Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słuchać kabli?

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

a skad wiesz ze to dziadostwo skoro ich nie sluchales?

nic nie wiesz o tych kablach, nie wiesz jak zostaly wykonane, jak zostal zrobiony ekran, separacja zyl, pojemnosci itp

Wiem, bo co ty tam możesz zrobić za kable jak wiadomo, że to jednorazówki, a dostępności do dobrych przewodników nie masz, poza tym to kosztuje. O doświadczeniu w robieniu kabli nawet nie wspominam.

Już widzę, jak wydajesz więcej kasy na jednorazówki skoro żal tobie wydać więcej na sprzęt dla siebie.

Myśl sobie co chcesz. Jest mi to obojętne. Jakiś koleś sklecił jakieś tam kable ze śmieciowych komponentów i już mam testować i coś komuś udowodnić! Walnij się w swój łeb. Testuj sobie sam.

Najlepsze w tym wszystkim jest to, że twoje kable są z identycznych śmieciowych komponentów.

Wiem, bo co ty tam możesz zrobić za kable jak wiadomo, że to jednorazówki, a dostępności do dobrych przewodników nie masz, poza tym to kosztuje. O doświadczeniu w robieniu kabli nawet nie wspominam.

Już widzę, jak wydajesz więcej kasy na jednorazówki skoro żal tobie wydać więcej na sprzęt dla siebie.

Przecież podobno nie interesuje cię jak kable są zbudowane - interesuje cię tylko brzmienie.

Wiedza i doświadczenie w robieniu kabli polega na umiejętności dobierania odpowiednich koszulek zewnętrznych - tak żeby ładnie wyglądały i umiejętności łączenia kabelka z wtykiem. I to wszystko. Jeśli uważasz, że firmy kablowe mają jakieś zaplecze naukowo badawcze, to się grubo mylisz.

serio wiezysz ze miedz uzywa w drogich kablach to jakas magiczna miedz?

z doświadczeniem tez niezle poleciales, jeszcze mi napisz ze firmy kablarskie maja laboratoria i robia badania przez lata

Miedz rodowana, może nie magiczna ale nie tania

Można sobie wyobrazić kable z różnych stopów. Tyle, że to nic nie daje. Różnice przy długości 1 do 2m są dla częstotliwości akustycznych pomijalne.

Twoja na pewno... :-)

Widziałeś kiedyś rozebraną puszkę transparenta? A w środku kable mocowane byle jak silikonem?

I jeszcze wierzysz, że te twoje super kable to coś innego niż zwykły kawalek przewodnika ubrany w ładną koszulkę i błyszczące wtyczki?

:D

To co piszesz to chamska manipulacja. Nigdzie nie napisałem, że te kable grają tak samo, bo w ogóle ich nie znam.

To co za problem poznać? Bierzesz je do siebie słuchasz ile chcesz nawet możesz je sobie wygrzewać:) Ale potem oczekujemy wyczerpującej odpowiedzi, który kabel gra inaczej tylko tyle i aż tyle:)

Hehe... Powiedz mi po co mam tracić czas na jakieś śmieciowe kable? Od wczoraj testuje najnowszy preamp Octave HP700, za 2 tyg.mam dostać Siltecha Triple Crown XLR, tydzień późnej mam plan na preamp Robert Koda Takumi K-15, a ty chcesz bym tracił czas niewiadomo po co. Bo ty tak chcesz? To sobie testuj. Co mnie to obchodzi... :-)

Szkoda czasu na takie smieciowe przewody wykonane za 170zl. Przerabiałem na pewno lepsze i to tez kicha np polecane lappy beldeny, helukable, suprę , kasa wyrzucona w błoto bo taki przewód nic nie daje pozytywnego a nawet może być gorszy od sieciówki komputerowej. A jak tam jest srebrny drucik 0,1mm to chyba jakiś żart bo przy mocnym piecu powinien sie przepalić . Nie dziwię się Sylwkowi że nie będzie podłączał dziadostwa do swoich klocków, jeszcze mu się zapali ten kabel :)

W trakcie usuwania konta.

Hehe... Powiedz mi po co mam tracić czas na jakieś śmieciowe kable? Od wczoraj testuje najnowszy preamp Octave HP700, za 2 tyg.mam dostać Siltecha Triple Crown XLR, tydzień późnej mam plan na preamp Robert Koda Takumi K-15, a ty chcesz bym tracił czas niewiadomo po co. Bo ty tak chcesz? To sobie testuj. Co mnie to obchodzi... :-)

Na te wszystkie siltechy crowny mity i inne furutechy tez szkoda czasu. Podobnie jak na "porównywanie" innych kabli. Są tak samo śmieciowe jak każde inne. Testować można w nich co najwyżej wygląd zewnętrzny, bo przecież muszą pasować do najnowszej generacji podstawek :)

Tak twierdze jestem muzykiem realizatorem i mam potiwerdzony w szkole muzycznej sluch absolutny :)

Czy możesz podać chociaż kilka przykładów swojej realizacji? Co to za muzyka?

Słuch absolutny? Chyba bardziej przeszkadza niż pomaga - tak czy nie? Jak posiadasz absoluta to na pewno bezbłędnie rozróżniasz ton, prawda? Na tym przede wszystkim chyba to polega? Mam kolegę z dawnych lat ze słuchem absolutnym - jest pianistą i występował m.in. u Pendereckiego i u Grechuty w Anawa (kabli nie słyszał) - przyjęli go na AM w Krakowie bez matury - musiał co prawda ją zaliczyć w dwóch pierwszych semestrach studiów, ale taki już los absolutów.

Parker's Mood

Szkoda czasu na takie smieciowe przewody wykonane za 170zl. Przerabiałem na pewno lepsze i to tez kicha np polecane lappy beldeny, helukable, suprę , kasa wyrzucona w błoto bo taki przewód nic nie daje pozytywnego a nawet może być gorszy od sieciówki komputerowej. A jak tam jest srebrny drucik 0,1mm to chyba jakiś żart bo przy mocnym piecu powinien sie przepalić . Nie dziwię się Sylwkowi że nie będzie podłączał dziadostwa do swoich klocków, jeszcze mu się zapali ten kabel :)

A co ma moc pieca do średnicy drutu w interkonekcie? Im mocniejszy wzmacniacz tym większy prąd wejściowy? Ciekawa teoria ;)

Ne czytam tego forum bo szkoda czasu nic tu ciekawego od lat nie ma i nie doczytalem że chodzi o interkonekty. 3 komplety za 170zł to jakiś żart, szkłem się dupy nie podetrze.

A myślisz, że w tych droższych kablach jest coś niezwykłego? A może "słyszysz" wtyki i gniazda? :)

Bum1234 ja też mam klocki DIY tylko że jak kupuje części to najlepsze jakie można dostać , oszczędzam za to na płytach i na gęstych nie wydałem ze 200tys bo mam z rutrackera. Jakośc wtyków i gniazd ma u mnie duże znaczenie i nie ma w tym żadnej magii, po prostu te tanie są z fatalnej jakości materiałów. Nawet taki bezpiecznik jest ważny bo ma stosunkowo spora rezystancję, spadek napięcia i to w jedną i w druga stronę rożniącą się ze względu na styki różnych metali, każdy elektronik audiofil o tym wie. Jak ty oszczędzasz robiąc urządzenie DIY dla siebie to potem nic nie usłyszysz nawet jakby ci Sylwek pożyczył wszystkie swoje topowe przewody.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

oszczędzam za to na płytach i na gęstych nie wydałem ze 200tys bo mam z rutrackera.

Kiedy społeczenstwo będzie na tyle swiadome i będzie na takim poziomie że zrozumie ze chwalenie sie złodziejstwem to wstyd? A tu masz, audiofilskie forum i złodziejstwem sie chwalą. Żenada i słoma z butów ala PL

Bum1234 ja też mam klocki DIY tylko że jak kupuje części to najlepsze jakie można dostać , oszczędzam za to na płytach i na gęstych nie wydałem ze 200tys bo mam z rutrackera. Jakośc wtyków i gniazd ma u mnie duże znaczenie i nie ma w tym żadnej magii, po prostu te tanie są z fatalnej jakości materiałów. Nawet taki bezpiecznik jest ważny bo ma stosunkowo spora rezystancję, spadek napięcia i to w jedną i w druga stronę rożniącą się ze względu na styki różnych metali, każdy elektronik audiofil o tym wie. Jak ty oszczędzasz robiąc urządzenie DIY dla siebie to potem nic nie usłyszysz nawet jakby ci Sylwek pożyczył wszystkie swoje topowe przewody.

Jakość mechaniczna wtyku i gniazda ma oczywiście znaczenie, ale na tym się ono kończy. Dobry styk = zero wpływu na brzmienie. Kierunkowość bezpieczników to bujda na resorach, bo mają konstrukcję symetryczną. A rezystancja - pomierz i policz sobie spadki przy uwzględnieniu zmiany temperatury. Jakościowo wszystko gra, ale jak się przeanalizuje w sposób ilościowy różne zjawiska, to się okaże, że to tylko wyobraźnia. Założe się, że nie budowałeś dwóch identycznych urządzen, po to, by dokładnie sprawdzić, że ci bezpiecznik "gra" :)

Ja mam taką zasadę - w torze sygnałowym zero kondensatorów i w związku z tym magia black gate'ów (zresztą sztucznie wywołana), mundorfów, v-capów i innych takich cudeniek na mnie nie działa.

czym jest spadek nawet 1v po stronie pierwotnej audiofilu elektroniku dla napiecia na stronie wtornej?

W ogóle nie o to chodzi nie o spadek napiecia, bezpiecznik jest waskim gardłem za dobrą sieciówka i czesto ma większą rezystancję od niej dlatego słycha na hi-endowym sprzęcie jego wpływ. Takich rzeczy nie dowiecie się na forach , siedzenie tu to strata czasu bo nikt wam tego nie zamierza tłumaczyć zreszta teoretyzować to sobie można liczy się praktyka.

Ja mam taką zasadę - w torze sygnałowym zero kondensatorów i w związku z tym magia black gate'ów (zresztą sztucznie wywołana), mundorfów, v-capów i innych takich cudeniek na mnie nie działa.

No to muszę Cię pochwalić bo masz zdrowe podejscie, najlepiej jest bez kondensatorów. Jak bys resztę też miał tak dobrze przemyślaną bo gdzieś moze być słabe ogniwo to powinieneś dobrze słyszec rożnice w interkonektach czy nawet wtykach.

zdjęcie z przed jakiegoś czasu

(,,)

dzisiaj waha się od 225- 230V

jakis czas temu widziałem spadek do 218V

wieczorami zauważam od 220- 229V

A co mają wahania napięcia w sieci do bezpiecników? :)

Czas tracisz tez udzielając się w takim wątku i nic z tego nie wynika. A skoro Cię to nie obchodzi, to po kiego grzyba się tu wypowiadasz? Nie masz jaj, żeby podjąć się testu, więc nie trać już swojego cennego czasu i idź słuchać, a nam nie zawracaj gitary, bo i tak nic nie wnosisz poza głupkowatymi docinakami:)

No to muszę Cię pochwalić bo masz zdrowe podejscie, najlepiej jest bez kondensatorów. Jak bys resztę też miał tak dobrze przemyślaną bo gdzieś moze być słabe ogniwo to powinieneś dobrze słyszec rożnice w interkonektach czy nawet wtykach.

Reszta to wyobraźnia. Nawet jak tam są jakieś zmiany to trzeba bardzo dużo czasu i żmudnych porównań, by te zmiany wychwycić. A i wtedy nie wiadomo, czy wrażenia są prawdziwe i co je mogło wywołać. Jak coś jest na granicy percepcji, to jest to niezmierne trudne do wychwycenia. Takie zmiany nie mają większego znaczenia dla odbioru muzyki, dlatego też zamiast tracić mnóstwo czasu i sprzętu na badania tych mikrozmian wolę słuchać muzyki.

W ogóle nie o to chodzi nie o spadek napiecia, bezpiecznik jest waskim gardłem za dobrą sieciówka i czesto ma większą rezystancję od niej dlatego słycha na hi-endowym

A to bardzo ciekawe nie chodzi o napięcie, ale bezpiecznik jest wąskim gardłem :) Tylko nie wyskakuj, że dla prądu, bo taka jest rola wkładki topikowej, żeby się spalić po przekroczeniu prądu znamionowego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.