Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słuchać kabli?

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

Ja słyszę i z tego co już wiesz przeszedłem taki ślepy test, gdzie odgadłem 7 prób na 7 możliwych

Ale kto Ci przepinał kable? :) Ciekawie jest zawsze, jak pojawi się taki jeden na tle setki postów, w których twierdzą, że w ślepym teście nic się nie da odróżnić :D

Bum, to jest twoje zdanie i masz prawo nie słyszeć wpływu kabli. Ja słyszę i z tego co już wiesz przeszedłem taki ślepy test, gdzie odgadłem 7 prób na 7 możliwych.

To zgłoś się po milion $ . Nie będziesz musiał sie męczyć produkując kolumny :)

Skoro to ci się udało, to może wygraną przeznacz na badania nad zimną fuzją - jak ci się uda zostaniesz multimiliarderem :)

Kiedyś zapytano pana d'Agostino o kable sieciowe.

Swego czasu posiadając 2 końcówki AZUR 851W mailowo wysłałem zapytanie do CA, czy na rynku są i jeśli tak to jakie przewody zasilające zalecają do swoich końcówek.

Odpowiedź jaka przyszła musi zaskoczyć niejednego "słyszącego" kable. A odpowiedź była następująca, że Cambridge Audio dokonywał na przestrzeni ostatnich lat testy z użyciem przeróżnego okablowania. Testy opierały się nie tylko na zasadzie pomiarów, ale też odsłuchów i nie stwierdzono ŻADNEGO wpływu przewodów zasilających na ich produkty.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Ile razy można powtarzać te same, nieprawdziwe banialuki. R

eligia jest ślepa i pozbawia ludzi myślenia.

https://passlabs.com/articles/speaker-cables-science-or-snake-oil

jar1 to nic nie da:-)

Wklejałem już ten link i nic. Wklejałem też inne:

http://www.avsforum.com/forum/91-audio-theory-setup-chat/1699889-good-way-measure-speaker-cable-performances-2.html

http://www.roger-russell.com/wire/wire.htm

wklejałem też takie coś. O zjawiskach jakie występują w kablach i układzie kabel-wzmacniacz

http://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1274851

Wklejałem jeszcze inne pomiary, artykuły...

I nic. Albo dowiadywałem się, że sieciówki nie grają. Dlatego spasowałem. To nie ma sensu.

Zresztą nie wiem czy taka dyskusja ma sens. Nie lepiej posłuchać czegoś albo zrobić kolejne urządzenie?

A tym młodym w audio zawsze można poradzić żeby wypożyczyli kabelek i sami nausznie sobie sprawdzili. To nic nie kosztuje a wiedza i doświadczenie bezcenne.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Kable to typowy snake-oil :)

Ciekawy poglad. Zatem wg ciebie np. równania telegrafistów nie istnieją?

No widzisz Bum, czyli jednak ktoś prowadził badania w tym temacie.

Jar1 również podał link z tym związany.

Jak się teraz do tego ustosunkujesz?

Skoro to ci się udało, to może wygraną przeznacz na badania nad zimną fuzją - jak ci się uda zostaniesz multimiliarderem :)

Wydaje mi się, że tutaj chodzi o wyjaśnienie, dlaczego kable mogą mieć wpływ na muzykę a nie o to czy ktoś odgadnie, który kabel jest podłączony.

Ale kto Ci przepinał kable? :) Ciekawie jest zawsze, jak pojawi się taki jeden na tle setki postów, w których twierdzą, że w ślepym teście nic się nie da odróżnić :D

A jakie to ma znaczenie? Była to osoba pełnosprawna i miała obie ręce. Umysłowo też nie była upośledzona.

Wałbrzych

No tak, trochę daleko. Ale jeśli miałbym jakiś odsłuch we Wrocławiu, to wtedy mógłbym przyjechać.

Jak by coś takiego się pojawiło, to dam znać na maila.

O tym też już pisałem i napiszę jeszcze raz. Ten milion to WIELKA ŚCIEMA. Do testu chciał stanąć Michael Fremen ze Stereophile'a. JREF tak piętrzył problemy, że do testu nie doszło. No ale były świetny magik (został wpisany do Księgi Rekordów Guinessa) wie, kiedy pojawia się zagrożenie i się wycofuje. Wszystko zostało opisane na stronach JREF i Stereophile'a

http://www.stereophile.com/thinkpieces/021708swiftboat/

sly jesli znasz wałbrzych tylko z opowiadan to sie nie wypowiadaj

Byłem tam co prawda już dość dawno ale miasto masakra, choć stara jego część była urokliwa. Ale nie martw się. Jest więcej brzydkich miast np Łódź. Poznań też żadna rewelacja.

O tym też już pisałem i napiszę jeszcze raz. Ten milion to WIELKA ŚCIEMA. Do testu chciał stanąć Michael Fremen ze Stereophile'a. JREF tak piętrzył problemy, że do testu nie doszło. No ale były świetny magik (został wpisany do Księgi Rekordów Guinessa) wie, kiedy pojawia się zagrożenie i się wycofuje. Wszystko zostało opisane na stronach JREF i Stereophile'a

http://www.stereophile.com/thinkpieces/021708swiftboat/

Zacytuj może wypowiedzi obu stron, a nie tylko tą, która jest dla ciebie i innych kablofilów wygodna :)

jar1 to nic nie da:-)

Wklejałem już ten link i nic. Wklejałem też inne:

http://www.avsforum.com/forum/91-audio-theory-setup-chat/1699889-good-way-measure-speaker-cable-performances-2.html

http://www.roger-russell.com/wire/wire.htm

wklejałem też takie coś. O zjawiskach jakie występują w kablach i układzie kabel-wzmacniacz

Wklejałem jeszcze inne pomiary, artykuły...

I nic. Albo dowiadywałem się, że sieciówki nie grają. Dlatego spasowałem. To nie ma sensu.

Zresztą nie wiem czy taka dyskusja ma sens. Nie lepiej posłuchać czegoś albo zrobić kolejne urządzenie?

A tym młodym w audio zawsze można poradzić żeby wypożyczyli kabelek i sami nausznie sobie sprawdzili. To nic nie kosztuje a wiedza i doświadczenie bezcenne.

Na temat tego linku:

wypowiadało się sporo osób, między innymi Raven, który pięknie wyjasnił na czym rzecz polega i z wpływem kabli na brzmienie ma to mało wspólnego - wystarczy poszukac odpowiedniego watku w zakładce diy.

Co do pozostałych linków to Nelson Pass nie opowiada sie po żadnej ze stron - nie chce nikogo do siebie zrażac, w końcu audiofile to jego klientela:

Wpływ kabli głosnikowych na DF to sprawa znana i prosta. Stosujac kable o dużym przekroju, tak by ich rezystancja była mniejsza od rezystancji cewki łączonej w szereg z wooferem problem znika. I tyle.

No widzisz Bum, czyli jednak ktoś prowadził badania w tym temacie.

Równania telegrafistów zostały wyprowadzone przez Oliviera Heaviside'a około roku 1880-tego. Więc dosyć dawno. Poczytaj sobie troche o tym panu, którego zasługi dla matematyki, fizyki i elektrotechniki sa olbrzymie.

Zacytuj może wypowiedzi obu stron, a nie tylko tą, która jest dla ciebie i innych kablofilów wygodna :)

Na temat tego linku:

wypowiadało się sporo osób, między innymi Raven, który pięknie wyjasnił na czym rzecz polega i z wpływem kabli na brzmienie ma to mało wspólnego - wystarczy poszukac odpowiedniego watku w zakładce diy.

Co do pozostałych linków to Nelson Pass nie opowiada sie po żadnej ze stron - nie chce nikogo do siebie zrażac, w końcu audiofile to jego klientela:

Wpływ kabli głosnikowych na DF to sprawa znana i prosta. Stosujac kable o dużym przekroju, tak by ich rezystancja była mniejsza od rezystancji cewki łączonej w szereg z wooferem problem znika. I tyle.

Pisałem, że można przeczytać na stronach JREF. Jak chcesz wkleić link to wklej. Nie widzę problemu.

Raven wyjaśnił pięknie i przestał wyjaśniać, jak parę osób spojrzało na ten temat inaczej. Brałeś w tym wątku udział, to chyba pamiętasz.

To już na koniec, bo szkoda na tą dyskusję klawiatury.

Ktoś pisał o tym, że kable to taki wymysł lat 90. Tutaj mamy wzmacniacz wyśmiewanej firmy na tym forum. Produkcja lata 80-te.

http://audio-database.com/TechnicsPanasonic/amp/su-v100d-e.html

Trafo też jest nawinięte drutem OFC.

Równania telegrafistów zostały wyprowadzone przez Oliviera Heaviside'a około roku 1880-tego. Więc dosyć dawno. Poczytaj sobie troche o tym panu, którego zasługi dla matematyki, fizyki i elektrotechniki sa olbrzymie.

Już czytałem. Rzeczywiście bardzo ciekawe, ale jak to się ma do naszego tematu? Bardzo dobrze, że są badania z roku 1880 i bardzo dobrze, że robią je też inni w czasach obecnych i że wyniki pokazują zmiany.

To wszystko już wiemy.

Nie ma drugiej strony, bo ta druga prezentuje przedszkolny poziom wiedzy i tworzy z niego religię nie podlegającą dyskusji.

To tak, jakby próbować dyskutować z biologami, chemikami na na tenat procesu pożywiania znając jedynie takie pojęcia jak jedzenie, trawienie i sranie.

Kolego Osimar, proponuje czytac z pelnym zrozumieniem i od strony 1 do 4, tej ostatniej; bez wybierania tekstow pasujacych elicie slyszacych.....

Kolejny test oszoloma, ktoremu wydaje sie,ze wie jak zrobic wode w proszku....I juz niektorzy to szybciutko kupuja zapewne jak swoje kable.

Gostek sam w koncu przyznaje,ze "My worry is that the distortion generated by the speakers it self might contaminate the results."

i do tego jeszcze uzyl kabli 22-25 awg- chyba Osimar wiesz co mozna z takimi kablami zrobic? A moze wlasnie sam takich uzywasz i dlatego slyszysz zmiany?

Cala ta gadula jest do niczego i bez sensu. Dla mnie najwazniejsze sa kolumny, pomieszczenie i jego akustyka, wzmacniacz i zrodlo. A kable sa lacznikiem, ktory ma nie zmieniac wybranego przez ze mnie brzmienia wzmaka z kolumnami. To tak jak na stronie ktoregos zderminowanego polskiego dilera slaba sprzedaza mozna przeczytac: ze ten topwy kabel (chyba) sieciowy podlaczony do projekotra zwiekszy kontrast i poziom czerni o 50%...... A biedni producenci projekotrow mecza sie z optyka i poprawianiem softu, aby to osiagnac...A wystarczy zmienic sieciowke :)

Ile razy można powtarzać te same, nieprawdziwe banialuki. R

eligia jest ślepa i pozbawia ludzi myślenia.

https://passlabs.com/articles/speaker-cables-science-or-snake-oil

A ile razy można powtarzać, że w pomiary wpływu kabli sygnałowych nikt nie wątpi? Zmierzyć, a usłyszeć to chyba coś innego:) Ale ciekawe, że słyszący przyczepili się do pomiarów kabli głośnikowych na sygnał jako dowód na ich słyszenie, szkoda że nie są tak konsekwentni w przypadku kabli zasilających, lan, usb, s/pdif :)

Pisałem, że można przeczytać na stronach JREF. Jak chcesz wkleić link to wklej. Nie widzę problemu.

Raven wyjaśnił pięknie i przestał wyjaśniać, jak parę osób spojrzało na ten temat inaczej. Brałeś w tym wątku udział, to chyba pamiętasz.

To już na koniec, bo szkoda na tą dyskusję klawiatury.

Ktoś pisał o tym, że kable to taki wymysł lat 90. Tutaj mamy wzmacniacz wyśmiewanej firmy na tym forum. Produkcja lata 80-te.

http://audio-database.com/TechnicsPanasonic/amp/su-v100d-e.html

Trafo też jest nawinięte drutem OFC.

OFC to nie shunyata furutech harmonix ....... tzn. nie ma żadnych idiotycznych legend.

Nie ma drugiej strony, bo ta druga prezentuje przedszkolny poziom wiedzy i tworzy z niego religię nie podlegającą dyskusji.

To tak, jakby próbować dyskutować z biologami, chemikami na na tenat procesu pożywiania znając jedynie takie pojęcia jak jedzenie, trawienie i sranie.

To co napisałeś doskonale pasuje do wyznawców wiary kablarskiej. Pomyliły ci sie adresy. A.. przypomniałem sobie. Koledzy audiofile to czytaja. Nie możesz ich zawieść.

Już czytałem. Rzeczywiście bardzo ciekawe, ale jak to się ma do naszego tematu? Bardzo dobrze, że są badania z roku 1880 i bardzo dobrze, że robią je też inni w czasach obecnych i że wyniki pokazują zmiany.

To wszystko już wiemy.

Ano to, ze problematyka kabli to odgrzewane kotlety. A daja sie odgrzewać przez braki w wiedzy.

Widac uznał, ze sprawa jest zamknieta i nie ma sensu dalej dyskutować.

Co to jest DF?

Udajesz, czy nie wiesz naprawdę?

To co napisałeś doskonale pasuje do wyznawców wiary kablarskiej. Pomyliły ci sie adresy. A.. przypomniałem sobie. Koledzy audiofile to czytaja. Nie możesz ich zawieść

Czyli Kopernik też była kobietą.

Wróćmy więc do odpowiedniego poziomu dyskusji, jako że merytorycznie nie ma szans, by głusi cokolwiek pojęli.

Proszę udowodnić, że wszystkie kable grają tak samo.

Jar, nie musisz sie juz popisywać. W oczach swoich kolegów jestes dostatecznie wiarygodny.

O własnie, taki poziom jest odpowiedni. Wyżej dupy się nie podskoczy :)

A masz jakiś kolegów?

OFC to nie shunyata furutech harmonix ....... tzn. nie ma żadnych idiotycznych legend.

A OCC? Zresztą po co OFC jak to i tak nie ma znaczenia?

Gostek sam w koncu przyznaje,ze "My worry is that the distortion generated by the speakers it self might contaminate the results."

i do tego jeszcze uzyl kabli 22-25 awg- c

takie okablowanie stosuje się w ukłądach lampowych single ended, w okablowaniu wysokoefektywnych głośników.

Podkreślone zdanie dotyczy tego samego o czym pisał Pass

Proszę udowodnić, że kabel sieciowy ma wpływ na sygnał audio.

zróbmy testy pobawmy się - to niewiele kosztuje a mozna wyciagnac ciekawe wnioski - w słownych przepychankach jeszcze niczego tu nie udowodniono a praktyka powie najwiecej

mamy kolege bumpalumpa ktory jest chętny na przygotowywanie materiałów mamy własne pomysly głowy i doswiadczenia - zbierzmy je i spróbujmy dowieść swoich opinii - moze nawet ktorys z zainteresowanych branzystów byłby chętny na spotkanie w salonie w wiekszej grupie?

jeszcze poważniej odnośnie tego cytatu. Wiadomo, że kolumny mają znacznie większe zniekształcenia. Więc wpływ zniekształceń głośnika (pomiar mikrofonem) będzie zdecydowanie większy aniżeli zniekształcenia wywołane kablem. Stąd to zastrzeżenie gostka. Moim zdaniem to nie świadczy o jego oszłomstwie, ale o próbie prawidłowego opisania zjawiska.

Jak widać, pomimo dużego wpływu zniekształceń głośników, zniekształcenia na różnych kablach różniły się, więc możemy przyjąć, że kabel ma wpływ na zniekształcenia. I tutaj jest to o czym pisał Pass

Proszę udowodnić, że kabel sieciowy ma wpływ na sygnał audio.

To już jest oczywistość. Skoro głośnikowe wpływają, jak to wyżej udowodniono, to sieciowe też. W końcu kabel to tylko kabel. Sieciowy to kabel.

co do sieciówek ciekawe jest że sprzęty studyjne i wzmacniacze instrumentalne nie są podatne w takim stopniu jak sprzęty audio - kable gitarowe tez wielkiej roznicy nie wnoszą

ale ostatnio np nagrywałem materiał DIY w piwnicy z kumplami (chodziło o garażowe brzmienie) i mieliśmy stary 30 letni lampowy wzmacniacz ktory strasznie się wzbudzał, buczał i siał zakłoceniami i siarczystą górą. Co ciekawe po podpięciu lepszej sieciówki ("audiofilskiej") wzbudzanie drastycznie zmniejszyło się - widać było nawet obcięcie szumów na rejestratorze audio podczas miksów

jeszcze poważniej odnośnie tego cytatu. Wiadomo, że kolumny mają znacznie większe zniekształcenia. Więc wpływ zniekształceń głośnika (pomiar mikrofonem) będzie zdecydowanie większy aniżeli zniekształcenia wywołane kablem. Stąd to zastrzeżenie gostka. Moim zdaniem to nie świadczy o jego oszłomstwie, ale o próbie prawidłowego opisania zjawiska.

Jak widać, pomimo dużego wpływu zniekształceń głośników, zniekształcenia na różnych kablach różniły się, więc możemy przyjąć, że kabel ma wpływ na zniekształcenia. I tutaj jest to o czym pisał Pass

Tu są odnośniki do cyklu artykułów z Electronic World napisanych przez Cyrila Bateman dotyczących tego zjawiska, dużo pomiarów... które dowodzą, ze kable całkim nieżle oddziałują również na pasmo w zakresie akustycznym.

Tekt dość trudny i mocno techniczny. Pass przy tym, to pikuś ;)

Warto sobie pościągać te artykuły.

https://community.klipsch.com/index.php?/topic/146904-suggestions-for-speaker-wire/?p=1668822

Cyril Bateman również prezentował w tym czasopiśmie badania nad zniekształceniami wprowadzanycmi przez kondenstatory...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.