Skocz do zawartości
IGNORED

Protest muzyków

rae0113

Rekomendowane odpowiedzi

Jesteś tego pewien?

Ilu z tych "zdolnych" obyłoby się bez ogromnego zaplecza typu tekściarze, kompozytorzy, spece od choreografii, styliści, ochroniarze, muzycy sesyjni, spece od playbacku, psychoanalitycy, goście od PR, agencje załatwiające kampanie na forach i youtube, etc, etc.

O to mi chodzi.

Gdzie są te siły promocji w 40 milionowym narodzie?

A jaką promocję miała niejaka Ella Yelich-O'Connor, rocznik 1996?

Myślę, że zwyczajnie to my nie śledzimy i nie kupujemy dobrych lokalnych artystów...

... albo ich nie ma...

Kiedyś żeby posłuchać dobrej muzyki wystarczyło włączyć radio.

Teraz w radio leci papka nastawiona na nastolatków ze smartfonami.

Podobnie jest w innych gałęziach kultury , kicz i bylejakość są promowane kosztem prawdziwych artystów.

Była Eska Rock, może muzycznie nie była do końca otwarta i uczciwa, ale zawsze przyjemnie było posłuchać czegoś innego niż lady gaga. Teraz w to miejsce jest radio vox ... z discopolo.

Ostanio złapałem się na tym, że jadąc autem mam wybór - chillout z chilli zet (ile można), poważna w dwójce, coś w miarę do posłuchania ale niestety wymieszane z polityką w Trójce, a reszta sam syf.

To gdzie dzieciaki mają łapać bakcyla do porządnej muzyki?

No właśnie o tym mówię! Skoro nie mają skąd słuchać porządnej muzyki to w końcu ktoś musi podstawić im ją pod nos.

Jest miejsce w PL na promowanie muzyki niezależnej.

Wybacz Doktorze, mam takie skojarzenie:

Skojarzenie jak najbardziej na miejscu.

Kapela po prostu - jak to mówi moja córka - epic! :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Kiedyś żeby posłuchać dobrej muzyki wystarczyło włączyć radio.

Teraz w radio leci papka nastawiona na nastolatków ze smartfonami.

Podobnie jest w innych gałęziach kultury , kicz i bylejakość są promowane kosztem prawdziwych artystów.

Była Eska Rock, może muzycznie nie była do końca otwarta i uczciwa, ale zawsze przyjemnie było posłuchać czegoś innego niż lady gaga. Teraz w to miejsce jest radio vox ... z discopolo.

Ostanio złapałem się na tym, że jadąc autem mam wybór - chillout z chilli zet (ile można), poważna w dwójce, coś w miarę do posłuchania ale niestety wymieszane z polityką w Trójce, a reszta sam syf.

Dla tego teraz mamy państwo 3 stacji :D

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Myślę, że zwyczajnie to my nie śledzimy i nie kupujemy dobrych lokalnych artystów...

... albo ich nie ma...

Co wy obywatelu pitolicie?

Przecież wystarczy włączyć TV aby znaleźć nową gwiazdkę, u Wojewódzkiego, w programie "Co za tydzień", na pokazach mody, na otwarciach knajp etc.

Dużo tego jest . Tyle że one /gwiazdy/ teraz ciężko muszą się same promować bo taki Bronek zamiast wywalić kilka baniek na nie woli Rolling Stones zasilić. Dlatego nasze gwiazdy walczą w nierównej grze i się promują cały czas a jak się która wypromuje to może coś nagra. Tyle że nie mając głosu ani talentu / bo przecież taki Bono też głosu nie ma a ile milionów płyt sprzedał/, doszły do wniosku że trzeba promować wygląd , dlatego TV. A poza tym ciężej jest , skończyły się "bary" i bigbradery" i nie zrobisz już jak Doda rozgłosu dawaniem du..y w kiblu.

Tylko malkontenci tego nie rozumieją.

Bono też głosu nie ma a ile milionów płyt sprzedał

Biedny Bono teraz niewątpliwie głosu nie ma, ale w dobrych czasach śpiewał bardzo dobrze, tego odmówić mu nie można.

Nie każdy jest Freddiem Mercurym który do samego końca wokalnie był na szczycie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Mi się najbardziej podoba jak w polskich schołach rozmaite jury wmawiają publice, że uczestnik zaśpiewał w zasadzie lepiej od oryginału...

Tak słyszałem wczoraj w "Twoja twarz brzmi znajomo".

A dzisiaj posłuchałem sobie Pana Bono i Pani Blige.

Szczególnie ta druga kaleczy...

Śmieszni jesteście...

A tu wspomniani razem:

Zagrał parę solówek na saksofonie w De Mono, 20 lat temu nagrał płytę z pedałem Piaskiem i zajął drugie miejsce w konkursie na najlepszego polskiego saksofonistę. Konkurs wygrał Kazik Staszewski, który grać na saksofonie nie potrafi.

Szybkie podsumowanie polskiej sceny muzycznej. Jestesmy idiotami nawet na polu muzycznym. A potem czytamy odkrywcze posty o ksiazce Polactwo z zakladki obok.

?👈

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wodecki podsumował sprawę najtrafniej, to fakt.

Ukryta Zawartość

O to mi chodzi.

Gdzie są te siły promocji w 40 milionowym narodzie?

A jaką promocję miała niejaka Ella Yelich-O'Connor, rocznik 1996?

Ukryta Zawartość

... albo ich nie ma...

ta młoda dama to akurat ma promocje bezwzględną :

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

A może powinni wprowadzić prawo że w Polsce tylko polskie zespoły mogą grać dla Polaków ?

Już kiedyś było coś podobnego. W mienionej epoce ktoś wpadł na genialną myśl, że w ramach oszczędności na tantiemach w radiu ma być prezentowana muzyka w proporcjach 10% - zagraniczna, 90% - polska. Lepiej nie wracajmy do tych zasad nawet jak to ma dotyczyć tylko koncertów. To było straszne. Na szczęście ten dawny "eksperyment" krótko trwał.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Już kiedyś było coś podobnego. W mienionej epoce ktoś wpadł na genialną myśl, że w ramach oszczędności na tantiemach w radiu ma być prezentowana muzyka w proporcjach 10% - zagraniczna, 90% - polska. Lepiej nie wracajmy do tych zasad nawet jak to ma dotyczyć tylko koncertów. To było straszne. Na szczęście ten dawny "eksperyment" krótko trwał.

nawet w obecnej epoce ktoś wymyślił sobie model biznesowy "Radio WAWA tylko polska muzyka" ale też dość szybko zniknął z eteru...nie dziwę się dużo Papa Dance tam grali...

Kobitkom łatwiej o promocję. Wystarczy wskoczyć do łóżka jakiemuś znanemu muzykowi i już można zostać wokalistką .

Przykłady można mnożyć ...

no popatrz a taki Piasek też "karierę" zrobił mimo, że facet...

Jestesmy idiotami nawet na polu muzycznym

z tym akurat nie do końca bym się zgodził, jak ktoś chce to znajdzie coś wartościowego na naszym rynku muzycznym, niemniej jednak to czym karmią nas "wiodace massmedia" to takie przysłowiowe "goowno" które niezależnie od epoki zawsze na wierzchu pływa...

Cała ta historia z protestem to rzeczywiście żenada.

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

Kobitkom łatwiej o promocję. Wystarczy wskoczyć do łóżka jakiemuś znanemu muzykowi i już można zostać wokalistką .

Przykłady można mnożyć ...

No ale polskie też wskakują... (?)

... a do tego są ładniejsze...

... i nic z tego nie wynika.

ta młoda dama to akurat ma promocje bezwzględną :

Ukryta Zawartość

Chłopina robi sobie, na terenie Młodej Damy, splendor...

Bądźmy sprawiedliwi...

Ukryta Zawartość

Wystarczy wskoczyć do łóżka jakiemuś znanemu muzykowi i już można zostać wokalistką .

No właśnie nie wystarczy. Trzeba jeszcze coś umieć.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Oooo, mam dokładnie to samo odczucie !!!

A nasza rodzima twórczość?

Wszystkie piosenki i utwory wykonywane przez coraz to nowe "odkrycia" brzmią tak jakby pisała to wciąż, od kilkudziesięciu lat, ta sama osoba, może grupa osób .....przerażające. Wszystko brzmi tak samo, wręcz identycznie. I wszędzie w mediach te same dinozaury, aż do wyrzygania. W kuluarach żrą się między sobą o kasę, o wszystko, a jeszcze nie tak dawno pisali takie alternatywne kawałki. Żenada.

Dobrej muzyki nie uświadczy się w mediach, można jej posłuchać na koncertach i niezależnych wydaniach. Istnieją świetni polscy artyści, niezłe załogi. Tylko o nich 90% naszego durnego, prostego i nieskomplikowanego społeczeństwa nigdy nie usłyszy. I bardzo dobrze.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tylko o nich 90% naszego durnego, prostego i nieskomplikowanego społeczeństwa nigdy nie usłyszy. I bardzo dobrze.

Jak ktoś nie widział nigdy książki, trudno go przekonać do czytania. Czy to dobrze ? Moim zdaniem nie....

Czy będzie lepiej ? Wątpię, jest określona ilość kasy w bym biznesie do wyjęcia i trzeba wręcz cudu, żeby się przebić przez układy sięgające lat 70 ub. wieku ;P

Może YT daje taką szansę, net jako taki - tam wypłynąć i zaistnieć, a wtedy ktoś na tym będzie chciał zarobić i niejako przy okazji wypromuje talent.....

Na pewno takiej szansy nie dają młodym rozgłośnie radiowe - co każdy może sam usłyszeć...

P.S. A poza tym światowa muzyka od 2000 roku to też powtórki, powtórek. Marne to pocieszenie, ale.................. ;P

Czy będzie lepiej ? Wątpię, jest określona ilość kasy w bym biznesie do wyjęcia i trzeba wręcz cudu, żeby się przebić przez układy sięgające lat 70 ub. wieku ;P

No to popatrzmy na największe hity ostatnich lat czy rzeczywiście trzeba cudu, żeby się przebić przez układy:

Rok 2013 - Ona Tańczy Dla Mnie

Rok 2012 - Koko Koko Euro Spoko

Rok 2011... nie pamiętam tego roku za bardzo, bo trochę wtedy imprezowałem... ale może ktoś podpowie :)

Żadne więc układy z lat 70-tych. Dobra muzyka obroni się sama.

A nasza rodzima twórczość?

Wszystkie piosenki i utwory wykonywane przez coraz to nowe "odkrycia" brzmią tak jakby pisała to wciąż, od kilkudziesięciu lat, ta sama osoba, może grupa osób .....przerażające.

Trafne spostrzeżenie , większości gwiazdkom teksty pisze Jacek Cygan. To jak mają brzmieć inaczej?

Najlepsza jest Markowska. Jej twórczość ( nawiasem mówiąc jako osoba jest całkiem fajna, normalna babka, bądź co bądź córka rockandrollowca) można zawrzeć w jednym nagraniu. Wszystkie brzmią idealnie tak samo. Podobnie Kukulska, Wyszkoni, Dąbrowska, Steczkowska, czy inne dizonaury urodzone w latach 50-tych ubiegłego wieku.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.