Skocz do zawartości
IGNORED

Forum - funkcjonalność, sprawy techniczne i organizacyjne

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Espectro napisał:

Uchwała Sejmu ws. agresji Federacji Rosyjskiej na Ukrainę. "Atak na cały porządek międzynarodowy"

Espectro, ale to jest uchwała, a to nie jest akt prawny zmieniający inne akty prawne.
To tak tylko dla ścisłości.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

...mówienie o rasizmie jest nieuprawnione, gdyż Rosjanie są również rasą białą.

Polecam zapoznać się z definicją "rasizmu", bo "nieuprawniona" to jest Twoja pisanina... z definicja słówka "nieuprawniona" też mógłbyś się zapoznać.

Twoje oceny są mi doskonale obojętne.

Są - nie są... widać.

-----

Godzinę temu, xniwax napisał:

...ale to jest uchwała, a to nie jest akt prawny zmieniający inne akty prawne.

Tak czy siak tekst nic w kwestii odwołania zakazu "nawoływania do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych" jesli chodzi o Rosjan nie wnosi.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Polecam zapoznać się z definicją "rasizmu", bo "nieuprawniona" to jest Twoja pisanina... z definicja słówka "nieuprawniona" też mógłbyś się zapoznać.

Powtarzam ci, że twoje oceny i pouczenia są mi doskonale obojętne.

A polecać to sobie możesz u siebie w domu.

15 minut temu, szymon1977 napisał:

jesli chodzi o Rosjan nie wnosi.

Twoja obrona Rosji mówi o tobie wszystko.

Edytowane przez Bobcat

...mówienie o rasizmie jest nieuprawnione, gdyż Rosjanie są również rasą białą.

Niemcy i Żydzi to równierz rasa biała.

Za to snów kolorowych życzę.

12 minut temu, toptwenty napisał:

Niemcom nie chodziło o kolor.

No właśnie... tylko, że ja nie komentuję Niemców.

26 minut temu, szymon1977 napisał:

No właśnie... tylko, że ja nie komentuję Niemców.

Komentujesz, zestawiając ich z Żydami.

Użycie małej litery to lokalna osobista intencja a nie globalna zniewaga.

"Znaj proporcją, mocium panie"

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Polecam zapoznać się z definicją "rasizmu", bo "nieuprawniona" to jest Twoja pisanina..

www.sjp.pwn.pl :

"rasizm «pogląd oparty na przekonaniu o nierównej wartości biologicznej, społecznej i intelektualnej ras ludzkich, łączący się z wiarą we wrodzoną wyższość jednej rasy»"

Tak więc w przypadku rosjan (mała litera użyta rozmyślnie) zarzut o rasizmie jest bez sensu, gdyż jest to również rasa biała.

Cytowany wpis ma również inny aspekt: nieważne czy z sensem - ważne że pouczenie z pozycji wyższości zostało wygłoszone. Klasyka wywoływania pyskówek.

11 godzin temu, cir napisał:

nie udawaj głupiego to w narzeczu caleba cytuje "Twój łeb poleci "

pozostaje albo nauczyc sie tego narzecza albo wreszcie zakończyc to konto

Tia :) spec od zakończania kont :)

Do spółki z Paltonem czy jak on się tam nazywał .

44 minuty temu, Bobcat napisał:

www.sjp.pwn.pl :

"rasizm «pogląd oparty na przekonaniu o nierównej wartości biologicznej, społecznej i intelektualnej ras ludzkich, łączący się z wiarą we wrodzoną wyższość jednej rasy»"

Tak więc w przypadku rosjan (mała litera użyta rozmyślnie) zarzut o rasizmie jest bez sensu, gdyż jest to również rasa biała.

Niewiele, nie postarałeś. Formułka nie wyjaśnia chociażby dlaczego Niemcy vs Żydzi to był rasizm, choć to też biali vs biali, czyli z naukowego pinktu widzenia jedna rasa. A nawet zgodnie z tą uproszczoną formułką stwierdzenie np "podludzie" jest w stosunku do Rosjan rasistowskie, bo samo w sobie kwalifikuje do rasy niższej niż ludzie. I tu zaczyna się podobieństwo, o którym mógłbys dowiedzieć się nieco głębiej sięgając do tematu, otóż podstawą rasizmu najczęsciej jest sprzeczne z nauką twierdzenie o istnieniu odmiennej rasy.

Ps.

A kaprys nie nakazuje pisać Niemcy z małej litery?

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Niewiele

W sprawach językowych autorytetem dla mnie jest Słownik Języka Polskiego PWN. Nie ty. 

• Administratorzy
12 godzin temu, Chicago napisał:

Z chmury.

Pomyślałem, że zapytam tutaj, ponieważ jest to bardzo aktywny wątek, a sam wywiad jest ciekawy i warty zainstalowania go na Forum. Niech się uczą. S. Mentzen, to mądry gość - szanuję jego wypowiedzi, ale najbardziej szanuję to, że w ogóle tacy ludzie jak on istnieją i posiadają głos.

serio ? a może punkty też gratis ? 

10 godzin temu, xniwax napisał:

Espectro, ale to jest uchwała, a to nie jest akt prawny zmieniający inne akty prawne.

fakt gdzieś też słyszałem jakiś wywiad któregoś z aktualnie będącego ministra o tej sprawie ale klasycznie nie moge znaleźć. 

14 godzin temu, szymon1977 napisał:

To akurat znam, ale od krytyki PAŃSTWA rosyjskiego, do pozwolenia na rasizm w stosunku do NARODU rosyjskiego droga baaardzo daleka.

zbyt daleko idące uproszczenia. nikt nie napisał czegoś takiego tutaj i nie wyraził zgody na takie zachowanie.

16 godzin temu, caleb66 napisał:

Nie oczekuje niczego więcej jak równego traktowania.

nie ma problemu. Ale nadal ciężko mi cokolwiek z tych wlepionych punktów wycofać tak z automatu bez rozmowy i wytłumaczenia. Pisanie że się tylko Pan bronił to nie odpowiedz. Ktoś Pana zaczepia to nalezy to zgłosić i nie wchodzić w polemikę itd ....

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

10 godzin temu, caleb66 napisał:

...sformułowania "Twój łeb poleci" czy też "Łby polecą", ...

Znaczy to nic innego jak poniesiesz konsekwencje...

Szanowny Panie! A "weź Ty się k... w ł.b pierd.nij" znaczy "proszę szanownego Pana, będąc na szanownego Pana miejscu bym się zastanowił, czy szanowny Pan punkciiki za treść czy za formę dostał, wszak gdyby szanowny Pan napisał poniesiesz konsekwencje..."

11 minut temu, Espectro napisał:

zbyt daleko idące uproszczenia. nikt nie napisał czegoś takiego tutaj i nie wyraził zgody na takie zachowanie.

Ok. Będę rasizm zgłaszać za każdym razem gdy spotkam określenie "podludzie" w stosunku do jakiejkwiek grupy ludzi.

BTW nie każdy Rosjanin popiera Putina, nie wszyscy popierający Putina to Rosjanie. Dlatego utożsamianie Rosjan z Rosją jest samo w sobie błędem i prowadzi do błędnych wniosków. O ile całkiem uzasadnione jest domaganie się unicestwienia Państwa Rosyjskiego, to w stosunku do Narodu Rosyjskiego...

Swego czasu hitem w sieci był filmik z nagraniem pewnego rosyjskiego żołnierza: wszyscy zwrócili uwagę, jak pijany spowiadał się żonie, z dokonywania egzekucji także na cywilach - mało kto zauważył, ze chce nie wrocić do domu, bo jest świadom, że po tym do czego zmusiła go sytuacja nie będzie się do życia nadawać, i jeśli go nie zabiją to zamierza dokonać aktu samobójczego. Takie tam...

• Moderatorzy
1 minutę temu, szymon1977 napisał:

BTW nie każdy Rosjanin popiera Putina, nie wszyscy popierający Putina to Rosjanie. Dlatego utożsamianie Rosjan z Rosją jest samo w sobie błędem

Może i nie każdy, ale Ci co są tutaj obecni, usprawiedliwiają działania Putina, a to jest niedopuszczalne. 

Poza tym jeśli Ci "porządni" Rosjanie, nie będą się przeciwstawiać Putinowi, to niestety będą z nim utożsamiani. W Niemczech w latach 30' było podobnie i wszyscy wiemy czym to się skończyło.

Stanowisko Administracji znacie, więc temat uważam za wyczerpany. Proszę tego dłużej nie drążyć.

P.S. Ostatnie zdanie jest szczególnie do Ciebie kierowane Szymonie.

Pozdrawiam.

Godzinę temu, Marcinus napisał:

Stanowisko Administracji znacie...

Przypomnę tylko, bo to chyba rozwiewa wszelkie wątpliwości:

15 godzin temu, szymon1977 napisał:

...od krytyki PAŃSTWA rosyjskiego, do pozwolenia na rasizm w stosunku do NARODU rosyjskiego droga baaardzo daleka.

1 godzinę temu, Espectro napisał:

-----

Godzinę temu, Marcinus napisał:

Poza tym jeśli Ci "porządni" Rosjanie, nie będą się przeciwstawiać Putinowi, to niestety będą z nim utożsamiani. W Niemczech w latach 30' było podobnie i wszyscy wiemy czym to się skończyło.

Zacząłes tutaj - gdzie o tym możemy porozmawiać?

• Moderatorzy
3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Przypomnę tylko, bo to chyba rozwiewa wszelkie wątpliwości:

-----

Zacząłes tutaj - gdzie o tym możemy porozmawiać?

Szymonie, ja niczego nie zaczynałem, ja zakończyłem.

• Administratorzy
5 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ok. Będę rasizm zgłaszać za każdym razem gdy spotkam określenie "podludzie" w stosunku do jakiejkwiek grupy ludzi.

BTW nie każdy Rosjanin popiera Putina, nie wszyscy popierający Putina to Rosjanie. Dlatego utożsamianie Rosjan z Rosją jest samo w sobie błędem i prowadzi do błędnych wniosków. O ile całkiem uzasadnione jest domaganie się unicestwienia Państwa Rosyjskiego, to w stosunku do Narodu Rosyjskiego...

Swego czasu hitem w sieci był filmik z nagraniem pewnego rosyjskiego żołnierza: wszyscy zwrócili uwagę, jak pijany spowiadał się żonie, z dokonywania egzekucji także na cywilach - mało kto zauważył, ze chce nie wrocić do domu, bo jest świadom, że po tym do czego zmusiła go sytuacja nie będzie się do życia nadawać, i jeśli go nie zabiją to zamierza dokonać aktu samobójczego. Takie tam...

ło ło ło my oceniamy akt agresji na niepodległy kraj i niczemu niewinny a nie rozprawiamy co dzieje się w rosji i jakie są tam rządy i czy są dobre czy też złe. Decyzje podejmuje głowa takiego kraju a nie obywatele bezpośrednio. 

Kazał to poszli i walczą o coś czego nie mają pojęcia. Do tego dochodzi propaganda i wieczny styl takiego życia w którym 80% rosjan nigdy nie było i nigdy nie poznało zmaku czegokolwiek podobnego do demokracji itd. 

Tam zawsze była rosja i tam zawsze tak było.........

Czemu @szymon1977 rozwlekasz po raz kolejny tematy, które Ciebie nie dotyczą. I robisz tym samym syf tutaj.

Rozmowa o takich sprawa jest na miejscu w odpowiednim temacie a nei tutaj.........

32 minuty temu, Espectro napisał:

Czemu @szymon1977 rozwlekasz po raz kolejny tematy, które Ciebie nie dotyczą. I robisz tym samym syf tutaj.

Od kiedy to mnie jako usera poruszane tutaj tematy nie dotyczą? BTW błędne utożsamienie państwa rosyjskiego z narodem rosyjskim - skoro tu się pojawiło to tu sprostowałem, co do reszty to moje zaproszenie do własciwego wątku zniknęło.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

błędne utożsamienie państwa rosyjskiego z narodem rosyjskim -

Wątek "Brak humoru ....." jest poniżej w departamencie Bocznica .

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

20 godzin temu, caleb66 napisał:

Znaczy to nic innego jak poniesiesz konsekwencje a nie że zostaniesz ścięty czy zdekapitowany. 

Nie chciałem śmietnika tu robić albo cokolwiek dopisywać, ale mylisz się.

Znaczenie jest dorozumiane, wcale nie autorskie i nie kolokwialne.

Od odbiorcy przekazu zależy jak go rozumie.

1. Dosłownie i rzeczowo od publiki nie wymaga się akceptacji metafory.

Tylko prywatnie metafora zadziała - tu nie.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

9 godzin temu, Marcinus napisał:

W Niemczech w latach 30' było podobnie i wszyscy wiemy czym to się skończyło.

Błąd. W Niemczech było tak niemal do samego końca III Rzeszy. Byli też nieliczni Quanglowie, o których napisał Hans Fallada w "Każdy umiera w samotności ". 

• Moderatorzy
Teraz, Zyzol napisał:

Błąd. W Niemczech było tak niemal do samego końca III Rzeszy. 

Żaden błąd, później była już wojna, więc to był początek końca.

12 minut temu, Marcinus napisał:

Żaden błąd, później była już wojna, więc to był początek końca.

Moderator ma zawsze rację.

• Administratorzy
5 godzin temu, szymon1977 napisał:

skoro tu się pojawiło to tu sprostowałem, co do reszty to moje zaproszenie do własciwego wątku zniknęło.

traktuje Pan każde pytanie tutaj jak pytanie do Pana osobiste. I jakoby to Pan musiał na każde odpowiadać.

Ile razy można prosić aby nie robił Pan tutaj syfu i nie udzialał się na tematy które Pana nie dotyczą ? ile razy ?

8 minut temu, Zyzol napisał:

o i takie podejście mi się podoba. 

1 godzinę temu, Espectro napisał:

traktuje Pan każde pytanie tutaj jak pytanie do Pana osobiste. I jakoby to Pan musiał na każde odpowiadać.

...ja pisze na temat to źle, a gdy wszyscy gadają o pierdołach to jest ok.

Ps.

Skoro zwracasz sie wprost do mnie to kultura osobista nie pozwala by nieodpowiedzieć.

2 godziny temu, Zyzol napisał:

2 godziny temu, Espectro napisał:

o i takie podejście mi się podoba. 

Ok . Nowy Regulamin AS :

Pkt.1 - Moderator ma zawsze rację .

Pkt.2 - Jeśli Moderator nie ma racji - patrz Pkt.1 .

Jak każdy kot przywykłem, że szczekają na mnie psy.

Oglądam sobie ten śmietnik i przypominam sobie jak moderator uznał, że jakiś mój wpis jest nie na temat i dostałem bana na miesiąc. I patrzę na wpisy na tej stronie i widzę co widzę.

To tyle.

Aha - jak ktoś chce mój wpis skomentować to niech tego nie robi, bo znów dostanę bana 😃.

Jestem Europejczykiem.

2 godziny temu, Espectro napisał:

Ile razy można prosić aby nie robił Pan tutaj syfu i nie udzialał się na tematy które Pana nie dotyczą ? ile razy ?

Skoro prośby nie skutkują - to chyba Administracja i Moderacja mają w swoich rękach narzędzia dyscyplinujące?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.