Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable wybrać?

maciej_a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po długich męczarniach przy wyborze sprzętu przyszedł czas na zakup kabli...

Sprzęt jakim sysponuję to:

- kolumny- Paradigm Monitor 3v3

- amplituner - Pioneer VSX-916

- odtwarzacz Marantz 1015

Teraz poprosze o jakąś pomoc przy wyborze przewodów. Nie chce na nie wydawać setek zł ale chciałbym żeby to był najlepszy wybór i jakies solidne kable które pozwolą przy ewentualnej zmianie amplitunera na wzmacniacz (planuje to w ciągu kilku miesięcy) na przyjemne, dobre jakościowo brzmienie.

Bardzo prosze o jakieś konkrety (mogą być oferty z allegro) bo rzucanie skrótami i nazwami niewiele mi powie.

https://www.audiostereo.pl/topic/117349-jakie-kable-wybra%C4%87/

Ooooo. kolejny audiofil. Takich rad mi nie potrzeba. Pytam osoby które pamiętają jak same zaczynały kompletować zestaw na miare swoich możliwości a nie nadąsanego bufona który myśli że zjadł wszystkie rozumy i posiadł słuch absolutny.Jakbys wytężył swoje szare komórki (o ile je masz) to być doczytał że zdaję sobie sprawę że amplituner to nie jest rozwiazanie docelowe tylko kilkumiesięczny incydent i z czasem go zmienię ale chcę już mieć okablowanie zakupione

Wróć jak będziesz miał wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Ooooo. kolejny audiofil. Takich rad mi nie potrzeba. Pytam osoby które pamiętają jak same zaczynały kompletować zestaw na miare swoich możliwości a nie nadąsanego bufona który myśli że zjadł wszystkie rozumy i posiadł słuch absolutny.Jakbys wytężył swoje szare komórki (o ile je masz) to być doczytał że zdaję sobie sprawę że amplituner to nie jest rozwiazanie docelowe tylko kilkumiesięczny incydent i z czasem go zmienię ale chcę już mieć okablowanie zakupione

jestes niegrzeczny. ktos dobrze ci radzi, a ty *** go jak bura suke. skoro nie masz jeszcze docelowego sprzetu, to po kiego ci kable?

kablami generalnie dopieszczasz system, wprowadzasz delikatnie zmiany w dzwieku jaki daje ci posiadany sprzet. a skoro takiego nie masz to powtarzam pytanie, po co ci teraz kable?

no chyba, ze nie zalezy ci na powyzszym to kup najladniejsze na jakie cie stac i tyle.

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Ooooo. kolejny audiofil. Takich rad mi nie potrzeba

Kolega udzielił Ci po prostu dobrej, prawdziwej odpowiedzi. Widzę że nie potrafisz jej docenić.

Prawdopodobnie jesteś jednym z tych którzy muszą wydać dużo kasy bo wtedy czują się lepiej i myślą że jak wydadzą więcej kasy na "porządne" kable to ich budżetowy system przestanie być budżetowy. Zaczarowywanie rzeczywistości niestety nie działa.

Prawidłowa odpowiedź jest taka że do twojego systemu kup najtańsze kable. Jak będziesz miał lepszy - pytaj o kable.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Gość numik

(Konto usunięte)

nie kumasz podstaw, chcesz pod zabawki kupić dobre kable, pod które kupisz dobrego wzmaka. Wsio na odwrót. Kup najtańsze Qedy i to styknie, Melodika też ok, jak kupisz wzmaka można rozmowę zacząć od nowa, bo kable to OSTATNI element systemu

do maciej_a

zgadzam się z sugestią kolegów że Procab LS-25 / 2,5 mm do amplitunera

Od nastu lat mam te kable przy baaardzo przyzwoitym amplitunerze (z wydzielonym torem stereo) i są wystarczające... a Twój ton wypowiedzi jest jakiś taki nieproporcjonalnie pretensjonalny do posiadanego sprzętu....W innych pokojach nie mam już amplitunerów tylko lampy i korzystam z innych , niekoniecznie wybitnych kabli. Uważam że kluczowe to są źródło z dobrym torem analogowym (mam co poprawiać czyli lampizować), wzmak, głośniki i akustyka pomieszczenia (ustawienia). Kable są dopiero na końcu. Nie jestem do końca głuchy bo bez problemu słyszę kable sygnałowe o kiepskim ekranowaniu ale nie demonizowałbym kabli głośnikowych przy 'popularnym sprzęcie' ...który wiele lat miałem. Wyluzuj

Teraz poprosze o jakąś pomoc przy wyborze przewodów. Nie chce na nie wydawać setek zł ale chciałbym żeby to był najlepszy wybór i jakies solidne kable które pozwolą przy ewentualnej zmianie amplitunera na wzmacniacz (planuje to w ciągu kilku miesięcy) na przyjemne, dobre jakościowo brzmienie.

Bardzo prosze o jakieś konkrety (mogą być oferty z allegro) bo rzucanie skrótami i nazwami niewiele mi powie.

Melodika Purple Rain

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zwłaszcza interkonekt daje radę. Do amplitunera szkoda kasy na lepsze kable, a co masz zaoszczędzone dorzuć do dobrego wzmacniacza.

Z głośnikowych dość tanich masz jeszcze QED RUBY ANNIVERSARY EVOLUTION z dobrymi opiniami

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok. Dzieki za jakieś sensowne i spokojne wytłumaczenie. Sorki za taką reakcję ale ja zdając sobie sprawę że mój sprzęt szału nie robi chciałem tylko zwykłej porady co najlepszego do tego sprzętu można kupić. Wzmacniacz kupię pewnie w ciągu kilku miesięcy ale też nie będzie to sprzęt za 3-5 tys tylko jakiś stary model Denona lub Marantza do 500zł. Ten Pioneer to jest prezent więc nie za bardzo chciałem go wydawac bo nie wypadało ale najwyżej KD zostawię podłączone do ampli a osobny zestaw stereo będzie na wzmacniaczu chodzić.

Panowie..... Mi tylko chodzi o to zeby ewentualna zmiana ampli na wzmacniacz nie wiązała sie znowu z wymiana kabli. Apropo... Co byście zaproponowali jeśli chodzi o wzmacniacz? Cenowo tak jak pisałem wyżej... Ale prosze nie pisać że za tyle to zabawki, że stare gnioty. Napewno beda lepsze od ampli a każdy z nas wie na co może sobie pozwolić...

Z góry dziękuję za opinię i pomoc

Panowie..... Mi tylko chodzi o to zeby ewentualna zmiana ampli na wzmacniacz nie wiązała sie znowu z wymiana kabli. Apropo... Co byście zaproponowali jeśli chodzi o wzmacniacz? Cenowo tak jak pisałem wyżej... Ale prosze nie pisać że za tyle to zabawki, że stare gnioty. Napewno beda lepsze od ampli a każdy z nas wie na co może sobie pozwolić...

Z góry dziękuję za opinię i pomoc

no to madrzejsi w audio od ciebie poradzili ci juz kilkukrotnie, zebys sobie *** kablami nie zawracal. w twoim przypadku totalna bzdura jest kupowac sprzet i do tego kable za x% lub wiecej tej ceny. i nie zrozum mnie zle, ze to malo kasy itd. po prostu najwieksze zmiany / przyrost jakosci uslyszysz nie za pomoca kabli gdzie najczesciej jest to na granicy percepcji, a poprzez kolumny / wzmacniacz/ zrodlo dzwieku. i dotyczy to wszelkiego sprzetu, na kazdym pulapie cenowym

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

I znowu pojawił się kolejny zniecierpliwiony audiofil amator, który chciałby skompletować sprzęt audio, najlepiej na wczoraj. Oczywiście bez wcześniejszego odsłuchu a potem po zakupie byle czego znowu wracają na forum z pretensjami, że sprzęt jest do kitu.

I co najciekawsze zaczynają od ...... kabli. Ja pierdzielę co za kosmos.

Wróć jak będziesz miał wzmacniacz.

To była najcenniejsza porada, tylko pewnie nieborak już został zbanowany. Niedawno w wątku technicznym sugerowałem, aby takie tematy zamykać na starcie, bo tylko bajzel na forum wprowadzają. Niewiele wiedzą, doświadczenie w audio żadne, ale pyskować to potrafią. ( teraz czekam ja na bana, bo jak widzę autor wątku bardzo niedoświadczony ale nerwowy)

Dobieranie okablowania za kilkaset złotych do wzmacniacza za 500 złotych. Grzeczne porady bardziej doświadczonych kolegów i co? Nic. Mam nadzieję, że inni czytając ten wątek takich błędów nie popełnią.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Bo to, sitteku mój drogi - jest kolejna (która to już z rzędu?) - ofiara.

Ofiara niefrasobliwości i - zaniechania.

Aha - nikt nie przeczyta Twego ostatniego zdania (piszę z telefonu, a cytowanie to męka - wybacz).

Założą nowe.

Pozdrawiam- Jacek. Ciebie, macieju a - też.

Nawet nie wiem, prawdę rzekłszy...

Nie byłem w Paryżu od długiego (?)- ze trzy tygodnie - czasu.

Wszędzie policje "widne, tajne i dwupłciowe"...

Pamiętam natomiast, co się wyprawiało lat temu - dwadzieścia kilka:-((((

Jak zauwazyliscie przeprosiłem za swój post kolegę więc o żadnym banowaniu nie ma mowy. Powiem tak... Nie mam czasu ani możliwości jeździć ze sprzętem na odsłuchy. Sam jestem ciekaw jak u Was to wygląda. Bierzecie np kolumny, odtwarzacz do auta i będziecie u ewentualnego sprzedawcy sprawdzać dźwięk? Przecież z tego co wielu z Was tu pisze to akustyka, sprzęt, kable mają wpływa na to co słyszymy więc jak jesteście w stanie utworzyć podobne warunki odsluchu jak w domu? Pytam poważnie a nie złośliwie. Ciekawi mnie jak inni sobie radzą.

Lubię muzykę głównie rockowa Metallica, Guns N Roses, queen, Pink Floyd. I tak dla jasności. Dla mnie to żadna obraża słowo amator. Dlatego proszę o pomoc tu bo wiem ze wiem niewiele. Więc teksty wysmirwajace, kpiny zamiast prostego wyjaśnienia co ma większy a co mniejszy wpływ na dźwięk byłoby bardziej przydatne

Jakiej muzyki słuchasz? Ostro ma być - rockowo, czy łagodnie - jazzowo, czy jeszcze inaczej?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.