Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki antywibracyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Potwierdzam kto co kolega Moreno pisze o Stillpointsach.wcześniej posiadałem France Audio pod CD i Wzmacniaczem i było ok dopóki nie spróbowałem Stillpoints od razu sprzedałem France Audio ;)

Wcześniej próbowałem Bazodruta i u mnie była zmiana ale na gorsze zrobiło się strasznie sucho płytko i sycząco , ale są różne gusta .

polecam Stillpointsa ;)

Ultra Mini i Ultra SS :)

Lub Harmonixa TU-666Million

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Ja posiadam Stillpointy ultra mini 3 szt pod CD Ayon . Opinie są żeby spróbować 4 szt bo podobno będzie lepszy dźwięk ;) jakie są wasze doświadczenia w tej materii .

Dziękuje za info.

Ja posiadam Stillpointy ultra mini 3 szt pod CD Ayon . Opinie są żeby spróbować 4 szt bo podobno będzie lepszy dźwięk ;) jakie są wasze doświadczenia w tej materii .

Dziękuje za info.

Spróbowałem mini a potem ultra SS i u mnie bez dwóch zdań model SS okazał się lepszy. Eksperyment potwierdził iż 4 sztuki dają więcej niż 3.

Może i macie rację, ale ta firma do tanich nie należy, niestety....

Czy polecacie jakieś konkretne modele?

Ultra SS od Stillpointsa. Warto poszukać z drugiej ręki. Ceny nowych są odjechane...

Faktycznie stillpointsy SS są bardzo dobre. Sprawdziły się u mnie szczególnie pod przetwornikiem. Żaden inny gadżet, który próbowałem nie dał takiej klarowności. Do tego uspokoiły się sybilanty w trudnych nagraniach a jednocześnie nie ma wrażenia ograniczenia góry. Jednakże zauważyłem, że nie można przesadzać z ilością stillpointsów w systemie. Trzeci komplet powoduje niejako uwypuklenie sposobu w jaki wpływają na dźwięk. I ma się wrażenie, że trochę niższa średnica na tym cierpi, wydaje się, że następuje delikatne odchudzenie dźwięku.

Stillpoinsy nie pod każdym urządzeniem działają tak samo: pod preampem wprowadzają jest już za dużo zmian w tym samym kierunku. Za to pod zasilaniem preampu jest ok. Generalnie pod lżejszymi sprzętami efekt wydaje się większy niż pod cięższymi (np. DAC vs zasilanie DAC lub preamp vs zasilanie preampu). Podobnie pod monoblokami, zmiany są niewielkie. Czy ktoś ma podobne obserwacje?

Bedę jeszcze testował akcesoria Artesanii tak aby obciążyć od góry urządzenia. Zobaczymy.

Faktycznie stillpointsy SS są bardzo dobre. Sprawdziły się u mnie szczególnie pod przetwornikiem. Żaden inny gadżet, który próbowałem nie dał takiej klarowności. Do tego uspokoiły się sybilanty w trudnych nagraniach a jednocześnie nie ma wrażenia ograniczenia góry. Jednakże zauważyłem, że nie można przesadzać z ilością stillpointsów w systemie. Trzeci komplet powoduje niejako uwypuklenie sposobu w jaki wpływają na dźwięk. I ma się wrażenie, że trochę niższa średnica na tym cierpi, wydaje się, że następuje delikatne odchudzenie dźwięku.

Stillpoinsy nie pod każdym urządzeniem działają tak samo: pod preampem wprowadzają jest już za dużo zmian w tym samym kierunku. Za to pod zasilaniem preampu jest ok. Generalnie pod lżejszymi sprzętami efekt wydaje się większy niż pod cięższymi (np. DAC vs zasilanie DAC lub preamp vs zasilanie preampu). Podobnie pod monoblokami, zmiany są niewielkie. Czy ktoś ma podobne obserwacje?

Bedę jeszcze testował akcesoria Artesanii tak aby obciążyć od góry urządzenia. Zobaczymy.

Porównywałeś te Stillpointsy do Symposium Rollerblock 2+ ?

Porównywałeś te Stillpointsy do Symposium Rollerblock 2+

Nie bezpośrednio. Rollerblocki miałem z półtorej roku temu. Dla mnie ta koncepcja jest nie do przyjęcia. Bardzo trudno to ustawić, sprzęt się na tym buja. Samemu trudno to ustawić. Oczywiście efekt był. Z tego co pamiętam to miały znaczący wpływ na scenę i bas był dużo lepszy - mniej obszerny ale za to dokładniejszy, punktowy. Z uwagi na funkcje czysto użytkowe wolałem zastosować PAB w wersji akrylowej na łożyskach wahliwych. Efekt podobny, cena znacząco niższa a walory użytkowe bez porównania.

Rollerblocki miałem z półtorej roku temu. Dla mnie ta koncepcja jest nie do przyjęcia. Bardzo trudno to ustawić, sprzęt się na tym buja. Samemu trudno to ustawić

Potwierdzam ,że ustawienie czegokolwiek na tych podkładkach jest karkołomnym przedsięwzięciem ;)

Ja mam kilka różnych rozwiązań w oparciu o Symposium i Finite Elemente.

Zastanawiam się czy spróbować te Stillpontsy w miejsce Symposium , które są zamontowane pod platformami tej firmy.

Na platformach stoją monobloki i nie wiem czy zawracać sobie dupę bo to jest olbrzymi problem logistyczny.

Inna sprawa to preamp , który stoi na firmowych nóżkach bezpośrednio na szafce?

Fakt ,że szafka jest wykonana na zamówienie i ma zamontowane stopy Finite Elemente ale np. dac +zasilacze , które stoją w szafce ustawione są dodatkowo właśnie na Rollerblock - ach Symposium, a preamp nie.

Próbowałeś jaki wpływ na tranzystorowy preamp mają te Stillpontsy ?

U mnie pasowałyby np. w wersji mini bo nie są zbyt wysokie.

Można wykręcić np. firmowe nóżki z preampa a w ich miejsce wstawić te Stillpontsy.

Możesz coś skrobnąć na temat zastosowania nózek pod preampem Pass-a ?

Dzięki i pozdr.

Dzięki!

Trzeba będzie sprawdzić, pierwsze będą akrylowe PAB-y...

U mnie akrylowe PAB najlepiej sprawdzily sie pod dakiem Lampiego, ktorego dzwiek jest najbardziej " lampowy " w moim torze.

Lampi stoi na platformie PAB i dodatkowo na akrylowych stopkach. Drugi komplet akrylowych mam pod listwa, gdzie sprawuja sie lepiej od firmowych nozek.

Pod transportem i drugim dakiem mam mosiezne, podobnie jak pod obiema platformami, do gramiaka i wspomnianego lampiego. Trzymam sie PAB, bo zawsze bylem zadowolony z kolejnych zakupow a ceny sa nizsze, niz Stillpoints.

Ostatnio p.Wladek zachecal mnie do wyprobowania nowego modelu, ceramicznego, testowanego niedawno przez highfidelity .

Pod wzmakiem mam tytanowe Nordosty Pulsar Points , a pod phono stagem Vibrapody, bo na nic innego nie bylo miejsca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Same stopki tu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Możesz coś skrobnąć na temat zastosowania nózek pod preampem Pass-a ?

W zasadzie kierunek zmian jakie wprowadzają stillpointsy jest podobny dla różnych urządzeń. Jest więcej powietrza, odrobinę zmniejsza się nasycenie średnicy ale za to otrzymujesz piękne swobodne i najważniejsze nie krzykliwe wysokie tony. Jest blask i lekkość grania. Ale każdy kij ma dwa końce, o tym już pisałem wcześniej. Za dużo zmian w tym samym kierunku i zaczyna grać odrobinę za "chudo".

Mam XP-20, który jak pewnie wiesz składa się z dwóch części. Pierwsza to zasilanie. Pod zasilaniem zmiany te są u mnie mniejsze niż pod główną sekcją. Dlatego tam zostały. Bo pod główną sekcją właśnie za dużo już mam tego efektu. Może to kwestia adaptacji słuchu ale np. na ostatniej płycie Dead Weather zaczyna się utrata tego dociążonego grania a wokal Alison nie jest tak pełny i pewne częstotliwości w nim zaczynają być za bardzo podkreślone. I to mi się już przestaje podobać.

Jedno jest pewne: pod sekcją przetwornika Metronome stillpointsy są nie do pobicia i tam jest ich miejsce. Drugi komplet dostała Elektra a trzeci zasilanie preampu. Tak mi się najbardziej podoba.

Jedno jest pewne: pod sekcją przetwornika Metronome stillpointsy są nie do pobicia i tam jest ich miejsce. Drugi komplet dostała Elektra a trzeci zasilanie preampu. Tak mi się najbardziej podoba.

Rozumiem,że pod monobloki podkładek nie próbowałeś ?

Jakie Stillpointsy zastosowałeś pod przetwornik i pod pre?

W takim razie wezmę Stillpointsy i spróbuję pod przetwornik ( w miejsce Symposium ) i pod preamp.

Jeszcze raz dziękuję.

P.S.

Skąd brałeś Stillpointsy do testów?

Edytowane przez Axolotl

U Angoli b. popularne i cenione sa akcesoria Shun Mook.

Ktos mial do czynienia?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Rozumiem,że pod monobloki podkładek nie próbowałeś ?

Jakie Stillpointsy zastosowałeś pod przetwornik i pod pre?

Pod monoblokami zmiany są niewielkie.

Każdy komplet to Ultra SS. Najpierw kupiłem jeden a poźniej dwa. Nie wypożyczalem.

W takim razie wezmę Stillpointsy i spróbuję pod przetwornik ( w miejsce Symposium ) i pod preamp.

Weź koniecznie...Ciebie stać na wypróbowanie całego kompletu topowych modeli a nawet ich szafek...te akcesoria Stillpointsa to nie jest vodoo w przeciwieństwie do produktów wielu ich konkurentów...

Według niektórych osób Stillpointsy powinno się zastosować także pod kolumnami...

Ma to dystrybutor za którym nie przepadasz... :-)

Nie tylko On jeden nie przepada...

Według niektórych osób Stillpointsy powinno się zastosować także pod kolumnami...

Pod kolumnami mam Franz Audio i sprawują się one o.k..

Wykonanie również pierwsza klasa.

Pod monobloki chyba sobie daruję bo z tego co koledzy napisali zmiany są niewielkie.

Ale pod preampem na pewno spróbuję a może również pod dac - iem w miejsce Symposium.

Ofertę już na maila dostałem , sprawdzę jeszcze ceny za granicą i wezmę na próbę.

Na dzień dzisiejszy niestety nie gram w ogóle bo sprzedałem kabel cyfrowy a nowy jeszcze produkują i ma być dopiero na koniec tygodnia ;(

Ciekawią mnie te Stillpointsy jak wypadną bo na forum są bardzo chwalone.

Weź koniecznie...Ciebie stać na wypróbowanie całego kompletu topowych modeli a nawet ich szafek...te akcesoria Stillpointsa to nie jest vodoo w przeciwieństwie do produktów wielu ich konkurentów...

Moja zasada: 1. Pod sprzęt Stillpoints'y wszelakiej maści i rodzaju.

2.Pod ciężki stand z kolumnami ( razem ponad 100kg ) zastosowałem stopy Harmonixa z dobrym efektem.

Stillpointsów nie próbowałem z uwagi na brak modelu który wytrzymałby taki ciężar.

Weź koniecznie...Ciebie stać na wypróbowanie całego kompletu topowych modeli a nawet ich szafek...

Tak się zastanawiam: Czy to rada czy szydera?... I po co To?

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Nie podejrzewałbym kol . Moreno1973 o złośliwość .

To rozsądny człowiek i ja nigdy z nim spięć na forum nie miałem.

Edytowane przez Axolotl

Przewrażliwiony jesteś. To są po poprostu drogie akcesoria i odpowiednie możliwości finansowe pozwalają na testowanie całych setów co jest rzadkością właśnie z powodu ich cen.

Cena np. ich szafek dla większości forumowiczów jest astronomiczna...a podobno ich zastosowanie daje bardzo dobre efekty...więc fajnie byłoby gdyby ktoś z Kolegów z ,,potencjałem" sprzętowym i gotówkowym mógł je przetestować i opisać wrażenia...

Nie podejrzewałbym kol . Moreno1973 o złośliwość .

To rozsądny człowiek i ja nigdy z nim spięć na forum nie miałem.

Dziękuję za miłe słowa.

Edytowane przez moreno1973

Użytkownik sly30 dnia 29.11.2015 - 16:08 napisał

Ma to dystrybutor za którym nie przepadasz... :-)

Nie tylko On jeden nie przepada...

A tam zaraz nie przepada... Przecież facet wie co mówi, siedzi w Audio od komuny. Za darmochę dowiedziałem się, że mój sprzęt nie gra dobrze. I to przez telefon a nie youtube.

Moja zasada: 1. Pod sprzęt Stillpoints'y wszelakiej maści i rodzaju.

2.Pod ciężki stand z kolumnami ( razem ponad 100kg ) zastosowałem stopy Harmonixa z dobrym efektem.

Stillpointsów nie próbowałem z uwagi na brak modelu który wytrzymałby taki ciężar.

Mają model Ultra 5. Wydaje się, że da spokojnie radę 100kg/4szt. Jest jedno ale. Cena dla Azjatów z kosmosu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez psilo

Mają model Ultra 5. Wydaje się, że da spokojnie radę 100kg/4szt. Jest jedno ale. Cena dla Azjatów z kosmosu.

Ukryta Zawartość

Model Ultra 5 spisałby się idealnie , ale wiadomo cena mocno wygórowana więc dogadałem się z Harmonixem.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Bardzo ciekawą opcją są nowe stopki Pro Audio Bono. Niklowe i magnezowe PAB Ceramic 5. Co prawda nie miałem Stillpointsów u siebie, więc nie wiem ja wypadną w porównaniu do "topu". Ale na tle Franc Audio Acessories Classic, Rollerblocków HDSE i paru innych progres jest zdumiewający. Jak dla mnie wart zdecydowanie więcej niż wymiana IC czy sieciówki na 2-3 razy droższą (i teoretycznie lepszą). Szczególnie niklowe wprowadzają niesamowitą spójność, scena rozbudowuje się w głąb a góra zyskuje na czystości. I żadnych rozjaśnień - czarne tło jest zachowane. Idealnie sprawdzają się pod preampem i DAC-kiem. Pod wzmacniaczem magnezowe. Postaram się o Stillpointsy Ultra do porównania.

Ale wrażenie jest takie, że człowiek się zastanawia jak dotąd mógł słuchać muzyki bez nich :)

• Pokaż nowe odpowiedzi