonów.Blue bardziej analogowe,Blacki równiejsze ale też gładkie nie wyostrzajace.

Dziękuję za odpowiedź bo mam takie same spostrzeżenia co ty, tylko ja obawiam się tych wysokich czy z czasem nie będą zbytnio przeszkadzać. Ultra blu dużo pełniejszy dół kosztem właśnie wygładzenie góry przez co ma się wrażenie delikatniejsza w odbiorze.... ale ty się skusiles na blacka...:-)

Dziękuję za odpowiedź bo mam takie same spostrzeżenia co ty, tylko ja obawiam się tych wysokich czy z czasem nie będą zbytnio przeszkadzać. Ultra blu dużo pełniejszy dół kosztem właśnie wygładzenie góry przez co ma się wrażenie delikatniejsza w odbiorze.... ale ty się skusiles na blacka...:-)

U mnie właśnie te cechy Blue były pewnego rodzaju bolączką szczególnie bas. Szukałem czegoś szybszego, konturowego.

Poprawy sygnału cyfrowego raczej poszukiwałbym tu

http://www.ifiaudio.pl/products-page/akcesoria/spdif-ipurifier/

piotrek7 to co podlinkowałeś jest bardzo ciekawe teraz dopiero czytam bo wcześniej nie chciało się otworzyć

Więc napiszę jeszcze raz, o co mi chodziło. Kable cyfrowe powinny zapewnić możliwie jak najwierniejszy przesył sygnału. Nie powinny mieć własnego charakteru i nie powinny nic wnosić od siebie. Jeśli Supra czy Mogami tozbyt mało, zobacz na katalog Albedo . Mają w swojej ofercie JEDEN model. Tyle wystarczy. Modyfikowanie brzmienia i wprowadzanie własnego charakteru zarezerwowane jest dla kabli analogowych

Więc napiszę jeszcze raz, o co mi chodziło. Kable cyfrowe powinny zapewnić możliwie jak najwierniejszy przesył sygnału. Nie powinny mieć własnego charakteru i nie powinny nic wnosić od siebie. Jeśli Supra czy Mogami tozbyt mało, zobacz na katalog Albedo . Mają w swojej ofercie JEDEN model. Tyle wystarczy. Modyfikowanie brzmienia i wprowadzanie własnego charakteru zarezerwowane jest dla kabli analogowych

tak teraz zrozumiałem w pełni o co ci chodziło, przepraszam że tak oschle zareagowałem na twój wcześniejszy post.

Edytowane przez Andrew149s

Panowie Black II zostaje w systemie pograł już kilkadziesiąt godzin nalot ostrości w dużej mierze ustąpił na tyle że można podjąć świadomą decyzję, poza tym kabel naprawdę ,,czaruje,, nie spodziewałem się że za 1400zł(nowy) będę mógł coś takiego nabyć.

Rewelka

... i życie Kolego jest piękne..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Gość messier57

(Konto usunięte)

Jakiś anglik pisze ze wziął na sprawdzenie EWA LS-XXV projektu Colina, i po testach sprzedał swoje Ultra Black. hmm ciekawe :)

28-10-17, 05:03 PM

dedal1978

I bought EWA LS-25 cables a week ago - what I can say... I am impressed! So impressed that I just sold my Tellurium Q Ultra blacks! The sound is AMAZING! So much more detail and air around instruments, but still delivers a clear, dark lower end, and so much of it! Sounds more natural and open like a breath of fresh breeze...

Tego powietrza trochę brakuje obecnie niższym seriom TQ. Testowałem kiedyś Straightwire Maestro i pod tym względem był wręcz miażdżący dla mojego Silver. Naturalność i swoboda prezentacji była dużo wyższa z tego niedrogiego przecież kabla.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Redaktorzy

Ciekaw jestem jak przy pomocy kabla można poradzić sobie z problemami z fazą?

To chyba nieporozumienie. Ja zrozumiałem raczej, że cechą tych kabli jest, że problemów z fazą nie wnoszą.

To chyba nieporozumienie. Ja zrozumiałem raczej, że cechą tych kabli jest, że problemów z fazą nie wnoszą.

Napisane jest wyraźnie "Kable i elektronika zaprojektowane by zwalczać zniekształcenia fazowe." Więc moje pytanie jest aktualne.

Zadam zatem jeszcze jedno, a które kable takie problemy w zakresie częstotliwości z jakimi mamy do czynienia w audio, wnoszą?

Odpowiedzi zapewne nie będzie, tak jak na pierwsze pytanie jej nie było. Ciekawe dlaczego?

Musiałeś?..

Gość messier57

(Konto usunięte)

A było tak spokojnie ;)

Teraz watek będzie siedział na gorze strony ciągle ;)

Wczoraj słuchałem Dzemu (na zywo) na LS-XXV i stopa perkusji tak dynamiczna, realna, energiczna ,ze nie mogłem przestać, na TQ Black to mi się nie zdarzyło :)

• Redaktorzy

Właśnie wymieniłem emaile z p. Colinem Wonforem, to interesujący korespondent. Naprawdę chętnie zapoznałbym się z JEGO odpowiedzią na kable głośnikowe Tellurium, jednak manufaktura jest bardzo mała i raczej trudno liczyć na dystrybucję w Polsce. Chyba że ktoś poszukujący akurat alternatywy dla swoich przewodów kupi parkę kabli Elsdon Wolfor via UK i da nam tu posłuchać.

Wczoraj słuchałem Dzemu (na zywo) na LS-XXV i stopa perkusji tak dynamiczna, realna, energiczna ,ze nie mogłem przestać, na TQ Black to mi się nie zdarzyło :)

Przepraszam, nie zauważyłem wcześniej twojego wpisu. Właśnie o czymś takim myślałem. Opiszesz szerzej?

Gość messier57

(Konto usunięte)

Właśnie wymieniłem emaile z p. Colinem Wonforem, to interesujący korespondent. Naprawdę chętnie zapoznałbym się z JEGO odpowiedzią na kable głośnikowe Tellurium, jednak manufaktura jest bardzo mała i raczej trudno liczyć na dystrybucję w Polsce. Chyba że ktoś poszukujący akurat alternatywy dla swoich przewodów kupi parkę kabli Elsdon Wolfor via UK i da nam tu posłuchać.

Przepraszam, nie zauważyłem wcześniej twojego wpisu. Właśnie o czymś takim myślałem. Opiszesz szerzej?

Tak, Colin to ciekawy charakter, prawdziwy inzynier-wynalazca z dawnych lat. Pisałem o tym we wcześniejszych postach jak go potraktowali w TQ i nie podoba mi się to bardzo. Dlatego tez trzymam kciuki za jego nowe przedsięwzięcie. Cieszy mnie ze u mnie EWA LS-XXV gra o wiele lepiej od Black. Cena 2x większa ale on prawdopodobnie gra 'lepiej' niz UB, który znowu jest droższy 2.5x od EWA. Przed audioshow przetestuje go kontra Diamond Black u kolegi i wtedy będę wiedział więcej. Później drugi kolega z forum przetestuje kontra Silver Diamond i kabel wraca do mnie. Nie jestem mistrzem w opisywaniu zmian, ale ten kabel sprawił ze chce mi się słuchać muzyki. A do zrobienia mam jeszcze trochę w systemie, plus akustyka... W porównaniu do blacka chyba każdy aspekt jest lepszy. Bas, środek, góra. Instrumenty naturalne, dźwięczne, jak pisałem stopa perkusji silna, żywa, obecna. Scena lepiej ułożona, na black wszystko jakoś zbite w środku było, a tu trochę po prawo, trochę po lewo, trochę w środku. Coś się dzieje. Wokal damski czy męski wyraźny, naturalny. Wczesnej był jakiś schowany za ścianą pawie. Brakowało mu krawędzi czy agresji, za delikatnie. Teraz jak jest silny kobiecy wokal to są ciarki :) Ciekawy jestem jak porównania wypadną, co koledzy powiedzą.

Witam wszystkich :)

Tak, Colin to ciekawy charakter, prawdziwy inzynier-wynalazca z dawnych lat. Pisałem o tym we wcześniejszych postach jak go potraktowali w TQ i nie podoba mi się to bardzo. Dlatego tez trzymam kciuki za jego nowe przedsięwzięcie. Cieszy mnie ze u mnie EWA LS-XXV gra o wiele lepiej od Black. Cena 2x większa ale on prawdopodobnie gra 'lepiej' niz UB, który znowu jest droższy 2.5x od EWA.

Mam pytanie, ile ostatecznie zapłaciłeś za LS-XXV wraz z kosztami wysyłki - jeśli można zapytać?

Około 510€ wychodzi za 2m.

https://markgrant.co.uk/speaker-cables/350-elsdon-wonfor-audio-ls-xxv-speaker-cables.html#/25-length-2_metres

Edytowane przez rafa

Gość messier57

(Konto usunięte)

Witam wszystkich :)

Mam pytanie, ile ostatecznie zapłaciłeś za LS-XXV wraz z kosztami wysyłki - jeśli można zapytać?

426 funtów, wysyłka do polski 10 funtow. Mowa o parze 2 metrowej. Oczywiście można zwrócić w ciągu 30 dni bez problemu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.