Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Show 8-9.11.2014

NE5532

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki jest producent tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

http://www.equiaudio.com

Może ktoś coś napisać na temat monobloków w pełni zbalansowanych bez sprzężenia zwrotnego oraz tego pre co grały w sobotę w pok. 310 w Sobieskim - TatamiAudio

Ukryta Zawartość

Czy ktoś był już w tym warszawskim hotelu "DOUBLE TREE - największe Centrum konferencyjne Warszawy ???"

To coś nowego - nie znam , nie byłem. Może by się nadawało ?

Byłem, świetny hotel, 4 gwiazdki, ale wygląda na więcej. Bardzo dużo sal konferencyjnych. Ale tak jak Elb. powiedział, sale konferencyjne i tak nie załatwią sprawy. Jedyny minus, to to, że daleko od centrum. Pokoje nie mikroskopijne, ale za małe na odsłuchowe.

Czy ktoś pamięta jaki DAC był prezentowany z głośnikami Monitor Audio Gold (kolumny w czarnym lakierze)? ( w Sobieskim)

Sprzęt stał nietypowo - w poprzek pokoju.

Byłem zaskoczony jak dobrze brzmiały wokale, szczególnie damskie, a nie miałem zbyt dobrego zdania o głośnikach tej firmy.

W imieniu firmy ETER Audio oraz salonów Nautilus dziękujemy za odwiedziny w naszych pokojach i wszystkie ciepłe słowa pod adresem naszych prezentacji. Cieszymy się, że wielu z Was się podobało - mamy nadzieję, że uda nam się jeszcze nie raz pozytywnie Was zaskoczyć. :)

Tych z Was, którym się nie podobało, zapraszamy do naszych salonów - może jednak okaże się, że ten sprzęt gra bardzo dobrze? Niemniej jednak wszelkie słowa krytyki bierzemy pod uwagę - w końcu to AUDIO Show, na które przychodzi się nie tylko po to żeby pooglądać, ale przede wszystkim posłuchać.

Dziękujemy też organizatorowi imprezy - Adamowi Mokrzyckiemu - i życzymy, żeby formuła dalej się rozwijała, a wystawców przybywało!

W celu rozwiania drobnych nieścisłości i niejasności, w najbliższym czasie opublikujemy listę urządzeń i akcesoriów, które składały się na nasze trzy systemy. Na pierwszy ogień klasyczny pokój 616, z Accuphasem, Lebenem i Spendorami:

- stolik Base 6 z blatami wykonanymi z prasowanej pod bardzo wysokim naciskiem, klejonej krzyżowo i fornirowanej na wysoki połysk sklejki

- Transrotor Dark Star Silver Shadow z wkładką Merlo Reference (Standard)

- przedwzmacniacz gramofonowy Phasemation EA-1 na platformie powietrznej Acoustic Revive RAF-48 H

- przewód pomiędzy EA-1 a przedwzmacniaczem liniowym: Mexcel 7N-A2500

- transport Accuphase DP-900 na platformie powietrznej Acoustic Revive RAF-48H

- aktywny przewód koaksjalny Acoustic Revive RCA-DSIX 1.0PA (pomiędzy DP-900 a DG-58)

- przewód RJ-45 Acoustic Revive LAN 0.5PA (jako HS-Link pomiędzy DP-900 a DG-58)

- korektor akustyki / DAC Accuphase DG-58

- przewód pomiędzy DG-58 a przedwzmacniaczem liniowym: Acrolink 8N-A2090 Special Edition

- interkonekt analogowy Acrolink 2090 Speciale RCA

- przedwzmacniacze: Accuphase C-2820 (w sobotę) i Leben RS-28CX (w niedzielę)

- wzmacniacz mocy Leben CS-1000P na platformie kwarcowej Acoustic Revive RST-38

- przewód głośnikowy Acrolink Mexcel 7N-S10000, lub jubileuszowy 7N-S8000

- podkładki pod kable Acoustic Revive RCI-3H

- podstawkowe zestawy głośnikowe Spendor SP-100R2 Vintage Edition na firmowych standach oraz podkładkach pod głośniki Acoustic Revive SPU-8

- przewód zasilający do kondycjonera: Acoustic Revive Power Reference

- kondycjoner sieciowy Accuphase PS1220

- przewód zasilający do listw sieciowe: Acoustic Revive Power Reference

- filtr sieciowy do listwy sieciowej: Acoustic Revive RAS-14

- listwa sieciowa Acoustic Revive RTP-4-EU na platformie kwarcowej Acoustic Revive TB-38H

- ustroje akustyczne Acoustic Revive RWL-3 (2 w narożach za głośnikami, 1 z przodu, za sprzętem)

- demagnetyzer płyt CD Acoustic Revive RD-3

- generator fal Schumanna Acoustic Revive RR777

oraz:

- przewód zasilający Acrolink 7N-P9500 (DP-900, DG-58, RS-28CX)

- przewód zasilający 7N-P7300 (CS-1000P)

- przewód zasilający Siltech SPX-380CI (Zasilacz Silver Shadow)

- podkładki kwarcowe Acoustic Revive RIQ-5010 (DP-900)

Zachęceni pozytywnymi rezultatami postanowiliśmy skonfigurować praktycznie taki sam system w naszym krakowskim salonie i potrenować go do końca przyszłego tygodnia.

Jeszcze raz dziękujemy!

A nie warto docelowo zrezygnować z Hotelu Sobieski? To co było fajne 20 lat temu niekoniecznie musi być fajne dziś.

Duża słuszność w tym. Bylem na AS wcześniej tylko w 2002 roku bodajże. Sobieski wystarczał aż nad to. Teraz poza kilkoma sensownie zrobionymi pokojami to masakreska jakaś. Nie dało się oddychać. Nawet nie dało się zdjęć sensownie zrobić, złapać perspektywę, jakiś dystans. Do tego dupne oświetlenie, a w niektórych pokoikach to po prostu nawet nie grało mimo, że konfigi sprzętowe rokowały na piękne granie.

Inna sprawa to repertuar, dlaczego Panowie prezentujący tak ostrożnie, tak plumkaniowo ;), czemu nie konkretniej z rozmachem i zamachem kawałki muzyczne, większe składy aby dały szanse pokazać co sprzęt potrafi, a nie tylko standardziki miłe dla ucha do grania przy popołudniowej kawie lub wieczornej herbacie.

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Cóż za opinie (chyba złośliwe) a może część wręcz wyssanych z palca.

. Nawet nie dało się zdjęć sensownie zrobić, złapać perspektywę.

Litości, no może pokoje są dla ciebie tak małe że między sprzętem a przeciwległą ścianą jest metr, skoro nie da się oddalić od sprzętu by złapać jakiś dystans. Jakoś wszyscy inni robią bez problemu. Zawsze można stanąć, z boku, dalej za siedzącymi na krzesłach.

Jeśli się ludzi napcha do pokoju to siłą rzeczy w dużym pokoju będzie taka sama sytuacja.

Do tego dupne oświetlenie

Jakoś w niektórych było jasno i dobrze, a to że wystawcy przyciemniają światło tworząc jakby nastrój, albo wręcz zapalają małe lampeczki, no to rzeczywiście, problem hotelu...

W niektórych pokoikach to po prostu nawet nie grało mimo, że konfigi sprzętowe rokowały na piękne granie.

Ciekawe skąd ta opinia i czym poparta.

Po pierwsze wygląd sprzętu czy jego zestawienie "rokujące w głowie u kogoś" nie ma dużo wspólnego z dobrym graniem. Bo tak sie wydaje. Jestem na AS od 9 lat - zawsze jest z tym tak samo.

Po drugie nie zawsze zestawione konfiguracje odpowiednio ze sobą się spasują, a kolumny zawsze do pomieszczeń, co widać (słychać) nawet w dużych pomieszczeniach, obsadzonych dyfuzorami akustycznymi.

Oczywiście pokoje nie są duże, co nie służy systemom. Ale jest ich dużo, spora liczba większych sal do prezentacji na parterze i do tego lokalizacja blisko dworca oraz drugiego hotelu wystawowego GoldenTulip.

Największym problemem w Sobieskim jest to, jak inni zauważyli, że niepotrzebnie mocno grzeją. A większość ludzi nie rozbierze się tylko chodzi godzinami rozpięta w założonych kurtkach, czy płaszczach.

Te kolumny ether ceramique super grały IMHO szkoda ze tak mało o nich w necie.

Pisałem o nich na forum przy okazji odsłuchu Magico, jakieś pół roku temu, może już rok będzie. Czas tak zapieprza.

Też mnie zaskoczyły. Bardzo dobre granie.

W imieniu firmy ETER Audio oraz salonów Nautilus dziękujemy za odwiedziny w naszych pokojach i wszystkie ciepłe słowa pod adresem naszych prezentacji. Cieszymy się, że wielu z Was się podobało - mamy nadzieję, że uda nam się jeszcze nie raz pozytywnie Was zaskoczyć. :)

Tych z Was, którym się nie podobało, zapraszamy do naszych salonów - może jednak okaże się, że ten sprzęt gra bardzo dobrze? Niemniej jednak wszelkie słowa krytyki bierzemy pod uwagę - w końcu to AUDIO Show, na które przychodzi się nie tylko po to żeby pooglądać, ale przede wszystkim posłuchać.

Dziękujemy też organizatorowi imprezy - Adamowi Mokrzyckiemu - i życzymy, żeby formuła dalej się rozwijała, a wystawców przybywało!

W celu rozwiania drobnych nieścisłości i niejasności, w najbliższym czasie opublikujemy listę urządzeń i akcesoriów, które składały się na nasze trzy systemy. Na pierwszy ogień klasyczny pokój 616, z Accuphasem, Lebenem i Spendorami:

- stolik Base 6 z blatami wykonanymi z prasowanej pod bardzo wysokim naciskiem, klejonej krzyżowo i fornirowanej na wysoki połysk sklejki

- Transrotor Dark Star Silver Shadow z wkładką Merlo Reference (Standard)

- przedwzmacniacz gramofonowy Phasemation EA-1 na platformie powietrznej Acoustic Revive RAF-48 H

- przewód pomiędzy EA-1 a przedwzmacniaczem liniowym: Mexcel 7N-A2500

- transport Accuphase DP-900 na platformie powietrznej Acoustic Revive RAF-48H

- aktywny przewód koaksjalny Acoustic Revive RCA-DSIX 1.0PA (pomiędzy DP-900 a DG-58)

- przewód RJ-45 Acoustic Revive LAN 0.5PA (jako HS-Link pomiędzy DP-900 a DG-58)

- korektor akustyki / DAC Accuphase DG-58

- przewód pomiędzy DG-58 a przedwzmacniaczem liniowym: Acrolink 8N-A2090 Special Edition

- interkonekt analogowy Acrolink 2090 Speciale RCA

- przedwzmacniacze: Accuphase C-2820 (w sobotę) i Leben RS-28CX (w niedzielę)

- wzmacniacz mocy Leben CS-1000P na platformie kwarcowej Acoustic Revive RST-38

- przewód głośnikowy Acrolink Mexcel 7N-S10000, lub jubileuszowy 7N-S8000

- podkładki pod kable Acoustic Revive RCI-3H

- podstawkowe zestawy głośnikowe Spendor SP-100R2 Vintage Edition na firmowych standach oraz podkładkach pod głośniki Acoustic Revive SPU-8

- przewód zasilający do kondycjonera: Acoustic Revive Power Reference

- kondycjoner sieciowy Accuphase PS1220

- przewód zasilający do listw sieciowe: Acoustic Revive Power Reference

- filtr sieciowy do listwy sieciowej: Acoustic Revive RAS-14

- listwa sieciowa Acoustic Revive RTP-4-EU na platformie kwarcowej Acoustic Revive TB-38H

- ustroje akustyczne Acoustic Revive RWL-3 (2 w narożach za głośnikami, 1 z przodu, za sprzętem)

- demagnetyzer płyt CD Acoustic Revive RD-3

- generator fal Schumanna Acoustic Revive RR777

oraz:

- przewód zasilający Acrolink 7N-P9500 (DP-900, DG-58, RS-28CX)

- przewód zasilający 7N-P7300 (CS-1000P)

- przewód zasilający Siltech SPX-380CI (Zasilacz Silver Shadow)

- podkładki kwarcowe Acoustic Revive RIQ-5010 (DP-900)

Zachęceni pozytywnymi rezultatami postanowiliśmy skonfigurować praktycznie taki sam system w naszym krakowskim salonie i potrenować go do końca przyszłego tygodnia.

Jeszcze raz dziękujemy!

Ależ proszę bardzo................tylko jeszcze kilka szczegółów interesuje nie tylko zresztą mnie.

1.-cena zestawu

2.-czy Pan Guzek jest na waszym garnuszku?

3.-czy dudniący bas w/g was jest normą ,standardem-czy jednak coś było nie tak?...........przyznać się to nie wstyd.

Za tydzień-dwa Toroidy wypożyczą mi do przetestowania trafo głośnikowe pod lampę GM70. Trzeba sprawdzić jak to zagra. :)

Powiem tak:

:) :) :)

Gadałem na ich stoisku ze Starszym Panem, który jest najwyraźniej mocno obeznany w temacie.

Wyglądał na wybitnego specjalistę do spraw blach i transformatorów, nie wyłączając specyficznego kontekstu zastosowań lampowych.

Dowiedziałem się, że do transformatorów głośnikowych nie stosują "standardowego żelastwa", czyli takiego, co się daje do zasilaczy.

Jest to raczej zimnowalcowana stal krzemowa typu GOS, czyli ta z ukierunkowanym ziarnem. Blacha zwijana, mocno pocieniona.

GM-70 ... to nie jest najtrudniejszy projekt, nad jakim się ostatnio zastanawiali.

O ile to ta właśnie sztuka toroida była poddawana wyczerpującym testom, to ten wypożyczany pod Twoją GM-70, jak przypuszczam, dostaniesz z pasmem od 18 Hz do 110 kHz, a zatem ma szansę zagrać bardzo dobrze. No ale cóż. Jak dostarczą, do się dowiemy. Mam nadzieję że dasz nam znać co Ci wyszło w Twoich niezależnych pomiarach.

Jestem żywotnie zainteresowany informacją zwrotną (pasmo: odcięcie dolne, odcięcie górne, dla +/-1dB oraz +/- 3dB, rozmiary zewnętrzne, kilogramy, maksymalna moc, izolacyjność, maksymalny prąd, itp).

Ukryta Zawartość

Może ktoś coś napisać na temat monobloków w pełni zbalansowanych bez sprzężenia zwrotnego oraz tego pre co grały w sobotę w pok. 310 w Sobieskim - TatamiAudio

Equilibrium Aqual to jeden z moich typów na tej wystawie. Nie słyszałem lepszego wokalu na tej wystawie. Pomijam inne aspekty jak bas bo są dla mnie mniej ważne, ale jestem pod wrażeniem. Czyli jednak polscy producenci też potrafią! :)

Ukryta Zawartość

Equilibrium Aqual to jeden z moich typów na tej wystawie. Nie słyszałem lepszego wokalu na tej wystawie. Pomijam inne aspekty jak bas bo są dla mnie mniej ważne, ale jestem pod wrażeniem. Czyli jednak polscy producenci też potrafią! :)

w sieci żadnych zdjęć, opisów tych kolumn - tzn Equlibrium Aqual

gdzie to zobaczyć można?

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Cóż za opinie (chyba złośliwe) a może część wręcz wyssanych z palca.

Żadnej, ale to żadnej złośliwości z mej strony, bo i po co

Wyświetl postUżytkownik robin102 dnia 12.11.2014 - 16:50 napisał

W niektórych pokoikach to po prostu nawet nie grało mimo, że konfigi sprzętowe rokowały na piękne granie.

Ciekawe skąd ta opinia i czym poparta.

Jak to skąd ? Ode mnie według mnie, moim zdaniem, czyli moim uchem, czyli widzi misiem albo innym misiem ;). Bardzo subiektywna w rzeczy samej.

Jakoś w niektórych było jasno i dobrze, a to że wystawcy przyciemniają światło tworząc jakby nastrój, albo wręcz zapalają małe lampeczki, no to rzeczywiście, problem hotelu...

Jakoś sobie radzę. Wycinek wiekszej całości

Ukryta Zawartość

W temacie światła nigdy nie ma tak dobrze aby nie mogło być lepiej. Nie ilość lumenów, ale barwa jego subiektywna ładnosć lub brzydkość. Wystawa jest z definicji do słuchania, ale ludzie patrzą i też słuchają. Fakt to zaniedbania dzierżawców pokoi bo przecież jedna żarówka 40W świecąca przez brązowy zakurzony klosz nie myty ze 20 lat to już nie broszka hotelu przecież :).

Ukryta Zawartość

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Ukryta Zawartość

Na tegorocznym Audio Show powaliły mnie nowe kolumny Equilibrium Ether na ceramikach. Wokal "to kill for". Masa dźwięku a wszystko odseparowane, nic się nie zlewało. I można jeszcze było rozmawiać. Zaskakujący bas z takich skrzynek, choć to akurat mnie mniej interesowało. Czy ktoś jeszcze słuchał i podzieli się wrażeniami? Jak dla mnie dźwięk wystawy, jak dla mnie lepiej było tylko w Grobel Audio jak leciała muzyka z szpulowca Revoxa, tylko, że budżet na zestaw Jadis i Franco kompletnie poza moim zasięgiem.

Kurcze, teraz sprawdziłem, że to były Equilibrium Ether. Jakkolwiek zwał, dobra rzecz :)

Ukryta Zawartość

Tak to byly Equilibrium Ether Ceramique na accutonach

Tak to byly Equilibrium Ether Ceramique na accutonach

Hmm niezły zonk teraz patrze na stronę producenta (jeszcze nie działającą) i jak byk pokazane jest ze ten model to Aqual. Ale na ulotce jest napisane Ether Ceramique....

Ktoś już zainstalował WiMPa i słuchał ?

Dla tych co nie pamiętają - wszyscy odwiedzający dostali voucher na 30 dni dostępu do serwisu Wimp, oferującego streaming muzyki w jakości CD. Voucher był przyklejony na 2-stronie katalogu. W razie czego mam chyba jeszcze kilka, jak ktoś nie był, a chce spróbować to prośba o info na PW.

Kolejne relacje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Witamy

To może oficjalnie napiszemy garść suchych faktów ,

jak dotąd nie byliśmy znani szerszej publiczności :)

Monobloki Amplifilo to :

- w pełni zbalansowana konstrukcja

- brak globalnej pętli sprzężenia zwrotnego

- bezkompromisowe rozwiązanie w postaci w pełni stabilizowanego zasilania stopni mocy

- układ korekcji błędów w stopniach mocy

- 16 par tranzystorów na kanał

- 2kVA toroidalny transformator + 132mF pojemności w zasilaczu

- moc 280/500/900 W odpowiednio na 8/4/2 omach (40W w klasie A)

- nowoczesny układ zabezpieczań

przedwzmacniacz Pre Amplifilo to również :

- układ bez globalnej pętli nfb

- w pełni zbalansowany

- dual mono

- zasilany nisko szumnym super szybkim regulatorem z prądowym sprzężeniem zwrotnym

- z rozbudową dodatkową funkcjonalnością jak np. sterownie wszystkimi funkcjami z poziomu smartfona czy tabletu

W niedalekiej przyszłości wspólnie z Tatami Audio będziemy też oferować serwer pilkiów jak i przetwornik cyfrowo analogowy własnej konstrukcji . Wszystkie elementy będą stanowić kompletny wygodny w obsłudze system .

Na zakończenie razem z Tatami Audio dziękujemy wszystkim odwiedzającym pokój 310 .

Chętnie odpowiemy na Państwa pytania za pośrednictwem forum lub bezpośrednio pod adresem

mailowym (adres w profilu ).

Aplikacja WIMP pod Windows jest lekko mówiąc daremna. Trzeba zastosować ASIO bridge.

Znacznie lepiej działa pod Daphile. Obsługa nie różni się od grania lokalnych plików. Jakość oczywiście taka jak plików.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Aplikacja WIMP pod Windows jest lekko mówiąc daremna. Trzeba zastosować ASIO bridge.

Znacznie lepiej działa pod Daphile. Obsługa nie różni się od grania lokalnych plików. Jakość oczywiście taka jak plików.

Piszesz jak zawodowiec.

Czy jesteś już branżystą?.............a jak nie to dlaczego?

Wolę żeby audio było moją pasją a nie pracą.

A Daphile jest darmowe. Każdy może sobie pobrać i zainstalować. Polecam.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Użytkownicy+

Piopio napisał o poruszanym zagadnieniu, jak człowiek z wiedzą. Nie ma to z branżą nic wspólnego. Jest wielu branżystów, bez odpowiedniej wiedzy. W którymś wątku, okrzyknąłeś się "dystrybutorem GM-ek", raczej Ciebie należy więc nazwać branżą.

Jeśli Piopio zechce spróbować swych sił (czego życzę), to wtedy będzie można mówić o branży.

Wracając do wystawy, to Steinway zagrał przyzwoicie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Używam Spotify, ale chciałem przetestować i spróbowałem zainstalować Wimp'a - prawie jak pimp :). Niestety poniosłem klęskę, na dwóch komputerach. Po instalacji (w tym ASIO B.), ustawieniach itp., muzyka nie jest odtwarzana (sic!). Nie wiem dlaczego. Może jeszcze pokombinuję, ale nie chce mi się wlaczyć z czymś, co od początku nie działa prawidłowo. Spotify wystarczy, póki co.

Czy jesteś już branżystą?

Wszyscy branżyści grzecznie już śpią :-P.

Piopio napisał o poruszanym zagadnieniu, jak człowiek z wiedzą. Nie ma to z branżą nic wspólnego. Jest wielu branżystów, bez odpowiedniej wiedzy. W którymś wątku, okrzyknąłeś się "dystrybutorem GM-ek", raczej Ciebie należy więc nazwać branżą.

Jeśli Piopio zechce spróbować swych sił (czego życzę), to wtedy będzie można mówić o branży.

Był u mnie i Pan Piwowarczyk i Pan Waldek...obaj od gm-70.

Chciałem dla siebie za dużą marżę i sie po prostu nie zgodzili na moją dystrybucję-taka prawda jest)

Palton

W pokoju 407 byłem-nawet nieżle jak na Diy-ale te pokoje nie są stworzone do prezentacji muzycznych-za mała kubatura,za duży ścisk.

To nie służy dobremu przekazowi.

Was nalezy pochwalić za to,że zwykła i przypadkowa zbieranina sprzętu zagrała lepiej niż tzw. firmówki w wielu pokojach.

Osobiście sie cieszę,że od 1 grudnia będę mógł pisać bez cenzury.

Wielka szkoda,ze mnie poblokowałeś w swoich watkach-teraz już nie troluje tylko grzecznie zwracam niektórym uwagę jak sie zagalopują zbytnio

Nie wiem,nie umiem i nie chcę-kolejność całkowicie przypadkowa.

Niedługo to za niektórych komputery będą podobno dzieci robić!!

Gość cybant

(Konto usunięte)

Piopio.

Nie ma nic złego w łączeniu pasji z pracą .

Wręcz przeciwnie .

Ale po co to ukrywać?

http://www.ppaudio.pl

Nie wiem,nie umiem i nie chcę-kolejność całkowicie przypadkowa.

Niedługo to za niektórych komputery będą podobno dzieci robić!!

Z dziećmi sam kłopot lepiej w audio się bawić...

A czy ja coś ukrywam ? Jednak na forum wolę być pasjonatem a nie sprzedawcą.

A czy ja coś ukrywam ? Jednak na forum wolę być pasjonatem a nie sprzedawcą.

Jak masz coś wspólnego z pure power audio,to w godzinkę załóż na siebie niebieska pelerynkę.

Jak poza forum jesteś sprzedawcą,a na forum chcesz być pasjonatem to coś Ci się pokiełbasiło.

Widzisz niejaki Szymon świnki hoduje i na ubój rytualny i jest branżystą-więc nie wymiguj się i tyle.

Dość już teraz mojej mowy lubisz być wciąż kolorowy-najpierw byłeś zielony teraz niebieski być powinieneś.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.