Skocz do zawartości
IGNORED

Kościół Katolicki - za i przeciw.

TomekL3

Rekomendowane odpowiedzi

Człowieku, nie tylko ja to wam zarzucam, a w wątku o kk ci to kilka razy na konkretnych przykładach pokazałem, co oczywiście przemilczałeś.

p.s

Czy ty nie wiesz, że większość tych _twoich_ cytatów można dopasować do wielu sytuacji i dyskusji, przeciwko tobie również?

Myślisz, że jak wtrącisz cytat z biblii to Bóg po twojej stronie stoi? Naprawdę?

Takie ich nadużywanie powoduje, że tracą na wartości, wypaczasz ich prawdziwe znaczenie.

Bóg zawsze stoi po stronie PRAWDY , a Jego Słowo (PŚ) demaskuje kłamstwo i oblude.

Piotr

Człowieku, nie tylko ja to wam zarzucam, a w wątku o kk ci to kilka razy na konkretnych przykładach pokazałem, co oczywiście przemilczałeś.

p.s

Czy ty nie wiesz, że większość tych _twoich_ cytatów można dopasować do wielu sytuacji i dyskusji, przeciwko tobie również?

Myślisz, że jak wtrącisz cytat z biblii to Bóg po twojej stronie stoi? Naprawdę?

Takie ich nadużywanie powoduje, że tracą na wartości, wypaczasz ich prawdziwe znaczenie.

W tej chwili większość brzmi jak slogany reklamowe...tak ich nadużywasz.

Rzeczywiście , dla ciebie cytaty z PŚ są i pewnie pozostaną tylko sloganami , zresztą dla wesolowskiego i gila , również były to tylko farmazony , co potwierdza ich posługa duszpasterska.

Piotr

Widze, że kończysz pada argument ostateczny :)

Rzeczywiście , dla ciebie cytaty z PŚ są i pewnie pozostaną tylko sloganami

Nie, twoje ich nadużywanie, a to wielka różnica!

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Widze, że kończysz pada argument ostateczny :)

Nie, twoje ich nadużywanie, a to wielka różnica!

Jak przeczytasz Księgę Tymoteusza ( to ta w Nowym Testamencie), to porozmawiamy , iskaj się sam -cześć!

Piotr

Dziękuje miły człowieku, mający ambicję nazywać siebie chrześcijaninem.

Jeżeli nie modlicie się do świętych , to skąd modlitwy do nich ?

Nie powtórzę tego samego spróbuję tak

: W piśmie świętym jest napisane : gdy Bóg ukończył w dniu szóstym swe dzieło, nad którym pracował, odpoczął dnia siódmego po całym swym trudzie, jaki podjął .

Jak wiemy to nie oznacza że świat powstał w 7 dni liczone po 48 godzin . Prawda ? Dla mnie to oczywiste Ciebie pytam poważnie .

W piśmie też nie jest napisane że można głosić słowo boże i się modlić do boga śpiewając muzykę zarówno gatunku Disco Polo jak i Metalową . Co nie oznacza że nie jest to miłe Bogu .

Jesteś w stanie zrozumieć sens modlitwy do Boga i sens modlitwy duchowej do naszych braci ? Jeśli uważasz że nie wolno nam rozmawiać z najbliższymi to wciąż ponawiam pytanie dlaczego ?

Czyli na stadionie przez drużynę narodową podczas meczu Polska & ktoś tam, nie

Na stadionie godło nasze (i gości) jest jak najbardziej na miejscu. Na koszulkach już nie. Na spodenkach też nie.

Podobnie w urzędzie na sali obrad lub tam, gdzie przyjmowani są interesanci godło ma swoje miejsce. W stołówce lub w kiblu już niekoniecznie.

Nadużywanie prowadzi do dewaluacji symboliki.

: W piśmie świętym jest napisane : gdy Bóg ukończył w dniu szóstym swe dzieło, nad którym pracował, odpoczął dnia siódmego po całym swym trudzie, jaki podjął .

Jak wiemy to nie oznacza że świat powstał w 7 dni liczone po 48 godzin . Prawda ? Dla mnie to oczywiste Ciebie pytam poważnie .

W piśmie też nie jest napisane że można głosić słowo boże i się modlić do boga śpiewając muzykę zarówno gatunku Disco Polo jak i Metalową . Co nie oznacza że nie jest to miłe Bogu .

Jesteś w stanie zrozumieć sens modlitwy do Boga i sens modlitwy duchowej do naszych braci ? Jeśli uważasz że nie wolno nam rozmawiać z najbliższymi to wciąż ponawiam pytanie dlaczego ?

I tu się mylisz , gdyż w PŚ jest napisane , że naśladowcy/ uczniowie Jezusa Chrystusa powinni głosić "Dobrą Nowinę"(Ewangelię).

Jezus i Jego uczniowie głosili Słowo Boże od domu do domu.

Ponieważ jest to niezgodne z wolą boża , że przytoczę tylko Modlitwę Pańska i Dekalog , nadto nasi najbliżsi z racji tego , że nie żyją (czekają na obiecane przez Jezusa Chrystusa zmartwychwstanie), zwyczajnie nie słyszą naszych modlitw.

Oczywiście , jedni słuchają Boga , a inni ludzi.

Dziękuje miły człowieku, mający ambicję nazywać siebie chrześcijaninem.

Nie ambicja , lecz owoce ducha czynią nas chrześcijanami , pomyśl o tym , gdy następnym razem będziesz obrażał Włodka lub Jaro_747'?

Piotr

Tak naduzywaja tego godła ze zaraz nasza młodzież zapomni co na nim jest.

A powinna pamiętać? Wszyscy wiedzą co oznaczają barwy biało-czerwone. Nie wystarczy?

Wowczas kiedy Bog stwarzal wszystko w ciagu "Szesciu" dni ,nie bylo jeszcze ludzi na Ziemi i nie bylo ludzkiej DEFINICJI DNIA.

Po stworzeniu Ziemi, ludzi, nieba itd. - powstala dopiero ludzka definicja DNIA obejmujaca czasowo jeden obrot planety czyli ok. 24 godziny.

Czy nie wydaje sie wiec logiczne ze Bog stworzyl wszystko w ciagu SWOICH szesciu dni ?

W Bibli jest zdefiniowane ile wynosi jeden dzien u Boga.

...komu ma służyć dzielenie braci w wierze na na elitę duchową i parafian?
(niebiblijny podział na duchowieństwo i laikat)

Pytanie kierujesz może do św. Pawła?

List do Tytusa czytałeś(O przełożonych Kościoła na Krecie)...w Twoim PŚ jest taki? Zdaje się że jest, bo wybiórczo go już cytowałeś pewnie nie raz, dlaczego teraz udajesz że nie znasz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Na stadionie godło nasze (i gości) jest jak najbardziej na miejscu. Na koszulkach już nie. Na spodenkach też nie.

A dlaczego nie?

Bo tobie się tak wydaje?

Nie ambicja , lecz owoce ducha czynią nas chrześcijanami , pomyśl o tym , gdy następnym razem będziesz obrażał Włodka lub Jaro_747'?

Oni sami siebie i nas wszystkich obrażają tym co wypisują.

A ja ich obrażam, bo się z nimi nie zgadzam, no i oczywiście prowokatorem jestem :)

Rozumiem, że ty w ich imieniu mnie obrażasz, żeby było sprawiedliwie? ;p

A dlaczego nie?

Bo tobie się tak wydaje?

Nie tylko mnie. Kierownictwom innych reprezenjacji też.

Dlaczego obrażają?

Bo tobie się tak wydaje?

I nie wszystkich, bo mnie na przykład nie obrażają. W przeciwieństwie do ciebie.

Nie tylko mnie. Kierownictwom innych reprezenjacji też.

A skąd ty to wiesz?

rh251w.jpg2zom58x.jpg

Może któryś z forumowych ultra-kato-fans podesłałby Wróbelkowej :-)))

10411172_483244241814324_2714785466716028029_n.jpg?oh=65ab11d81e9e315c35c1eab4259fd293&oe=54D9B625

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

A ja ich obrażam, bo się z nimi nie zgadzam, no i oczywiście prowokatorem jestem :)

Rozumiem, że ty w ich imieniu mnie obrażasz, żeby było sprawiedliwie? ;p

Nadętym chamem obrażających wszystkich wokół i prowokujących po to, bo pobiec na skargę do moderacji najwidoczniej nie jesteś, bo to prawdziwemu katolikowi nie przystoi. I tego się trzymajmy ;-)!

Jestem Europejczykiem.

Słowo na niedzielę :-)

Twoja radosna twórczość ujawnia, że śpisz z encyklopedią pod poduszką:)

Nie mylmy pojęć. Czym innym jest brak zgody na umieszczanie jakiegokolwiek symbolu religijnego w przestrzeni publicznej, a czym innym nachalne jej obwieszanie symbolami swojej opcji wyznaniowej gdzie tylko się da.

Zgoda jest. Pytani Polacy aż w 90 procentach mówią o sobie katolicy. Krzyż dla katolika stanowi pewien symbol. Taki sam odsetek badanych swego czasu nie ma nic przeciwko temu, żeby ten krzyż wisiał w urzędzie, szkole, itp...

Nic na to nie poradzisz, że we Francji gadają głównie po francusku.

Udawanie że tu chodzi o "element tradycji" jest celową próbą odwrócenia uwagi od meritum zagadnienia. Podobnie jak w przypadku krzyża w sejmie.

Żadnego udawania tu nie ma. To fakt historyczny. Klub został obdarowany królewską koroną, a ta zawiera od początku w swoim wizerunku krzyż.

Przykład nietrafny, gdyż byłby to akt wandalizmu równoznaczny ze zniszczeniem arcydzieła.

Zgadza się, ale tylko co do tego drugiego - aktu wandalizmu.

Proszę o wskazanie innych drużyn narodowych mających herb swojego kraju na koszulkach.

Mają, mają... ale nie o to chodzi co mają drudzy, tylko to, co mamy konkretnie my. A my od zawsze mamy na koszulkach orzełka. Tak jak ma nasze wojsko na swoich czapkach.

A nie nadchodzi? Daleki Wschód rules!

Tak mi też się wydaję, że następuje powtórka z historii i kolejne "przebiegunowanie" na ziemi.

Jeżeli nie modlicie się do świętych , to skąd modlitwy do nich ?

Że tylko sięgnę pamięcią wstecz do trzech lat... poruszaliśmy to co najmniej kilka razy; do krzyża - poprzez krzyż... :)

Zostaw pomstę Bogu .

Ale jakoś tak się złożyło, że nawięcej obrywamy tutaj od Was, ludzi.

Taki sam odsetek badanych swego czasu nie ma nic przeciwko temu, żeby ten krzyż wisiał w urzędzie, szkole, itp...

Mógłbyś podrzucić link do źródła tej informacji?

Tak mi też się wydaję, że następuje powtórka z historii i kolejne "przebiegunowanie" na ziemi.

No widzisz: są rzeczy, w których się zgadzamy :-)

W Bibli jest zdefiniowane ile wynosi jeden dzien u Boga.

Bóg stworzył świat w sześć dni. Świat człowieka, czyli to co go otacza plus on sam. W Księdze Psalmów można na przykład wyczytać, że w oczach Boga "tysiąc lat jest jak dzień wczorajszy". Śmiało można więc tu założyć, że stworzenie trwało sześć tysięcy lat. Pamietajmy jadenak, że czowiek mierzy swoją miarą. Dla niego (wtedy) tysiąc lat stanowiło niemalże wieczność. Sześć etapów stworzenia, dłuuugich - jak tysiąc lat bożych...

Zwłaszcza, że współczesna nauka zaczyna potwierdzać etap po etapie ("dzień" po "dniu") wymienione w Genesis, co wpierw, a co potem. Osobno woda, osobno ląd (w całości i jeden). I powstawanie (koleje) życia. Nawet udział w tym gliny.

Mógłbyś podrzucić link do źródła tej informacji?

Moje informacje opierają się w głównej mierze na słowie pisanym na papierze. Mogą pochodzić sprzed lat kilku. Być może można znaleźć podobne artykuły w necie. Nie chcę tego jednak robić na siłę.

ps: ale pamiętam, że artykuł był pokłosiem akcji jednego z parlamentarzystów polegającej na zdjęciu krzyża w sali Sejmu i fali głosów (co za tym idzie - licznych publikacji) jakie w tej sprawie przetoczyła się przez kraj.

Moje informacje opierają się w głównej mierze na słowie pisanym na papierze. Mogą pochodzić sprzed lat kilku. Być może można znaleźć podobne artykuły w necie.

Ciekaw byłem Twojego źródła, gdyż ja czytałem zgoła odmienne dane liczbowe odnośnie popierania obecności symboli religijnych w przestrzeni publicznej. Procent deklarujących się jako katolicy nie miał tam nic do rzeczy. Wydaje mi się, że nie można tego ekstrapolować na procent poparcia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.