Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

Z jakiej bazy danych korzysta daphile? Mam płytę i pod Daphile dobrze ją taguje, ale nie mam możliwości jej pod Daphile zripować. Jest jakiś programik do ripowania pod windowsa, który tej samej bazy używa bo w freedb i MusicBrainz pod foobar nic nie znajduje?

Może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie odnośnie udostępnianiu folderów z windows 7, czy jest możliwość udostępnienie folderu z muzyką z komputera pc z (windows 7 ultimate 64bit), tak aby daphile działający na laptopie mógł korzystać z muzyki z pc, laptop jak i pc łączą się przez wi-fi

Skoro folder z Daphile widać pod Windows więc i w drugą stronę się da. Zaraz mądrzejsi koledzy powiedzą jak to zrobić.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Może mi ktoś odpowiedzieć na pytanie odnośnie udostępnianiu folderów z windows 7, czy jest możliwość udostępnienie folderu z muzyką z komputera pc z (windows 7 ultimate 64bit), tak aby daphile działający na laptopie mógł korzystać z muzyki z pc, laptop jak i pc łączą się przez wi-fi

W zakładce settings wybierasz storage, następnie network drives, potem add new i z listy common internet file system (cifs). Otwiera się pole poprzedzone napisem cifs://

w które wpisujesz nazwa_użytkownika@nazwa_komputera/nazwa_udziału potem zaznaczasz pole RW wpisujesz hasło i nazwę pod którą zasób będzie widziany lokalnie przez daphile. Potem guzik save & restart i gotowe. Zamiat nazwa_komputera.nazwa udziału lepiej wpisać ip_komputera/nazwa_udziału.

Nazwa_udziału to nazwa udostępnionego folderu na komputerze z win7.

Pany mam sprawne graty z poprzedniego konfigu PC:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Moje pytania wsprawie budowy Audio PC :)

1. Tak wiem że się nada aż nadto ale czy da rade pasywnie? Nie zabardzo umiem przeliczać tpd na faktyczne wyniki. Radiator cpu płaski ~ thermalright xp-120?

2. Jaki zasilacz!?!?

3. Buda po Marantzu CD63se :))

4. SSD Intela 100GB mam w stacjonarce i bym go podmienił.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

W zakładce settings wybierasz storage, następnie network drives, potem add new i z listy common internet file system (cifs). Otwiera się pole poprzedzone napisem cifs://

w które wpisujesz nazwa_użytkownika@nazwa_komputera/nazwa_udziału potem zaznaczasz pole RW wpisujesz hasło i nazwę pod którą zasób będzie widziany lokalnie przez daphile. Potem guzik save & restart i gotowe. Zamiat nazwa_komputera.nazwa udziału lepiej wpisać ip_komputera/nazwa_udziału.

Nazwa_udziału to nazwa udostępnionego folderu na komputerze z win7.

nie mogę coś sobie poradzić,jak bym nie wpisywał to zawsze mam znak stop

nie mogę coś sobie poradzić,jak bym nie wpisywał to zawsze mam znak stop

zrobione działa w windows trzeba było dać aby folder był udostępniany wszystkim :)

Teraz to zauważyłem. Daphile potrafi wysłać jednocześnie dwa różne strumienie audio ze zintegrowanej karty np po optyku i do konwertera USB. Można też ustawić synchronizację, także ta sama muzyka w tym samym czasie z dwóch źródeł.

Czy Daphile "gra" tak samo postawione na czystym dysku i np. na komputerze z Windowsem notowanym z pendriva?

I drugie pytanie, czy składając pod PC audio dedykowany komputer, muszę mu wgrać jakikolwiek system (Linux / Windows) czy też mogę ten etap pominąć i postawić od razu Daphile na SSD?

Czy ktoś spotkał się może z problemami z odtwarzaniem plików APE (767kbps CBR, APE) w Daphile?,

mam efekt jakby system nie nadążał z pobieraniem pliku do grania, 5-6 sekund gra, sekunda przerwy i gra dalej i tak w kółko.

Plik jest na lokalnym dysku, komp to EPIA-MII 1 GHz, 512 RAM.

Jak u Was z połączeniem daphile po WI-Fi?

Bo ja podłączyłem haj-endową kartę USB Linksys WUSB600N-EU i muzyka się rwie.

Na routerze pokazuje mocny sygnał i stabilne, szybkie połączenie.

Na windowsie chodzi bardzo ładnie.

A na daphile niby łączy bez problemu z szybkością dual-band (router pokazuje 130 Mbit/s), ale jakość odtwarzania muzyki jest nie do zaakceptowania - pływanie, rwanie, trzaski.

Macie jakieś pomysły na rozwiązanie tego problemu?

Poczekać. Nowsze jądro lepiej obsługuje chipset na jakim bazuje ten sprzęt. Ta karta jest na chipsecie firmy realtek i z tego powodu nie ma w niej nic haj-endowego. Mam taką i w trybie klienta jest bardzo ok. Więc może w dodatku firma linksys się nie popisała.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Nikt nie zaproponuje cichego zasilania aby uciągneło cpu e5300 na platformie s770?

Z chłodzeniem jakoś się uporam.

ps. fajne te obudowy proponowane przez BeatX, te z ebaya też, tańsze i większy wybór :)

ciągłe zmiany ...

tak na szybko..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nikt nie zaproponuje cichego zasilania aby uciągneło cpu e5300 na platformie s770?

Ja polecam ten zasilacz:

Ukryta Zawartość

Co prawda osobiście używam modelu z serii Dark Power, ale zapewniam że mój zasilacz jest ostatnią rzeczą jaką można usłyszeć w kompie.

Zasilacz jest słyszalny wyłącznie gdy się przyłoży ucho do kratek wentylatora, więc osobiście spełnia moje normy maniaka absolutnie cichego chłodzenia komputerowego :D

Jeżeli model z linka który podałem jest wedle deklaracji producenta - jeszcze cichszy niż mój BeQuiet Dark Power, to już jest chyba w zasadzie niesłyszalne dla ludzkiego ucha o_O

Już nie wspomnę, że zasilacze BeQuiet to high-end w tego typu urządzeniach, więc jest gwarancja że spełniają wszystkie normy - a i w licznych testach jest potwierdzenie ich parametrów.

BeQuiet trzyma napięcia jak skała i w zastosowaniach audio jest "bezszumny", czyli daje czysty prąd - bez żadnego szumienia, brumienia czy piszczenia.

Tutaj test modelu z serii Straight Power, co prawda o mocy 700W, ale podejrzewam że wnioski z używania jednostki 400W będą identyczne:

Ukryta Zawartość

Jedna z wymienionych zalet:

exceptionally quiet

Co pośrednio potwierdzam osobiście :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Wszystko ładnie piękne fajny niedrogi- 250.

Ja chciałem pójść w takie małe hp / fujitsu za 200 jak twoje. Ale mam wsumie graty do wykorzystania tylko stary fortron 300w do wymiany. Widzę jednak że tak tanio nie będzie :)

Za obudowe mógłby robić mój stary marantz.

ps. w domu już 2 kompy są, byłoby gdzie ripować

ciągłe zmiany ...

Napiszę jeszcze raz. Poszukałem i trudno o fajną obudowę uATX gdzie wejdzie pełnowymiarowy zasilacz.

Druga sprawa to jak jest ze stabilnością Pico PSU? Gdzieś ktoś pisał że może być różnie?!

Poszukałem na Ebayu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - fajne ceny mają i free shipping!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - ten for car audio to już wogle.

:)

ps. jakby ktoś chciał fajną super-przewiewną obudowę itx:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciągłe zmiany ...

Napiszę jeszcze raz. Poszukałem i trudno o fajną obudowę uATX gdzie wejdzie pełnowymiarowy zasilacz.

Po co komu zasilacze ATX o jakiś gigantycznych mocach do komputerka co ciągnie 20~50 wat puszczając strumień do DAC..?

Dziś takie zadania wykonują nawet smartfony z nawiązką.

Zgadza się, ale kolega chciał zasilanie do E5300 więc PICO to już na granicy wydajności :)

Z kolei granica wydajności zasilacza = kłopoty :D

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

E5300 można ustawić by nie pobierał wiecej jak 50wat max

Procesor + płyta + ram+ssd = nie wiecej jak 60 wat.

Pico 120W bedzie chodzić na 50% czyli jak znalazł.

np pod Daphile bedzie to normalnie pracować. Pod inny system potrzebne bedzie GUI, ale do muzyki czy filmów w Full HD starczy jakieś GMA4500 wbudowane na płytach głównych, pochodzących z czasów i generacji tego E5300 czyli 2008r.

Najnowszy czterordzeniowy i5, zamontowany na płycie ITX + dysk ssd + jedna kość RAM + uruchomiony Windows 7 + Foobar odtwarzajacy pliki 24/96 to 18W mierzone z gniazdka. Bez żadnego dłubania w biosie czy kombinacji. Taki min. pobór z sieci ma generacja inteli z 2013 i 2014r

Wiem, wiem, SB i IB potrafi. Na i3 mam wymieniony cooler i nawet nie chce mi się podłączyć 14-ki bo i tak tempy góra 50st.

Jak 120-ka wystarczy to OK, biorę.

ciągłe zmiany ...

E5300 można ustawić by nie pobierał wiecej jak 50wat max

Już nie zedytuję powyżej. Nie bawiłem się jeszcze w OC. Może jakiś tutek w sieci by się znalazł dla laika? Pewnie zabawa napięciem / taktami.

ciągłe zmiany ...

Mogę polecić zastosowanie sytuacji w której jeśli PC na tym 120W Pico nie będzie się wyłączać przez zbyt małą moc zasilacza, to nic nie ruszać z taktowaniem/napięciami.

Jeśli jednak okaże się że jego nominalne taktowanie pobiera jednak za dużo prądu, to na 99% wystarczy je ograniczyć, napięcia same się ustawią i zmniejszą maksymalny pobór prądu.

Już ostatnie pytanie natury sprzętowej ( tak myślę? :)) Interesować się polepszaczami wyjścia usb czy sam dobry asynchroniczny konwerter usb-spdif wystarczy?

ciągłe zmiany ...

polecam polepszacze wyjścia USB + dobre zasilanie

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wiele konwerterów i DACów ma na pokładzie "ulepszacz"

Jeśli zakupiony konwerter bedzie miał na wejściu izolację przed +5VDC z USB, to polepszacz już nic nie zdziała, a jak nie będzie w to wyposażony, to zawsze można kupić coś internetowo na 10 dni i sprawdzić czy słychać różnicę czy nie

Ja zrozumiałem polepszacz jako kartę UBS typu SOtM, JCAT, czy PPA Studio.

Pisałem ostatnio z Kimmo na temat moich problemów z MDACiem i okazało się, że winne są bugi w kernelu.

Na chwilę obecną żaden daphile nie działa z MDACiem.

A co kolego nie działa z mdac-iem dokładnie?

Ja używam już z pół roku terminal z daphile i mdac i wszystko lata.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.