Skocz do zawartości
IGNORED

Gender - o co chodzi?

Peter75

Rekomendowane odpowiedzi

Matko Boska, co za faryzeusz!!!!

Sam doktorek produkujesz negatywną energię w skumulowanej dawce podejrzewając wszystkich o oszustwa, złodziejstwa i spiski po czym dziwisz się skąd się to bierze.

Lekarzu, lecz się sam!

Jestem Europejczykiem.

podejrzewając wszystkich o oszustwa, złodziejstwa i spiski

wcale nie wszystkich, dobrze o tym wiesz.

WIĘC CZEMU KŁAMIESZ?

A propos spisków: zapoznaj się z tym - koniecznie.

Najlepszy mówca w Polsce, bezwzględnie.

Polszczyzna, kultura słowa, niebywała w dzisiejszych czasach.

A do tego - teoria spiskowa! :)

Z tym panem mi po drodze. Jego nie podejrzewam o nic zdrożnego. :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Wypaczenie przez kk treści słów Jezusa Chrystusa , który wspominał tylko o dobrowolnym , a nie obowiązkowym celibacie unaocznia nam , nie tylko walkę z naturą , chrześcijańską moralnością , czy logiką i związane z tym implikacje tak dla samych zainteresowanych(księży) , jak i ogółu społeczeństwa , ale nade wszystko dziwi , iż to właśnie kk , który prze wypaczenie nauk z PŚ nie dopisał moralnie zabiera głos w kwestii gender .

....to samo można powiedzieć o obowiązkowym celibacie (tradycja kościelna ), jest to przykład , jak tradycja wzięła górę nad rozumem , naturą i Słowem Bożym .

Gwoli ścisłości dodam tylko , że Jezus mówił o dobrowolnym celibacie .

il Dottore dnia 16.01.2014 - 02:10 napisał

"Jaka tam tradycja? Kasa, misiu, kasa.

Kto nie spał na lekcjach historii ten wie, że do XIIw. na polskich ziemiach księża mieli normalne rodziny.

Celibat wprowadzono w związku z problemem czyja jest ziemia po zmarłym księdzu: kościelna cy może należy do jego spadkobierców?"

Doskonale o tym wiem , ale dobrze , że to Ty o tym powiedziałeś , gdyż mnie zaraz by posądzono o walkę z kk .

Numerek ty w większości wpisów nie potrafisz od tematu Kk i jego krytyki się uwolnić, to wystarczy by o to Ciebie posądzić.

Proszę jednak rób to w zgodzie z prawdą bo znowu piszesz półprawdy! ;)

"W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od samego początku kształtował się zwyczaj spontanicznego celibatu, który w miarę upływu czasu zaczęto traktować jako obowiązek.

W pierwszych wiekach chrześcijaństwa zalecano kapłanom wstrzemięźliwość seksualną, bez względu na to czy żyli samotnie, czy mieli rodziny. Nie uznawano możliwości ponownego zawarcia małżeństwa przez owdowiałych duchownych. W zakresie celibatu duchowieństwa, nie było żadnych uregulowań prawnych. Żonaci mężczyźni byli dopuszczani do święceń

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ....

....Współczesne prawo kanoniczne Kościoła katolickiego zezwala na wyświęcanie żonatych mężczyzn na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (księży) w trzech przypadkach:

....Podstawa teologiczna celibatu kościelnego tkwi w jego związkach ze

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , które – jak wierzą chrześcijanie – łączą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ."

Gdybyś to podał nie poddawałbym w wątpliwość Twoich słów.

Mówienie prawdy nigdy nie oznacza walki z czymkolwiek.

Ludziom pomyliły się pojęcia.

A trzeba mówić prawdę - np. o furii o. Rydzyka gdy TVN chciał zrobić z nim wywiad:

Doktorku racja, ale pisząc to i wklejając filmik zrobiłeś wielki błąd ze słowa "furii o. Rydzyka" lub "trzeba mówić prawdę", nie ubrałeś w cudzysłów i wielu zwłaszcza ci co nie oglądali źle to zinterpretują (patrz Numerek)! ;)

Jeżeli napisałeś tak świadomie oglądając film - nie rozumiem dlaczego manipulujesz.

A trzeba mówić prawdę - np. o "furii o. Rydzyka" gdy TVN chciał zrobić z nim wywiad:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozwoliłem sobie poprawić Twój komentarz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Czyli co?

"Nie zabijaj" do lamusa? :)

osobiście rozważyłbym przywrócenie kary śmierci dla najcięższych przestępstw dokonanych poczytalnie i z premedytacją.

to jest kwestia bardzo dyskusyjna; twarde prawo to jedno, ale konsekwencje społeczne jego stosowania to zupełnie inna sprawa.

prawo nie powinno być zmieniane, czy tworzone dlatego że "ludziom się wydaje".

Nauczyciel WF-u zamordował a przedtem (a może potem a może przedtem i potem) 4 chłopców. Odsiedział 25 lat. Tyle w Polsce dostał, bo akurat karę śmierci znieśli. Farciarz.

11 lutego wychodzi... :)

Z zainteresowaniem będę śledził internet i prasę. ;)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Normą jest metr, kilogram...

Tak, to kwestia umowy.

To zastanów się, czy nie mozna tej normy zmienic poprzez nową umowę. Nie popieram małżeństw homoseksualnych, ale wytykam po prostu błędy w Twoim rozumowaniu, a przede wszystkim, w argumentacji.

Powrót po dłuższej przerwie...

Dzień dobry,

Ktoś w uprzejmych słowach może mi ciemnemu wyjaśnić o co chodzi? Moja rodzicielka niedawno z kościoła wróciła i zeznała że ksiądz z ambony coś w tym temacie huczał ale nie zrozumiała właściwie myśli przewodniej a ja zapytany tez nie umiałem nic sensownego powiedzieć. Proszę zatem o oświecenie.

Chodzi jak zwykle o temat zastępczy.

Już minister finansów tak ładnie rozłożył po bankach różnych krajów zadłużenie, że nie da się zrobić bilansu typu zsumowania tego zadłużenia nie sposób- ać to wymaganie. Długi kredyty, każdy tam ma- ale zorientować się w tym... wara, wiadomo druga Irlandia i 1125ta kadencja twórcy tego cudu- Donalda.

dieu est tres fin

W Kościele katolickim od samego początku kształtował się zwyczaj spontanicznego celibatu, który w miarę upływu czasu zaczęto traktować jako obowiązek.

Dlaczego ?

....Podstawa teologiczna celibatu kościelnego tkwi w jego związkach ze święceniami, które – jak wierzą chrześcijanie – łączą kapłana z Jezusem Chrystusem."

Czy mężczyźni posiadający rodzinę nie mogą "łączyć " się z Jezusem Chrystusem ? (Hiob , Noe , Mojżesz , Salomon , apostołowie , itd.)

Numerek ty w większości wpisów nie potrafisz od tematu Kk i jego krytyki się uwolnić, to wystarczy by o to Ciebie posądzić.

Jak myślisz , kto ma lub powinien mieć moralne prawo , aby być naszym drogowskazem ?

Piotr

body

nie wysilaj sie

zajmij sie czyms pozytecznym,moze w ornitologi sie odnajdziesz

popedalowac to na rowerze mozna ale cieplo musi byc teraz zima i wszedzie balwany

Dlaczego ?

Czy mężczyźni posiadający rodzinę nie mogą "łączyć " się z Jezusem Chrystusem ? (Hiob , Noe , Mojżesz , Salomon , apostołowie , itd.)

Jak myślisz , kto ma lub powinien mieć moralne prawo , aby być naszym drogowskazem ?

Numerek sprostowania cytowałem z Wikipedii tam znajdziesz odpowiedź, pytania nie na ten temat a na to drugie odpowiedź była, nieuważnie czytasz.(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Ukryta Zawartość

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Numerek sprostowania cytowałem z Wikipedii tam znajdziesz odpowiedź, pytania nie na ten temat a na to drugie odpowiedź była, nieuważnie czytasz.(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Jak to z Wikipedii , wielokrotnie powtarzałeś , że "WIKI" nie jest autorytetem w kwestiach dotyczących kościoła , nadto pytam Cię o religijne , a nie encyklopedyczne uzasadnienie dla obowiązku lub dobrowolności celibatu ?

Ukryta Zawartość

Piotr

... uzasadnienie dla obowiązku lub dobrowolności celibatu ?

Tematy, które stale w kółko tu odgrzewasz są jak Keviny w Święta. Z tą różnicą, że ja już fabułę wszystkich tych filmów recytuję z pamięci :)

Znajdź sobie moją odpowiedź w temacie o Kościele... (... po co ja to piszę...) :)

Tematy, które stale w kółko tu odgrzewasz są jak Keviny w Święta. Z tą różnicą, że ja już fabułę wszystkich tych filmów recytuję z pamięci :)

Znajdź sobie moją odpowiedź w temacie o Kościele... (... po co ja to piszę...) :)

?

Piotr

wcale nie wszystkich, dobrze o tym wiesz.

WIĘC CZEMU KŁAMIESZ?

Ukryta Zawartość

Zaciekawiony tą "polszczyzną i kulturą słowa" - wyłączyłem telefony, rynny i pukanie do drzwi. Walnąłem drinka dla kurażu, bo przecież , gdy Likorz poleca - na trzeźwo się nie da..:) Już w czterdziestej sekundzie - dałem sobie spokój. Typ po polsku nie gada. Znowu miałem rację, Panie Noszowy. Bzdetami i kretynami się zachwycasz, choć ostatnio - jakby mniej, nie?:)

Ukryta Zawartość

Dr Stanisław Michalkiewicz jest obecnie najlepszym publicznym mówcą w Polsce.

Koniec i kropka.

sesese xD Michalgiewicz Spizgiewicz.

Ciekawe, ile raz podczas tego 55 minut kawałka padły słowa: "żydzi" i "razwiedka" :D

Dr Stanisław Michalkiewicz

LOL, jaki doktor? :D Że wykłada w wyższej szkole płacenia i gotowania, to od razu dr?

Za wiki:W 1969 ukończył studia prawnicze na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, a w 1972 – Podyplomowe Studium Dziennikarskie na Uniwersytecie Warszawskim."

Taki z niego dr, jak z Bartoszewskiego profesor.

(... po co ja to piszę...) :)

Fakt, jak grochem o ścianę! ;)

to samo można powiedzieć o obowiązkowym celibacie (tradycja kościelna )

Tradycja pochodzi od Esseńczyków - Tak w ogóle to Stary testament się kłania.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gender?

Chyba wiem czego dotyczy...

Ale nie będę (na razie) rozwodził się nad tym.

Przed chwilą oglądnąłem z Rodziną film z moją ulubioną aktorką "Dom na końcu ulicy".

Taki niskobudżetowy thriller. Kto lubi Jennifer wart obejrzenia ze względu na kunszt aktorki.

No i w końcówce filmu scena.

Na to moja Córka i Żona: "tak kończy się gender...".

Opinie nieco przesadzone, ale...

Co w niczym nie zmienia okoliczności , iż postulowany w celibat nie jest obowiązkowy , lecz dobrowolny , nadto koncepcja , że chrystianizm narodził się w Kumran jest wielce wątpliwa ze względu właśnie na poglądy zamieszkujących je Esseńczyków , tj. surowe przepisy dotyczące sabatu , obsesyjne przestrzeganie czystości ceremonialnej .

Warto też wspomnieć o tym , że esseńczycy izolowali się od społeczeństwa , wierzyli w przeznaczenie i nieśmiertelność duszy , a także obstawali przy celibacie oraz mistycznych koncepcjach dotyczących czczenia Boga razem z aniołami.

Jak widać, ich poglądy były sprzeczne z naukami Jezusa Chrystusa i pierwszych chrześcijan .

I jeszcze jedna dość istotna sprawa , Stary i Nowy Testament nie wyszedł spod pióra Esseńczyków , a zawarte w nim poglądy , obyczaje , wierzenia (tradycja) oraz poruszona kwestia celibatu nijak się ma do tradycji wspomnianych Esseńczyków

Piotr

Wracając do zagadnienia gender , cytuję :

"Ideolodzy genderyzmu proponują procedurę „zmiany płci” wedle życzenia każdego zainteresowanego tą chirurgiczną modyfikacją. Co ma o tym decydować? Nie lekarz, nie medycyna, nie nauka, ale „wewnętrzne poczucie płciowe” danej osoby. Czyli płeć staje się swoistym widzimisię. W projekcie tzw. tożsamość płciową rozumie się bowiem jako „utrwalone, intensywnie odczuwane doświadczenie i przeżywanie własnej płciowości, która odpowiada lub nie płci metrykalnej”. W konsekwencji płeć człowieka zgodnie z prawem będzie oznaczana kulturowo oraz psychologiczno-emocjonalnie, a nie zgodnie z naturą. Dążenie do zaburzenia przez czynnik ludzki praw biologii i nauki jest tu ewidentne, propagowanie fałszywej ideologii gender postępuje, a co gorsza, tworzy się właśnie niebezpieczny precedens otwierający furtkę kolejnym zagrożeniom, takim jak legalizacja homoukładów. Tak zwana zmiana płci da pole do zrównania związków jednopłciowych z małżeństwem. Tymczasem w ocenie wyznawców ideologii gender wpływ na późniejsze wybory ma rzekomo mieć sposób mówienia do dzieci, ubierania ich czy dobór zabawek. Genderowcy uważają, że gdyby chłopcy i dziewczynki byli traktowani tak samo, ich zainteresowania rozwijałyby się podobnie. Harald Eia postanowił skonfrontować taką tezę z badaniami naukowymi. I tak, prof. Richard Lippa, psycholog z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Fullerton, wraz z BBC przeprowadził ankietę wśród 200 tys. osób z 53 krajów świata, z której wynika, że wybory mężczyzn i kobiet nie różnią się, mimo różnych kultur, w jakich żyją. W ocenie badacza, to sygnał, że decydujący wpływ ma tu raczej biologia. Problem bliżej analizował prof. Trond Diseth, który zaobserwował, że chłopcy i dziewczęta wykazują różne zainteresowania już w 9. miesiącu życia. Jego zdaniem, zjawisko to można tłumaczyć uwarunkowaniami biologicznymi, które jedynie mogą być wzmacniane lub osłabiane przez wpływy kulturowe. Potwierdzają to także badania prof. Simona Barona-Cohena z Uniwersytetu Cambridge. Odkrył on, że różnice między zainteresowaniami obu płci widać już w pierwszych dniach po narodzinach. Wśród noworodków zaobserwowano bowiem, że dziewczynki dłużej skupiają się na ludzkiej twarzy, chłopcy zaś na mechanizmach. Zatem trudno tu mówić o uwarunkowaniach kulturowych. Co więcej, z badań wynika też, że już w okresie prenatalnym na rozwój mózgu znaczący wpływ ma testosteron. Okazuje się, że większy poziom tego hormonu (obserwowany już u dziecka w łonie matki) może oznaczać w przyszłości m.in. mniejsze zdolności językowe, problemy z empatią, ale też większe zainteresowanie systemami i lepsze rozumienie tego, jak dane rzeczy działają. Co ciekawe, dziewczynki z wysokim poziomem testosteronu wykazywały typowo męskie zainteresowania. Naukowcy uznali też, że różnice w genach nie są przypadkiem, a swoje piętno na podziale świata na męski i damski wycisnęła ewolucja, która wbrew twierdzeniom genderowców nie mogła ominąć także ludzkiego mózgu. "

Piotr

Leciała dziś w radio ciekawa dyskusja o karmieniu piersią. Dzwonili do talk show ludzie których oburza karmienie piersią w miejscach publicznych ""bo przecież dzieci patrzą" i dzwonili tacy którzy ów fakt uważają za równie naturalny jak oddychanie.

No i pojawiło się ciekawe zagadnienie - CZY KARMIENIE PIERSIĄ MOŻE BYĆ NIENATURALNE?

Otóż może! Są przypadki że matka adoptowanego dziecka "aby poczuć z nim ściślejszą więź" prosi lekarza o prolaktynę (hormon stymulujący wydzielanie mleka) aby takie adoptowane dziecko karmić piersią, jak swoje właśnie urodzone...

To nie jest matka tego dziecka. Ona je tylko adoptowała. Skąd fanaberia karmienia takiego dziecka piersią?

I wyobraziłem sobie, że siedzę tak sobie beztrosko w swoim gabinecie i przychodzi do mnie kobieta, żądająca prolaktyny, bo właśnie adoptowała dziecko i chce je piersią karmić. :)

Co o tym sądzicie? Jak to ugryźć?

Czy leki (w tym i hormony) wolno przepisywać z powodu fanaberii czy tylko ze wskazań medycznych?

A może to nie fanaberia? Może to jest właśnie medyczne wskazanie? Więź matka-dziecko i takie tam...

Ale znów: faszerować kobitę hormonami bo tak sobie ubzdurała? Przecież to hormony - mogą być powikłania... kto za nie odpowie? Lekarz zapisujący je bez wskazań medycznych czy bezkrytyczna pańcia?

I kto do cholery ma ocenić, czy chęć karmienia piersią, po prostu chęć, jest wskazaniem medycznym, czy nie jest?

Leciała dziś w radio ciekawa dyskusja o karmieniu piersią. Dzwonili do talk show ludzie których oburza karmienie piersią w miejscach publicznych ""bo przecież dzieci patrzą" i dzwonili tacy którzy ów fakt uważają za równie naturalny jak oddychanie.

No i pojawiło się ciekawe zagadnienie - CZY KARMIENIE PIERSIĄ MOŻE BYĆ NIENATURALNE?

Otóż może! Są przypadki że matka adoptowanego dziecka "aby poczuć z nim ściślejszą więź" prosi lekarza o prolaktynę (hormon stymulujący wydzielanie mleka) aby takie adoptowane dziecko karmić piersią, jak swoje właśnie urodzone...

To nie jest matka tego dziecka. Ona je tylko adoptowała. Skąd fanaberia karmienia takiego dziecka piersią?

I wyobraziłem sobie, że siedzę tak sobie beztrosko w swoim gabinecie i przychodzi do mnie kobieta, żądająca prolaktyny, bo właśnie adoptowała dziecko i chce je piersią karmić. :)

Co o tym sądzicie? Jak to ugryźć?

Czy leki (w tym i hormony) wolno przepisywać z powodu fanaberii czy tylko ze wskazań medycznych?

A może to nie fanaberia? Może to jest właśnie medyczne wskazanie? Więź matka-dziecko i takie tam...

Ale znów: faszerować kobitę hormonami bo tak sobie ubzdurała? Przecież to hormony - mogą być powikłania... kto za nie odpowie? Lekarz zapisujący je bez wskazań medycznych czy bezkrytyczna pańcia?

I kto do cholery ma ocenić, czy chęć karmienia piersią, po prostu chęć, jest wskazaniem medycznym, czy nie jest?

Z punktu widzenia dziecka karmienie piersią jest jak najbardziej wskazane - pewnie można dotrzeć do dobrych opracowań mówiących jak w późniejszym wieku takie dzieci są odporniejsze, mają mniej kłopotów z alergiami itd. Tak więc gotowość wzięcia tych hormonów przez adopcyjną matkę noworodka jest najlepszą rzeczą jaką może dla niego zrobić i jakimś dowodem że traktuje całą sprawę adopcji poważnie. Przecież nawet w szpitalach położniczych mają banki ludzkiego mleka, więc chyba jednak nie jest to fanaberia. Oczywiście jeżeli adopcyjna matka np. jest nosicielką HIV, wtedy sprawa ma się zupełnie inaczej.

Co w niczym nie zmienia okoliczności , iż postulowany w PŚ celibat nie jest obowiązkowy , lecz dobrowolny....

Numerek jak ktoś czuje się "zmuszony" wybiera posługę w obrządku wschodnim lub nie zostaje księdzem...dociera to do Ciebie?

Wracając do zagadnienia gender , cytuję...

Najwyższy czas, ciekawe na jak długo i jeszcze jedno mógłbyś podać autora....wprawdzie wygooglowałem sobie z cytatu duże fragmenty i.....aż wierzyć mi się nie chce ;).....czyżbyś aż tak "zniżył się" i cytował Nasz Dziennik! :)))

Piesku, gdzie jesteś?

Piesku?

No, piesku...

Nie ma pieska? :)

Numerek jak ktoś czuje się "zmuszony" wybiera posługę w obrządku wschodnim lub nie zostaje księdzem...dociera to do Ciebie?

Ale co to ma wspólnego ze służbą dla Boga , co ma obrządek wspólnego z PŚ ?

Najwyższy czas, ciekawe na jak długo i jeszcze jedno mógłbyś podać autora....wprawdzie wygooglowałem sobie z cytatu duże fragmenty i.....aż wierzyć mi się nie chce ;).....czyżbyś aż tak "zniżył się" i cytował Nasz Dziennik! :)))

Mówiąc Twoimi słowami , aż tak " się nie zniżę " i zapewniam Cię , że jeszcze nie jedno Cię w życiu zaskoczy .

Piotr

żadna fanaberia, poczucie bezpieczeństwa dla dziecka, ukojenie, bliskość z matką....

Aczkolwiek rozumiem Twoje wątpliwości, to że Ty nie możesz karmić piersią (ja również nie) powoduje uczucie dyskryminacji, powstała skutkiem tego frustracja w przewrotny sposób znalazła u Ciebie ekspresję jako zarzut o kaprysie, fanaberii. Tym sposobem stałeś się piewcą gender.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.