Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Misiek spadnie z zydelka, gdy zobaczy, że mu lajka dałem...

Ale tu akurat ma rację.

Kompletnie nie wspieram jakiejkolwiek eliminacji kogokolwiek.

Przeciez każdy ma prawo pisać, nawet brednie.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

9 godzin temu, JuG napisał:

Ogólnie miły gość. Szkoda, że tak mało takich na Forum.

Do Ciebie te teksty Skynyrd pisał?
Pytam bo ich nie widzę. Pewnie usunięte.

A przy okazji zapytam: czy cytowanie wybranego fragmentu wypowiedzi adwersarza, wyrwanego z kontekstu w celu zmanipulowania całości wypowiedzi stanowi wykroczenie i podlega pod regulamin Audiostereo?

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, soundchaser napisał:

Pytam bo ich nie widzę.

Piwo psuje wzrok. Moderacja dziś odpoczywa więc wszystkie wpisy "miłego" pana są nietknięte.

2 minuty temu, JuG napisał:

Piwo psuje wzrok.

OK. A nie przyszło Ci do głowy, że na chamskie komentarze musi być jakaś riposta?
Komu jak komu, ale Tobie należy się taka słowna chłosta, bo często kłamiesz i sam też obrażasz rozmówców.

7 minut temu, JuG napisał:

Ty nie wiesz co jest prawdą bo na niczym się nie znasz.

Serio? Ty się znasz jedynie na manipulacji i kłamaniu gdzie popadnie.

28 minut temu, soundchaser napisał:

Komu jak komu, ale Tobie należy się taka słowna chłosta...

Aż taka? Nie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Administratorzy

@skynyrd Już myślałem że będzie ok i skończone są wpisy tego typu na forum z twojej strony. Jak widać nie.

21 godzin temu, szymon1977 napisał:

Mam pomysł na artykuł do FAQ: Gramofon - ABC dla początkujących.

Dałem dostęp do zakładki. Każdy temat jest do modyfikacji i do poprawy.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

W dniu 22.01.2022 o 13:17, Bobcat napisał:

i na tej podstawie starać się zamknąć usta osobom piszących co innego niż tylko bezrefleksyjna apologetyka. 

Twoja bytność w tym wątku ogranicza się li tylko do prowokowania kłótni i podburzania do zgłaszania, zresztą nie w tym tylko. 

Nie chodzi o to o czym piszecie, tylko w jaki sposób.

Edytowane przez Jacchusia

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

3 godziny temu, Espectro napisał:

@skynyrd Już myślałem że będzie ok i skończone są wpisy tego typu na forum z twojej strony. Jak widać nie.

Dałem dostęp do zakładki. Każdy temat jest do modyfikacji i do poprawy.

Dzięki. Niestety gramofon to nie jest coś co ja napiszę, a chciałbym przeczytać. Daj znać jak ktoś coś doda.

Edytowane przez szymon1977

• Administratorzy
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Dzięki. Niestety gramofon to nie jest coś co ja napiszę, a chciałbym przeczytać. Daj znać jak ktoś coś doda.

Aktualnie pustka. 🙂

• Administratorzy
Teraz, szymon1977 napisał:

A piszą coś?

Aktualnie nic nowego nie przybyło. (rano patrzyłem)

Ciekawe zjawisko zaobserwowałem na PW. Kilku userów przysłało mi linki do artów innych stron z wytłumaczeniem zagadnień które podesłałem. Problem w tym że kopiowanie zawartości od innych to kradzież a i zabieg bezsensowny w punktu widzenia google bo stanowi duplikat zawartości. 

Mały przykład jak ja bym widział zakładkę: Mając przykład kogoś kto nabył przez przypadek kolumny oraz jakiś amplituner oraz po podłączeniu okazało się że gra gorzej od chińskiej zabawki za 3 zł. Co jest nie tak ? A może to że amplituner na wyjściu ma inną impedację niż głośniki a i moc przy tej zależności jest niewystarczająca. 

Pytanie teraz stoi w kwestii tego iż przychodzi takowy zawodnik na forum i pyta dlaczego nie działa bo kablem przecie dobrym podłączone i do prądu także jest wpięte ? fajnie aby takowy mógł przeczytać coś podstawowego o amplitunerze oraz o kolumnie. Już pomijam mega trudne zagadnienia ale chociażby czy przewód od kosiarki elektrycznej to dobre rozwiązanie na kable głośnikowe. 

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, Espectro napisał:

A może to że amplituner na wyjściu ma inną impedację niż głośniki a i moc przy tej zależności jest niewystarczająca. 

amplituner jest obciążany impedancją kolumny

jeśli kolumny będą mialy impedancję na tyle niską , że przekroczy to możliwości prądowe amplitunera to ampli się wyłączy bo zadziała zabezpieczenie nadprądowe lub spali

nie można pisać , że amplituner ma mieć taką samą bądź podobną impedancję jak kolumna bo jest bzdura

impedancja wyjściowa 99% wzmacniaczy to ulamki oma

• Administratorzy
Teraz, slawek.xm napisał:

amplituner jest obciążany impedancją kolumny

jeśli kolumny będą mialy impedancję na tyle niską , że przekroczy to możliwości prądowe amplitunera to ampli się wyłączy bo zadziała zabezpieczenie nadprądowe lub spali

nie można pisać , że amplituner ma mieć taką samą bądź podobną impedancję jak kolumna bo jest bzdura

impedancja wyjściowa 99% wzmacniaczy to ulamki oma

Jak wzmacniacz daje 8 Ohm a kolumny 4 Ohm to nie koniecznie chyba jest dobrze ? 

Nie wiem pytam.

Do tego jeszcze połączenia szeregowe i równoległe.

Druga sprawa. Chętnie poczytałbym takie artykuły z pańskiego palca bo wiedza jest spora. 

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Espectro napisał:

Jak wzmacniacz daje 8 Ohm a kolumny 4 Ohm to nie koniecznie chyba jest dobrze ? 

na wzmacniaczu przy wyjściach glośnikowych mogą być oznaczenia 8om , 6 om 4 om

ale nie oznaczają one impedancji wyjściowej wzmaka tylko zalecenie ,że do wyjść mogą być podłączane kolumny o wskazanej impedancji znamionowej

zaklada się , że spadki impedancji kolumny od znamionowej nie przekraczają 25 %

czyli dla 8om impedancji znamionowej najniższa wartość impedancji kolumn powinna być 6 om

ale można się mocno zdziwić bo firma np określa impedancję kolumny na 8 om a minimum to 3 omy a to już z impedancją znamionową 8 om nie na nic wspólnego

podobnie jest z podłączaniem kolumn np dwóch równolegle do jednego wyjścia

impedancja znamionowa kolumn spada o połowę wzmak musi dostarczyć 2x tyle prądu .... i grzeje się i pali

Edytowane przez slawek.xm
  • Administratorzy
1 minutę temu, slawek.xm napisał:

na wzmacniaczu przy wyjściach glośnikowych mogą być oznaczenia 8om , 6 om 4 om

ale nie oznaczają one impedancji wyjściowej wzmaka tylko zalecenie ,że do wyjść mogą być podłączane kolumny o wskazanej impedancji znamionowej

zaklada się , że spadki impedancji kolumny od znamionowej nie przekraczają 25 %

czyli dla 8om impedancji znamionowej najniższa wartość impedancji kolumn powinna być 6 om

ale można się mocno zdziwić bo firma np określa impedancję kolumny na 8 om a minimum to 3 omy a to już z imedancją znamionową 8 om nie na nic wspólnego

podobnie jest z podłączaniem kolumn np dwóch równolegle do jednego wyjścia

impedancja spada o polowę wzmakmusi dostarczyć 2x tyle prądu .... i grzeje się i pali

Dlatego wnioskuję z prośba o napisanie czegoś podstawowego chociażby w tej kwestii oraz innych. Dla Pana to podstawowa wiedza zaś dla kogoś kto zaczyna i nie ma pojęcia kompletnego co i jak fajnia aby poczytał i zainteresował sie tym. 

• Administratorzy
1 minutę temu, slawek.xm napisał:

na nauczyciela się nie nadaję 🙂

a odpowiadać mogę tylko na konkretne pytania i przedstawione problemy

Często ciężko zadać pytanie gdy nawet nie wie się z czym ma do czynienie. 

Wiele tematów powstaje na forum typu:  "nie działa" "dlaczego ....." "podłączyłem i ...." 

4 minuty temu, slawek.xm napisał:

Pytania są postawione. 🙂 

17 minut temu, slawek.xm napisał:

można się mocno zdziwić bo firma np określa impedancję kolumny na 8 om a minimum to 3 omy a to już z impedancją znamionową 8 om nie na nic wspólnego

Przeważnie dowiadujemy się o tym dopiero po rzetelnych pomiarach ,

gdzie kolumny zostały dostarczone na testy .

KALIBER vel rydz .

• Administratorzy
9 godzin temu, slawek.xm napisał:

na nauczyciela się nie nadaję 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/157892-pytanie-o-moc-na-kanał-oraz-podpięcie-kolumn/

I co przyniosło śledztwo w sprawie antysemickich wpisów w zakładce o antysemityzmie ?

9 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

I co przyniosło śledztwo w sprawie antysemickich wpisów w zakładce o antysemityzmie ?

Że 8 omów to nie 4 omy.

10 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

zapewne nic 🙂

to były bezpodstawne plotki rozsyłane  jak zwykle przez  niby pokrzywdzonych

antysemickie wpisy sa tozsame z nasza kultura i powinnismy byc dumni z naszych tradycji

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Administratorzy
10 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Że takowe wpisy istnieją. 

14 minut temu, cir napisał:

zapewne nic 🙂

to były bezpodstawne plotki rozsyłane  jak zwykle przez  niby pokrzywdzonych

antysemickie wpisy sa tozsame z nasza kultura i powinnismy byc dumni z naszych tradycji

Może.

1 godzinę temu, cir napisał:

antysemickie wpisy

Prezentowanie niewygodnych faktów i wyciąganie w oparciu o nie negatywnej opinii to nie jest bycie anty, a szczerość i uczciwość - tego kolegom życzę.

7 godzin temu, Espectro napisał:

Że takowe wpisy istnieją. 

Może.

Tylko, że zamieszczanie takich wpisów jest przestępstwem. To są konkretne paragrafy.

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.