Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  152 członków

Tellurium Q Klub
IGNORED

Klub Tellurium Q. Kable i elektronika zaprojektowane by zwalczać zniekształcenia fazowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z tym TQ Black II . Kupiłem go w ciemno po odsłuchu wersji pierwszej która bardzo mi spasowała. A teraz po trzech dniach grania a non stop już około 48h dźwięk wogóle nie przypomina mi tej wyjątkowej przestrzeni, świetnej średnicy i nisko schodzącego basu z pierwszej wersji. Teraz jest płasko, brak niskiego basu. Jest słabo. Kabel jest nowy to fakt ale gra już tyle ile zaleca producent.

Nie wiem co mam myśleć , jeszcze dam mu kilka dni jak się nic nie zmieni to pójdzie w rynek.

Co sądzicie o tej dysproporcji w brzmieniu ??

Teraz bezposrednio od Colina jedynie... No ale skoro jest na forum to mozna napisac pw albo przez fb :)

Maja problem z surowcami w tym momencie i stad tez opoznienia...

Z Facebooka:

Elsdon and Wonfor Audio

11 February at 10:37

The LS25 has suddenly become very popular causing a few solvable problems in time.

So at this moment in time there will be NO UK retailers for EWA cables due to shortages of materials.

I am looking into the whole of the market scene, and the cables will only be available direct for a short period of time direct from EWA until I can solve the shortage problem.

Sorry for the inconvenience folk.

However MC5 and LSV are still in stock and as is limited run of LS25

Ale najlepiej na email Colina (dal mi pozwolenie aby tu podac): [email protected]

Mozna pisac po polsku, Colin odpala google translate ;)

A nie chciałbyś w Polsce założyć dystrybucji tych przewodów/tej marki? To chyba byłoby lepsze/łatwiejsze od sprzedaży przez fb - mam na myśli to, że dotarłbyś dla Colina, szybciej i sprawniej do szerszej grupy odbiorców.

Witam, mam problem z tym TQ Black II . Kupiłem go w ciemno po odsłuchu wersji pierwszej która bardzo mi spasowała. A teraz po trzech dniach grania a non stop już około 48h dźwięk wogóle nie przypomina mi tej wyjątkowej przestrzeni, świetnej średnicy i nisko schodzącego basu z pierwszej wersji. Teraz jest płasko, brak niskiego basu. Jest słabo. Kabel jest nowy to fakt ale gra już tyle ile zaleca producent.

Nie wiem co mam myśleć , jeszcze dam mu kilka dni jak się nic nie zmieni to pójdzie w rynek.

no kabel ci systemu nie wyleczy :) a co gdzieś w reklamie było tak ? ojoj tzn że kłamały dziady no to pisz reklamcje do sądu że oczekiwania twoje nie zostały spełnione :)

to bardzo dobry kabel ,ale nie leczy wszystkiego i to nie lekarz i antidotum nie ma :)

no kabel ci systemu nie wyleczy :) a co gdzieś w reklamie było tak ? ojoj tzn że kłamały dziady no to pisz reklamcje do sądu że oczekiwania twoje nie zostały spełnione :)

to bardzo dobry kabel ,ale nie leczy wszystkiego i to nie lekarz i antidotum nie ma :)

Po za tym to nie jest model z najwyższej półki , mam ten kabel jako alternatywe bo mam lepszy ale też dużo lepsze pieniadze były płacone nie ma tanio kolego ,ale co by nie było ten kabel to minimum powinien spełnić ,jesli tego nie masz tzn masz system do bani sory , ale tutaj cza chyba uczciwie

Po za tym to nie jest model z najwyższej półki , mam ten kabel jako alternatywe bo mam lepszy ale też dużo lepsze pieniadze były płacone nie ma tanio kolego ,ale co by nie było ten kabel to minimum powinien spełnić ,jesli tego nie masz tzn masz system do bani sory , ale tutaj cza chyba uczciwie

początek drogi to klocki potem kable podstwki itp itd

zacznij od pieca w sensie sprzedaj go i uderz w piece które grają uczciwie ,bo ten marantz co masz to tylko fajnie na zdjeciu wygląda

Daj mu jeszcze pare dni pograc

Moje Harmonixy trzy tygodnie "pracowały " za nim wszystko sie ustabilizowało

Nie myśl, tylko wygrzewaj nadal. 48h grania to stanowczo zbyt mało. Daj jemu minimum 100h, a nawet i 150h jak potrzeba. Jeśli po tym czasie nic się nie zmieni, co kabel do wyrzucenia lub do odsprzedania. Męczyć się nie ma co z nim, bo to zabija radość z słuchania muzyki.

Freju, z całym szacunkiem ale nie piszesz na temat .

A co do systemu , być może racja ale tak jak pisałem z black 1 było super więc to nie wina systemu.

Asterix1 i Darth Vader dzięki za uwagi w temacie . Jeszcze poczekam kilka dni. Jak nie zmieni się za wiele to wrócę do Xlo. Pozdro

Gość messier57

(Konto usunięte)

A nie chciałbyś w Polsce założyć dystrybucji tych przewodów/tej marki? To chyba byłoby lepsze/łatwiejsze od sprzedaży przez fb - mam na myśli to, że dotarłbyś dla Colina, szybciej i sprawniej do szerszej grupy odbiorców.

Nie, myslę ze Colinowi najlepiej pomoże się jak się przekaże innym o nim samym i o tym co robi. Sam tez wybrał taka drogę myślę :)

Marko 1976

Mam ten sam problem brzmienie wyparowało.

Mam ten kabel black II pół roku i brzmienie stało się płaskie zero basu przestrzeń gdzieś uciekła zero uczuć w muzyce zero frajdy. Wróciłem do mojego starego kabla Atlas 2.0 i od tazu lepiej gra jest bas sopran przestrzeń. Jestem bardzo zawiedziony i rozczarowany już chyba nie wrócę do tego kabla a już więcej nic nie kupię od tego producenta. Kabel z czasem zaczął coraz gorzej grać już pomyślałem, że ze sprzętem coś nie tak. Testowalem go na dwóch systemach efekt podobny. Wychodzę z założenia,że nabijają nas w butelkę. Kabel idzie na handel jeszcze się nie spotkałem z taką sytuacją żeby kabel z dnia na dzień grał coraz gorzej żenada.

Coraz częściej napotykam opinie że wersje I były po prostu lepsze a II-ki przekombinowali.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Nie, myslę ze Colinowi najlepiej pomoże się jak się przekaże innym o nim samym i o tym co robi. Sam tez wybrał taka drogę myślę :)

Rozumiem. Tylko z biznesowego punktu widzenia sprawy, twoje namawianie do zakupu produktów Colina, finalnie nie osiągnie takiego efektu jak przez oficjalną dystrybucję.

Marko 1976

Mam ten sam problem brzmienie wyparowało.

Mam ten kabel black II pół roku i brzmienie stało się płaskie zero basu przestrzeń gdzieś uciekła zero uczuć w muzyce zero frajdy. Wróciłem do mojego starego kabla Atlas 2.0 i od tazu lepiej gra jest bas sopran przestrzeń. Jestem bardzo zawiedziony i rozczarowany już chyba nie wrócę do tego kabla a już więcej nic nie kupię od tego producenta. Kabel z czasem zaczął coraz gorzej grać już pomyślałem, że ze sprzętem coś nie tak. Testowalem go na dwóch systemach efekt podobny. Wychodzę z założenia,że nabijają nas w butelkę. Kabel idzie na handel jeszcze się nie spotkałem z taką sytuacją żeby kabel z dnia na dzień grał coraz gorzej żenada.

Czy ja dobrze rozumiem twoją wypowiedz. Przewód po okresie 6 miesięcy użytkowania/słuchania pogorszył swoją jakość przekazu ?

Zatem na początku, po wygrzaniu było dobrze? a teraz jest słabo lub bardzo źle? Czy raczej od nowego było bardzo źle ? Wyjaśnij to proszę, bo ja się jeszcze nie spotkałem z tym aby przewód po tak krótkim okresie stracił swoje właściwości sonniczne.

...testowałem przed zakupem black II ;

Xlo ultra plus, qed genesis silver, kimber 4 i black 1 i ten black wygrał minimalnie z Xlo nieco większa szczegółowością choć zastanawiałem się grubo bo xlo miał taki „ analogowy” przyjemny nalot.

NO nic świat się nie wali to tylko kabel za 1400 wyjściowo. Jeszcze troszkę pogra i dam znać czy coś się zmieniło ( dla zainteresowanych )

Pozdro

Czy ja dobrze rozumiem twoją wypowiedz. Przewód po okresie 6 miesięcy użytkowania/słuchania pogorszył swoją jakość przekazu ?

Zatem na początku, po wygrzaniu było dobrze? a teraz jest słabo lub bardzo źle? Czy raczej od nowego było bardzo źle ? Wyjaśnij to proszę, bo ja się jeszcze nie spotkałem z tym aby przewód po tak krótkim okresie stracił swoje właściwości sonniczne.

Ja to zrozumiałem tak, że kupił ale nie jest zadowolony od początku. A czekał w nadziei że się zmieni

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Tylko że to marne szanse, aby cos się polepszylo skoro od samego początku było powiedzmy średnio..

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Freju, z całym szacunkiem ale nie piszesz na temat .

A co do systemu , być może racja ale tak jak pisałem z black 1 było super więc to nie wina systemu.

Asterix1 i Darth Vader dzięki za uwagi w temacie . Jeszcze poczekam kilka dni. Jak nie zmieni się za wiele to wrócę do Xlo. Pozdro

ok sorki to dwójka jest myślałem o pierwszym wtedy jescze nie było żadnych jedynek i dwójek ,a ponoc dwójka juz ma insze granie
  • Redaktorzy

Ceny jeszcze nie zostały podane ale orientacyjnie pisząc, mają wyglądać następująco:

- Interkonekt: 23 tyś PLN

- Głośnikowy: 45 tyś PLN

- Zasilający: 20 tyś PLN

Jeśli to jest joke, to to jest bad joke. I muszę powiedzieć, że ozdobne wtyki oraz rzeźbione nakładki raczej nie uzasadniają podobnych cen. Nawet gdyby były z litego złota.

Miałem dokładnie tak samo. Odpuściłem ale kable miałem na testach więc zwrot bez problemu. Kilka dni grania 24h/dobe i zero poprawy. Sucho i bez basu.

Jeśli to jest joke, to to jest bad joke. I muszę powiedzieć, że ozdobne wtyki oraz rzeźbione nakładki raczej nie uzasadniają podobnych cen. Nawet gdyby były z litego złota.

Nie no tutaj nawet nie ma o czym rozmawiać poszli total po bandzie ,ale co z tego rynek ich szybko zweryfikuje i zaczna robic promocje , wtedy kupisz za niby pół ceny i bedziesz sie czuł zarobiony he polityka

Nie no tutaj nawet nie ma o czym rozmawiać poszli total po bandzie ,ale co z tego rynek ich szybko zweryfikuje i zaczna robic promocje , wtedy kupisz za niby pół ceny i bedziesz sie czuł zarobiony he polityka

jak dla mnie to ja bym proponował w ogóle nie kupowac od żadnej firmy która stosuje złodziejską forme , i wszystkie kable bysmy kupowali sobie ot tak z czapy dla kurażu ,a to hmm czasami zaważa samochód czy kabel przecież to nawet lichwa tak nie robi ,moim zdaniem to nawet ustawowo powinno byc w pewnym momencie karalne :)

Za 4 kable gość sobie buduje dom ,:) na legalu hee wkład własny no przeliczcie sobie żart , żeby nie było kable ważna sprawa ale są granice

• Redaktorzy

Cóż, ja w tej chwili posługuję się oryginalnym projektem Colina Wonfora i oczywiście chętnie bym się dowiedział, co jest lepszego w coraz to wyższych modelach Tellurium. Przypuszczam, że stopień czystości przewodnika, inny izolator (chociaż czy na pewno?) i oczywiście inne wtyki oraz te ozdobne chomąta czy też bransoletki, jak to tam nazwać. Skoro zasadnicze element stanowi oryginalny projekt, a reszta to tylko tweak, to większość efektu mam dzięki oryginalnemu projektowi, a reszta daje mi ewentualnie drobne procenty korzyści. Plus chomąta, które są estetyczne (z tym się zgadzam w 100%), więc dają korzyść estetyczną. To jest całkowicie zrozumiałe. Ale nie zarabiam wystarczająco dużo, żeby zrozumieć cenę rzędu 40 tysięcy za przewód lepszy być może o 1/10 niż oryginalny design. Nie wykluczam istnienia osób, które tę cenę akceptują, ale dla mnie jest ona obsceniczna.

Gadałem kiedys z producentem tzw producent bo ponoc te kable robi ktos dla niego bazodrut firma , i pytam dlaczego to musi tyle kosztować skoro nawet mi pan nie chce powiedzieć z czego to jest zbudowane ,płacisz za pomysł mi odpowiedział , to sa wszystko cwaniaki i po cichu sie z nas nabijaja moim zdaniem ,wyrobili sobie sztuke przekonywania tzw otoczke laurke a często jest tak ze to kabel od suszarki do włosów jest ,jak mi kolega ostatnio powiedział że jakaś firma zapomniała zedrzeć logo wewnątrz i wyszło na jaw , także chłopaki spokojnie do tego cza podchodzić i weryfikować wszytko , bo ja moge zapłacić za pomysł owszem ale to musi byc cena adekwatna do produktu i użytego materiału tak chociaz w 50%

Cóż, ja w tej chwili posługuję się oryginalnym projektem Colina Wonfora i oczywiście chętnie bym się dowiedział, co jest lepszego w coraz to wyższych modelach Tellurium. Przypuszczam, że stopień czystości przewodnika, inny izolator (chociaż czy na pewno?) i oczywiście inne wtyki oraz te ozdobne chomąta czy też bransoletki, jak to tam nazwać. Skoro zasadnicze element stanowi oryginalny projekt, a reszta to tylko tweak, to większość efektu mam dzięki oryginalnemu projektowi, a reszta daje mi ewentualnie drobne procenty korzyści. Plus chomąta, które są estetyczne (z tym się zgadzam w 100%), więc dają korzyść estetyczną. To jest całkowicie zrozumiałe. Ale nie zarabiam wystarczająco dużo, żeby zrozumieć cenę rzędu 40 tysięcy za przewód lepszy być może o 1/10 niż oryginalny design. Nie wykluczam istnienia osób, które tę cenę akceptują, ale dla mnie jest ona obsceniczna.

Nie wiem ale tu wydaje mi sie że jest uczciwie skrojona cena , co prawda latam teraz na albedo ale ma tez tellurium qblack i dałem za niego chyba 900zł i w tych pieniądzach to naprwdę uczciwe grający kabel jest ,mowa o głosnikowym
Gość messier57

(Konto usunięte)

Miałem dokładnie tak samo. Odpuściłem ale kable miałem na testach więc zwrot bez problemu. Kilka dni grania 24h/dobe i zero poprawy. Sucho i bez basu.

Czyli TQ po nieetycznym wywaleniu człowieka ,ktory stworzyl Blacka, chciało poprawić jego kabel i im trochę nie wyszło? ;D

Edytowane przez messier57

Mam w tej chwili kabel o połowę tańszy i gra zdecydowanie lepiej.Wróciłem do mojego starego kabla i jestem zadowolony,że dźwięk w końcu wrócił.To prosze mi wytłumaczyć o co tu chodzi.Black II po wygrzaniu zaczął grać bardzo fajnie ale po jakim czasie zaczynał mi zamulać i siadł. Kicha totalna rozumiem,że każdy kabel inaczej sprawdza się w zależnosci od systemu ale bez przesady. Chyba robią tak specjalnie żebyśmy kupowali coraz to droższe kable.

Gość messier57

(Konto usunięte)

Mam w tej chwili kabel o połowę tańszy i gra zdecydowanie lepiej.Wróciłem do mojego starego kabla i jestem zadowolony,że dźwięk w końcu wrócił.To prosze mi wytłumaczyć o co tu chodzi.Black II po wygrzaniu zaczął grać bardzo fajnie ale po jakim czasie zaczynał mi zamulać i siadł. Kicha totalna rozumiem,że każdy kabel inaczej sprawdza się w zależnosci od systemu ale bez przesady. Chyba robią tak specjalnie żebyśmy kupowali coraz to droższe kable.

Teraz tam szefem jest Geoff marketingowiec, kasa najważniejsza, wiec możliwe ze masz racje. Ale bardziej jest prawdopodobne ze nie wiedza co zrobili ;)

Dlatego teraz rozumiem dlaczego był wysyp, że ludzie masowo zaczęli sprzedawać swoje wzmacniacze właśnie użytkownicy tellurium q black. Bo dźwięk im siadł basu nie było i scena uciekła. A to nie była wina sprzętu a właśnie kabla. Coś w tym musi być. Pozdrawiam wszystkich heglowców.

Rozumiem. Tylko z biznesowego punktu widzenia sprawy, twoje namawianie do zakupu produktów Colina, finalnie nie osiągnie takiego efektu jak przez oficjalną dystrybucję.

Przewód po wygrzaniu zaczął fajnie grać zrobił na mnie fajne wrażenie wszystko było jak należy biorąc pod uwagę oczekiwania kabla w takiej kwocie. Ale z czasem coś zaczęło mi uciekać bas raz był raz go nie było z tłem podobnie. Później coraz to gorzej i zrobiło się płasko.

Edytowane przez shiver07

( atak personalny )

Pierwszy raz spotykam się, aby przewód pogorszył swoje soniczne właściwości z biegiem czasu, tzn, w pół roku. Moim zdaniem, jeśli jest tak jak napisałeś to powinieneś ten produkt zareklamować - gwarancja obowiązuje jeszcze przez 18 miesięcy. Znając podejście wielu firm kablarskich, nie powinno być problemu z wymianą. Jeśli jednak okaże się, że z przewodem jest wszystko w porządku i jakość jest dla Ciebie niezadowalająca to jedyne co będziesz mógł zrobić to kabel wyrzucić lub odsprzedać.

Czyli TQ po nieetycznym wywaleniu człowieka ,ktory stworzyl Blacka, chciało poprawić jego kabel i im trochę nie wyszło? ;D

Cóż, najbliższe lata będą kluczowe dla Firmy. Na ich przestrzeni zobaczymy nowe produkty w różnych zakresach cenowych. Będziemy mogli na ucho zobaczyć efekty zmian i to w jakim kierunku one idą. Najważniejsze czy jest progres. Ocenianie przyszłych ruchów, moim zdaniem, dziś jest przedwczesne.

Edytowane przez Vlado vel Vladomord
atak personalny

Mam Tellurium Black II i nie zauważyłem że kabel gra płasko czy gubi bas, również po 2 miesiącach użytkowania nić na gorsze się nie zmieniło.

Może masz faktycznie uszkodzony egzemplarz i warto zareklamować tak jak pisał Darth.

• Redaktorzy

Z trudem przebrnąłem przez powyższe - zero składni, do końca nie wiadomo o co chodzi

Przepraszam.

Przepraszam.

Z trudem przebrnąłem przez powyższe - zero składni, do końca nie wiadomo o co chodzi - szczególnie z tymi chomątami - czyt. jarzmo do zaprzęgania zwierząt pociągowych. I te bransoletki - długo się zastanawiałem o co chodzi, ale niestety poległem nad wyższością twojego rozumowania i pisowni.

Przechodząc jednak do dźwięku. Co do jakości, używasz dość standardowy przewód, który na tle przewodów topowych (mowa o jakości), nie dość, że się niczym nie wyróżnia to nawet tam nie sięga. W swoim powyższym rozważaniu zapominasz o pewnych względach, które na siebie wzajemnie oddziałują. W torze wysokiej klasy, przewód jest równoprawnym elementem zestawu. Aby utrzymać najwyższą jakość przekazu, przewody nie mogą znacznie odstawać od pozostałych elementów. Zatem. patrząc na twój powyższy wywód, a szczególnie podkreślając, że pod nikim masz podpis Redaktor, śmiem twierdzić, że twoje obycie z Hi-endowym sprzętem jest małe - stąd twój powyższy wywód, który bezbłędnie obnaża Twoje przekonania.

Gość messier57

(Konto usunięte)

Ja nie rozumiem bronienie ceny kabla za 45tys zl :)

To nie jest zaden hiend tylko cena wynikajaca z chciwosci producenta oraz rozwarstwienia spolecznego jakie teraz mamy. Oni po prostu celuja w klienta ktory jest wlascicielem korporacji, dobrze prosperujacej firmy, skorumpowanego polityka, szejka, nowobogackiego z chin czy innej czesci swiata. 1% najbogatszych ludzi swiata ma bodajze 18% wszystkich pieniedzy. I teraz...po prostu niektorzy prodycenci myslal jak od nich wyciagnac ta kase. I wychodzi na to ze cena musi byc odpowiednio wysoka oraz produkt wujatkowl luksusowy. Ci bogaci ludzie to nie sa inzynierowie rakietowi, to ludzie dla ktorych 'posiadanie' jesr najwazniejsza rzecza. Najlepiej tego czego nie ma kto inny, a racze tego na co inni sobie pozwolic nie moga. To jest teraz hiend, w tym kierunku idzie.

Edytowane przez messier57
  • Redaktorzy

To jest wynik tendencji do nabywania dóbr luksusowych, a gdy ich zabraknie, to "luksusowych". Zalew masowej tandety nie mógł pozostać bez długofalowych skutków, jednym z nich jest powstanie znacznie szerszego niż kiedyś rynku towarów luksusowych. Trafił do niego w zasadzie cały stacjonarny sprzęt hi-fi, który w latach 80-90 był jeszcze sprzętem powszechnego użytku. Trafiły tam mechaniczne zegarki, które były tak samo, trafiło tam sporo marek samochodów, mnóstwo (zupełnie masowych) marek ubrań, itp. A ponieważ rzeczy naprawdę porządnie, drogo wykonanych z drogich materiałów wciąż jest mało, za mało jak na ten nowy duży rynek, to producenci sztucznie tworzą marki i sprzęty luksusowe, kreując popyt na swoje wyroby za pomocą luksusowych cen. Kable musiały tam trafić, skoro od jakichś 20 lat stanowią coraz szerzej uznawaną część systemów hi-fi, które są również częścią rynku luksusowego. Osobiście jestem zdania, ze każde urządzenie hi-fi w cenie powyżej powiedzmy 30-40 tysięcy złotych cierpi już na syndrom luksusowej ceny, to samo tylko w jeszcze większym stopniu dotyczy kabli. Wystarczy zwrócić uwagę na edycje Siltecha wyraźnie już lokowane pod arabskich bogaczy naftowych. Ulubione kable sułtana Brunei itd. O tym się mówi i pisze. Nawiasem mówiąc, do czasu wprowadzenia na rynek SUV-a Bentleya, sułtan Brunei był posiadaczem wszystkich wyprodukowanych kiedykolwiek samochodów terenowych tej marki. Zaprojektowane i zbudowane na jego zamówienie, powstały w latach 90. w liczbie 6 sztuk. Sadzę, zę zrobienie na jego zamówienie np. złoto-platynowo-uranowych kabli byłoby sporo tańsze, a można za nie zażądać tyle samo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.