Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskretny DAC R2R 24bit 384kHz

Rekomendowane odpowiedzi

A co z dostępnością wersji OEM dam1121

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam .

Czy ktoś stosował bufor lampowy na wyjściu raw. Mam na polce wk-wa . i zastanawiam sie czy można odrazu na siatkę podąć sygnał z dam1021, Czy jednak dać konda jakiegoś. Znalazłem tez fajny układ Akido cathode flower 2 ze strony Browskiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli ktoś do DAM1021 (lub w innym celu) chciałby zamówić ten interfejs USB-I2S z OLED-em

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to proszę o kontakt na PW (możliwy jest zakup przez jedną osobę maksymalnie dwóch sztuk i przysługuje wówczas dodatkowa zniżka, szczegóły na stronie)

Ukryta Zawartość

Zbiorowe zamówienie na DAM1021 rev.3 na diyaudio.pl

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Pojawiła się nowa wersja firmware do DAM1021. Obsługuje DSD. Jeszcze nie sprawdzałem, ale po południu zrobię aktualizację oprogramowania.

źródło: PC mini ITX + Soekris DAM1021 R-2R DAC + Linux Audio Embedded System-SHADOW

wzmacniacz: DIY Aikido 6CG7 + 6N30P-DR słuchawki: Beyerdynamic T90, Yamaha HP-1

Zbiorowe zamówienie na DAM1021 rev.3 na diyaudio.pl

Ukryta Zawartość

Rozumiem, że dotyczy to tylko wersji 0,05%? Mnie interesuje wersja 0,02%

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez TomekMad

Rozumiem, że dotyczy to tylko wersji 0,05%? Mnie interesuje wersja 0,02%

Myślę, że przy okazji możemy zamówić :)

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

U mnie gra lepiej na buforze niż bez niego :)

Wcześniej słuchałem na RAW + A2 i było jak trzeba.

Od kilku godzin słucham Dam-a z bufora + Fist Watt M2. Jestem lekko zaskoczony:) In mega +.

• 2 tygodnie później...

Hej!

już niebawem mam nadzieję być szczęśliwym posiadaczem omawianego DAC-a rev3.. Do pełni szczęścia potrzebuję wszystkiego poza samą płytką..

Na dyiaudio.com poskładali ładny wątek z częściami do zakupu.. tu odrobinę się wczytałem.. i staram się jakoś podsumować.. prośba o zerknięcie na listę i ewentualne podpowiedzi, szukam sklepów najlepiej Warszawie - tu od niedawna przebywam - ale samego miasta dobrze nie znam. Pod nosem mam sklep AVT, blisko też na Wolumen. Poprzeglądałem zasoby TME wspomagając się portalem aukcyjnym - tu też podobierałem poniższe propozycje.

Zasilanie:

Nie planowałem rozbudowanego zasilacza DC, zgodnie z uwagami ze względu na mostek na diodach schottkiego na płytce lepszy będzie transformator niż tanie stabilizowane zasilacze ze zwykłym mostkiem prostowniczym... Może w przyszłości przetestuję - ale na dziś chyba zostanę przy transformatorku. Zgodnie z opisem wszystko ponad 5W powinno być ok..

INDEL TS12/009 - 22zł; 2x7,5V; 12W

lub mocniejszy

INDEL TS20/024 - 30zł

Zalewane INDELA są przynajmniej chwilowo niedostępne.. ale są za to takie:

BREVE TUFVASSONS TEZ10/D230/7.5-7.5V; 10W 16zł

HAHN BV EI 541 1129 - 2x7,5V; 16W - 20zł

Toroidy są droższe - warto dopłacić?:

INDEL TST10/008 - 43; 2x8V; 10W

INDEL TST20/002 - 53

Wejścia SPDiF:

transformatorek wejściowy:

Znalazłem tylko takie coś:

PULSE PE-65612

Toslink

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) producentem jest CLIFF- ktoś coś poleci coś? Parametrów nie podali.. strona producenta też odsyła do pdf-a z danymi mechanicznymi.. Ktoś już coś przetestował? Allegro podaje inne odbiorniki.. więc jakiś wybór jest..

Wejście I2S:

USB na razie sobie odpuszcze.. doczytuję o podpięciu raspberry pi (wyszła fajna płytka - zero) - materiału do czytania jes trochę nie jest to na poczatek najpilniejsze.

Sam mam już zaimplementowanego CuBox-a (CuboxTV) - na razie samym sygnałem i2s z niego nie wiem czy uda się wyjść.. zacznie na razie grać via spdif..

USB to RS232 - tu jak ktoś ma przetestowaną jakąś przejściówkę to chętnię się dowiem..

Obudowa

Docelowo jakoś to ma wyglądać.. moze ktoś trafił obudowe pod wymar płytki daca?

Z większych obudów interesujące widziałem w:

Modushop

toroidy.pl

Złączki - tu już podobieram organoleptycznie - co się będzie podobać.. z istotniejszych uwag to do spdif ma być izolowane od obudowy..

Ukryta Zawartość

Trafo wejściowe SPDiF: Murata DA101C masz w TME (obudowa jest inna niż trafa Pulse),

TX/TX opto Cliff: mają pasmo max 12.5 Mb/s - jeśli chciałbyć pobawić się próbkowaniem 192kHz to może być problem,

USB/RS232: FTDI tylko oryginały, klony czasem sprawiają niespodzianki,

Edytowane przez Kuba

Taką Muratę mam na zbyciu jak chcesz. Odbiornik mam Cliff i 96kHz to maks. Przyda ci się też płytka wejściowa z diyaudio.com. Pozwala łatwo zamontować odbiornik toslink, USB i gniazdo coax.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) mi się na portalu wyszukało..

Jak nie uda mi się tego odpalić.. to przynajmniej toslinki są 25Mbps

Ta płytka z diyaudio.com mocno rozbudowana jest.. trochę nie wiem czy mnie interesuje taki kombajn.. gabarytowo znacznie wydłuża płytkę.. jeszcze przymierzam jakieś mniejsze obudowy.. zobaczę co z tego wyjdzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez LubMich

Czy może ktoś łopatologicznie wyjaśnić o co chodzi z filtrami w Soekrisie?

O co chodzi z bankami F0-3, F4-7 itd...

Masz możliwość wybierania banków (fitrów) z klawiszy funkcyjnych (F....) albo z wiersza poleceń

U mnie to nie rabotajek klawisze funkcyjne. Soft 0.99, jeszcze.

Tak na marginesie, ktoś testował soft 1.05?

W helpie jest opisane. Teraz nie mam dostępu do XP, aby poszukać.

Obie metody wyboru filtra są z wiersza poleceń, ale zamiast pisać nazwę filtra wybierasz funkcyjnym F1 filtr w pierwszym banku.

No tyle to ja wiem.

Wgrałem sobie właśnie soft 1.04 i filtr 1021filt_1015_Kb16_BW

Kiedy wpisuję polecenie filters [all] dostaję teraz taką listę:

Input FIR, 44.1 Khz Samplerate, 0-19 Khz +- 0.01 db, 24 Khz -110db

Input FIR, 48 Khz Samplerate 0-21 Khz +- 0.01 db, 28 Khz -110db

Input FIR, 88.2 Khz Samplerate, 0-34 Khz +- 0.01 db, 48 Khz -110db

Input FIR, 96 Khz Samplerate, 0-38 Khz +- 0.01 db, 56 Khz -110db

Input FIR, 176.4 Khz Samplerate, 0-75 Khz +- 0.01 db, 96 Khz -110db

Input FIR, 192 Khz Samplerate, 0-74 Khz +- 0.01 db, 112 Khz -110db

Input FIR, 352.8 Khz Samplerate, Bypass

Input FIR, 384 Khz Samplerate, Bypass

Final FIR, 384 Khz Samplerate 0-100 Khz +- 0.01 db, 240 Khz -80db

Final FIR, 352 Khz Samplerate 0-92 Khz +- 0.01 db, 220 Khz 80 db

Deemphasis IIR, 352.8 Khz Samplerate, hishelf f=5600 Hz, Q=0.485, gain=-10.1 dB

Deemphasis IIR, 384 Khz Samplerate, hishelf f=5600 Hz, Q=0.485, gain=-10.1 dB

I teraz co w zasadzie znajduje się w bankach F0-F3, co w bankach F4-F7? Co w zasadzie mogę zmieniać?

OK, już to rozgryzłem :)

Aby mieć możliwość wybierania banków z filtrami plik .skr musi być przygotowany z przygotowanymi bankami.

Wgrywając pojedyncze filtry nie mamy możliwości korzystania z banków filtrów.

Filtry od Sorena dla wersji 1.05 (okazało się, że taką wgrałem :P) mają wsparcie także dla DSD i w zasadzie jeśli chcemy mieć pełną funkcjonalność (z DSD) to filtry opracowane dla wersji 0.9 i 0.99 nie wspierają tego.

Na razie wgrałem oryginalny plik z filtrami dla wersji 1.05 i z niego korzystał będę :)

Ciekawe czy pojawią się filtry diy dla nowego firmware z DSD...

Myślałem że wiesz, konkretne filtry są kompatybilne tylko z konkretnym softem. Raczej nie ma możliwości dowolnego mieszania. Głównie chodzi o strukturę samych filtrów.

Czytałem że w wersji 1.05 nie ma już żadnych puknięć przy zsynchronizowaniu się lub wył-wł?.

Czy są zmiany w jakości dźwięku?

czy można odrazu na siatkę podąć sygnał z dam1021, Czy jednak dać konda jakiegoś

można od razu podać sygnał na siatkę ,bez kondensatora

Myślałem że wiesz, konkretne filtry są kompatybilne tylko z konkretnym softem. Raczej nie ma możliwości dowolnego mieszania. Głównie chodzi o strukturę samych filtrów.

Niektóre filtry z 0.99 zdają się działać, z tym, że nie ma w nich obsługi DSD. Zdaje się, że nie ma jeszcze zmiany w sofcie, która wprowadza format numeryczny fltrów 1.34. Cały czas leci to na 2.30/3.29, więc większość poprzednich filtrów powinna działać.

Czytałem że w wersji 1.05 nie ma już żadnych puknięć przy zsynchronizowaniu się lub wył-wł?.

Czy są zmiany w jakości dźwięku?

Nie wsłuchiwałem się jeszcze, na razie po nocy bawiłem się konsolą i sprawdzałem co w zasadzie można i jak co działa.

Szykuję się do pełnego zbalansowanego dual mono na dwóch DAM1021, ze sterowaniem prockiem itp, więc trzeba najpierw zobaczyć jak to cholerstwo działa :P

Tak na marginesie, ktoś testował soft 1.05?

Tak, działa :) DSD też działa. W porównaniu do 1.04 naprawiono błąd braku automatycznego przełączania pomiędzy SPDIF i USB przy braku sygnału na którymś. Na jakieś trzaski nie zwracam uwagi, może ich już rzeczywiście nie ma. Na 1.04 były przy zmianie próbkowania na DSD - np. przejście z DSD64 na DSD128 powodowało trzask.

Zrobiłem upgrade firmware do wersji 1.05. Kilka rzeczy uległo poprawie. Na plus na pewno należy zaliczyć to, że zniknęły trzaski przy przejściu na inną gęstość pliku. Mam natomiast problem z określeniem jak to jest w tej nowej wersji z filtrami. Krąży po sieci tyle różnych informacji na ten temat, że mam mętlik w głowie. Podobno w najnowszym firmware filtry mają inny format. Czy można do jakiegoś wolnego banku (jeśli są takie) wczytać filtr, który przygotował Paul (spzzzzkt) z diyaudio.com pod starszą wersję firmware? Miałem przed upgrade'em fajny filtr wczytany i chciałbym odzyskać możliwość słuchania za jego pomocą. Ewentualnie pochwalcie się na jakim filtrze słuchacie po zmianie oprogramowania na nowe. Fajnie swego czasu było wszystko opisywane na hifiduino, ale od jakiegoś czasu nic nowego nie pojawia się na blogu. spzzzzkt z diyaudio również wycofał się z wątku o filtrach. Ktoś komuś na odcisk nadepnął i się towarzystwo pogniewało?

Zrobiłem upgrade firmware do wersji 1.05. Kilka rzeczy uległo poprawie. Na plus na pewno należy zaliczyć to, że zniknęły trzaski przy przejściu na inną gęstość pliku. Mam natomiast problem z określeniem jak to jest w tej nowej wersji z filtrami. Krąży po sieci tyle różnych informacji na ten temat, że mam mętlik w głowie. Podobno w najnowszym firmware filtry mają inny format. Czy można do jakiegoś wolnego banku (jeśli są takie) wczytać filtr, który przygotował Paul (spzzzzkt) z diyaudio.com pod starszą wersję firmware? Miałem przed upgrade'em fajny filtr wczytany i chciałbym odzyskać możliwość słuchania za jego pomocą. Ewentualnie pochwalcie się na jakim filtrze słuchacie po zmianie oprogramowania na nowe. Fajnie swego czasu było wszystko opisywane na hifiduino, ale od jakiegoś czasu nic nowego nie pojawia się na blogu. spzzzzkt z diyaudio również wycofał się z wątku o filtrach. Ktoś komuś na odcisk nadepnął i się towarzystwo pogniewało?

Z tymi filtrami to czyste szaleństwo - zrobiłem też upgrade i oczywiście spróbowałem wgrać nowe filtry (jednak ze starej wersji softu). Okazało się że DAC zamilkł w ogóle. ale na szczęście po powrocie filtrów oryginalnych - zadziałało. W ogóle muszę powiedzieć że oryginalne filtry od wersji 0.99 były jakieś takie dziwne i w zasadzie nie działały tzn nie było różnicy który wgrywam. W wersji 1.05 działają wyraźnie i ja obecnie słucham na linear.

W ogóle muszę powiedzieć że oryginalne filtry od wersji 0.99 były jakieś takie dziwne i w zasadzie nie działały tzn nie było różnicy który wgrywam.

Tutaj nie mogę się zgodzić. Różnice pomiędzy filtrami "fabrycznymi" i modyfikowanymi przez Paul'a z diyAudio.com były bardzo wyraźnie słyszalne. Dla mnie na tyle duże, że wszystkim, którzy o to pytali polecałem zabawę z wgrywaniem i dobieraniem filtrów pod swoje ucho. Większość przyznawała, że różnice były bardzo wyraźnie słyszalne.

A co do filtrów w wersji 1.05 firmware'u to doczytałem już, że praktycznie nie istnieje możliwość korzystania z tych opracowanych dla wersji 0.99. Można tylko wybierać z pośród tych, które znajdują się już w bankach po wgraniu nowego softu.

Ciekawe czy będą powstawały nowe filtry dla wersji 1.05 tak jak to było na początku po ukazaniu się przetwornika w sprzedaży. Generalnie temat przygasł. Czym jest to spowodowane? Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie ;-) ?

A co do filtrów w wersji 1.05 firmware'u to doczytałem już, że praktycznie nie istnieje możliwość korzystania z tych opracowanych dla wersji 0.99. Można tylko wybierać z pośród tych, które znajdują się już w bankach po wgraniu nowego softu.

Sprawdziłem osobiście po poście dimdim'a - działają. Okazuje się że wersja 0.99 softu nie bardzo działała z płytką rev.3 i problem ten zniknął po wgraniu wersji 1.05. Wszystkie niefabryczne filtry działają prawidłowo i słychać bardzo duże różnice - zatem można sobie dowolnie zmieniać urządzenie.

Sprawdziłem osobiście po poście dimdim'a - działają. Okazuje się że wersja 0.99 softu nie bardzo działała z płytką rev.3 i problem ten zniknął po wgraniu wersji 1.05. Wszystkie niefabryczne filtry działają prawidłowo i słychać bardzo duże różnice - zatem można sobie dowolnie zmieniać urządzenie.

OK. W takim razie wczytuje filtr, który do tej pory najbardziej mi przypasował na wersji 0.99 softu i żeby go aktywować co muszę zrobić? Automatycznie po wczytaniu i restarcie przetwornika jest aktywny czy należy go wybrać poleceniem "set filter = "?

• Pokaż nowe odpowiedzi