Skocz do zawartości
IGNORED

Buczenie Trafa?

Domel

Rekomendowane odpowiedzi

Lekko zmieniając temat.

Otóż miałem spiralę nagrzewną z wiatrakiem o mocy 5 kW, niestety na ok. 50 V

Miałem w domu jeden tyrystor mocy. Na prędce zrobiłem więc układ i jak można się domyślić prąd pobierany był z jednej połówki :)

Gdy włączyłem tą "farelkę" do sieci to… wszystkie trafa, we wszystkich urządzeniach buczały :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Gdy włączyłem tą "farelkę" do sieci to… wszystkie trafa, we wszystkich urządzeniach buczały :)

Odkształcenie napięcia->składowa stała->trafa szaleją->DC Blocker->trafa wracają do normy

Rozmawiałem dzisiaj z trzecim użytkownikiem takiego samego sprzętu i u niego cisza. Więc póki nie podłącze wszytkiego pod DC-bloker, to nie biorę pod uwagę opini typu "kiepskiej jakości trafo"

Patrz foto w post #11 jak to jest zadrutowane.

Tego pająka zmontowałem dla sprawdzenia działania. Docelowo należało by go umieścić w jakiejś puszce - np. takiej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Rozmawiałem dzisiaj z trzecim użytkownikiem takiego samego sprzętu i u niego cisza. Więc póki nie podłącze wszytkiego pod DC-bloker, to nie biorę pod uwagę opini typu "kiepskiej jakości trafo"

Wydałeś na nasze możliwości kupę kasy licząc że kupujesz sprzęt najwyższego sortu .

Niestety ten najwyższy sort to już przeszłość i zostały na rynku nieliczne firmy stosujące wysokiej jakości podzespoły .

Jak jest dobrze złożone trafo , nie ma prawa burczeć i tu nie ma co sobie wmawiać czy tłumaczyć .

U mnie w nowym Krellu S300i trafo tak burczało że w nocy nie szło słuchać muzyki .

NAIM XS też burczał a dla przykładu w Xindaku A600P ( kilka traf + jedno 1300W ! ) czy Denonie PMA 2020AE ( 2 trafa ) absolutna cisza .

Jak sprzęt nowy - reklamuj .

zobaczcie czy ten mostek jest dobrze połączony w sensie + i AC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem - luty są byle jakie :P

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest wpis roku i aż nie chce się wierzyć mężczyzna ma myślenie kobiece.

Domel weź pod uwagę jeszcze jedno zjawisko fizyczne, otóż, transformator to nic innego jak cewka na rdzeniu (chyba się z tym zgodzisz), znany jest z elektroniki układ który nazywa sie rezonansowym gdy cewka i kondensator podłączone są równolegle. Częstotliwość układu zależna jest od pojemności i indukcyjności. Indukcyjność uzwojenia pierwotnego można zmierzyć, pojemność też. Zastanawiasz się o jaką pojemność zapewne chodzi, jest to pojemność kabli zasilających tych w ścianie. Ci którym urządzenia które wymieniłeś w pierwszym poście nie buczą zapewne mają inne kable w scianie jak również są one innej jakości a także są inaczej ułożone. To chyba jest rozwiązamie Twojego problemu. Nic tylko teraz trzeba albo zrezygnować z tych urządzeń i kupić coś innego, albo przy pomocy zdolnego elektryka zaprojektować i wykonać od nowa całą instalacje elektryczną zwracając uwagę na problem przedstawiony wyżej.

Koledzy, Litości !

Domel nie jest elektronikiem. Jeszcze nigdy w ręku lutownicy nie trzymał. On cały zestresowany tym tematem jest, martwi się czy wybuchnie czy nie wybuchnie....

Nie zrażajcie Kolegi do fascynującego przecież hobby. A układ już zlutował z tą poprawką na mostku. Na moje oko poprawnie, daję zielone światło: odpalać.

O ten rezonans bym się zbytnio nie martwił, bo mostek prostowniczy i tak go w razie czego zdusi

A temat rezonansu szeregowego ćwiczyłem, temat znam z autopsji. Zwłoki jednego trafa w koszu, wypalona dziura w blacie pod trafem - wypolerowana papierem ściernym.

Ciekawe przeżycie. Na uzwojeniu 6,3V zmierzyłem 45 Volt ... fascynujące !

Może nie wszystkie brumią, bez przesady. Jak słyszysz w standby, to może główne nie buczą, tylko któreś jedno, malutkie odpowiedzialne za podtrzymanie, wtedy koszty nie będą duże. Jak się czujesz na siłach to otwieraj obudowę i szukaj, jak nie to daj komuś obczajonemu do naprawy. Można też spróbować zostawić oryginał i tylko wylutować i dać do zakładu przewijającego silniki, mogą go zalać lakierem albo żywicą, może pomóc. Masz w ogóle ten sprzęt na gwarancji?

Otworzyłem pokrywę - dokręciłem trafa i w sumie to nic. Zauważyłem, że ciszej jest jak pokrywa jest zdjęta.

Przesyłam zdjęcia traf

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

umówiłem się z serwisem AA bestaudio na przegląd... sami byli zdziwieni, ponieważ nigdy nie zdarzyło się żeby ktoś zgłaszał taki problem w AA. Zaproponowali wpięcie do innej sieci ale to już przerabialiśmy

Mostek proponuję zastąpić 2 diodami prostowniczymi połączonymi szeregowo, przeciwsobnie katodami, anody do + kondensatorów. Katody łączymy z "-" elektrolitów.

Dokładnie tak jak tu (źródło - Internet):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mostek proponuję zastąpić 2 diodami prostowniczymi połączonymi szeregowo, przeciwsobnie katodami, anody do + kondensatorów. Katody łączymy z "-" elektrolitów.

Z całym szacunkiem, mówiąc tak bardzo, ale to bardzo dyplomatycznie ...

ale bałbym się raczej włączyć do sieci układzik jak przedstawiono powyżej.

Coś chyba nie halo z nim jest ?

Wątpliwości moje budzą:

* Napięcie robocze tych kondensatorów;

* Kierunek ich polaryzacji;

* Brak certyfikatu CE.

* Brak środków ochrony oczu oraz ciała

* Brak bezpiecznika.

Z całym szacunkiem..

To może raczej tak:

Ale różnica tylko taka , że tu blokowane będzie do 0,6V składowej stałej, a w wersji z mostkiem do1,2V , więc z mostkiem jest lepiej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z całym szacunkiem,

Dobre :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może raczej tak:

Ale różnica tylko taka , że tu blokowane będzie do 0,6V składowej stałej, a w wersji z mostkiem do1,2V , więc z mostkiem jest lepiej.

Jak się da po dwie diody w szeregu będzie tez ok. 1,2V ;)

Nie rozumiem sposobu podłączenia diod. Nie ochronią kondensatorów, w razie, gdy się na nich będą odkładać większe napięcia .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.