Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Do maliny trzeba dokupić radiatory (najlepiej 3),

Serio? Malina włączona 24/7/365 bez radiatorów i jest ok. Fakt nie odtwarzam hi-res ani DSD więc pytam czy na pewno to koniecznie, choć z drugiej strony to jakieś groszowe sprawy.

Do maliny kupujesz radiatory wtedy jak chcesz podniesc taktowanie, w innym wypadku nie ma sensu.

Wybrałem taki zestaw:

HiFiBerry Digi+ Pro - karta dźwiękowa do Raspberry Pi 3/2/B+/A+

285,00 zł

Raspberry Pi 3 model B WiFi Bluetooth 1GB RAM 1,2GHz

169,00 zł

Karta pamięci microSD 8GB 40MB/s klasa 10 + system NOOBs dla Raspberry Pi

33,00 zł

Obudowa do HiFiBerry Digi+, DAC+ RCA i Raspberry Pi Model 3/2/B+ czarna

49,00 zł

Zasilacz microUSB 5,1V 2,5A Raspberry Pi 3/2/B+/Zero oryginalny T5989DV - czarny

44,90 zł

To wszystko wystarczy do uruchomienia streamera audio?

Wybrałem taki zestaw:

HiFiBerry Digi+ Pro - karta dźwiękowa do Raspberry Pi 3/2/B+/A+

285,00 zł

Raspberry Pi 3 model B WiFi Bluetooth 1GB RAM 1,2GHz

169,00 zł

Karta pamięci microSD 8GB 40MB/s klasa 10 + system NOOBs dla Raspberry Pi

33,00 zł

Obudowa do HiFiBerry Digi+, DAC+ RCA i Raspberry Pi Model 3/2/B+ czarna

49,00 zł

Zasilacz microUSB 5,1V 2,5A Raspberry Pi 3/2/B+/Zero oryginalny T5989DV - czarny

44,90 zł

To wszystko wystarczy do uruchomienia streamera audio?

Jeszcze troszkę cierpliwości przy robieniu systemu potrzeba

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Też dzisiaj kupiłem podobny zestaw;)tylko wziąłem digione i kartę bez noopsa...nie pomyślałem bo pewnie potrzebna;)

• Moderatorzy

kartę bez noopsa...nie pomyślałem bo pewnie potrzebna;)

Karta może być czysta i tak będziesz wgrywał system do audio volumio lub moode

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

• Moderatorzy

No tak..jak ogarnę muze z maliny to już nic mnie nie zdziwi:)))

Ogarniesz jest dużo o tym w sieci i wbrew pozorom to tylko na początku wydaje się trudne :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Rozkręciłem dziś DACa wysłałem Xmosa i nie wiem jak.piny od i2s mogę tu być. Bo nic nie jest oznaczone. Jakiś pomysł 926f5a466cf5c050293a8379d9c9e6f9.jpg3b98d7b4a47a7e1861ab0fd68c70411f.jpg

I.jeszcze moduł Xmosa

Edytowane przez venom200

No i mam. Gdyby nie Rucia1 to nie wiem... Wielkie Dzięki za pomoc. Słucham!

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

• Moderatorzy

Napisz jak wrażenia z odsłuchów :)

Rozkręciłem dziś DACa wysłałem Xmosa i nie wiem jak.piny od i2s mogę tu być. Bo nic nie jest oznaczone. Jakiś pomysł 926f5a466cf5c050293a8379d9c9e6f9.jpg3b98d7b4a47a7e1861ab0fd68c70411f.jpg

I.jeszcze moduł Xmosa

I jak Ci gra Chińczyk w dualu na PCM1794? Będziesz na audioshow może, to byś zajrzał do pokoju naszego z diy i posłuchał daca kolegi Seyv też na PCM 1794 tak do porównania?

Witam,

używam malinkę z kodi do filmów, ale że ostatnio padł mi pre/dac to chciałbym dokupić dac'a do maliny również do słuchania (+inny soft).

Przeczytałem 80 stron wątku i już nie mam siły brnąć dalej, więc jeżeli była odpowiedź na moje pytanie to przepraszam.

A chodzi o ta który z dac HAT najlepiej sprawdzi się przy połączeniu z końcówką mocy. Ze względu na awarię dac/pre chciałbym z maliny sterować głośnością.

Czy będzie duża degradacja dźwięku?

Czytałem że streamery typu CA SM6 maja bardzo dobrą cyfrową regulację głośności realizowaną poprzez DSP.

Czy tak samo realizowana jest regulacja w którymś z HAT dac'ów ?

Jeżeli tak to który najlepiej wybrać?

Poczytaj o IQaudio DAC+ ja mam IQAudio DAC PRO i tam masz sprzętową regulację głośności impulsatorem. Jak coś to pisz.

Pozdrawiam

Pierwsze wrażenia opisałem ale z wrażenia chyba nie wysłałem. Nie za bardzo wiem dlaczego "to" zaczęło grać, ale jest super. Pliki zwłaszcza, przynajmniej na razie bo dopiero zacząłem. Cieszę się jak nie wiem co. Trudno o jakieś porównania bo ulga, że "to" zaczęło grać jest zbyt przysłaniająca rzeczywistość. Hej - dzięki temu wątkowi!!!

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

I jak Ci gra Chińczyk w dualu na PCM1794? Będziesz na audioshow może, to byś zajrzał do pokoju naszego z diy i posłuchał daca kolegi Seyv też na PCM 1794 tak do porównania?

Mam plany jak co roku. A co wyjdzie HGW

Gość aqs

(Konto usunięte)

Panowie zainstalowałem Dietpi z interfejsem web http://dietpi.com/phpbb/viewtopic.php?f=8&t=2317&p=8869#p8869 bardzo fajnie gra z OMPD

Powiedzcie mi jak w OMPD mam dodać dysk NAS i dlaczego przez Squeeze reader nie gra DSD ?

Ja NASa montuję jako NFS.

W DietPi MPD domyślinie ma ustawioną scieżkę na /mnt/dietpi_userdata/Music.

Łączysz się po SSH i wykonujesz komendę: dietpi-config

Wybierasz "8 Network Options: NAS/Misc", a następnie "NFS Client".

Instalowane są potrzebne pakiety.

Kolejne wejście w "NFS Client" pozwala wpisać adres NASa.

Wychodzisz z dietpi-config i edytujesz /etc/fstab.

Np. nano /etc/fstab

edytujesz linijkę z naszym NASem, np. na taką:

192.168.0.111:/volume1/music /mnt/nfs_client nfs auto,_netdev 0 0

Wychodzisz z edytora nano i wpisujesz:

mount -a

ln -s /mnt/nfs_client /mnt/dietpi_userdata/Music

Teraz już tylko w O!MPD w Settings klikasz update.

Gość aqs

(Konto usunięte)

Ja NASa montuję jako NFS.

W DietPi MPD domyślinie ma ustawioną scieżkę na /mnt/dietpi_userdata/Music.

Łączysz się po SSH i wykonujesz komendę: dietpi-config

Wybierasz "8 Network Options: NAS/Misc", a następnie "NFS Client".

Instalowane są potrzebne pakiety.

Kolejne wejście w "NFS Client" pozwala wpisać adres NASa.

Wychodzisz z dietpi-config i edytujesz /etc/fstab.

Np. nano /etc/fstab

edytujesz linijkę z naszym NASem, np. na taką:

192.168.0.111:/volume1/music /mnt/nfs_client nfs auto,_netdev 0 0

Wychodzisz z edytora nano i wpisujesz:

mount -a

ln -s /mnt/nfs_client /mnt/dietpi_userdata/Music

Teraz już tylko w O!MPD w Settings klikasz update.

Dzięki bardzo

Napisano 02.10.2017 - 13:32

Tak digi ma wyprowadzone i2s ktore jest generowane z wykorzystaniem jego zegarow. W klubie LKS opisywałem jak to podłaczyć.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

Też próbowałem podobnego podłączenia tylko z DAC+PRO

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie mogę znaleźć tego twojego opisu w klubie LKS, napisz coś więcej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Malina + digi + pro dojechały. Teraz zabawa w składanie i programowanie. Co wgrać i jak bo zielony w tym jestem?

• Moderatorzy

Zacznij od volumio, najprostsza konfiguracja

Dzięki. jakiś poradnik gdzie znajdę krok po kroku. Zielony w tym jestem. Co będzie do tego potrzebne (komputer czy minitor i klawiatura jak w daphile)?

• Moderatorzy

Dzięki. jakiś poradnik gdzie znajdę krok po kroku. Zielony w tym jestem. Co będzie do tego potrzebne (komputer czy minitor i klawiatura jak w daphile)?

Poszło na priv

Poszło na priv

Może Rucia zrobisz poradnik dla "zielonych" jak wgrać volumio, ja w wolnej chwili zrobię moode i się zepnie z moim manualem o max2play i będzie kompletne kompendium startowe. Co ty na to?

Weźcie pod uwagę "całkiem - całkiem zielonych" - może bez opisów wyjaśniających, ale chociaż - że tak ma być, bo inaczej nie działa. Gdy podchodziłem przed instalacją pod temat dotarłem do ok.66 strony i koniec. SKS. I jeszcze pytanie do znających się bo nie mam już sumienia męczyć Ruci. Jak to musi być z tym bubble upnp żeby działało - czy ja coś muszę instalować na kartę SD jeszcze, mając openElec i volumio, czy źle instaluję na telefonie (bubbleupnp for DLNA) . I czy mając volumio muszę inny system - gdybym chciał spróbować moode czy max2play - instalować na innej czystej karcie SD czy mogę na tej gdzie jest volumio?

Edytowane przez 5maniek

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

• Pokaż nowe odpowiedzi