Skocz do zawartości
IGNORED

Podstawki antywibracyjne

Rekomendowane odpowiedzi

faktycznie podstawki Franc Audio potrafią załatwić sprawę

miałem trzy komplety podstawek...Franc Audio, Pro Audio Bono i Copulare

przećwiczyłem różne konfiguracje...ostatecznie Franc Audio poszły pod CD - 3szt

Copulare - 3szt pod wzmacniacz ...(ze względu na wagę chyba dam 4tą szt )

i najważniejsza sprawa....pod wszystkim kablami pumeksy ;-)

Mirku, zachęcam do spróbowania kondycjonera masy. Wykonać można samemu bo to prościutkie a koszt żaden. Dołączasz kondycjoner do obudów wzmacniacza, CD, DAC-a i wpinasz też listwę zasilającą a ściśle rzecz biorąc pin uziemienia (wpinasz do wolnego gniazda wtyczkę w której kabel jest podłączony wyłącznie do uziemienia a druga strona kabla jest zatopiona w kondycjonerze). Wrażenia mogą zaskoczyć.

Wrażenia mogą zaskoczyć, głównie wtedy gdy zestaw zacznie nieziemsko brumieć z powodu powstania pętli masy default_biggrin.png

Gość LTD12

(Konto usunięte)

i najważniejsza sprawa....pod wszystkim kablami pumeksy ;-)

Proszę się nie śmiać z pumeksu. Choć małe i tanie, kostki pumeksu potrafią być szorstkie w obejściu, wręcz czasami ostre i należy posługiwać się z nimi delikatnie, z szacunkiem.

• 7 miesięcy później...

Rozumiem, że Franc Audio kròluje na Audioshow bo jest pod rękà, udostępnia swoje produkty wystawcà za free, a wystawcy I tak nie majā pojęcia co jak gra.

W jaki sposób podstawki antywibracyjne wpływają na pracę kolumny? Z tego co widzę te podstawki nie prowadzą do ustabilizowania kolumny, tylko dają jej swobodę drgań. Jak to ma pozytywnie wpływać na dźwięk? Czy chodzi tutaj raczej o to żeby wibracje nie przenosiły się na podłogę?

Franc Audio, podobnie zresztą jak i inne Polskie marki które wyrosły jak grzyby po deszczu np. Verictum są skandalicznie drogie. Tak wysokie ceny są częścią marketingowej strategii i są nakierowane na konkretnego klienta, wszak w Polsce się bogacimy. Niestety, przez zaporowe ceny będą nie dostępne dla większej części audiomaniaków.

Myślałem ze podstawki Finite Elemente są drogie (bo są. hehe..) , sam ich używam zresztą, ale Franc przebija ich .. cenowo.

Niestety, ręka rękę myje i recenzenci na usługach tej branży, którzy piszą raczej materiały reklamowe niż recenzje, niestety i Wojtek Pacuła zaczął mieć w tym udział, i to nie mały, promują takie zachowania i ceny lichwiarskie.

Edytowane przez kenaj

skandalicznie drogie

Skoro ma być tanio kup te:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jak te są za drogie, na alledrogo są jeszcze tańsze.

Ukryta Zawartość

Skoro ma być tanio kup te:

Ukryta Zawartość

A jak te są za drogie, na alledrogo są jeszcze tańsze.

Super podstawki sobie kupiłeś. Gratuluję zakupu. Dzięki też ze dzielisz się z innymi swoim doświadczeniem. A te z Allegro które kupiłeś , to które to są?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kenaj

hehe, nie... to tylko uczulenie na głupio mądrych. A ty mi chyba kable Sułek chciałeś sprzedać? Nawet recenzję, którą kupiłeś mi podsuwałeś. Branża trzyma się mocno. Pozdrawiam.

to tylko uczulenie na głupio mądrych.

bardzo pyskaty, pewnie dlatego wszyscy kasują go x2 i właśnie za pyszczenie nie chcą rozmawiać o rabatach.... Nic na to nie poradzimy, płacz i płać.....

Jestem pierwszym właścicielem i wykonawcą projektów Pawła vel Franc. Płyta pod sprzętem. Trzy częściowe kolce z regulacją wysokości, redukcją wibracji i kontrowaniem. Teraz przeproś ładnie........

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hi_aro

oczywiscie

uzytkownik kolców oszczędza około 10 % energii elektrycznej jak równiez wydłuża sie okres niezbędnych serwisów

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

No wygląda jak Lunar Module a działa bo widzę kabli głośnikowych nie ma?

A po co, wszystkie sygnały lecą bezprzewodowo, w ten sposób wyeliminowałem jedną zmienną. Zasilanie jak widać jest w standardzie QI, ja to miałem 14 lat temu a teraz wszyscy się podniecają, że mają telefony ładowane bez kabla.

Kolce to jest osobna historia, nie wiem czy jesteście gotowi na te rewelacje ;).

A może ktoś potwierdzić test Pacuły PAB 7 i pròwnanie z PAB 5 i Franc z 156 numeru HF?

Cześć. Miałem u siebie PAB 7, PAB 5 i Franc Audio Cera disc Classic.

Potwierdzam spostrzeżenia pana Pacuły. PAB 7 i PAB 5 to produkty porównywalne z tym, że może PAB 7 można uznać za troszkę lepszy.

Franz Audio w moim systemie i w systemie kolegi nie mogły znaleźć sobie miejsca. PAB uznaję za uniwersalne, korzystne dla systemu.

Przy Franz Audio Classic polecam zakup po uprzednim sprawdzeniu u siebie.

W moim systemie zagościły ostatecznie PAB 5 (DAC) i Bazodrut (wzmacniacz). Tak na marginesie, to Bazodruta ustroje polecam i uznaję je też za uniwersalne.

Edytowane przez Trab

SoTM SMS-200 / Lampizator DHT DAC / NAF 845+Amati / Cessaro Chopin  

Jestem pierwszym właścicielem i wykonawcą projektów Pawła vel Franc. Płyta pod sprzętem. Trzy częściowe kolce z regulacją wysokości, redukcją wibracji i kontrowaniem. Teraz przeproś ładnie........

Co to za sprzęty? bowyglądają zacnie!

uzytkownik kolców oszczędza około 10 % energii elektrycznej

Brawo - to pisze użytkownik, czy moderator?

nie pytam w kontekście jakości wpisu....

>Trab

Dziękuję za informację. A czy robiłeś porównania jeszcze z innymi podstawkami. Np. Finite Elemente lub Stillpoints?

Nie, nie robiłem porównań ze Stillpoints i FE. Ograniczyłem się do czterech w/w typów a punktem odniesienia były fabryczne gumowe stopki w dacu i we wzmacniaczu.

SoTM SMS-200 / Lampizator DHT DAC / NAF 845+Amati / Cessaro Chopin  

• 2 tygodnie później...

Porównywałem. Zostały u mnie w systemie te drugie.

Aczkolwiek wszystko zależy od preferencji. PAB 7 (niklowane) dają w efekcie dźwięk bardziej konturowy i zwarty. Np. struny gitary akustycznej mają lepszy atak i są bardziej wyseparowane. Bas na PAB jest bardziej zwarty i lepiej kontrolowany. To co znamionuje zastosowanie PAB to... czystość.

Stillpointsy natomiast tworzą większą scenę (na szerokość). Prezentacja jest jakby pełniejsza. Ale bas nie jest tak dobrze kontrolowany jak przy PAB. I nie ma tej zjawiskowej czystości.

Spodziewam się, że PAB pokażą swoją przewagę w systemach cieplejszych i gęstszych. Natomiast dla Stillpointsów szukałbym miejsca w bardziej neutralnych i nawet tych bardziej analitycznych

Jedne i drugie mają pozytywny wpływ. Jak się wstrzelą (bo przecież nie muszą) to potem może być ciężko bez nich.

...u mnie ,,najspokojniejszy,, dźwięk dały podstawki Copulare...PAB (bardzo podobnie) i Franc Audio

te ostatnie ''zagrały'' najbardziej zrywnie dlatego dałem je pod CD a Copulare poszły pod wzmacniacz

...i jeszcze jedno....początkowo pod wzmacniaczem miałem 3szt ze względu na wagę dałem czwartą

..zmiany w dźwięku niewielkie - nie pokuszę się na opisanie ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi